Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρύα - φωτιά

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2018 19:53
ΟΙ πρωτεργάτες του Πανεπιστημίου. Πολλά είχαν να πουν και να θυμηθούν ο Χρήστος Κέλλας με τον ομότιμο καθηγητή Ιατρικής πρ. πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρεσιακό υπουργό Υγείας κ. Χρήστο Κίττα. Ο Λαρισαίος βουλευτής, μάλιστα, στον χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, καθηγητή Νευρολογίας, Γιώργου Χατζηγεωργίου, χαρακτήρισε τον Χρήστο Κίττα “εκ των πρωτεργατών”, μαζί με τον Γιώργο Σουφλιά, του “ερχομού” της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα. Ο Χρήστος Κίττας, στο μεταξύ τους πηγαδάκι τού… υπενθύμισε ότι για τον ερχομό της Σχολής, συνέβαλε τα μέγιστα, αν και Βολιώτης, και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. ΟΙ πρωτεργάτες του Πανεπιστημίου. Πολλά είχαν να πουν και να θυμηθούν ο Χρήστος Κέλλας με τον ομότιμο καθηγητή Ιατρικής πρ. πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρεσιακό υπουργό Υγείας κ. Χρήστο Κίττα. Ο Λαρισαίος βουλευτής, μάλιστα, στον χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, καθηγητή Νευρολογίας, Γιώργου Χατζηγεωργίου, χαρακτήρισε τον Χρήστο Κίττα “εκ των πρωτεργατών”, μαζί με τον Γιώργο Σουφλιά, του “ερχομού” της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα. Ο Χρήστος Κίττας, στο μεταξύ τους πηγαδάκι τού… υπενθύμισε ότι για τον ερχομό της Σχολής, συνέβαλε τα μέγιστα, αν και Βολιώτης, και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

* Η ΑΝΟΙΞΗ μπήκε ξαφνικά, από το παράθυρο, αλλά ας μην ξεθαρρεύουμε, ο Μάρτης έχει κρύα ακόμη. (Όχι μόνο ζακέτα. Και το μπουφάν να πάρεις).

Η πόλη αναπνέει ακόμη τα αποκαΐδια του κτιρίου πολλές Β’ ΠΟΛΛΕΣ, που έτσι κι αλλιώς μετακόμιζε, και εύχεται να επουλωθούν γρήγορα οι ζημιές. Είναι ένα από τα επώνυμα κτίρια που έχει συνδεθεί με την πόλη και πολλές κατοίκους πολλές με πολλές αναμνήσεις και... χρέη. Ποιος δεν έχει στηθεί σε ουρά για ώρες, πάμπολλες φορές εκεί μέσα προτού αρχίσουν οι ηλεκτρονικές υποβολές δηλώσεων;

Άψογοι

* ΠΑΝΤΩΣ πρέπει να τονιστεί. Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΔΕΗ, Φυσικό Αέριο συνεργάστηκαν όλοι άψογα, παρά το δύσκολο της ώρας. «Ξημερώματα (Σαββάτου) δεν έδωσαν δικαιώματα» και πραγματικά εξασφάλισαν της γύρω πολυκατοικίες από μια φωτιά που θα μπορούσε να αποβεί τρομερά επικίνδυνη για τρία κεντρικά τετράγωνα τουλάχιστον. Χτες, μάλιστα, τα ευχαριστήρια σχόλια των περιοίκων στο Διαδίκτυο έδιναν το μέτρο της άψογης δουλειάς και του άριστου συντονισμού που συντελέστηκε.

Ψηφιοποίηση

* ΤΟ δεύτερο συμπέρασμα από την πυρκαγιά στη Β’ ΔΟΥ Λάρισας είναι πόσο αναγκαία είναι πια η ψηφιοποίηση του υλικού. Δεν νοείται πια σήμερα να χάνονται πολύτιμα έγγραφα -όπως κληρονομιές, γονικές παροχές κ.λπ.- από μια τυχαία αιτία, όπως η πυρκαγιά και που αφορούν στα 2/3 των ακινήτων της Λάρισας!

Οι ΔΟΥ είναι... φύσει και θέσει στόχοι για δολιοφθορές, οπότε δεν γίνεται οι υποθέσεις των πολιτών να είναι τόσο πολύ εκτεθειμένες. Φανταζόμαστε ότι το Υπ. Οικονομικών το κατανοεί. Καιρός να το κάνει και προτεραιότητα.

Συνωμοσίες

* Ο,ΤΙ θες το άκουσες για πολλές δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς στον Έβρο. Την επίσημη εκδοχή, ότι δηλαδή χάθηκαν λόγω χιονιού, κανείς δεν την έχει πιστέψει. Όλοι στο συνωμοτικό. Έλα ρε, κατασκοπεία κάνανε (οι μεν). Ποια κατασκοπεία; Ενέδρα πολλές έστησαν οι Τούρκοι για να πολλές ανταλλάξουν με πολλές οκτώ δικούς πολλές (οι υπόλοιποι).

Ο κόσμος έχει πειστεί πως στα ελληνοτουρκικά σπάνια λέγονται αλήθειες. Πολλές οι σκοπιμότητες. Είκοσι τρία χρόνια έκλεισαν τα Ίμια κι ακόμη ψάχνουμε να δούμε τι είχε συμβεί τότε.

Ό,τι πει

* ΓΙΑ την τύχη των δύο συλληφθέντων η ουσία είναι μία. Ότι η Τουρκία δεν είναι δυτικού τύπου δημοκρατία να κάνει ο πάσα εις δικαστικός ό,τι θέλει. Σήμερα οι συλληφθέντες δικάζονται και κανείς να μην αμφιβάλλει ότι την απόφαση θα την υποδείξει ο Ερντογάν.

Τα πράγματα λοιπόν είναι κρίσιμα και μπορεί να έχουμε επιπλοκές γιατί βλέπεις ο «σουλτάνος» δεν καταλαβαίνει από... χαριτωμενιές τύπου Κοτζιά («γκουντ ντιπλόμασι ε;»).

Μακάρι να μην εθελοτυφλούμε.

Κλίνατ’ επί ακροδεξιά

* ΣΤΑ αριστερά όλες πάλι, (όλες κοιτάζουμε τον χάρτη), στην Ιταλία, ψήφισαν... Και όλοι ψάχνουν να βρουν τι συμβαίνει και η άλλοτε κοιτίδα όλες Ευρωπαϊκής Αριστεράς προεκλογικά αλληθώριζε όλες τα... ακροδεξιά ανακαλύπτοντας την κρυφή γοητεία του... Μουσολίνι ! Και γιατί ο επικρατέστερος για πρωθυπουργός Αντόνιο Τογιάνι (κεντροδεξιός), δηλώνει πως πρώτο μέλημά του θα είναι να διώξει 600 χιλιάδες λαθρομετανάστες από τη χώρα…

Αλλά τι πάμε μακριά; Μήπως εδώ όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δίνουν τη «Χρυσή Αυγή» κοντά στο 10% ; (Και χωρίς να έχουν μετρηθεί τα τελευταία... γιουρούσια των «Αναρχικών»).

Παρακράτος

* ΣΤΗΝ Αθήνα η σκηνή…

Πολίτες είναι στη ΔΕΗ και πασχίζουν να εξυπηρετηθούν. Μάταιος κόπος. Οι ουρές ατελείωτες, οι υπάλληλοι ελάχιστοι.

Πριν πολλά χρόνια, το κοινό θα διαμαρτυρόταν λέγοντας:

- «Θα φωνάξουμε τα κανάλια»!

Προ πενταετίας θα έλεγαν:

- «Θα φωνάξουμε τη Χρυσή Αυγή»!

Τι έλεγαν σήμερα οι πολίτες στην κάμερα;

- «Αίσχος ! Δηλαδή τι θέλουν; Να φωνάξουμε τον... Ρουβίκωνα;»…

Ελλείψει Κράτους, το... Παρακράτος πιάνει δουλειά στο μυαλό του κόσμου…

Το παράδειγμα

* ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τεράστιος ο Πρόεδρός μας (των Ευρωπαίων), Γιούνγκερ (χικ).

- Μας φορολογείς τον χάλυβα ρε Τραμπ! Ε, κόβουμε κι εμείς τις εισαγωγές αμερικανικού ουίσκι, μπέρμπον και τζιν.

Έτσι είναι! Ο πραγματικός ηγέτης στερείται πρώτα ο... ίδιος και υποφέρει με τις… αποφάσεις του. Πρώτος αυτός δίνει το καλό παράδειγμα στον λαό του... (Βίβα!)

Θέλει σοβαρότητα

* ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ δρόμος Ν. Λάρισας.

Χρόνια τώρα, Νομαρχία Λάρισας και σήμερα η Περιφέρεια έχουν δώσει αγώνα να τον θωρακίσουν από τα νερά του Κισσάβου. Και σε πολλά σημεία το πέτυχαν με μεγάλο φάσμα έργων. Οι τωρινές ζημιές είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με το παρελθόν. Τέτοια έργα θέλουν χρόνο. Οι μηχανικοί λένε μάλιστα ότι είναι μέσα στο πρόγραμμα οι ζημιές μέχρι σταθεροποίησης τις κατάστασης.

Προχτές, πέρασε ο υπουργός κ. Σπίρτζης, έκοψε κίνηση στα παράλια, έβγαλε τις υποδομές προβληματικές και δήλωσε πως θα... «καθαρίσει» το Υπουργείο. Βγάζοντας δηλαδή περίπου... άχρηστες όσες εργασίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά γιατί τις δημιουργείται η εντύπωση ότι η παρέμβαση Σπίρτζη είναι πρόχειρη, αποσπασματική και μόνο για τις... εντυπώσεις; Έβγαλε άραγε συμπέρασμα ο υπουργός με μια μόνο βόλτα;

Ξενέρωμα

* ΜΕ... κατεβασμένα τα χέρια έχασε η ΑΕΛ χτες στη Λιβαδειά και μάλιστα με... ανατροπή. Η εικόνα -σε σύγκριση με το παιχνίδι με την ΑΕΚ- εξέπληξε πολλούς χτες στις καφετέριες της Λάρισας, αφού η ομάδα ήταν για... πέντε γκολ. Και από ποιον; Από τον... Λεβαδειακό! Μιλάμε για το απόλυτο ξενέρωμα! Τι... έπαιξε;

Καλοκαιράκι

*Καλοκαίρι θύμιζε χθες βράδυ η πλατεία Ταχυδρομείου. Τα καφέ ασφυκτικά γεμάτα. Με το που ανέβηκε η θερμοκρασία, οι Λαρισαίοι του έδωσαν και κατάλαβε. Τίποτα δεν θύμιζε την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Ας μην ξεθαρρεύουμε όμως γιατί ο Μάρτης είναι γνωστός για τα τερτίπια του.

Ν.Π.

ΣΤΙΣ

*Η φωτιά που έκαψε τη Β’ ΣΤΙΣ Λάρισας, πυροδότησε θύελλα σχολίων από στις Λαρισαίους χρήστες του διαδικτύου. Φυσικά μέσα σε όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα χιουμοριστικά. Έγραψαν «Πήρε φωτιά η Εφορία και όλοι έτρεξαν να βοηθήσουν. Στις έριξε ξύλα, στις βενζίνη, ό,τι είχε ο καθένας». Φυσικό και επόμενο στις εποχές που ζούμε.

Ν.Π.

Ξεκίνησαν

* ΟΙ πρωτοβουλίες για την ενότητα των δημιουργικών προοδευτικών δυνάμεων μόλις ξεκίνησαν, δήλωσε αμέσως μετά την επιτυχημένη εκδήλωση της «Συμπαράταξης» το Σάββατο στο «Χατζηγιάννειο» ο πρώην δήμαρχος και υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. Εξηγώντας ότι «Αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση και παρευρέθηκα σε μία σημαντική εκδήλωση στη Λάρισα με ομιλητές 3 αξιόλογους δημάρχους, τον Α. Καλογιάννη της Λάρισας, τον Φώτη Αλεξάκο της Καρδίτσας και τον Λευτέρη Ιωαννίδη της Κοζάνης, που εκπροσωπούν τις δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση. Αυτές τις προοδευτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον αντίποδα ενός δεξιού ανερμάτιστου εθνολαϊκισμού που εκπροσωπείται από ήδη υποψηφίους για τον Δήμο της Αθήνας.

Η εγγύτητα της αυτοδιοίκησης με την κοινωνία πάντοτε της επέτρεπε να φωτίζει πρώτη διεργασίες που στη συνέχεια εξελίσσονταν σε κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα.

Συζητήσαμε πολλές σημαντικές όψεις του μέλλοντος της αυτοδιοίκησης.

Η σύγκρουση παραγωγικών εναντίον παρασιτικών δυνάμεων που υπάρχει στην κοινωνία θα είναι η κυρίαρχη επερχόμενη σύγκρουση και στην αυτοδιοίκηση».

Και η γνώμη του μετράει, καθώς και από εσωκομματική ανθρωπογεωργία ξέρει και καλό πολιτικό αισθητήριο έχει.

                                                                                                                                                                                                            ΕΛΕΥΘΕΡιός

 

 

UESSALIKO CIU

*ΤΟ κατέχει το θέμα με τα social media η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Κυριακή Σπανού. Επικοινωνεί με τους Λαρισαίους ακόμη και με γρίφους. Κάτι καλό ετοιμάζει και σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα αναμένεται η ανακοίνωσή του. Κάπου εκεί, στα μέσα Μάρτη, θα έχουμε πρεμιέρα. Πάντως τα κοστούμια ήδη ράβονται.

Ν.Π.