Στην εξώθυρα

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2018 20:12
*ΠΟΥ να το περίμενε η Εφορία ότι θα γινόταν αξιοθέατο της Λάρισας…  Ζ. *ΠΟΥ να το περίμενε η Εφορία ότι θα γινόταν αξιοθέατο της Λάρισας… Ζ.

*ΕΙΧΕ λέει λιακάδα κι ο Λαρισαίος Ν. Δ. βρισκόταν στην εξώπορτα: Η άνοιξη ήταν εκεί, είχε έρθει, αλλά ο χειμώνας δεν την άφηνε με τίποτα να μπει.

Είχε στυλώσει τα παγωμένα ποδάρια του, είχε ανοίξει τις κρύες χερούκλες του, έπιανε όλη την μπασιά της πόρτας και της έλεγε ότι, τάχα μου, γρήγορα ήρθε, ότι δεν τον ειδοποίησε έγκαιρα, να μην ξεγελιέται που έχει τόσο ήλιο κι ότι όπου να ‘ναι αυτός θα φύγει σε λίγο, άντε αύριο..

Η άνοιξη, πάλι, του έλεγε ότι του είχε στείλει πολλά μηνύματα και σημάδια ότι όπου νάναι ερχόταν, κάτι ανθισμένες αμυγδαλιές και κάτι ζουμπούλια και λίγες ανεμώνες κι έπρεπε να το καταλάβει αλλά αυτός, εκεί, ανένδοτος και στριφνός της αντέτεινε ότι δήθεν δεν μάζεψε ακόμη όλα τα πράγματά του, τους κρύους αέρηδες, τις παγωμένες ψιλοβροχούλες του, τα χιόνια του και τις παγωνιές του, τα παλτό και τα κασκόλ του, τα γάντια του και τα σκουφιά του, το αγιάζι και το μπούζι, ότι έχει να κάψει ξύλα πολλά ακόμη και πετρέλαιο πολύ και γκάζι ακόμη περισσότερο και τόσα τσάγια θα του ξεμείνουν και δεν θα ξέρει τι να τα κάνει κι άλλα τέτοια πολλά..

Τι να κάνω τώρα, συνέχιζε απτόητος ο χειμώνας ήρθες νωρίς, πολύ νωρίς. Μην ξεγελιέσαι από τον ήλιο. Κοίτα γύρω καλύτερα, βροχές, χιόνια στα βουνά, κρύος αέρας, πού πας… Άντε φύγε τώρα θα πουντιάσεις, και πολύ κάθισες, περίμενε κανά δυο τρεις βδομάδες ακόμη…

Ζ.

Γυναίκες

*ΜΕ ανακοινώσεις και δηλώσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί εγκαίρως από το πρωί ξεκίνησε η Λάρισα να γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας. Ακολούθησαν εκδηλώσεις, οι εργαζόμενες κατά κανόνα έφυγαν νωρίτερα από τη δουλειά. Κι έχοντας εξασφαλίσει άδεια κι από το σπίτι, το μεσημεράκι γέμισαν τα μαγαζιά σε διευρυμένα γυναικεία τσίπουρα. Πάγια βραδινή συνήθεια στις 8 Μαρτίου η έξοδος με γυναικοπαρέες. Διασκέδαση δίχως άντρες. (Τι να λέει… Να ήταν τουλάχιστον με άλλους άντρες, καλύτερους…)

***

*ΤΟ πρωί έφτασαν στα γραφεία γλυκά και λουλούδια με ευχές για τις γυναίκες της εφημερίδας από τον αντιστασιακό Θανάση Ριζάκη. «Αχ… Τι γλυκούλης…» είπαν εκείνες, άλλες 50 κι άλλες 60 χρόνια νεότερές του.

Ζ.

Της Ημέρας

*ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ και γράφτηκαν πολλά χθες. Μικρό δείγμα:

Στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο θα αλλάζω φύλο, για να μην αλλάξω φίλους, σημείωσε η Γ. Γ. Μη πω τίποτα άλλο μέρα που ΔΕΝ είναι. Στοπ λοιπόν τα βιντεάκια στο messenger, του τύπου, «γυναίκες ξεσαλώστε, ο κόσμος για μία μέρα είναι δικός σας». Ο κόσμος κάθε μέρα, δικός σας είναι. Περιμένει να τον αλλάξετε.

***

*Ο Α. Α. διαπίστωσε: Οι μόνες στιγμές που η γυναίκα φαίνεται αβοήθητη είναι όταν στεγνώνει τα νύχια της. Τις υπόλοιπες θέλει προσοχή.

***

*ΑΝΕΚΤΙΚΟΣ ο Χ. Χ. Να είστε καλά να μας βγάζετε την Παναγία. Αλλά δεν πειράζει, χωρίς εσάς δεν μπορούμε…

***

*Ο Π. Α. θυμίζει ότι οι Έλληνες προερχόμαστε από κοινωνίες της προίκας, του εθίμου του ματωμένου σεντονιού της πρώτης νύχτας του γάμου, των αυστηρών ποινών κατά της γυναικείας μοιχείας, του συνοικεσίου που καταργούσε την ελεύθερη βούληση των γυναικών και μιας θρησκείας που θεωρούσε την Εύα πηγή της αμαρτίας… Και αυτά δεν έχουν αλλάξει δραματικά.

***

*ΠΙΟ χαλαρή η Ε. Ν. Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα «Σκασμός εσύ, Αντωνάκη μου».

***

*ΚΙ ο Φ. Β. το σοβαρεύει: Η 8η Μαρτίου δεν είναι γιορτή. Είναι καμπανάκι πως ο κόσμος παραμένει στρεβλός. Είναι υπενθύμιση. Υπάρχει για να θυμίζει τις αέναες μάχες ενός αγώνα που συνεχίζεται ακόμα αδιάκοπος σε όλη την υφήλιο, σε χώρους εργασίας και κοινοβούλια, σε ανήλιαγα υπόγεια και πίσω από τις κουρτίνες. Ενός αγώνα για το προφανές, για το αυτονόητο: πως δεν μπορεί να μιλάμε για ανθρωπότητα όταν το ένα μισό της δεν απολαμβάνει τον σεβασμό που του πρέπει.

Ζ.

Αντικαπνιστικού

*Ο Λαρισαίος βρήκε την ευκαιρία και έσπευσε να ρωτήσει γνωστό του πανεπιστημιακό.

-Κύριε καθηγητά, έχω ένα θεματάκι με την πίεση και κάποια άλλα προβληματάκια. Λοιπόν…

-Μισό λεπτό. Αν δεν κάνω λάθος εσύ καπνίζεις.

-Ναι γιατρέ…

-Και θες δηλαδή να μιλήσουμε σοβαρά για θέματα υγείας; Βρε άντε φύγε από δω… (Άγνωστο αν πείστηκε να το κόψει.)

Ζ.

Στην τσίτα

*ΟΛΑ τα βαριά ονόματα της ΝΔ, από την Ντόρα και τον Δένδια μέχρι τον Βορίδη, τον Τζαβάρα και την Όλγα Κεφαλογιάννη, συνυπογράφουν την επίκαιρη ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου για τα φαινόμενα βίας και ανομίας στη χώρα. «Νόμος και τάξη», ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ κι ο Λαρισαίος ως αρμόδιος σκιώδης υπουργός διαρκώς στην τσίτα. Κι αμέσως μετά την επερώτηση έφυγε “σφαίρα” για το συνέδριο των αστυνομικών στην Ερέτρια της Εύβοιας, όπου μίλησε εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη. (Γι’ αυτό και δεν μπόρεσε, λένε οι συνεργάτες του, να συναντήσει στη Βουλή τους μαθητές από το Δαμάσι.)

Ζ.

Όλοι πρόθυμοι

*ΕΙΧΕ συμβεί και στο παρελθόν, διπλή ξενάγηση μαθητών στη Βουλή. Υπάρχει μια έντονη προθυμία των Λαρισαίων εθνοπατέρων να υποδεχτούν τα παιδιά που φτάνουν στο Κοινοβούλιο. Οι έφηβοι βέβαια την εκδρομή στην Αθήνα έχουν στο νου τους, ξέρουν ωστόσο ότι θα υποστούν και διάφορα εκπαιδευτικά, να μην παραγίνεται μόνο. (Θέμα των δασκάλων τους να το φροντίσουν αυτό.)

***

*ΤΥΧΕΡΟΙ επομένως φάνηκαν εν προκειμένω οι μαθητές από το σχολείο του Δαμασίου. Αφού τους υποδέχθηκε μόνο ο Χρ. Κέλλας. Από τη ΝΔ.

Διότι κοντά τους βρέθηκαν και ο Γ. Κατσιαντώνης των λεβεντοκεντρώων και ο πασοκτζής Κ. Μπαργιώτας.

Ζ.

Εντυπωσιακή

* ΓΙΑ μια ακόμη φορά ενθουσίασε η Indonnation. Το πανελλήνιο, μάλιστα, με τη χθεσινή της εμφάνιση στην ΕΡΤ στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής συμμετοχής στη φετινή Γιουροβίζιον. Τα κορίτσια του Δημήτρη Κτιστάκη απέσπασαν θερμό χειροκρότημα για την ερμηνεία τους, όπως άλλωστε και σε κάθε συναυλία που πραγματοποιούν.

Π.Φ.

Νευράκια

*ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΗ η Άννα Βαγενά. Με τον δημοσιογράφο φυσικά, όχι με τους συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων φιλοξενήθηκαν οι επισημάνσεις για μόνιμη απουσία της από τη Λάρισα. Η βουλευτής αποκαλύπτει πάντως ότι πολύ συχνά μεταβαίνει στο σπίτι της στο Μεταξοχώρι, όπου και διανυκτερεύει κρυφά. Κανένας δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία της. Σημειώνει λοιπόν:

Αγαπητέ κ. Ζ.

Αφού μου κάνετε την τιμή να εξακολουθείτε να ασχολείστε μαζί μου, σας απαντώ το εξής: Κάθε φορά που θα έρχομαι στη Λάρισα από εδώ και πέρα, θα σας ενημερώνω ή μάλλον καλύτερα θα χτυπάω κάρτα στο γραφείο σας για να μπορείτε να ελέγχετε τη συχνότητα των επισκέψεών μου.

Θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζετε ότι δεν εκλέγομαι μόνο στην πόλη της Λάρισας, αλλά σε ολόκληρο τον νομό. Εκτός και αν έχετε «κατασκόπους» και στο σπίτι μου στο Μεταξοχώρι Αγιάς και πληροφορείστε πόσο συχνά διανυκτερεύω εκεί.

Τέλος, απ’ τη μεριά μου, είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με αυτό το θέμα, γιατί προτιμώ να ασχοληθώ με πιο σοβαρά και πιο παραγωγικά θέματα. (Είθε...)

Ξεχασιάρης

*ΠΟΛΥ συζητήθηκε χθες στη Λάρισα το γυναικείο ζήτημα.

- Μπράβο παππού; Είσαστε 60 χρόνια παντρεμένοι κι ακόμα τη λες αγάπη μου…

- Να σου πω… Εδώ και 10 χρόνια έχω ξεχάσει πώς τη λένε και φοβάμαι να τη ρωτήσω.

***

*- ΝΑ βοηθάτε τις γυναίκες σας στις δουλειές του σπιτιού. Μην είστε γαϊδούρια, να κάνετε ό,τι σας ζητούν. Να, εγώ, μόλις σήκωσα τα πόδια μου για να σφουγγαρίσει.

Ζ.

Με τον Αλεξανδρινό

*ΠΟΛΛΗ πέραση φαίνεται ότι έχει ο Καβάφης στους πασοκτζήδες. Ιδίως όταν έχουν να κάνουν με τους κουλτουριάρηδες συριζαίους. Σειρά έχει λοιπόν ο Πέτρος Ηλιάδης.

Αγαπητέ Ζ.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ λειτουργούσαν με όρους μαφίας. Επομένως όλοι εμείς που στηρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είμαστε κάτι σαν ψιλομαφιόζοι. Αυτοί όμως, που έχουν και το «ηθικό πλεονέκτημα» (βλέπε επιδότηση ενοικίου) μπορεί να μας καλέσουν σύντομα για συνεργασία. Είναι σωστό να συνεργάζονται με μαφιόζους; Η απάντηση βρίσκεται και πάλι στον Αλεξανδρινό ποιητή: “Υπεροψίαν και μέθην…” (Και ως γνωστόν στη συνέχεια «…μπαίνει τρέχοντας, και την βαρυσήμαντην είδησι αγγέλλει. Άρχισε ο πόλεμος με τους Pωμαίους».)

Ο ένας

ή ο άλλος;

*ΤΕΛΙΚΑ θα είναι η Ακριβούλτς ή ου Ακριβούλτς; Κυκλοφόρησε ότι δεν προχώρησε τελικά η υποψηφιότητα του Σπύρου για δήμαρχος, ενέδωσε λένε στις ασκηθείσες πιέσεις, έκανε πίσω για οικογενειακούς λόγους. Μπορεί όμως και να πρόκειται για τρυκ του αδερφεεέ-Γιώργου. Θα δείξει την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα ανακοινωθεί η δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης στον Δήμο Κιλελέρ.

***

*Ο «αδερφεεέ» πάντως, που έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι, όταν τους είδε να συμπτύσσονται υπό τον Θαν. Νασιακόπουλο, τα έβαλε με τους παλιούς δημάρχους, τον Θαν. Κοκκινούλη και τον Αλ. Χονδρονάσιο: «Τουλάχιστον θυμάστε τι λέγατε ο ένας για τον άλλο;»

Ζ.

Ανεξήγητο

*Η οδός Κοτσώνη, μεταξύ Ρούσβελτ και Ηρ. Πολυτεχνείου, είναι μάλλον η πιο συχνά φωτογραφημένη της πόλης, ίσως η περισσότερο φιλοξενηθείσα στην εφημερίδα συνοδευόμενη από παράπονα-διαμαρτυρίες. Το πεζοδρόμιό της για την ακρίβεια, που λείπει σ’ ένα της κομμάτι. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί απέφυγε να το φτιάξει ο προηγούμενος δήμαρχος, ούτε γιατί αδιαφορεί κι ο τωρινός. Οι ενοχλούμενοι από το πρόβλημα ελπίζουν ότι μπορεί να το πάρει προσωπικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης.

Ζ.

Στις σήραγγες

*ΕΝ χορδαίς και οργάνοις είχαν παραδοθεί οι σήραγγες των Τεμπών, πρωθυπουργού παρόντος με ψαλίδι εγκαινίων, υπουργού πανηγυρίζοντος, «η μεγαλύτερη των Βαλκανίων», «εμείς ξεκολλήσαμε το έργο» και άλλα συναφή δοξαστικά.

Κι από τότε, λες κι ήταν ματιασμένες, οι σήραγγες άρχισαν να κλείνουν τα βράδια, για να γίνουν λένε εργασίες βελτίωσης των συστημάτων ασφαλείας. Εδώ και πάρα πολλούς μήνες οι στάνταρ, οι τυπικές ανακοινώσεις της αστυνομίας για διακοπή κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες μεσοβδόμαδα. Ούτε το υπουργείο μήτε η εταιρία θεώρησαν σκόπιμο να εξηγήσουν στον κόσμο τι συνέβη. Ο καθείς μπορεί να υποθέτει οτιδήποτε.

***

*ΦΕΡΕΙΠΕΙΝ, έλεγε ο άλλος διαβάζοντας χθες στην εφημερίδα για άλλη μια διακοπή κυκλοφορίας κι ενώ είχε ανοίξει η συζήτηση.

- Αφού υπάρχουν τόσο σοβαρές ελλείψεις στις σήραγγες, που τόσο καιρό φτιάχνουν και φτιάχνουν, τότε πώς επιτρέπουν την κυκλοφορία τον υπόλοιπο καιρό;

-Δεν σας φαίνεται παράξενο που δεν έγινε ούτε μία ερώτηση στη Βουλή για το θέμα; Σιωπά και η αντιπολίτευση…

-Αλήθεια, αυτά τα συμπληρωματικά έργα ποιος θα τα πληρώσει; Η εταιρία ή το κράτος;

***

*Ο Λαρισαίος που κάτι ήξερε παραπάνω εξηγούσε ότι οι σήραγγες δημοπρατήθηκαν και κατασκευάστηκαν με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Όταν όμως παραδόθηκε είχαν προκύψει νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, πιο βελτιωμένες. Έπρεπε να πυκνώσουν οι πυροσβεστικοί κρουνοί επί παραδείγματι, να αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου. Κι έτσι ξεκίνησαν τα μερεμέτια. Προφανώς εξωσυμβατικά. (Άρα το υπουργείο θα τα πληρώσει και το πιθανότερο πολύ ακριβά.)

Ζ.

Προετοιμάζονται

*ΑΠΟΛΥΤΩΣ ψύχραιμοι στη ΝΔ σφυρίζουν αδιάφορα. Αντιθέτως στο τοπικό ΠΑΣΟΚ έχουν ανέβει στα κεραμίδια, ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις με τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά που ο γραμματέας της είπε δημοσίως ότι «οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λειτουργούσαν με όρους μαφίας».

-Δεν το θεώρησαν βρισιά οι νεοδημοκράτες;

-Μήπως είναι που συριζαίοι και πασοκτζήδες προετοιμάζονται για τις επόμενες δημοτικές εκλογές; Να μην συνεργαστούν δηλαδή…

Ζ.

Λεπτομέρεια

*ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ο Λαρισαίος, απλώς έπρεπε πρώτα να ερωτηθεί.

- Αυτή τη γυναικάρα που χαιρέτησες, την ξέρεις ρε συ;

- Συνάδελφος μωρέ… Μπορούσα να την είχα και δικιά μου όποτε ήθελα.

- Και γιατί δεν την έχεις βρε;

- Δεν θέλει αυτή.

Ζ.

Μανόλιες

* ΑΝΘΙΣΑΝ οι μανόλιες πρώιμα φέτος. Κάθε χρόνο όλο και νωρίτερα. Ήδη κάποιες έχουν αρχίσει να ρίχνουν τα άνθη τους. Ειδικά εκεί στην Ολύμπου, τα πεζοδρόμια έχουν γίνει χάλια και γλιστράνε από τα άλλοτε πανέμορφα ροζ λουλούδια. Πηγαινοέρχονται και οι ηλικιωμένοι στο ΚΤΕΛ, δεν θέλει και πολύ να γίνει το κακό.

Π.Φ.

 

 

PENTOZALH TON XORECAN TON OFH

*ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ τον χόρεψαν τον ΟΦΗ τα κορίτσια της ΑΕΛ. Να και η απόδειξη.

Ζ.

 

 

AKOYSE TON AGORASTO NA LEEI

*ΑΚΟΥΣΕ τον Αγοραστό να λέει για τα αθλητικά έργα που χρηματοδοτεί κι έσπευσε αμέσως να ζητήσει. Καλά που ήταν ο Ντόσας στη μέση.

Ζ.

 

 

THN HMERA THS GYNAIKAS NODE

* ΤΗΝ Ημέρα της Γυναίκας επέλεξε να συνεδριάσει η ΝΟ.Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Λάρισας με τον πρόεδρό της Χρήστο Καπετάνο να κάνει την έκπληξη. Πρόσφερε στις παρούσες γυναίκες από ένα τριαντάφυλλο,χειρονομία που εκτιμήθηκε δεόντως.

 

 

UESSALIKO CIU

*ΤΟ κατέχει το θέμα με τα social media η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Κυριακή Σπανού. Επικοινωνεί με τους Λαρισαίους ακόμη και με γρίφους. Κάτι καλό ετοιμάζει και σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα αναμένεται η ανακοίνωσή του. Κάπου εκεί, στα μέσα Μάρτη, θα έχουμε πρεμιέρα. Πάντως τα κοστούμια ήδη ράβονται.

Ν.Π.

 

DHMARXOI PASOK CIU

*ΤΟ ΠΑΣΟΚ έχει δημάρχους και στην Καρδίτσα και στη Λάρισα. Και το λένε οι άλλοι ξοφλημένο.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass