Nobody κύριε υπουργέ, όντως…

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2018 20:02

* ΠΡΟΧΘΕΣ βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο, ο χαρισματικός ομιλητής ήξερε πώς να καθηλώσει το ακροατήριο, παρότι τα ελληνικά του δεν είναι και της προκοπής. Άσχημα δεν είναι τα ελληνικά αλλά μια κατανόηση, την προϋποθέτουν.

Απαιτείται ευφυΐα, σε άλλη γλώσσα να σκέφτεσαι και ταυτόχρονα σε άλλη γλώσσα να μιλάς.

Πέραν όμως των υποκειμενικών συμπαθειών, το θέμα της ομιλίας («έξοδος και ανάπτυξη: Πώς και με ποιους») από μόνο του ήταν ενδιαφέρον. Μα απ’ όλα περισσότερο ο ίδιος ο ομιλητής, καθώς πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον άνθρωπο που – για λογαριασμό της Ελλάδας - χόρτασε «ξύλο» στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, τον άνθρωπο που φορτώθηκε στις πλάτες του, την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την «έξοδο» από τα μνημόνια.

* * *

* ΕΚΕΙ που οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν τον φόβο για το αν θα πάει κόσμος στην ομιλία στο ΔΩΛ, αν θα έχει παρατράγουδα και κυρίως, πώς θα δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα των μνημονίων – αριστεροί όντως - ο κ. Τσακαλώτος ήξερε πώς να χαλαρώσει το ακροατήριο.

Με τους παρευρισκόμενους να χαμογελούν ακούγοντας τον ομιλητή να ξεκινάει την ομιλία του λέγοντας ότι «έχετε προβλήματα στη Λάρισα, βάζετε γλυκάνισο στο τσίπουρο». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσακαλώτος, έχει χρόνια που προμηθεύεται τσίπουρο από τη Λάρισα.

Ο ομιλητής ήξερε να κάνει το ακροατήριο να παρακολουθεί τον λόγο με αμείωτο ενδιαφέρον. «Μου είπε ο Νίκος ο Παπαδόπουλος (σ.σ. ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) στην ομιλία μου να πω τρεις φορές για την αγροτική οικονομία». Χαμογέλασε ξανά το ακροατήριο, σου λέει ειλικρινής ο υπουργός και πολιτικός ο κ. Παπαδόπουλος, ομιλία υπουργού στη Λάρισα χωρίς αναφορά στους αγρότες…

Και όταν ο κ. Τσακαλώτος, έκανε για 4η φορά αναφορά στους αγρότες, ο ομιλητής το σημείωσε απευθυνόμενος προς το ακροατήριο, λέγοντας «τέταρτη φορά, παίρνω bonus». Ευφυές παρότι «οικονομίστικο» αλλά τα οικονομικά είναι το χαρτοφυλάκιό του.

Γέλασε ξανά το ακροατήριο, ο εμπνευστής, πέτυχε τον στόχο του άσχετα αν ομοιάζει μικροπολιτικό, σου λέει «ήρθες στη Λάρισα», σώνει και καλά «να πεις κάτι» για τους αγρότες.

Είχε προηγηθεί το «όπως λέμε και στην Πρέβεζα nobody is perfect, κανείς δεν είναι τέλειος». Άνετος ο υπουργός.

* * *

* ΑΛΛΑ πέρα από τις ρητορικές ικανότητες ή την ευφυία του ομιλητή, στο πολιτικό μέρος της ομιλίας Τσακαλώτου εύκολα διακρινόταν ο ρεαλισμός (μετά από τόσες διαπραγματεύσεις) που παραχώρησε τη θέση του στην ουτοπία (;) των σκισμένων μνημονίων.

Το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» που αντιπρότεινε ο κ. Τσακαλώτος – ως πρόταση της κυβέρνησης δηλαδή για την επομένη των μνημονίων – που θα «λάβει υπόψη του την εμπειρία των ανθρώπων της οικονομίας», αυτό το «πλουραλιστικό σχήμα παραγωγής» ουδεμία σχέση με την Αριστερά έχει.

Περισσότερο μοιάζει με έκκληση «εθνικής ενότητας», παρά με αριστερή αντίληψη για την οικονομία. Για σοσιαλδημοκρατία φέρνει, αριστερά… δεν το λες.

Με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων από τη μια και με τα ταξικά εργατικά σωματεία από την άλλη (δηλαδή το μη συμβιβασμένο συνδικαλισμό), πού βρίσκεται η «χρυσή τομή» για κοινή θεώρηση των πραγμάτων; Οι μεν πρώτοι θέλουν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς (ελεύθερες απολύσεις, ατομικές συμβάσεις, μισθούς των 200 ευρώ κ.λπ.) και οι άλλοι διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις, νομοθεσία που θα προστατεύει τα δικαιώματα του εργαζόμενου.

Σωστά ο κ. Τσακαλώτος παρατήρησε τον κίνδυνο της ανόδου της Χ.Α. αντιπροτείνοντας μοντέλο ανάπτυξης με «κοινωνική βιωσιμότητα» και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση τη φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μα θα προσφύγουν στην κ. Μέρκελ για παράδειγμα, αντιπροτείνοντας πολιτικές που επαναφέρουν τον κατώτατο μισθό και στις συλλογικές συμβάσεις; Η κ. Μέρκελ (μεταφορικά) δεν ήταν αυτή που επέβαλε τις πολιτικές λιτότητας; Οι τραπεζικοί όμιλοι δεν στηρίζουν το πείραμα της Ελλάδας, που διόγκωσε την ανεργία και φτώχυνε εργαζόμενο και συνταξιούχο;

Οι συστημικές τράπεζες δεν πήραν ανακεφαλαιοποιήσεις και άνετες σήμερα κυνηγούν σε γη και ουρανό, τους δανειολήπτες, τρομοκρατώντας με την πρώτη κατοικία; Η Ε.Ε. δεν επέβαλε αυτές τις πολιτικές και αναβίωσε ο ναζισμός και στην ίδια τη Γερμανία;

Άρα συνειδητά καλλιεργούν αυταπάτες λες και οι αποφάσεις λαμβάνονται συναισθηματικά και δεν αφορούν στα οικονομικά συμφέροντα. Πριν είχαμε τον κακό κ. Σόιμπλε, τώρα που άλλαξε, θα αλλάξει η πολιτική των δανειστών;

* * *

* ΚΑΤΑ τα άλλα ήταν έντιμος ο κ. Τσακαλώτος. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει και απαλλαγή από την επιτροπεία ενώ η μείωση του χρέους θα δούμε πόσο βιώσιμο θα το καταστήσει. Όπως έντιμα επίσης ο κ. Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε για τη φοροαπαλλαγή (3,5 δισ. ευρώ) των μεσαίων στρωμάτων, δεν έταξε κάτι.

Ξεσόγιασε, που λένε και στο Δομοκό κύριε υπουργέ, ξέκοψε δηλαδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερά, όντως nobody…

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass