Νορβηγοποιήσεις

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2018 19:45
*ΜΕ την υπουργό Πολιτισμού στον κάμπο, στο δημαρχείο Κιλελέρ βρέθηκε και ο Απ. Καλογιάννης. Συναινώντας στο Αγροτικό Μουσείο που ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης της Λυδίας Κονιόρδου. Αλλά και προωθώντας τα της πόλης του. Ένα δηλαδή, το Αρχαίο Θέατρο. Υπόθεση στην οποία συναινεί φυσικά κι ο Θαν. Νασιακόπουλος, που ως οικοδεσπότης έδωσε χρόνο στον συνάδελφό του.  Ζ. *ΜΕ την υπουργό Πολιτισμού στον κάμπο, στο δημαρχείο Κιλελέρ βρέθηκε και ο Απ. Καλογιάννης. Συναινώντας στο Αγροτικό Μουσείο που ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης της Λυδίας Κονιόρδου. Αλλά και προωθώντας τα της πόλης του. Ένα δηλαδή, το Αρχαίο Θέατρο. Υπόθεση στην οποία συναινεί φυσικά κι ο Θαν. Νασιακόπουλος, που ως οικοδεσπότης έδωσε χρόνο στον συνάδελφό του. Ζ.

*ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ φορτία καταφθάνουν στον κάμπο. Οι απαιτήσεις σε μπακαλιάρο έχουν αίφνης διπλασιαστεί στην αγορά της Λάρισας. Τόσο, που μερικοί μιλούν ακόμη και για παράνομες νορβηγοποιήσεις μπακαλιάρου, τι μονάχα τα ελληνικά αρνάκια…

Τι συνέβη; Μα είναι νωρίς το Πάσχα. Μεθαύριο Κυριακή του Ευαγγελισμού, μπακαλιάρος κατ΄ έθιμο. Και ξανά καπάκι την απάνω Κυριακή που θα είναι των Βαΐων.

Ζ.

 

Κάλπες ιατρών

*ΕΚΛΟΓΕΣ στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας τον Οκτώβριο. Πάει, είναι οριστικό. Και μάλιστα στις 21 Οκτωβρίου. Μια Κυριακή πριν απ’ αυτή του ‘’Όχι’’, οι Λαρισαίοι γιατροί θα κληθούν να πουν ‘’Ναι’’ σε μια ακόμη θητεία για τον πρόεδρό τους. Ντί-νός-γιάν-νακό-που-λός οέ οέ οέ… Τυπικού χαρακτήρα μοιάζει η διαδικασία. Ο παιδίατρος πρώτα θα πάρει σύνταξη απ’ το επάγγελμα και μετά από πρόεδρος.

Ζ.

 

Ένα φανάρι;

*ΕΝΤΑΞΕΙ λειτούργησε τόσα χρόνια η οδός Σαρίμβεη, λεωφόρος καλύτερα κι ας μην πρόκοψαν και τόσο οι φοίνικες στη διαχωριστική νησίδα. Βοήθησε σημαντικά στην κυκλοφορία. Ωστόσο παρατηρήθηκαν και κάποια προβλήματα. Ένα σοβαρό για την ακρίβεια. Η διασταύρωσή της με την οδό Σκιάθου. Σ’ εκείνο το ύψος διακόπτεται η νησίδα, κι ο Θεός βοηθός.

Υψηλού ρίσκου η απόπειρα των οδηγών να βγουν από τη Σκιάθου. Και τα παρκαρισμένα οχήματα εμποδίζουν την ορατότητα και τα αυτοκίνητα επί της Σαρίμβεη αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες. Τα ατυχήματα συχνά, ακόμη συχνότερα τα παραλίγο αποφευχθέντα.

- Μπορούν να το δουν οι ειδικοί του Δήμου, να παρέμβουν οι αρμόδιοι διορθωτικά. Ένα φανάρι ίσως… (Μπορεί να υπάρχει κι άλλη λύση.)

Ζ.

 

Λαμπάδα

*ΟΙ νεαρές Λαρισαίες σχολίαζαν και τα σαρακοστιανά.

- Αγόρια; Οι 40 μέρες νηστεία απ’ το σεξ είναι κάτι σαν προπόνηση για όταν παντρευτείτε. Για να μην σας έρθει ξαφνικό.

***

*-ΚΑΛΑ βρε φιλενάδα, κάνεις σεξ μέσα στη νηστεία;

-Ο Γιώργος δεν πιάνετε καλέ, είναι χαλβάς.

***

*- ΕΧΩ κορμί λαμπάδα κι ανάβω εύκολα. Αν ενδιαφέρεται κάποιος να κάνει Ανάσταση…

Ζ.

 

Ο σασταλεγάς

*ΤΩΡΑ όμως που κάπως καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός, ας προσπαθήσουμε να δούμε, ηλίθιε ‘’σασταλεγά’’ πίσω από την κουρτίνα, που τάχα πρώτη φορά τραβήχτηκε στην Τούμπα και ακούστηκε αίφνης ομοβροντία γδούπων από ‘’πεφτωσυννεφάκηδες’’. Με τη δική του ακουστικού τύπου ορολογία οι επισημάνσεις του Στ. Π. :Το θέμα είναι η ανοχή μας και η παράλειψή μας, όταν φούρνοι, μαγαζιά και αυτοκίνητα ανατινάζονταν, όταν σφαίρες στέλνονταν σε γραφεία αρμοδίων, όταν εξοχικά καίγονταν, όταν δημοσιογράφοι ξυλοκοπούνταν και όταν ποδοσφαιριστής, πριν από λίγες μόνο μέρες, απειλούνταν στη μέση του δρόμου.

***

*ΚΑΙ συνεχίζει: Το θέμα είναι ο, ακόμη ένας, διχασμός. Το δίπολο Βόρειοι και Νότιοι θεριεύει, λεφτά από Δύση ή λεφτά από Ανατολή, ιδού ένα φρέσκο δίλημμα. Ξανακούστηκαν το «διαβατήριο στα Τέμπη», το «για τους φόρους μας μάς θέλετε» και από κοντά οι ψίθυροι για ποντιακό κόμμα. Οι καπάτσοι διαλέγουν στρατόπεδα. Δεν αργεί η μέρα που θ’ ακουστεί το σύνθημα «Ιβάν, Ιβάν, βγάλε το μπουφάν». (Προφανής η παρότρυνση. Και δεν τιμωρείται κιόλας.)

Ζ.

 

Με λεφτά;

*ΑΡΧΙΣΑΝ λέει την αποταμίευση οι Λαρισαίοι νεοδημοκράτες. Με το που έμαθαν ότι τους καλούν από το κόμμα να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές στις 13 Μαΐου, να βγάλουν νέα Νομαρχιακή και πρόεδρό της. Θα χρειαστεί όμως πρώτα να πληρώσουν συνδρομή, 12 ευρουλάκια. (Δεν ήταν μέντιουμ αυτός που πρόβλεψε πολύ χαμηλή συμμετοχή.)

Ζ.

 

Ευκαιρία

*ΝΑ λαμπρή ιδέα που μπορεί να την αναδείξει το διπλωματικό σώμα της χώρας.

- Να διευκολυνθούν ο Νικολά Σαρκοζί, ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου, και διάφοροι άλλοι κατηγορούμενοι πολιτικοί, ώστε να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Ο Λαρισαίος εκτιμούσε ότι δεν θα ήταν δύσκολο να επεκταθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ώστε να καλύπτει και ξένους. Να ησυχάσουν οι άνθρωποι.

Ζ.

 

Σχολικά

*ΕΙΧΑΝ τα δικά τους προβλήματα οι Λαρισαίοι μαθητές.

-Μαμά, μαμά… Στεναχωριέμαι που άφησα την τσάντα μου σχολείο.

-Ήθελες να διαβάσεις και στο σπίτι, σε καταλαβαίνω.

-Όχι, είχα μέσα μπισκότα γεμιστά.

***

*- ΣΗΜΕΡΑ τα παιδάκια αφήνουν τις τσάντες τους στο σχολείο, ο γιος μου τόσο μπροστά που την ξέχασε από χθες.

***

*- ΠΗΓΑΙΝΕ μέσα αγόρι μου. Βλέπω να περνάει η δασκάλα σου, θα σε ψάχνει που έκανες κοπάνα σήμερα.

- Εσύ να πας μέσα παππού. Της είπα ότι πέθανες και δεν θα πήγαινα.

Ζ.

 

Οι λαφίνες

*ΤΟ πήραν οι λαφίνες του 4ου Λυκείου Λάρισας. Τα κορίτσια της ομάδας βόλεϊ κατέκτησαν το σχολικό πρωτάθλημα Θεσσαλίας. Κερδίζοντας μάλιστα το 4ο Λύκειο Βόλου και το 4ο Λύκειο Τρικάλων, δεν υπάρχει 4ο που να μπορεί να αντισταθεί στο 4ο της Λάρισας. Καθαρές νίκες με 2-0 και εκτός έδρας, ε… (Και τώρα βουρ για το πανελλήνιο.)

Ζ.

 

Με αλεξίπτωτο;

*ΤΟΝ «στόμφο που χαρακτήρισε τις ομιλίες του συνεδρίου, και πρωτίστως της κ. Φώφης Γεννηματά», σχολιάζει ο Π. Μ. «Σε άφηνε άναυδο η απίστευτη έπαρση και σχεδόν πίστευες ότι παρευρίσκεσαι τηλεοπτικά στην πρώτη εμφάνιση πολιτικών που μόλις χθες έφτασαν στη χώρα…»

***

Αν θα αποκτήσει κάποια στιγμή δική του ευωδιά το ρόδο που επελέγη ως σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής, κι αν είναι αμάραντο, θα χρειαστεί χρόνος για να το διαπιστώσουμε… Αν το Κίνημα Αλλαγής μακροημερεύσει, εφόσον του το επιτρέψουν οι έριδες των συνιστωσών του, θα πρέπει να αποδείξει στο πεδίο της κοινωνίας και όχι της αυτοευφημιστικής κολυμπήθρας ότι αποτελεί όντως κίνημα. Ότι δεν είναι άθροισμα προσωπικοτήτων, οι οποίες επέλεξαν ένα όνομα που τα δύο συστατικά του, Κίνημα και Αλλαγή, μνημονεύουν εμφατικά το κόμμα-μήτρα, το ΠΑΣΟΚ, που υποτίθεται ότι αποφάσισαν να το υπερκεράσουν. Προς το παρόν, το νέο ή νεοφανές κόμμα, που μάλιστα επέλεξε να ταυτίσει τα εισόδιά του με τον διορισμό συνέδρων και οργάνων αντί της εκλογής, μοιάζει να επικυρώνει, σε σμικρογραφία, το αλήστου μνήμης κλισέ «Το ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις».

Ζ.

 

Διπλή σύμπτωση

*- ΣΙΓΑ μην ξεκίνησε από τώρα και πρόωρα η προεκλογική περίοδος για τον Δήμο Ελασσόνας…

Ο Λαρισαίος αμφισβητούσε αυτό που ακούστηκε στην κωμόπολη. Άλλη ήταν η διαπίστωσή του, έχοντας και το πλεονέκτημα να βλέπει τα πράγματα από απόσταση.

-Αυτοί βρε έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο.

Και συνέχιζε αμφισβητώντας τη μεγάλη σύμπτωση. Που ο δήμαρχος Ν. Ευαγγέλου βγήκε με φακέλους υποθέσεων παραμάσχαλα στον δρόμο για τον εισαγγελέα, παραμονές της εκδήλωσης ανασυγκρότησης της παράταξης του αντιπάλου και προκατόχου του, του Γ. Πασχόπουλου η οποία είχε ανακοινωθεί από καιρό για σήμερα. Και επιπλέον την ίδια μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ της Ελασσόνας ανακοίνωνε πρωτοβουλία συνεργασίας για τις επόμενες δημοτικές.

Ζ.

 

Οι σύμμαχοι

*«ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ πάντως η συμμαχία εναντίον του Μαρινάκη. Ξεκίνησαν τρεις τσιμέντο μεταξύ τους, στην πορεία τους άφησε ο Αλαφούζος και πήγε από την άλλη πλευρά, έμειναν δύο και στο τέλος σκοτώθηκαν και αυτοί μεταξύ τους. Ποιος να το έλεγε ότι το ματς που εξέθεσε περισσότερο από κάθε τι άλλο τον Σαββίδη, θα ήταν ματς εναντίον του φίλου του, του Μελισσανίδη. Και είναι η δεύτερη φορά μετά τα όσα έγιναν πέρυσι στον τελικό Κυπέλλου». Η θεωρία του Αλέφαντου. Ο οποίος εμφανίζεται δικαιωμένος, ο πρόεδρος να δικαιώνεται δηλαδή και του φτάνει. «Μωρέ καλά έκανε ο Μαρινάκης και δεν είχε συμμάχους. Δεν υπάρχουν σύμμαχοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα είδαμε με την πολυμετοχικότητα στον Παναθηναϊκό. Ένας πρέπει να είναι αυτός που κάνει το κουμάντο. Στη διοίκηση ο πρόεδρος. Στον αγωνιστικό χώρο ο προπονητής. Κάτι τεχνικοί διευθυντές και αηδίες, εγώ δεν τα εγκρίνω αυτά.» (Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου…)

Ζ.

 

Διάλεκτος

*-ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Μια χαρά σε βλέπω μαρή…

-Ε, πάχυνα λιγάκι…

-Ωραία, ωραία, γιέρεψες…

Κομπλιμέντο στη νεαρή γυναίκα στο φούρνο, εκείνη όμως δεν κατάλαβε την έκφραση, παρότι από χωριό της Λάρισας κι αυτή, μάλλον από άλλη επαρχία, δεν θα το λένε εκεί. Τον είχε και θάρρος, οπότε αντέδρασε.

-Ε όχι και γέρασα… Γιατί το λες αυτό…

-Γιέρεψες είπα μαρή χαζιά. Ότι έγινες γεριά, δυνάμωσες, έστρωσε η επιδερμίδα σου… (Ε εκεί χαμογέλασε πλατιά.)

Ζ.

 

Τα γεγονότα

*«Αγαπητέ Ζ,

Όταν γράφεις γεγονότα είσαι ακριβής. Όταν, όμως, αφήνεσαι στη φαντασία να σε οδηγήσει τότε καταλήγεις μερικές φορές σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Είναι γεγονός ότι συμμετείχα στη διαμαρτυρία των κατοίκων της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, μετά το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα στην οδό Βόλου. Έπειτα έστειλα επιστολή στον δήμαρχο για την ανάληψη πρωτοβουλίας ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Μεταφορών. Ο δήμαρχος αντέδρασε άμεσα και με ενημέρωσε για το τι προτίθεται να κάνει προετοιμάζοντας αυτή τη σύσκεψη. Ως εδώ καλά. Τα υπόλοιπα, ωστόσο, είναι γεννήματα της φαντασίας». Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξηγείται με αφορμή χθεσινό σχόλιο, που ενέπλεκε και τον συνάδελφό του Χρ. Κέλλα.

***

 *ΚΑΙ συνεχίζει: «Καθόσον με αφορά και για την ορθή ενημέρωση των φανατικών αναγνωστών σου, τη συνάντηση τη ζήτησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» κ. Γιώργος Χατζής. Όπως τόνισα και κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων, πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων για την εξεύρεση λύσης στο σύνθετο αυτό πρόβλημα, και επουδενί να μη δημιουργηθεί εντύπωση πολιτικής εκμετάλλευσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων. Προσωπικά αναμένω την πρωτοβουλία του δημάρχου πριν πράξω οτιδήποτε άλλο. Αυτά και καλημέρα».

 

Τη μεγάλη

*ΜΟΝΟ για τον Τσίπρα θα έκλειναν οι Λαρισαίοι συριζαίοι τη μεγάλη αίθουσα του Ωδείου. Χωρίς να διστάσουν το έκαναν και για την αυριανή ομιλία του υπουργού Ευκλείδη. Αυτός θεωρείται το βαρύ όνομα της κυβέρνησης. Κι όσο πλησιάζει ο καιρός προς τον Αύγουστο και την έξοδο, μετά παρέλευση οκταετίας, τόσο θα ισχυροποιείται. Είναι και το προφίλ του γενικότερα ελκυστικό στην κοινωνία…

Ζ.

 

Κάθε μέρα

*ΕΝΑΣ γιατρός κι ένα δικηγόρος ήθελαν την ίδια Λαρισαία. Τους άρεσε πολύ. Ο γιατρός φρόντιζε να της προσφέρει κάθε μέρα ένα λουλούδι. Κι ο δικηγόρος της έδινε ένα μήλο.

Καλά το λουλούδι, σκέφτηκε εκείνη, το μήλο όμως; Οπότε τον ρώτησε. Κι ο δικηγόρος εξήγησε.

-Μα ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.

Ζ.

 

Έργα τέχνης

*ΕΡΓΑ Τέχνης Vs Selfie. Μια νέα ιδέα έχει κατακλύσει τον κόσμο του φατσοβιβλίου(Facebook). Η ιδέα είναι να γεμίσουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με εικόνες έργων τέχνης για να αντιπαλεύουν τις selfie, τις φωτογραφίες των τροφίμων και άλλες αναρτήσεις του είδους. Εκείνοι που βάζουν ένα "like" θα λάβουν το όνομα ενός καλλιτέχνη και θα πρέπει στη συνέχεια να δημοσιεύσουν ένα έργο του. Έξυπνο, πρωτότυπο και σίγουρα καλύτερο από το να βλέπει κανείς ανθρώπους να αυτοφωτογραφίζονται παντού και πάντα.

Ν.Π.

 ANOIJH VGHKAN OI BLAXOI

*ΑΝΟΙΞΗ, βγήκαν οι βλάχοι στα βουνά, βόηθα Χριστέ και Παναγιά…

Ζ.

 

TO THLEKONTROL

*ΤΟ τηλεκοντρόλ της Λαρισαίας γιαγιάς, φασκιωμένο, μόνο τα απαραίτητα σε θέα και με οδηγίες. Πατέντα ολκής.

Ζ.

 

HRUE O KAIROS NA

*ΗΡΘΕ ο καιρός να τραβηχτούν τα νερά, παρότι η Λάρισα της λιακάδας συνεχίζει να καθρεφτίζεται στον Πηνειό. Έφτασε η ώρα της άμπωτης κι ας μην είναι παλίρροια του φεγγαριού αλλά του φράγματος του ποταμού. Βγήκαν στην επιφάνεια ξανά κι οι προβλήτες του λιμανιού. (Θα φτάσουν και τα πρώτα κρουαζιερόπλοια όπου να ’ναι.)

Ζ.

 

EMEIS PALI

* ΕΜΕΙΣ πάλι λατρεύουμε Σπυροπούλου, Ξένια, Φαρμάκη.

Τι; Δεν βλέπεις Survivor;

Τζάμπα το σπρέι…

Κ.Γ.

 

O PRVHN KAI O NYN

*Ο πρώην κι ο νυν, ίσως κι η ερχόμενη; Συγκρίνεται η αξιοσύνη Αξιόγλου με Κατσαρό και Χαρακόπουλο; Ας ρωτήσει κάποιος τον Κυρ. Μητσοτάκη…

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass