Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτι σαν Πάσχα

Δημοσίευση: 10 Απρ 2018 19:45

* ΟΠΩΣ θέλει και το σχετικό... κλισέ, «με λαμπρότητα ο ελληνισμός γιόρτασε το Άγιον Πάσχα». Ήταν όμως έτσι;

Μάλλον όχι. Γενικά περάσαμε ένα Πάσχα κάπως πρόωρο, βιαστικό, λίγο αγχωμένο ως προς την ψυχολογία του κόσμου. Ακόμη και οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ που, για λόγους εντυπωσιασμού, βλέπουν κάθε χρόνο «αυξημένη την κίνηση των εκδρομέων», ακόμη κι αυτοί κατάλαβαν ότι η κίνηση ήταν σχετικά μειωμένη. Οι πληρότητες στους «δημοφιλείς προορισμούς» δεν ήταν... 100% όπως υποστηρίζεται συνήθως, ο κόσμος μάλλον μαζεύεται. Πάνε οι εποχές που ο Κωστόπουλος (και όλο το σύστημα που αντιπροσώπευε) κατέκλυζαν την Αράχωβα. «Εκεί μας κατάντησαν τα λαμόγια» Πέτρο…

 * * *

* Η ΚΙΝΗΣΗ στην Εθνική οδό στον Ν. Λάρισας ήταν επίσης υποτονική και η παρουσία της Τροχαίας, ως εκ τούτου... σχεδόν διακριτική. Σε καμιά περίπτωση δεν μιλάς για «μαζική έξοδο» ή «μαζική επιστροφή». Μόνο ο Πλαταμώνας -κλασικός προορισμός της μιας ημέρας- παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη κίνηση.

Μια ακόμη ποιοτική διαφορά στον γιορτασμό του Πάσχα είναι το γεγονός ότι τα μαγαζιά διασκέδασης παραμένουν ανοιχτά την πρώτη ημέρα και κατακλύζονται από κόσμο. Το γραφικό εκείνο έθιμο που ήθελε τα πάντα κλειστά και όλη τη γειτονιά ή όλο το σόι να μαζεύεται και να ψήνουν ομαδικά τα αρνιά τους και μετά να ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι με δημοτικά τραγούδια γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Σε λίγα χρόνια, έτσι όπως εξελίσσεται η ζωή, το Πάσχα των Ορθοδόξων θα είναι σαν κι αυτό των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Μια ακόμη... αργία. Ενιαία Ευρώπη δεν είπαμε;

 

Ο πολέμαρχος

* ΕΚ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διεψεύσθη πάντως η πληροφορία ότι ο πολέμαρχος Πάνος Καμμένος έψησε τον οβελία πάνω στα βουνά της Τριπολιτσάς, παρέα με τους κλεφταρματολούς της περιοχής, χρησιμοποιώντας για σούβλα ένα χοντρό κλαδί δένδρου και ξεκοκαλίζοντας το αρνί με τα χέρια.

«Όταν ο κ. Υπουργός αναφέρεται στο 1821, δεν εννοεί ακριβώς αυτό», διευκρίνισε σχετικά πηγή του Υπουργείου.

 

Τότε και τώρα

* ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ πάντως ο Πάνος Καμμένος να κάνει δηλώσεις που ακόμη και ο πιο αδαής περί τα στρατιωτικά δεν θα έκανε. Π.χ. ότι οργανώνεται η άμυνα στα νησιά, ότι μεταφέρεται προσωπικό κ.λπ κ.λπ.

Κάποτε – όταν ο Ιωάννης Μεταξάς περίμενε την ιταλική επίθεση του 1940- χωρίς να πάρει κανένας χαμπάρι- με σιωπηρή επιστράτευση εκπαίδευσε χιλιάδες εφέδρους στα νέα όπλα της εποχής. Επιπλέον, με εντολή Μεταξά, κάτω από απόλυτη μυστικότητα «γέμισαν» τα βουνά της Πίνδου κατά μήκος του μετώπου από πυροβόλα όπλα που κρύφτηκαν επιμελώς. Έτσι, όταν επιτέθηκαν οι Ιταλοί, κυριολεκτικά «δεν ήξεραν από πού τους ερχόταν» τόση δύναμη πυρός. Διότι, βέβαια, μόνο τυχαία δεν ήρθε η νίκη στην Πίνδο. Τώρα; Ποιος ο λόγος να μιλάει – βλακωδώς –κανείς;

 

Μια κακή εικόνα

* ΠΑΜΕ στα δικά μας. Στα παράλια του Νομού Λάρισας τα μαγαζιά θα αρχίσουν να ετοιμάζονται για το καλοκαίρι και εκεί, στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών μάλλον θα πρέπει να τους προβληματίσει κάποτε ένα πολύ αρνητικό φαινόμενο: η άθλια εικόνα που παρουσιάζουν πολλά καταστήματα σ’ όλο το μήκος των παραλίων, από Καστρί Λουτρό μέχρι Αγιόκαμπο. Ειδικά δε, τα μαγαζιά που βγάζουν τραπεζοκαθίσματα δίπλα στη θάλασσα. Μιλάμε για κανονικό «τσαντίρ μπερντέ», όπου το πλαστικό, τα σκουπίδια, τα φθαρμένα νάιλον, τα στοιβαγμένα κιβώτια αναψυκτικών και λογής – λογής ακαλαισθησίες κυριαρχούν. Όσο κι αν το φυσικό τοπίο είναι όμορφο, η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική. Ρωτάμε: δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα οι Δήμοι να επιβάλουν ένα συγκεκριμένο καλαίσθητο και ενιαίο τύπο κατασκευών ώστε να αλλάξει η μορφή στα παράλια; Κατανοητό ότι τα μαγαζιά γενικά περνούν δύσκολες μέρες, αλλά πάλι δεν είναι μόνο θέμα κόστους. Είναι θέμα καθοδήγησης, σωστής αισθητικής και νοικοκυροσύνης. Παλιότερα οι ίδιοι οι μαγαζάτορες βρίσκονταν, τα συζητούσαν και προσπαθούσαν να επιβάλουν λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα, γιατί τα έχουν παρατήσει; Στο κάτω – κάτω για δικό τους όφελος πρόκειται.

 

Ελληνικό Πάσχα

* ΕΛΛΗΝΙΚΟ Πάσχα σημαίνει παράδοση, αγάπη, συναδέλφωση. Αυτό έκαναν χιλιάδες κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων ψήνοντας τον παραδοσιακό οβελία στην ύπαιθρο με τη συνοδεία της αθάνατης δημοτικής μουσικής.

 

Εορταστικό ωράριο

* ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα, φάγαμε, ήπιαμε, είδαμε αγαπημένα πρόσωπα. Τέλος το εορταστικό ωράριο και ήδη πάλι ισχύει το θερινό.

 

Α.Τ. Φαρσάλων

* ΣΕ επιφυλακή είναι αυτές τις ημέρες το Α.Τ. Φαρσάλων, οι άνδρες του οποίου διενεργούν συνέχεια ελέγχους σε όλο το οδικό δίκτυο της επαρχίας αλλά και στο κέντρο της πόλης, για τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

 

Νηστεία

* ΟΙ γιορτές του Πάσχα πέρασαν, όμως η εβδομάδα των παθών για τους καταναλωτές συνεχίζεται. Τώρα έρχονται τα χειρότερα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες κ.λπ. Ίδωμεν.

 

Ημέρες ξεγνοιασιάς

* ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες ξεγνοιασιάς και διασκέδασης για τους μαθητές και φοιτητές ήταν το δεκαπενθήμερο του Πάσχα. Ιδιαίτερα για εκείνους που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτές τις ημέρες «το ‘ριξαν λίγο έξω» και τώρα πρέπει να στρωθούν στο διάβασμα.

Αχ. Μπακαλέξης

 

GIA POLLA XRONIA PROEDROSΓΙΑ πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου των Eκδοροσφαγέων Τυρνάβου ο Άρης Μεϊντής και πρόσφατα νεοεκλεγμένος γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Κρέατος με χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα, βάζει κάθε χρόνο το δικό του στοίχημα. Ως ειδικός κρέατος, με δάσκαλο τον πατέρα του Αλέκο, παλιά, να κάνει όχι απλά ένα νοστιμότατο αρνίσιο κοκορέτσι αλλά και μεγάλο σε μήκος, φέτος σχεδόν δύο μέτρα. Αλλά άλλο να το βλέπεις το κοκορέτσι και άλλο να το δοκιμάζεις, κυριολεκτικά ξετρελαίνει τον ουρανίσκο…

Κ.Τσ.

 

 

Υποψήφιος σε γαλάζια ΔΗΜΤΟ

ISXYRO MHNYMA

ΙΣΧΥΡΟ μήνυμα ενότητας και νίκης από την τοπική Νέα Δημοκρατία Τυρνάβου. Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος αγρότης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Τυρνάβου πρώην αντιδήμαρχος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΔΗΜΤΟ. Στο πλευρό του ο νυν πρόεδρος Χριστόφορος Κατσαρός και ο πρώην πρόεδρος Ανδρέας Καλακαλάς.  Μαζί  δίνουν ισχυρό μήνυμα συστράτευσης και νίκης.

Κ.Τσ.