Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσες καμήλες

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2018 19:03
* H Kατερίνα Λυγγέρα, σύζυγος του εκ Νίκαιας ορμώμενου Ελληνοαμερικανού Αχιλλέα Λυγγέρα μαζί με τη γνωστή εικαστικό Μάρα Καρέτσου στο πρόσφατο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε για τη Μακεδονία, μπροστά από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. * H Kατερίνα Λυγγέρα, σύζυγος του εκ Νίκαιας ορμώμενου Ελληνοαμερικανού Αχιλλέα Λυγγέρα μαζί με τη γνωστή εικαστικό Μάρα Καρέτσου στο πρόσφατο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε για τη Μακεδονία, μπροστά από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

*ΚΑΙ στην άσφαλτο και στα τσιμέντα όμως εκεί που κυριάρχησε χθες η αφρικανική σκόνη ήταν πάνω στις λαμαρίνες. Τόσο που για τα αυτοκίνητα, οι Λαρισαίοι άρχισαν να μη ρωτούν πόσα άλογα έχει αλλά πόσες καμήλες.

-Ένα πλυντήριο αυτοκινήτων θα ήθελα να είχα τώρα που θα ξαναβγεί ο ήλιος…

Ο Λαρισαίος προέβλεπε υπερωρίες και επαγγελματική ευμάρεια. Ο άλλος δίπλα του συμφωνούσε.

- Πρέπει να είσαι στενός συγγενής με τον βενζινά για να βρεις να πλύνεις το Σαββατοκύριακο… (Οι νοικοκύρηδες βέβαια θα βγουν με κουβάδες και πανιά στο πεζοδρόμιο.)

Ζ.

Με τη μάνικα

*-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Νερού σήμερα…

-Α γι’ αυτό είναι σήμερα απ’ το πρωί όλοι στη Λάρισα με τα λάστιχα και καθαρίζουν τις αυλές και τις βεράντες;

Ζ.

Διεθνές Δίκαιο

*Ο Θ. Κ. μετά και τα γεγονότα στο Αφρίν.

-Σαφέστατη η σειρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Πρώτα οι βόμβες και μετά οι σκηνές και η βοήθεια. Να είμαστε ξηγημένοι… (Η σκόνη που έφτασε στην Ευρώπη δεν ήταν πάντως από το Αφρίν, άλλο η Αφρική.)

Ζ.

Τότε…

*ΕΠΙΠΕΔΗ εξ ορισμού αλλά στην πράξη διόλου μονότονη η Ευκλείδειος Γεωμετρία. Όλοι θυμούνται απ’ το γυμνάσιο ευθείες, γωνίες, κύκλους, θεωρήματα και κανόνες.

Συναρπαστική θα πρέπει να είναι και η Ευκλείδειος πορεία. Τα όσα πέρασε ο Τσακαλώτος όλα αυτά τα χρόνια. Κι όχι μόνο τα τελευταία, ως υπουργός.

***

*Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ξανάρθει στη Λάρισα το 2005. Μίλησε σε εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο», στον πάνω όροφο, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Η αξία και οι αξίες της Αριστεράς». Ένα κόκκινο βιβλιαράκι, 4 κεφαλαίων και 80 σελίδων, γινόταν τότε το αστειάκι σε αντιδιαστολή με το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο. Το αντίστοιχο του Ευκλείδη είχε γίνει ψιλομόδα τότε στη Λάρισα, μη φανταστεί κανείς σε ευρεία κλίμακα, αυτοί της ανανεωτικής Αριστεράς ασχολούνταν, όμως το βιβλιοπωλείο ‘’Γνώση’’ είχε διαθέσει τότε από παραγγελίες στον Γ. Μπαλογιάννη καμιά σαρανταριά αντίτυπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ίσα που έδινε σφυγμό, πολυτασικός, εσωστρεφής, στην αριστερή του γωνία.

***

*ΚΑΙ στις θεωρητικές του αναζητήσεις.

-Το συζητούσαμε τότε με τον Νίκο τον Λαρίση και με άλλους, θυμάται ο Μάνθος Σαρρής. Σκεφτήκαμε να καλέσουμε τον Ευκλείδη να μιλήσει για το βιβλίο του. Επικοινωνήσαμε, του το ζητήσαμε και καταχάρηκε.

Ο Τσακαλώτος ήταν τότε στο ‘’Κοκκινοπράσινο Δίκτυο’’, μια τάση του ΣΥΡΙΖΑ με εναλλακτικούς, οικολόγους κλπ. Ό, τι είχε επιστρέψει από την Αγγλία. Πανεπιστημιακός με έντονη όμως κοινωνική και πολιτική δράση. Και μαζεύτηκαν λέει πάνω από 100 άνθρωποι στο «Χατζηγιάννειο», κανένας δεν το περίμενε, μια μεγάλη ποικιλία αριστερών. (Εκείνη τη μέρα η ‘’Ε’’ φιλοξενούσε συνέντευξή του στον Δημ. Χατζηευθυμίου).

***

*ΚΙ η συζήτηση με τον Ευκλείδη ήταν ζωηρή. Από το ακροατήριο είχαν διατυπωθεί μπορεί και σαράντα ερωτήσεις. Πολύ έντονο το ενδιαφέρον για τα θεωρητικά ζητήματα. Ο Μ. Σαρρής δίπλα του συντόνιζε.

-Είχα παραξενευτεί τόσο πολύ, αποκαλύπτει, που ο Ευκλείδης σημείωνε τα ερωτήματα για να απαντήσει. Και σημείωνε στα αγγλικά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε έξω, σ’ αυτή τη γλώσσα λειτουργούσε. Σημείωνε στα αγγλικά και απαντούσε μετά στα ελληνικά ή σε κάτι σαν ελληνικά, έχει βελτιωθεί πολύ από τότε…

Ζ.

Στη σκόνη...…

*ΖΩΗ μου που καίγεσαι

στον κίτρινο αέρα…

Η αγάπη που χάθηκε στη σκόνη… (Νταλάρα-Μαχαιρίτσα σιγοτραγουδούσαν χθες από νωρίς κι οι Λαρισαίοι.)

***

*ΚΑΙ βέβαια τα αστειάκια έδωσαν και πήραν.

- Σήμερα έφαγες τη σκόνη μου, ε; Δεν μπορείς να πεις…

***

*- ΠΑΝΤΩΣ, αν ήταν να βγω στην παραλία τώρα, δεν θα χρειαζόταν να κάνω σολάριουμ. Με την αφρικανική σκόνη έχω πάρει μια απόχρωση καφεπορτοκαλοκομοδινί, σαν του Τραμπ…

***

*- ΘΕΛΩ να της μιλήσω αλλά δεν βρίσκω ρε τι να πω…

- Πες κάτι επίκαιρο.

- Δηλαδή;

- Εσύ Μαράκι στη γειτονιά σου , έχεις σήμερα σκόνη;

Ζ.

Με το σακίδιο

*ΣΕ άλλους ρυθμούς τώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συζητάει με υπουργούς και ηγέτες ισχυρών κρατών και οργανισμών, παρότι συνήθως ως εκπρόσωπος της Ελλάδας διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πλέον μια φιγούρα παγκοσμίως γνωστή. Κι όλα δείχνουν ότι ο μίτος που ξετυλίγει οδηγεί τη χώρα έξω από τον λαβύρινθο. Το κόκκινο σακίδιο στον ώμο δεν το εγκατέλειψε ποτέ. Ούτε την πολιτική του στάση.

***

*ΣΗΜΕΡΑ αφήνει τις υποχρεώσεις και αφιερώνεται στη Λάρισα. Από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Συναντήσεις, επαφές, να ακούσει αλλά και να εξηγήσει. Και το βραδάκι ομιλία στο Ωδείο σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Φτάνει στην πόλη κατευθείαν από Αθήνα και φεύγει πάλι για εκεί το βράδυ. Δεν έχει λέει περιθώριο, τρέχει.

-Το μεσημέρι υπάρχει ένα μικρό διάλειμμα στο πρόγραμμα. Θα τον πάτε οι συριζαίοι για τσίπουρα;

- Μπα... Έχει να γράψει την ομιλία του είπε. Αν και άμα πιεστεί σε κάτι τέτοια ενδίδει. Για κουβέντα και καλή παρέα είναι πρώτος…

Ζ.

Του ενόπλου;

*ΚΑΙ χιούμορ από τον πρόεδρο, λένε, στη δίκη της διαβόητης υπόθεσης της Ηριάννας και του Περικλή που κατηγορούνται ως τρομοκράτες.

Μιλάει ο πατέρας του Περικλή, καταθέτει θετικά για τον χαρακτήρα του, την εργασία κλπ. «Δεν έχει πιάσει ποτέ όπλο».

Πρόεδρος: Παρότι είναι απ’ τη Θεσσαλία;

Μάρτυρας: Τι σχέση έχει αυτό…

Πρόεδρος: Ε, είναι ανταρτομάνα η Θεσσαλία. (Προσέξτε οι άοπλοι.)

Ζ.

Πατρίς, θρησκεία...…

*«ΕΝ μέσω μιας γεωπολιτικής καταιγίδας, όπου η εθνική μας κυριαρχία αμφισβητείται καθημερινά, η αποτρεπτική μας δύναμη οφείλει να ενισχυθεί από την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση. Οι διεθνιστικές κορώνες του παρελθόντος απαξιώνονται παγκοσμίως και οι λαοί περιχαρακώνονται πίσω από τις κοινές τους καταβολές». Με την εμπειρία του κομάντο, ο Ηρακλής Γερογιώκας επιχειρεί λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και o πρόεδρος της ΝΔ στην πόλη της Λάρισας τους ανακαλεί στην τάξη. «Τέτοιες μέρες κρίσιμες για την Ελλάδα επιλέγουν για να επιτεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τη θρησκεία και τα πιστεύω του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε λοιπόν αν πραγματικά ζουν σ’ αυτή τη χώρα και γνωρίζουν τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Ζ.

Ένα χαμόγελο

*ΚΕΦΑΚΙΑ στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων.

- Θα σας πούλαγα τρέλα ρε παιδιά, αλλά την έχω για προσωπική χρήση.

***

*- ΚΑΛΗ η τελική ευθεία. Εκτός αν πρόκειται για καρδιογράφημα.

***

*- ΕΚΑΝΑ ρε σεις έναν άνθρωπο να χαμογελάσει και σήμερα και αυτό σημαίνει πάρα πολλά.

Ζ.

Προς Κόζιακα

*ΚΛΙΜΑΚΙΟ της ΑΝΤΑΡΣΙΑ ανέβηκε λέει στην Πιαλεία Τρικάλων, με επικεφαλής τον περιφερειακό    σύμβουλο Αντ. Αδάμου, για να δουν επιτόπου τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία και τις κατολισθήσεις. Εκεί στα ριζά του Κόζιακα.

-Και; Κατέβηκαν;

Το πειραχτήρι της παρέας διάβαζε την εφημερίδα.

-Λέω επειδή έφτασαν ως εκεί, μήπως μπήκαν στα μεράκι κι έμειναν να ξεκινήσουν το αντάρτικο.

Ζ.

Ενισχυτικά

*ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ τη νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση για τους οικονομικά αδύναμους, ο Δήμος Λάρισας ανακοίνωσε χθες τη σύσταση της επιτροπής που θα εξετάζει τις υποθέσεις για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Βέβαια, τους πρόλαβαν τρεις Λαρισαίοι που ήδη έκαναν αίτηση ζητώντας να επωφεληθούν από τον νόμο.

***

*ΑΠΟ τον σύλλογο πολυτέκνων ενημερώνουν ότι προσφάτως έδωσαν στον δήμαρχο υπόμνημα με το συγκεκριμένο αίτημα και τώρα επικροτούν την κίνησή του. Δράττονται δε της ευκαιρίας να επισημάνουν στον Απ. Καλογιάννη την ανάγκη πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Θα μπορούσε λένε «να θεσπίσει ειδικό επίδομα π.χ. 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση παιδιού από το 1-1-2018, αφού κάτι τέτοιο το επιτρέπει πλέον ο νόμος».

Και επικαλούνται τις εξαγγελίες άλλων δημάρχων. Του Αγρινίου ανακοίνωσε πολυτεκνικό επίδομα 3. 000 ευρώ σε κάθε οικογένεια που διαμένει μόνιμα στον δήμο και αποκτά 4ο παιδί. Ενώ της Γλυφάδας τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος, ύψους 5.000 ευρώ, σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο τέκνο αλλά και για κάθε επιπλέον τέκνο. (Μια χαρά…)

Ζ.

Αλαμούρα

*- ΑΣΧΕΤΩΣ του τι διαδίδεται εγώ διαπίστωσα ότι το ‘’Εξοικονομώ’’ δουλεύει σήμερα…

Ο Λαρισαίος αποφασισμένος να φέρει τα φώτα του στην παρέα.

- Μια χαρά, μπαίνεις άνετα, χαλαρά σας λέω…

- Σοβαρά; Τώρα που τελείωσαν τα λεφτά… Τι να το κάνεις; (Πολύ σοφός πρέπει να ήταν αυτός που επέλεξε το σύστημα αλαμούρα. Ορμάτε κι όποιος προλάβει.)

Ζ.

Ψαρονέφρι

*Ο γιατρός είχε συστήσει στην ηλικιωμένη Λαρισαία να τρώει ψαρονέφρι. Μπερδεύτηκε αυτή, πήγε και το ζήτησε στο ψαράδικο δίπλα απ’ το δημαρχείο.

- Και τι έκανες εσύ βρε Νίκο; Της έδωσες;

-Της είπα ότι μας τελείωσε, μην την προσβάλλω.

Ζ.

Η δειλία

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ φοιτητές έλεγαν για τα πεπραγμένα τους σε σχέση με το άλλο φύλο.

- Το πρώτο σύμπτωμα του έρωτα σ’ έναν άνδρα είναι η δειλία ενώ σε μια γυναίκα το θάρρος.

***

*- Σ' αγαπάω…

- Όλο λόγια είσαι και από πράξεις τίποτα.

- Σ' αγαπάω, έξι έξι τριάντα έξι.

***

*- ΑΔΥΝΑΤΟ φύλο σου λέει μετά… Για τράβα λίγο το πάπλωμα προς τη μεριά σου και θα δεις.

Ζ.

Εκκρεμότητα

*ΜΠΟΡΕΙ πριν ένα χρόνο να είχε ανακοινώσει εγγράφως η αρμόδια υπουργός Ο. Γεροβασίλη ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων μέχρι τον φετινό Απρίλιο, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά. Κι όταν πρόκειται για ταχύτητες…

Στον Δήμο της Λάρισας φερειπείν, εδώ και 4 χρόνια το 1/3 των Διευθύνσεων καλύπτεται από αναπληρωτές. Πόσο νόμιμο μπορεί να είναι όταν το προσωρινό γίνεται μόνιμο; Σοβαρή η εκκρεμότητα για τη δημοτική αρχή.

Ζ.

Φέεεεετα...…

*ΔΙΑΒΑΣΕ χθες στην εφημερίδα ότι ο δήμαρχος χαρακτήρισε ‘’προσωπική του υπόθεση’’ την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου, που τόσο πολύ καθυστερεί. Και σφίχτηκε ο Λαρισαίος.

-Αμάν βρε παιδιά… Και οι προηγούμενοι το ίδιο έλεγαν. Και να που έχουμε φτάσει, είκοσι τόσα χρόνια κι ακόμα. Μήπως να οργανώναμε και καμιά εκδήλωση, π.χ. για τα 30 χρόνια των προσπαθειών;

-Είναι νομίζεις να μπλέξεις με αρχαιολόγους; Εδώ σε άλλα έργα που εμπλέκονται καθυστερούν τόσο, σε δικό τους κιόλας τι περιμένεις…

***

*ΚΙ η συζήτηση συνεχιζόταν.

- Αυτά τα τρία χρόνια πάντως δεν βλέπω να άλλαξε κάτι στην εικόνα του θεάτρου. Μπαίνουμε για κάποιες εκδηλώσεις, προχωρούν μελέτες αλλά όπως το άφησε ο Τζανακούλης, έτσι δείχνει.

- Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα μην το λησμονείς. Χαλαρά, με διαβούλευση, να το συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε υποτίθεται, αναγνωρίζουν και τα προβλήματα των δημοσίων υπηρεσιών εν γένει, άλλο αν κάνουν κάτι καίριο για να λυθούν…

-Ταυτόχρονα και οι ρυθμοί ‘’φέεεεετα’’ της δημαρχίας Καλογιάννη.

***

*-ΗΤΑΝ πάντως προχθές από τις σπάνιες φορές που επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο κλιμάκιο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Δυό μόνο μέρες μετά την επίσκεψη της Λυδίας Κονιόρδου, που ο δήμαρχος την πίεσε για την υπόθεση. Τυχαίο;

-Καλό ήταν αυτό. Και μακάρι να το ξεμπλοκάρουν. Ποιος δεν το θέλει στη Λάρισα…

-Εγώ πάλι έμαθα και το άλλο. Ότι κάποιος εκεί προειδοποίησε κοιτάζοντας τον δήμαρχο λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει προεκλογική πολιτική εκμετάλλευση του Αρχαίου Θεάτρου.

-Έτσι, σε πρώτο ενικό το είπε; Μπρά-βό…

Ζ.

Είχε ένσταση

*ΘΑ μπορούσε να συμβεί κι αυτό στη σύγχρονη Λάρισα.

- Πατέρα θα παντρευτώ…

- Ποια; Την κόρη του μανάβη;

- Όχι.

- Την κόρη του μπακάλη;

- Όχι. Τον γιο του χασάπη θα πάρω.

- Ποιον μωρέ; Αυτόν τον κομμουνιστή;

Ζ.

Διοργανώσεις

ΠΡΩΤΑ στο Run Greece και μετά στο Wine Thessaly. Θα τρέξει το Σάββατο το πρωί ο Λαρισαίος θα εκτονωθεί, θα κάνει τη γυμναστική του, θα περάσει και μια βόλτα μετά από το «Divani» να δοκιμάσει θεσσαλικούς οίνους και προϊόντα. Αυτό θα πει σχεδιασμός.

Π.Φ.

 

 

STO ISOGEIO TOY DIKASTIKOY

*ΣΤΟ ισόγειο του Δικαστικού, εκεί μπροστά στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου, πάντα μια φασαρία, μια αναστάτωση. Κάτι έχουν οι σωληνώσεις κι όταν πατούν καζανάκι στους πάνω ορόφους και ακούγονται νερά αλλά και τρέχουν στο πάτωμα. Πρόβλημα το δίχως άλλο…

Ζ.

 

 

STH MEGALH EKUESH TROFIMVN KELLAS

*ΣΤΗ μεγάλη έκθεση τροφίμων της χώρας ο Χρ. Κέλλας, είχε τη δυνατότητα να συναντήσει πολλούς επιχειρηματίες του νομού στα περίπτερά τους. Ο Λαρισαίος βουλευτής στάθηκε και στο περίπτερο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, δηλώνοντας στους ανθρώπους του «την πίστη του στα τοπικά προϊόντα και τις συνεταιριστικές προσπάθειες, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, ειδικά μετά την αθέτηση των υποσχέσεων του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΕΦΚ στο κρασί».

 

 

STO SYNODIKO MEGRO XARAKOPOYLOS

*ΣΤΟ Συνοδικό Μέγαρο βρέθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος για την παρουσίαση του τόμου της Ιεράς Συνόδου για τον Φιλελληνισμό στην Ελληνική Επανάσταση. Στο τέλος της εκδήλωσης τα είπε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρουσία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου. «Παιδί της εκκλησίας» ο Λαρισαίος βουλευτής, «άκουσε τον Προκαθήμενο να του λέει ότι παρακολουθεί τη δράση του και να τον ευχαριστεί για τις παρεμβάσεις του υπέρ της εκκλησίας, ενώ του ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του».

 

 

TI EINAI AYTO RATSISMOS LAIKH

*Τι είν’ αυτό; Ρατσισμός στον πάγκο της Λαϊκής;

Ζ.