Εκτός καιρού

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2018 20:08
*ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ που εντόπισε χθες στη Λάρισα ο Β. Ντάμπλης. Ή μήπως επίδειξη προστασίας του απλού πολίτη από την αστυνομία;  Ζ.   *ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ που εντόπισε χθες στη Λάρισα ο Β. Ντάμπλης. Ή μήπως επίδειξη προστασίας του απλού πολίτη από την αστυνομία; Ζ.

*ΣΥΝΝΕΦΙΑ, βροχούλες, μέχρι και αναθεματισμένο χαλάζι, μαζί και ζέστη, καιρός μπερδεμένος.

Τα νερά που έπρεπε να είχε ρίξει ένα μήνα πριν, τώρα τα μπλέκει παράωρα κι άκρη δεν βρίσκει.

Ζ.

Παλιοί γνώριμοι

*Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του παρακολουθώντας την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής και η οποία οδήγησε στην αποβολή Αγοραστού.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος των περιφερειαρχών συγκρούστηκε με τον γ. γ. του Υπουργείου Εσωτερικών. Ήτοι ο Λαρισαίος με έναν Βολιώτη. Σημειωτέον ότι ο Κ. Πουλάκης ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και αντίπαλος του Κ. Αγοραστού στις εκλογές το 2010. (Έχουν παλιά τεφτέρια μεταξύ τους.)

Ζ.

Πνeκα

*ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ θεσμός η e-διαβούλευση. Οι πολίτες βάζουν το λιθαράκι τους για κάθε νομοσχέδιο που τίθεται στη σφαίρα της δημόσιας κουβέντας, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν, προτείνοντας και αντιπροτείνοντας. Νηφάλιες προσεγγίσεις, χωρίς ακρότητες που βοηθούν τα καθ’ ύλην επιτελεία να ενσωματώνουν όσες από τις προτάσεις τούς «κουμπώνουν». Με τον «Κλεισθένη» όμως πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα. Στην Πνύκα οι πολίτες της αρχαίας Αθήνας δεν κατέθεταν τις απόψεις τους μόνο, ψήφιζαν κιόλας. Τι πιο εύκολο και εύλογο σε δικτυωμένες κοινωνίες οι πολίτες να καλούνται να αποφασίσουν για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Δημοψήφισμα αρχικά για ήσσονος σημασίας θέματα έως ότου εμπεδωθεί η αναγκαία νοοτροπία και σταδιακά να επεκταθεί και για τα πιο σοβαρά… Με την ελπίδα μια μέρα να μην καταναλώνονται δάση ολόκληρα για ψηφοδέλτια εκλογών.

Θ.Α.

Συγκριτικά

*- ΤΑ πράγματα χειροτερεύουν διαρκώς, μπορεί να μην γίνεται θόρυβος, να μην υπάρχουν αντιδράσεις όπως παλιότερα, όμως η κατάσταση πηγαίνει πίσω…

Παράγοντας των παραλίων διάβαζε στην εφημερίδα τις ανακοινώσεις για την καλοκαιρινή λειτουργία των ιατρείων σε Μεσάγγαλα, Στόμιο και Σωτηρίτσα. Τα κουμαντάρισε έτσι ο Νέστορ με τους δημάρχους Γκουντάρα - Κολλάτο και είπαν ότι στην περίοδο αιχμής, επί σαράντα μέρες θα εφημερεύουν επί 24ώρου, τα Σαββατοκύριακα όμως.

- Κι όμως, θύμιζε. Πριν μερικά χρόνια, μέσα στη βαθιά κρίση, με τους αντιλαϊκούς στην κυβέρνηση και τις άγριες περικοπές τους, τα τρία ιατρεία των παραλίων εφημέρευαν καμιά πενηνταριά μέρες, επί 24ώρου, κάθε μέρα όμως. Θα έπαιζε μάλλον ρόλο που διοικούσε τότε ο Καραμπάτσας;

Ζ.

Υπέρ παρτίδος

*- ΜΑ είναι αυτή υπεύθυνη συμπεριφορά και μάλιστα συντηρητικών πολιτικών; Βοηθούν έτσι τη χώρα; Μέχρι και οι ξένοι τούς έχουν πάρει χαμπάρι. Το υπέρ πατρίδος το έχουν μετατρέψει σε υπέρ παρτίδος…

Ο Λαρισαίος κατηγορούσε χθες στην παρέα, τον Μητσοτάκη και άλλους, εκτός της ΝΔ. Επειδή λέει εφευρίσκουν εμπόδια ώστε να μην προχωρήσει η επίλυση του Σκοπιανού ή για να αρνηθούν θετική ψήφο στην επικείμενη συμφωνία. Και διότι τους βλέπει να παρακαλούν να κοπούν τον Γενάρη οπωσδήποτε οι συντάξεις, να μειωθεί το αφορολόγητο μια ώρα αρχύτερα.

- Αυτοί παιδάκι μου μόνο το ήρθε μια γιαγιά απ’ τον Βόλο κι έφερε το χάσι-χάσι, δεν τραγουδούν. Παναγίτσα μου να χάσει, αυτό τους νοιάζει μόνο. (Κι άρα να επανέλθουν οι ίδιοι στην κυβέρνηση, ο υπέρτατος στόχος.)

Ζ.

Προανάκρουσμα;

*ΑΥΡΙΟ Παρασκευή στην Πινακοθήκη η μεγάλη εκδήλωση της Λαρισαϊκής Λέσχης, ήτοι του Γρηγόρη Πρεζεράκου, όστις τυγχάνει εμπνευστής και ιδρυτής της. Αξιόλογοι ομιλητές και θέμα ‘’Ποια Ευρώπη θέλουμε;». Προανάκρουσμα εμπλοκής Πρεζεράκου στις εκλογές του 2019; Σε ποιες όμως εξ αυτών; Για ευρωβουλευτής πάντως δεν φαίνεται να πάει ο στρατιωτικός διευθυντής του ΠτΔ.

Ζ.

Λαρσινά

*ΛΗΜΜΑΤΑ στο γνωστό Λεξικό κι άλλα λαρσινά.

- Θαλής είναι ο αρχαίος φιλόσοφος και στη Λάρισα το αντίθετο του θα δέσει.

***

*- ΚΟΥΚΛΑΡΑ η Τουρκάλα, ε;

- Τουρκάλα είναι; Πώς το ξέρεις;

- Τι ρώτησα πώς τη λένε και μου είπε Ναμίς Σενιάζ…

***

*- ΓΙΑΤΙ κοιτάζουν κάτω οι Λαρισαίοι όταν τρώνε σοκολάτα;

- Διότι τρώνε κιτ κατ.

Ζ.

Προπόνηση

*ΕΡΓΑΚΙΑ σε κεντρικές οδούς της πόλης, μικρές παρεμβάσεις που όμως προκαλούν όχληση καθώς τους διερχόμενους τους εμποδίζουν, ενώ στους παρόδιους προκαλούν πονοκέφαλο από την ανακατωσούρα, τη σκόνη και τον θόρυβο. Βοηθούν όμως διότι έτσι όλοι τους προπονούνται. Για ν’ αρχίσουν τα μεγαλύτερα έργα στην ίδια περιοχή.

Ζ.

Αψήφιστα

*ΚΙ όμως, κάποιοι στη Λάρισα καμαρώνουν μετά τις εσωκομματικές ότι είναι ένας/μία «από τους 29 εκλεγμένους συνέδρους της ΝΔ». Το παίρνουν λιγάκι αψήφιστα, αφού κανείς τους δεν έλαβε ούτε έναν σταυρό, δεν υπήρξε κάλπη για τους συνέδρους. Έβαλαν υποψηφιότητα 29, για 29 θέσεις. Όλοι εκλεγμένοι κατά τα άλλα.

Ζ.

Θέμα οπτικής

*ΜΕΣΑ στους κώδικες υποτίθεται ο αμερικανός καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον, ο ήρωας του Νταν Μπράουν και στο ‘’Origin’’ το τελευταίο του μυθιστόρημα, αξιοποιεί κι ένα εξαιρετικό τρικ με λατινικούς αριθμούς. Γράφει με το παπούτσι του στην άμμο, ανάμεσα στον ίδιο και τη συνομιλήτριά του με την οποία βρίσκονται απέναντι.

I + XI = X

- Ψέμα, λάθος, διαμαρτύρεται αυτή. Ένα συν έντεκα ίσον δέκα;

***

*ΤΗΝ πιάνει από τον ώμο και τη φέρνει από τη δική του πλευρά, δίπλα-δίπλα πια.

- Για διάβασε τώρα…

X = IX + I

- Σωστό, αλήθεια, δέκα ισούται με εννέα συν ένα. (Συμπέρασμα; Αν αλλάξεις την οπτική σου μπορείς να δεις την αλήθεια του άλλου.)

Ζ.

Δευτεροκλασάτοι

*ΜΕΤΑ την εκ νέου διάλυση της ομάδας, αφού έφυγαν οι βασικοί παίκτες ή εκδιώχτηκαν, έσπασαν συμβόλαια, σχεδιασμοί ανατράπηκαν εν μία νυκτί, τα συνηθισμένα δηλαδή, πάλι τα λεφτά δείχνει να ήταν η αιτία, όταν φτάνει η ώρα για πληρωμή πάντα, μα πάντα, προβάλει η δικαστική απειλή, μα μπαμπούλας είναι η Δικαιοσύνη; Σίγουρα πάντως μπλέξιμο και χασούρα και καθυστέρηση. Για νέα παιδιά που θέλουν να παίξουν μπάλα. Και βέβαια να βγάλουν και λεφτά, αυτά τα λίγα χρόνια που περνάει η μπογιά τους.

- Και γιατί έρχονται τότε, δεν τον ξέρουν;

- Και δεν τον ξέρουν, ξένοι οι περισσότεροι. Ή επειδή ψάχνουν την ευκαιρία, δευτεροκλασάτοι ποδοσφαιριστές. Είδες εσύ κανέναν από το πάνω ράφι;

-Μα έτσι προκοπή δεν γίνεται…

-Σωωώπα… Η ομάδα θα σέρνεται. Εκεί πάντοτε μικρομεσαία, ίσα-ίσα να μην πέφτει, είναι και οι άλλοι χειρότεροι. Πάντα θα προκύπτει και μια αφορμή να γεμίζει το γήπεδο, να περνάει η σεζόν…

Ζ.

Αντιηλιθιακό

*ΟΙ Λαρισαίοι μαθητές κατέγραφαν πάλι εξυπνάδες.

- Άντε να μάθεις μηχανάκι.

- Γιατί;

- Άμα δεν περάσεις στις Πανελλήνιες, ξέρω μια πιτσαρία.

***

*- ΈΝΑΣ στους τρεις καπνιστές πεθαίνει, λένε.

- Ναι; Κι οι άλλοι δύο τι γίνονται δηλαδή, αθάνατοι;

***

*- ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ένα αντιηλιθιακό θα ήθελα.

Ζ.

Πρώτα

μούσμουλα

*ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ ο παρόδιος καταστηματάρχης που μετά από τόσο καιρό δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη της διαρροής νερού στην Παναγούλη και τη Μανδηλαρά. Δεν το λες και απόκεντρο, πλατσιανάν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Πέρασαν λέει από τη ΔΕΥΑΛ το είδαν, συνεχίζει ωστόσο να αναβλύζει καταμεσής του οδοστρώματος.

-Πάμε στοίχημα ότι περιμένουν να βγάλει ο δρόμος μούσμουλα πριν το φτιάξουν;

Ζ.

Επαινοι

*ΠΑΙΝΕΥΕΙ φυσικά το σπίτι του με κάθε ευκαιρία αλλά και τον περιφερειάρχη του ο Χρ. Κέλλας. Σε εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσία της Φ. Γεννηματά και μελών της κυβέρνησης, ο Λαρισαίος βουλευτής χαρακτήρισε «Περιφέρεια πρότυπο» αυτή της Θεσσαλίας. Αναφέροντας πως άγγιξε την κορυφή σε απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ, προέτρεψε τις υπόλοιπες περιφέρειες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, αφού ‘’η αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης’’.

Αργότερα, λέει, στο Μουσείο της Ακρόπολης, είχε την ευκαιρία να τα πει πιο αναλυτικά με πολλούς από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση.

Ζ.

Σκοτάδια

ΠΙΣΣΑ σκοτάδι στην πλατεία των Απελοκήπων. Σε ένα σημείο που καθημερινά παίζουν δεκάδες παιδιά, μιας και η πλατεία «φιλοξενεί» και την παιδική χαρά, δεν ανάβει καμιά λάμπα φωτισμού. Σαν κάποιος να κατέβασε τον διακόπτη.

Ζ.Π.

Αδιέξοδα

*Ο ΜητσοτΑκης θα μειώσει τους φόρους κι έτσι το κράτος θα εισπράττει περισσότερα, προβλέπουν οι νεοφιλελεύθεροι αναλυτές. Πώς γίνεται αυτό βρε παιδιά; Μα θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, άμα δεν υπάρχει τέτοια φοροπίεση δεν θα κλέβουν τόσο. Ναι; θα τους χτυπήσει στο φιλότιμο; Άμα είναι τότε η ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής θα επέλθει δια του μηδενισμού των φόρων.

***

*ΚΑΙ κάπως έτσι προχωρούσε η κουβεντούλα περί τα οικονομικά στην παρέα των Λαρισαίων.

- Μα είναι δυνατόν για τις αδικίες και τις στρεβλώσεις στον ΕΝΦΙΑ να φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Είστε με τα καλά σας;

-Μα ο Τσίπρας τον χαρακτήριζε ως τον πιο άδικο νόμο. Δεν θα έπρεπε να τον είχε κάνει λίγο δικαιότερο;

-Τον αφήνουν νομίζεις οι ξένοι;

-Γιατί, στους προηγούμενους ποιος τον είχε επιβάλει, ε;

Ζ.

Διόδια

* ΕΙΣΑΙ στα διόδια και επιλέγεις να πληρώσεις με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα; Πάει άργησες…

Κάπως έτσι ένιωσε Λαρισαίος που γνωρίζοντας πως μπορεί να πληρώσει με την κάρτα του είπε να το δοκιμάσει.

Τότε η ευγενική υπάλληλος της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, κλείνει το παράθυρο κάνει μια σειρά από ενέργειες και αφού περάσει αρκετός χρόνος –ο οποίος όταν ταξιδεύεις είναι θεωρητικά πολύτιμος τόσο για σένα όσο και για τους από πίσω- το ξανανοίγει και δίνει στον οδηγό την απόδειξη συναλλαγής από την κάρτα και μια χειρόγραφη (!) απόδειξη πληρωμής διοδίων. Σε όλους τους σταθμούς διοδίων το ίδιο.

«Αυτό γίνεται διότι ακόμα είμαστε σε μεταβατικό στάδιο» λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. κ. Ειρήνη Ζαβρίδου. Επισημαίνει πως από τις 11 Μαρτίου είναι υποχρεωμένοι να μπορούν να δέχονται τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ως τρόπο πληρωμής. Ωστόσο ενημερώνει πως σε 2 μήνες περίπου από τώρα θα λυθεί και το όποιο ζήτημα, έτσι ώστε η πληρωμή να γίνεται γρήγορα και να μην σημειώνονται καθυστερήσεις. Υπομονή λοιπόν.

Κ.Γ.

 

TO BRADY THS KRYIAKHS

* ΤΟ βράδυ της Κυριακής, αμέσως μόλις μαθεύτηκε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της ΝΟ.Δ.Ε. και η μεγάλη διαφορά σε ψήφους, ήταν πραγματικά εκατοντάδες τα στελέχη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, που μαζεύτηκαν στο στρατηγείο Καπετάνου στο δικηγορικό του γραφείο, για να τον συγχαρούν.

 

 STA XANIA TON FVNAZOYN

* ΣΤΑ Χανιά τον φωνάζουν Καραπιάλη αλλά δεν τον λένε ούτε καν Βασίλη. Ο Κώστας Βαλάρης έφυγε από την πατρίδα του, τη Μελιβοία το 1965. Πήγε στον Πόρο όπου έγινε ναυτικός. Μετά από τρία χρόνια βρέθηκε να υπηρετεί στην Κρήτη. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του και στέριωσε στο νησί αποκτώντας και δύο παιδιά.

Πριν από 25 χρόνια στην Παλιά Πόλη των Χανίων πήρε την απόφαση να ανοίξει εστιατόριο. «Διάλεξα ένα στεναδάκι το οποίο τότε ήταν γκαλντερίμι. Περνούσε όμως κόσμος συχνά και έτσι αποφάσισα να το ονομάσω Στράτα».

Από τη Στράτα λοιπόν δεν λησμονούν να περάσουν όσοι κάτοικοι της Μελιβοίας, της Βελίκας, της Αγιάς αλλά και της Λάρισας γενικότερα γνωρίζουν πως βρίσκεται εκεί.

«Μου λείπει η πατρίδα» λέει στην «Ε» και γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Όταν έφυγα εγώ από τη Μελιβοία εκεί είχε μόνο γαϊδούρια. Τώρα είναι γεμάτη από 4x4» λέει και αναφέρει και την ούρδα ένα γαλακτοκομικό προϊόν της περιοχής που μοιάζει με τη στάκα της Κρήτης.

Και το Καραπιάλης; «Μα όταν ήρθα στην Κρήτη κι έλεγα πως είμαι από τη Λάρισα όλη η Ελλάδα τον γνώριζε και τον θαύμαζε. Καμαρώναμε κι εμείς οι Λαρισαίοι. Έτσι κι εγώ…».

Καραπιάλης λοιπόν στην παλιά πόλη των Χανίων. Στο στεναδάκι της Πόρτου με κρητικές γεύσεις αλλά λαρισινές αναμνήσεις…

Κ.Γ.

 

 TO TRELANE TO MHXANHMA

* ΤΟ τρέλανε το μηχάνημα της σπιρομέτρησης ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαούτσος. Φύσαγε ξαναφύσαγε μα εκείνο δεν του ‘κανε τη χάρη. Ο φίλος του ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Σουρλαντζής φταίει, που τον είχε απ’ το κοντό για να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους. Στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας οι δύο αντιδήμαρχοι έσπευσαν να δώσουν το καλό παράδειγμα συμμετέχοντας ενεργά στη δράση του Δήμου ενάντια στο κάπνισμα με δωρεάν προσφορά σπιρομέτρησης. Βέβαια και οι δύο τα κάνουν τα τσιγαράκια τους, άλλος πιο πολύ και άλλος πιο λίγο. Έτσι είναι όμως, ο Δήμος δίνει το παράδειγμα και οι πολίτες ακολουθούν.

Ν.Π.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass