Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοι έξω

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2018 20:07
*ΔΥΣΚΟΛΗ η δουλειά του εικονολήπτη και στη Λάρισα. Να σε ανεβάζουν στην ταράτσα του 4ου Δημοτικού να τραβήξεις με την κάμερα, ενώ σε τραβούν με την κάμερα…  Ζ. *ΔΥΣΚΟΛΗ η δουλειά του εικονολήπτη και στη Λάρισα. Να σε ανεβάζουν στην ταράτσα του 4ου Δημοτικού να τραβήξεις με την κάμερα, ενώ σε τραβούν με την κάμερα… Ζ.

*ΟΙ πάντες όλοι έξω. Το κέντρο της πόλης να βογκάει από κόσμο. Πλήθος και τα καροτσάκια με μωρά μα και με βρέφη, η καινούργια φουρνιά Λαρισαίων ξεκίνησε τις βόλτες της. Περιφερειακά ξεμύτισαν στη λιακάδα κι οι υπερήλικες.

Για λίγο, μετά θα ξαναχαλούσε ο καιρός προσωρινά.

Ζ.

Τους αιθέρες

*- ΑΠΟ χθες μέχρι σήμερα έχω απογειωθεί πέντε φορές…

Κοκορευόταν στην παρέα για τις επιδόσεις του ο απόστρατος της Αεροπορίας, μιας κάποιας ηλικίας πια. Στράβωσαν στην παρέα με τις υπερβολές του, ίσως και να ζήλεψαν.

- Αυτά μπορεί να τα έκανες πριν είκοσι-τριάντα χρόνια και πάλι θα χρειαζόσουν τέσσερα-πέντε διαφορετικά αεροπλάνα. Πού να τα βρεις τώρα πια…

- Αλλά και πες ότι τα βρίσκεις. Θα χρειαστείς και μπλε κηροζίνη. Που έχεις πει ότι φοβάσαι να τη χρησιμοποιήσεις. (Τον προσγείωσαν.)

Ζ.

Να το κόψουν;

*ΜΕ αφορμή την επίσκεψη στα παράλια της Λάρισας του καπνίζοντος αρειμανίως υπουργού Χρ. Σπίρτζη και τις αντιδράσεις του ηγέτη του αντικαπνιστικού δημάρχου Τρικάλων, ο Λαρισαίος έκανε τον συνειρμό.

-Σκέφτεσαι δηλαδή να μπουκάρει εκεί πάνω στη Μελιβοία ο Παπαστεργίου; Δηλαδή, τι θα τους πει; Να το κόψουν;

-Βρε σημασία έχει πώς θα τον κοιτάξουν εκείνοι. Που θα τον ακούνε να τους λέει ότι αυτοί το καπνίζουν τον διπλανό τους βλάπτει...

Ζ.

Τζάμπα περίμεναν

*ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ, κι όλο ερχόμαστε κι αντίστροφη μέτρηση μήνες τώρα. Κι έφτασε η περιλάλητη 16η Μαρτίου, προχθές Παρασκευή.

- Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,

και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη

στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί

τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε

για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί

τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα. (Ο Θαν. Νασιακόπουλος; Έλα…)

***

*ΗΡΘΕ η 16η Μαρτίου και παρήλθε.

- Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία

κ’ η σύγχυσις. Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες,

κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.

Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,

και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.

Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις. (Τα είχε γράψει από τότε ο Καβάφης. Μετά προέκυψαν οι πρωτοβουλίες Ακριβούλη Α΄ και Ακριβούλη Β΄ στη Νίκαια και τον Δήμο Κιλελέρ, μαζί και Κομήτσα του Μεγαλοπρεπούς. Όμως ουδείς εμφανίστηκε ως αντίπαλος να απειλήσει τον νυν δήμαρχο, μόνο ένα γενικόλογο κείμενο.)

Ζ.

Οι ηγούμενοι

*ΞΑΝΑ στην εφημερίδα φωτογραφία ο περιφερειάρχης με Αντ. Γκουντάρα και Κ. Κολλάτο. Με Κ. Αγοραστό ανάμεσά τους οι δήμαρχοι εξασφάλισαν ένταξη σε πρόγραμμα έργων ύδρευσης στις περιοχές τους με χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων. Καθόλου άσχημα.

Με τον περιφερειάρχη οι δήμαρχοι. Με τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη επίσης οι δυο τους. Απολύτως λογικό, αυτοί είναι οι τοπικοί άρχοντες.

Και στην παρέα άρχισε το λαναρείο.

-Μόνο ένας στη Λάρισα θεωρεί ότι στις εν λόγω περιοχές ηγούμενοι είναι άλλοι. Ο Γ. Μανώλης κι ο Γρ. Καλαγιάς.

-Ναι; Λες γι’ αυτόν που συντάσσεται επίσης με Στ. Χάμο και Αρτέμη Σώρρα; Αντισυστημικός ε; Αντικαθεστωτικός… (Κι έχει λόξιγκα ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Παπαδημόπουλος.)

Ζ.

Επισημάνσεις

Αγαπητέ «Ζ»

Θα ήθελα να παρακαλέσω τους δημοτικούς άρχοντες να μην κάνουν άλλα έργα για να ομορφύνουν την πόλη μας αλλά να ολοκληρώσουν τις υποδομές που φτιάχνουν, να συντηρήσουν τα υπάρχοντα έργα και να μην τα ξεχνούν μετά τα εγκαίνια και τις φωτογραφίες.

Με ευγένεια οι επισημάνσεις από τον ΓΚΔ: Τους παρακαλώ και τους ενημερώνω ότι δεν χρειαζόμαστε λιμανάκια και πλοία της αγάπης στο ποτάμι μας με ταμπέλες που να αναφέρουν περήφανα το πανάκριβο κόστος τους. Δεν χρειαζόμαστε τραμ και έφιππη Δημοτική Αστυνομία, δεν χρειαζόμαστε άλλα μαρμαρόστρωτα πάρκινγκ και μάλιστα με τέντες σε σιδερένιες κολόνες για τη στέγαση των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Δεν θέλουμε να φοράμε ζακέτες τον Αύγουστο με το έργο της βιοκλιματικής αλλαγής, διατυμπανίζοντας μάλιστα το πανάκριβο κόστος του, το οποίο κάποιες λεπτομέρειες δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Με την ευκαιρία, στο σημείο που ενώνεται η Βενιζέλου με τη Μανωλάκη, όπου υπήρχε ένα περίπτερο, το πεζοδρόμιο στρωμένο με λίγο χαλίκι έγινε πάρκινγκ και οι πεζοί πρέπει να κατέβουν στον δρόμο για να περάσουν. Επίσης στο τέρμα της Μανωλάκη έχει μείνει ένα σημείο που μάλλον προοριζόταν για λουλούδια αλλά έχει γεμίσει αγκάθια και σκουπίδια. Θα ήθελα από τους άρχοντες να μεριμνήσουν για τα αυτονόητα δηλαδή να μην κινδυνεύουμε από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια στους πεζοδρόμους, να μπορούμε να κυκλοφορούμε οι πεζοί με άνεση, χωρίς υπερβολές στα τραπεζοκαθίσματα, σε πεζοδρόμια χωρίς λακκούβες, ξεκολλημένες, πλάκες και κατάληψη από αυτοκίνητα. Τι υπέροχο θα ήταν να μπορούσαμε να πηγαίναμε και να περνούσαμε όμορφα όπως παλιά στο Αισθητικό Άλσος που ρήμαξε και χάθηκαν τόσες αναμνήσεις και χρήματα. Θα θέλαμε η Δημοτική Αστυνομία να μην μένει μόνο στους κεντρικούς δρόμους και πλατείες.

Τρίτεκνοι…

* ΤΟ παλεύουν οι τρίτεκνοι… Στον αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης.

Δύο μήνες έχουν περάσει από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που έφερε σαρωτικές αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα. Άλλο τόσο διάστημα πέρασε από τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου ότι θα αντιμετωπιστούν οι όποιες αδικίες…

Στο διάστημα αυτό, οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με την υπουργό τρεις φορές και διαρκώς ακούνε για αντισταθμιστικά μέτρα. Καμιά εξέλιξη ωστόσο.

Η κινητοποίηση της Δευτέρας στην Αθήνα είναι το πρώτο βήμα. Έπονται και άλλα.

Γ.Ν.

Μα σε γιαγιά;

*ΜΙΑΣ μέσης ηλικίας η Λαρισαία οδοντίατρος, δείχνει και νεότατη, δέχτηκε για οδοντικό έλεγχο έναν πεντάχρονο που τον είχε φέρει η μαμά του.

- Τι τάξη πας αγόρι μου;

Την αγριοκοίταξε εκείνος, κοτζάμ άντρας φοβισμένος.

- Μεγάλα νήπια. Εσύ τι τάξη πας;

- Εγώ; Τελείωσα τα μεγάλα νήπια, τελείωσα και το δημοτικό και το γυμνάσιο, τελείωσα και το πανεπιστήμιο και είμαι οδοντίατρος…

Εκεί έκανε το λάθος να επεκταθεί.

- Είμαι και γιαγιά, έχω δύο εγγονάκια…

Άρπαξε εκείνος την ευκαιρία, γύρισε στη μαμά.

-Σε γιαγιά με έφερες για τα δόντια;

Και κάνοντας να σηκωθεί, στράφηκε στην οδοντίατρο.

-Οι γιαγιάδες κάθονται σπίτι. Με τα παιδιά. (Εκείνη όμως τον καθήλωσε με τον τρόπο της κι έκανε τη δουλειά της.)

Ζ.

Κολοβός

*Ε ναι, αστειάκι. Που δείχνει όμως και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ΝΔ με τις επόμενες δημοτικές εκλογές του χρόνου.

-Γιατί δεν αναλαμβάνεις να τραβήξεις εσύ μπροστά, να ενώσεις την παράταξη;

Η παραίνεση στη συντροφιά γνωστών Λαρισαίων προς τον αειθαλή γ. γ. ενός σωρού τοπικών φορέων, πάντα γ. γ. το αξίωμά του και σαφώς πιο ώριμος πια ο Κώστας Κολοβός, έχουν ασπρίσει άλλωστε και τα μαλλιά του.

-Εσύ, πέραν των άλλων, δεν έχεις και ουρές όπως σέρνουν άλλοι…

Ζ.

Άχρηστες…

* ΣΤΟ χρονοντούλαπο της ιστορίας… οι φαρμακευτικές δαπάνες και τα ιατρικά έξοδα. Η έκπτωση από τον φόρο που εξασφάλιζαν οι φορολογούμενοι μέσω των δαπανών αυτών δεν ισχύουν πλέον και στις φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν θα περαστούν.

Για τον λόγο αυτό καταργήθηκε από το νέο έντυπο Ε1 ο σχετικός κωδικός. Μέχρι και πέρυσι, η έκπτωση ήταν της τάξης του 10% επί της δαπάνης εφόσον όμως ξεπερνούσε το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου.

Τώρα το μόνο όφελος που προκύπτει από τις ιατρικές δαπάνες είναι ότι προσμετρώνται στο ποσό που πρέπει να έχει πληρώσει κάποιος με κάρτα για το "χτίσιμο" του αφορολόγητου.

Κατά τα άλλα, άχρηστες…

Γ.Ν.

Ελληνίδα μάνα

*ΛΙΓΑΚΙ αν αναλογιστεί κάποιος μπορεί να καταγράψει φράσεις που συνηθίζει μια Ελληνίδα μάνα. Εύκολη η συγκομιδή. Όλοι και όλες τις έχουν ακούσει. Μετά από χρόνια τις χρησιμοποιούν εκείνοι πια.

- Μην βγεις έτσι, πάρε μια ζακέτα.

- Φάε τίποτα. Πετσί και κόκαλο έχεις μείνει.

- Βάλε κάλτσες, πάλι ξυπόλητος είσαι;

- Όταν φτάσεις να με πάρεις τηλέφωνο.

- Εγώ στην ηλικία σου είχα δύο παιδιά.

- Μην πατάς εδώ, έχω σφουγγαρίσει.

- Ίδιος ο πατέρας σου είσαι.

***

*ΚΑΙ: Ελα στο τραπέζι λέμε θα κρυώσει το φαγητό να φάμε σαν οικογένεια μια φορά επιτέλους άντε σήκω απ’ τον υπολογιστή δε φεύγει από κει.

- Δες τον Γιωργάκη που διαβάζει όλη την ημέρα.

- Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν τα άλλα παιδιά.

- Όλα εγώ πρέπει να τα κάνω εδώ μέσα;

- Όταν κάνεις κι εσύ παιδιά τότε θα με καταλάβεις.

- Να πεθάνω να ησυχάσω.

- Μην πετάς τα πράγματά σου στο σαλόνι, πες ότι έρχεται ένας άνθρωπος ξαφνικά να είναι το σπίτι αχούρι;

- Ουαί κι αλίμονό σου…

- Πέφτω για ύπνο, μην ακούσω κιχ.

***

*ΕΠΙΣΗΣ:

-Νομίζεις ότι θα έχεις μια ζωή πίσω σου εμένα να τρέχω, να σου μαζεύω τις κάλτσες, να σιδερώνω και να σε πλένω; Αύριο μεθαύριο θα κάνεις οικογένεια.

- Άμα φας καμία ανάποδη θα σου πω εγώ.

- Καλά, έλα σπίτι και θα τα πούμε.

-Τι το πέρασες εδώ ξενοδοχείο;

-Μην αφήνεις την μπουκιά σου. Είναι η δύναμή σου.

- Να δω όταν πεθάνω τι θα κάνετε…

- Στην παραλία: Άμα πνιγείς θα σε σκοτώσω…

- Κάνε ό, τι καταλαβαίνεις…

-Να σου κάνω κάτι να φας; -Όχι; -Καλά εγώ θα σου κάνω και μη φας.

- Στα ΄λεγα εγώ. Δεν στα ΄λεγα; Στα ΄λεγα. Όχι για να μη λες ότι δεν στα ΄λεγα.

Ζ.

Παιχνιδίσματα

*ΟΙ Λαρισαίες φοιτητριούλες στα παιχνιδίσματά τους.

- Γιαγιά, παππού, καθίστε.

- Εντάξει παιδί μου, αλλά εμείς είμαστε η μητέρα σου και ο πατέρας σου.

- Το ξέρω, απλά σας προετοιμάζω...

***

*- ΓΕΙΑ σας, πόσα άτομα θα είστε;

- Έξι εφτά.

- Ναι; Σαρανταδύο;

***

*-ΠΟΣΟ χρονών είσαι αν δεν σε πειράζει;

-Με πειράζει.

Ζ.

Πάλι Αλατρίστε

*«ΣΤΟΝ δικηγόρο Σατουρνίνο Απόλλο, φίλο των κακών στίχων και των ξένων πορτοφολιών». Έτσι επιγράφεται ο λίβελος που είχε κυκλοφορήσει στη Μαδρίτη, η εφεύρεση της τυπογραφίας το επέτρεπε είχε ανοίξει νέους δρόμους στην κοινωνία, ποίηση εθεωρείτο στα χίλια εξακόσια τόσο, στίχοι λαϊκοί εναντίον εχθρού του από τον μέγα Δον Φρανθίσκο Δε Κεβέδο. Από τότε, και από εκεί, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα.

Όλο μιλάς για τη δικηγορία

Και σε νοιάζουν μόνο τα ηχηρά ρεάλια

Γιατί είσαι από τα μεγαλύτερα ρεμάλια

Και αφαιμάσσεις τον κόσμο με τόση μαεστρία

Μεγάλε κατεργάρη, των Μουσών καταφρονεμένε,

Πιότερο από τη λύρα σε νοιάζει το πουγκί….

***

*Η πραγματικότητα της εποχής αναμιγνύεται με τη φαντασία του σύγχρονου συγγραφέα, αποδίδοντας το «El caballero del jubon Amarillo», ήτοι «Το κίτρινο γιλέκο». Ένα ακόμη μυθιστόρημα εποχής του Αρτούρο Πέρεθ- Ρεβέρτε, του διάσημου Ισπανού από την Καρθαγένη.

Αριστοτεχνικά γραμμένο και συναρπαστικό, περιγράφοντας μια συνωμοσία κατά του βασιλιά των δύο κόσμων, της πανίσχυρης τότε Ισπανίας, με ίντριγκες της Αυλής και της Εκκλησίας, με ωραίες γυναίκες επίσης στο προσκήνιο. Στη Μαδρίτη του 17ου αιώνα, με ήρωα φυσικά τον θρυλικό λοχαγό Διέγο Αλατρίστε, επαγγελματία στρατιώτη των καιρών και τον νεαρό βοηθό του Ίνιγο Μπαλμπόα να καταγράφει και να μάχεται επίσης.

Ζ.

Αντικαπνιστικός

* «ΘΕΛΕΤΕ κύριοι να εφαρμόσετε τον αντικαπνιστικό νόμο; Ωραία!

Τρομοκρατείτε τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, των καφετεριών και των μπαρ, με πρόστιμα αν τον παραβούν; Τρομοκρατείτε τους καπνιστές, αν τους «τσακώσετε» να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους;

Αν λοιπόν όλη αυτή η αυστηρότητα εξαντλείται μέχρι εκεί, τότε κάτι δεν πάει καλά!

Διότι αν θέλετε κύριοι να εφαρμόσετε τον αντικαπνιστικό νόμο, διαβάστε τον καλύτερα και εφαρμόστε όλα τα άρθρα του.

Ελέγξτε και επιβάλετε πρόστιμα, σε όσα καταστήματα εστίασης πουλούν τσιγάρα, σε ειδικά σταντ, δίπλα στα άλλα προϊόντα τους, καθώς αυτό απαγορεύεται.

Τέτοια καταστήματα επιτρέπεται να πουλούν τσιγάρα, μόνο κάτω από τον πάγκο, σε σημεία που δεν φαίνονται.

Αυτό γιατί δεν το διατυμπανίζετε όπως τα προαναφερόμενα;

Αυτό γιατί το παραβλέπετε;», δικαίως ρωτά η πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Λάρισας κ. Ελένη Καραγιάννη.

Λ.Κ.

Πανελλήνιες

* ΤΟ «ΣΥΝΘΗΜΑ» δόθηκε και οι ώρες μετρούν αντίστροφα. Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων 2017-2018, δηλώνουν το «παρών» στη διαδικασία των εξετάσεων. Πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις.

Έχουν προθεσμία μέχρι την Πέμπτη 29 Μαρτίου και μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο είτε από το Λύκειό του. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).

Καλή αρχή και καλή επιτυχία!

Λ.Κ.

 

 

 2MPHKE XRONIA POY ODHGEI GKOYNTARAS

*ΜΠΗΚΕ χρονιά που οδηγεί στην προεκλογική. Έχουν τα θέματά τους οι δήμαρχοι, στην παραλία και στην ενδοχώρα. Τους προβληματισμούς τους.

Ζ.

 

 

GELIA TVRA ALLA KOYGIAS

*ΓΕΛΙΑ τώρα αλλά θα τον περιμένει στο γήπεδο τον στρατηγό της αστυνομίας, σαν και τους προκατόχους του στη Λάρισα, όπως περίπου του είχε φερθεί κι ο συνάδελφος μεγαλομέτοχος στον Βόλο. Υπάρχει παράδοση. Τι να κάνει κι ο Τάκης Παραφέστας, το έριξε στο πιοτό. Όσο για την πενταδάκτυλο χείρα ανήκει στον επίσης παλαίμαχο της ΑΕΛ και πάντα εκφραστικό Ηλία Σελιώνη.

Ζ.