Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριζοντίως και καθέτως

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2018 20:04

*ΑΝΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ επί Τζανακούλη τα πεζοδρόμια στους κεντρικούς δρόμους οριζοντίως, στην Παναγούλη, την Παπαναστασίου κ.α. Έφυγε βέβαια απ’ τη ζωή ο εργολάβος Χρήστος Καραδούκας που έχει πάρει ‘’το κολάι’’ στα συγκεκριμένα έργα.

Ωστόσο οι δημοτικές υπηρεσίες διαθέτουν την επιπλέον εμπειρία σ’ αυτά κι όλα γίνονται πλέον πιο εύκολα. Αναμορφώνονται τώρα επί Καλογιάννη και τα πεζοδρόμια σε δρόμους καθέτως, η Ηπείρου, η Μανδηλαρά κοκ. Οριζοντίως και καθέτως, συμπληρώνεται η σκακιέρα στη διευκόλυνση της καθημερινότητας στην πόλη. Έργα που δεν αλλάζουν δα και τη ζωή της Λάρισας, ούτε τις προοπτικές της, το αυτονόητο διαμορφώνουν. Αξιοπρεπή πεζοδρόμια να κινείται ο κόσμος.

Ζ.

Τις ομπρέλες

*-ΕΧΟΥΜΕ βάλει έναν παππού με πάρκινσον στην είσοδο της πολυκατοικίας τώρα που βρέχει, έλεγε χθες ο Τ. Ζ. Του δίνουμε τις ομπρέλες και τις τινάζει μια χαρά. Βρήκε και κάτι να ασχολείται.

Ζ.

Ο «Νιάρχος»

*ΜΗ έχοντας και τόσο στενή σχέση με πρόσωπα της περιοχής, μπερδεύτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε η σειρά της Άννας Βαγενά να μιλήσει στην εκδήλωση παραλαβής των ασθενοφόρων που χάρισε το Ίδρυμα Νιάρχου στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας. Και ξεκίνησε «ευχαριστώντας τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Νιάρχου» και έδειξε τον παριστάμενο δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Αναστασίου, που εκπροσωπούσε τον δήμαρχο. Γέλασαν όλοι, κατάλαβε εκείνη τη μικρή της γκάφα, επιχείρησε να το σώσει. «Τον είδα τόσο καλοντυμένο και ωραίο, οπότε θεώρησα… Χίλια συγγνώμη…». Φυσικά καθόλου δεν ενοχλήθηκε ο Λαρισαίος απόστρατος, μάλλον κολακεύτηκε. (Τον πλησίασαν και καναδυό πειραχτήρια μετά για δωρεές και φιλοξενία στη Σπετσοπούλα.)

Ζ.

Εθριάμβευσαν

*-ΤΙ είναι αυτό το βραβείο χρηστής διακυβέρνησης που πήρε ο Δήμος Αγιάς;

Ο Λαρισαίος διάβαζε στην εφημερίδα στη δική τους ανακοίνωση και αποκρυπτογραφούσε.

-Να, βλέπω ότι τον Αντ. Γκουντάρα τον βράβευσε ο δήμαρχος Γ. Πατούλης, θα έπρεπε να ένιωσε ένα ρίγος διασημότητας δεν μπορεί…

-Βρε μήπως ήταν για χρυσή διαχείριση;

Και συνέχισε βλέποντας ότι τελικά μόλις 23 δήμοι είχαν στείλει φακέλους στο δικό τους Ινστιτούτο, της ΚΕΔΕ, οι ίδιες οι δημοτικές υπηρεσίες τους είχαν συμπληρώσει και μετά βαθμολόγησαν άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες στην Αθήνα και η Αγιά βγήκε 15η στη βαθμολογία, πέρασε δηλαδή άλλους 8 δήμους ενώ έχασε από τη Λάρισα που βγήκε 13η στους 23. (Πάει κι αυτό…)

Ζ.

Υπάρχει θέμα;

*- ΔΕΝ μπορεί να είναι κουβέντες του αέρα αυτά, εντάξει μπορεί να λέει πολλά, μετά να τα αναιρεί, να μην τον παίρνουν τοις μετρητοίς, όμως υπάρχουν και τα πολύ σοβαρά…

Όσο να ‘ναι δημιουργήθηκε μια ανησυχία στους Λαρισαίους φιλάθλους με όσα είπε για το Αλκαζάρ ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ, εξερχόμενος μάλιστα από τη συνάντηση με τον υπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη. Ότι του είπε λέει ο υπουργός ότι το γήπεδο παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα στατικότητας ιδίως στις κερκίδες. Λογικό, στις κερκίδες θα ήταν, ο χλοοτάπητας θέματα ξηρότητας μπορεί να εμφανίσει.

-Βρε παιδιά, τόσος κόσμος μπαινοβγαίνει στο Αλκαζάρ παρακολουθώντας άλλες διοργανώσεις. Παίζει μπάλα κι ο Απόλλωνας…

- Αν έχει πρόβλημα στατικότητας θα πρέπει να κλείσει μέχρι να αποκατασταθεί, σωστά; Δεν θα έπρεπε να παρέμβει αμέσως η διοίκηση του ΕΑΚ; Τουλάχιστον να διαψεύσει, αν δεν είναι έτσι τα πράγματα.

- Πάντως οι κερκίδες του Αλκαζάρ είναι δοκιμασμένες σε φορτία. Μέχρι μόλις προ τετραετίας, επί Πλεξίδα εκεί έπαιζε η ΑΕΛ…

Ζ.

Πίνοντας

*ΓΙΑ πιόματα κουβέντιαζαν στην παρέα των Λαρισαίων.

- Καλά βρε, μπήκες στο αυτοκίνητο και οδήγησες μεθυσμένος;

- Αφού σου λέω, δεν ήμουν σε θέση να περπατήσω.

***

*- ΣΤΑ 30 πίναμε αβέρτα ποτά από τις 11 και γυρίζαμε σπίτι στις 4. Στα 60 πίνουμε μια γουλιά νερό στις 11 και ξυπνάμε για κατούρημα στις 4.

***

*- ΤΙ θα πιείτε;

- Έναν εσπρέσο χάλια μαύρα...

- Πώς είναι αυτός;

- Όπως τον φτιάχνετε κάθε μέρα...

Ζ.

Ο επιμελής

*ΕΜΠΛΟΚΗ κόντρα εμπλοκή, αν μη τι άλλο έχουν εκτεθεί σοβαρά στην κυβέρνηση με το ‘’Εξοικονομώ’’. Με τις ανοικονόμητες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, η αναξιοπιστία χτύπησε κόκκινο.

Και βγήκε χθες ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ ζητώντας την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. Το πιθανότερο να μην ασχοληθεί ο Γ. Σταθάκης, εκτός κι αν υπάρχει ανάλογη παρέμβαση από το κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο και υπήρξε αντανάκλασή της στη Λάρισα. Αλλιώς ο Ν. Παπαγεωργίου μπορεί να χαρακτηρισθεί εξαιρετικά επιμελής. Αφού στην ανακοίνωσή του βρήκε και καταγράφει 15 εξαγγελίες για το Εξοικονομώ, διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων σε περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Πολύ μεθοδική δουλειά, εκτός κι αν την πήρε έτοιμη από καταγραφές του αρμόδιου τομέα της ΝΔ. (Επιπλέον λησμόνησε την εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού και μάλιστα από τη Λάρισα, τον περασμένο Οκτώβριο στο αναπτυξιακό συνέδριο.)

Ζ.

Άραξε εκεί...…

*ΤΕΛΙΚΑ δεν είναι άστεγος ο άνθρωπος που κοιμάται στα μάρμαρα του Αγίου Αχιλλίου, όπως είχε αναφερθεί στα ‘’Ψ’’. Γείτονας είναι, γνωστός, το σπίτι του πίσω από την εκκλησία, ωστόσο δεν πάει να μείνει εκεί, δεν του αρέσει, προτιμά να κοιμάται στη βεράντα του ναού, με τα συνακόλουθα προβλήματα, που δεν είναι μονάχα οπτικά για τους εκκλησιαζόμενους.

Τον έχουν λέει προσεγγίσει επανειλημμένα από την εκκλησία, να του μιλήσουν, να τον βοηθήσουν. Επικοινώνησαν και με τον Δήμο, την Πρόνοια, την Εισαγγελία, την Αστυνομία. Κανείς δεν κατάφερε τίποτα. «Είναι στάση ζωής», τους είπαν από την Πρόνοια. Αν κοιμόταν βέβαια έξω από τα γραφεία τους, κάτι παραπάνω θα έκαναν. Ή αν προτιμούσε την είσοδο του Δημαρχείου.

***

*ΕΧΕΙ τα θεματάκια του ο άνθρωπος. Έχει νοσηλευτεί κιόλας στο παρελθόν, στήνει και καβγάδες πότε-πότε επειδή νιώθει ότι τον ενοχλούν, πίνει και κάμποσο, λερώνει τον τόπο τριγύρω, μπλέξιμο για όσους διαχειρίζονται τον Ναό, οι οποίοι νιώθουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Κάνει και σκανταλιές ο ένοικος της βεράντας. Βάζει λένε κόλλα στην κλειδαριά της εκκλησίας, άντε να βρουν κλειδαρά πρωί της Κυριακής ν’ ανοίξει να μπουν να λειτουργήσουν. Το ίδιο κόλπο, λέει, έχει κάνει και με την κλειδαριά της αλυσίδας που έβαλε ο Δήμος για να μην χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ το προαύλιο του ναού. Γράφει με μαρκαδόρους διάφορα στιχάκια στα μάρμαρα και τις κολόνες. Μαζεύει κι άλλους ανάλογης συμπεριφοράς για παρέα. (Μάλλον ο δήμαρχος πρέπει να επιληφθεί, ώστε να βοηθηθεί ο άνθρωπος, να ξεμπλέξουν και στη Μητρόπολη.)

Ζ.

Αλά ελληνικά

*ΚΙ ενώ οι χάκερ μηχανικοί ρίχνουν καθημερινά, άθελά τους, το σύστημα του υπουργείου για το ‘’Εξοικονομώ’’, ο Λαρισαίος μάστορας έδειχνε την οδό διαφυγής για όλους.

-Καλό το πρόγραμμα, δεν λέω, ελκυστικό με επιδότηση και 40 και 50%, σπανίως και παραπάνω, όμως μην τρελαινόμαστε κιόλας…

Και εξηγούσε ότι οι συνηθιζόμενες υπερτιμολογήσεις που ανέβαζαν το όφελος, τώρα πια δεν υφίστανται καθώς οι επαγγελματίες επιβαρύνονται πολύ περισσότερο φορολογικά και ασφαλιστικά, δεν το κάνουν, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα με τους όρους του τις μπλοκάρει. Άρα, έλεγε, αν κάποιος κάνει τις δουλειές ενεργειακής αναβάθμισης στο σπίτι του με τον κλασικό ελληνικό τρόπο, με μετρητά και δίχως αποδείξεις και τιμολόγια, χωρίς επιβαρύνσεις και ΦΠΑ, με φίλους επαγγελματίες, μπορεί να πετύχει συμπίεση του κόστους πάνω από 30%. (Μία η άλλη…)

Ζ.

Αλάδωτα

*Ο Λαρισαίος χθες στην ψησταριά στην Πανός.

-Όλα νηστίσιμα στις σούβλες βλέπω, Αλέξη.

-Σου λέω, αλάδωτα τα έχω…

Ζ.

Στιγμιότυπα

*ΕΙΧΕ πολύ μεγάλη επιτυχία για τους Λαρισαίους πασοκτζήδες το συνέδριο του ΚΙΝ. ΑΛ. Αν μη τι άλλο έβγαλαν πολύ ωραίες αναμνηστικές. Κι ένα σωρό selfies φυσικά, γέμισαν και τον τόπο αναρτήσεις. (Αυτά και πίσω στη Λάρισα.)

Ζ.

Κι από δω

κι από κει

*- ΓΙΑΤΙ; Πού το παράξενο…

Ο Λαρισαίος σχολίαζε την παρουσία του Αχ. Νταβέλη και στο συνέδριο του ΚΙΝ. ΑΛ.

- Μα είναι ΝΔ, καθαρόαιμος δεξιός.

- Και; Δηλαδή ο Σαμαράς πώς συνεργάστηκε μια χαρά με τον Βενιζέλο. Δύσκολο δηλαδή να είναι φίλος ο Νταβέλης και με τον Βορίδη και με τον Λοβέρδο;

- Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δηλαδή;

- Ιδίως άμα έχει στο μυαλό του να πάει για δήμαρχος.

Ζ.

Με το χρήμα

*- ΜΕ τον Ιβάν Σαββίδη να έχει στο πορτοφόλι 1,6 δισεκατομμύρια των Γιαπωνέζων από την πώληση των καπνών, ε δεν είναι και τόσο απεχθής πια…

Ο Λαρισαίος προέβλεπε ότι και η ΝΔ θα υποστείλει τη σημαία των αντιδράσεων κατά του Ρωσοπόντιου.

-Πολύτιμος ο άνθρωπος. Βρε μήπως ήταν πασχαλιάτικο το πιστολάκι;

Ζ.

Με 6-3

*Ο παλιός είναι αλλιώς… Κι ο δάσκαλος Απ. Βερέμης τον πήγε 6-3 τον Μιχ. Φωκά στις εκλογές των εφέδρων, για τις οποίες ξεσηκώθηκε η πλάση, τόσοι πήγαν να ψηφίσουν παλιοσειρές και φιλαράκια. Ο νέος έχει να φάει ακόμα πολλή κουραμάνα. Ενώ διάδοχος για την προεδρία κάποια στιγμή θεωρείται ο Νίκος Κουφοδήμος.

Ζ.

Απέναντι

*ΠΟΛΛΟΙ ήταν που παραξενεύτηκαν βλέποντας στην εφημερίδα ότι την ίδια μέρα δύο γειτονικοί δήμοι διοργάνωσαν εκδήλωση για το ίδιο θέμα. Τίμησαν τον Μαρίνο Αντύπα και ο Δήμος Τεμπών στον Πυργετό όπου δολοφονήθηκε ο ηγέτης των κολίγων και ο Δήμος Αγιάς από την άλλη πλευρά του ποταμού, στο Ομόλιο, όπου βρίσκεται ο τάφος του. Έδωσαν ένα μικρό αβάντσο οι οργανωτές, μια διαφορά τετάρτου, μεταξύ των δύο εκδηλώσεων αλλά τι να λέει, οι επίσημοι φροντίζουν να τα μοιράζουν μεταξύ τους, ο υπόλοιπος κόσμος, λίγος πάντα, διαλέγει ανάλογα με το χωριό του. Ανεξήγητο πώς δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι δύο δήμαρχοι για ενιαία εκδήλωση. Που μπορεί να φιλοξενείται εναλλάξ κάθε χρόνο, από τη μία κι από την άλλη πλευρά του Πηνειού. Θα άρεσε και στον Αντύπα η ενότητα.

Ζ.

B*ΤΟ διηγιόταν χθες ο Λαρισαίος Δ. Γ.

- Εγώ κυρία έγραψα τρεις σελίδες έκθεση…

- Μπράβο παιδί μου. Και πώς ξεκίνησες;

- Ανέβηκα σ’ ένα άλογο.

- Α ωραία. Και τι επίλογο έβαλες;

- Κατέβηκα απ’ το άλογο.

- Σωστά. Και ενδιάμεσα τι έγραψες;

- Τουκουτουκουτουκουτουκουτουκουτουκουτουκου…

Βόλου

*ΕΡΧΕΣΑΙ από την οδό Βόλου και θαρρείς πως μπαίνεις σε βομβαρδισμένη πόλη. Τόση λακκούβα πια. «Κάντε κάτι βρε παιδιά. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι τραγικό». Φωνάζουν οι οδηγοί. Πρωί – πρωί τα τηλέφωνα της «Ε» χτυπούν. Ρωτούν αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για το μέλλον. Τουλάχιστον εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε πότε θα κλείσουν κάποιες από τις λακκούβες αυτές.

Κ.Γ.

Άρειος Πάγος

*ΕΧΕΙ «αδυναμία» στη Λάρισα. Πόσο μάλιστα από τη στιγμή που προϊστάμενος στην Εισαγγελία Εφετών είναι ο κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν. Ο λόγος για την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου που αποφάσισε στην περιοχή μας να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα με το οποίο δεκάδες μαθητές Λυκείων έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου και μάλιστα να εφοδιαστούν με πολύτιμες πληροφορίες. Η Λάρισα θα της μείνει αξέχαστη, καθώς ήταν καλοκαίρι του 2016 όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην πόλη για εκδήλωση είχε μάθει πως επελέγη να είναι η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Κ. Γ.

Σ. Μάλαμας

*ΕΙΝΑΙ γνωστή η φράση «Πιείτε πουλάκια μου» του Σωκράτη Μάλαμα. Την είπε και την περασμένη Παρασκευή από τη σκηνή του «Μύλου 1927» μόνο που προέτρεψε το κοινό να πίνει και νερό. «Είναι καλό εδώ στη Λάρισα», είπε και κάποιοι από τη δημοτική αρχή που βρίσκονταν στο χώρο χαμογέλασαν. «Θα έμαθε για τα έργα της ΔΕΥΑΛ που αλλάζει το δίκτυο ύδρευσης», σχολίασε κάποιος άλλος.

Ζ.Π.

 

EPISTROFH STIS IDEES

*«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στις ιδέες» όπως λέει το σύνθημα ή μήπως «…στους φραπέδες» όπως φαίνεται από την εικόνα; Καραμανλικός ο Τυρναβίτης φοιτητής Ρίζος Χαδούλης, βγήκε να μιλήσει στο βήμα του συνεδρίου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σ’ αυτό όπου πήγε κι ο Κυρ. Μητσοτάκης προχθές. Μπορεί να έχουμε διαφορές σκέφτηκε με τον Κ. Δέρβο, όμως να που ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ενθουσιάστηκε και πήγε μπροστά να τον ακούει καλύτερα. Δεν του πέρασε καν από το νου ότι ο άλλος τον απαξίωνε χοντροκομμένα, είναι κι αυτές οι ρημάδες οι φιλελεύθερες ιδέες, σκεφτόταν. «Γερά, γερά και ρούφα φραπεδιά…»

Ζ.

 

 

APLVMENO SXOINI KAMPIES

*ΑΠΛΩΜΕΝΟ σχοινί στις πλάκες της πλατείας Πρ. Ηλία; Όχι, κάμπιες που έχουν πιαστεί στη σειρά κάτω απ’ τα πεύκα, από τα οποία έχουν πέσει.

Ζ.

 

 

TI PARASTASH NA ETOIMAZEI

*TI παράσταση να ετοιμάζει άραγε ο δήμαρχος Νασιακόπουλος και συμβουλεύεται τις θεατρίνες Κονιόρδου και Βαγενά; Θ’ ανεβάσει μήπως τον Οθέλο; (Στη λογική ‘’εγώ τη δημαρχία, ω θέλω’’…)

Ζ.

 

 

NA RVTAEI ARAGE O DHMARXOS PAPAS

*ΝΑ ρωτάει άραγε ο δήμαρχος τον παπα-Δημήτρη για το πώς μπορεί να διώξει τα δαιμόνια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα;

Ζ.

 

AFOY EINAI GIA TON TOPO TOYS AGORASTOS

*ΑΦΟΥ είναι για τον τόπο τους, βρίσκουν κοινό λόγο ο Κ. Αγοραστός κι ο Κ. Μπαργιώτας. Διατηρούν και καλή σχέση μεταξύ τους εδώ και πολλά χρόνια οι δύο συνονόματοι…

Ζ.