Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να το ξέρεις

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2018 19:50
*Η "Ε" φτάνει παντού, στην ώρα της. Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος διάβαζε στο χθεσινό φύλλο το δημοσίευμα που αφορούσε στον ίδιο.  Ζ. *Η "Ε" φτάνει παντού, στην ώρα της. Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος διάβαζε στο χθεσινό φύλλο το δημοσίευμα που αφορούσε στον ίδιο. Ζ.


*Ο Λαρισαίος παράγοντας είχε πλέον κατασταλαγμένη άποψη, με εμπειρία ζωής.

- Για να πετύχεις στην πολιτική φίλε μου, πρέπει να έχεις δύο πράγματα στο μυαλό σου. Πρώτον ότι η ψήφος των ηλιθίων μετράει όσο και των υπολοίπων. Και δεύτερον ότι οι ηλίθιοι είναι περισσότεροι.

Ζ.

Δεν γλίτωσε

*ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟ Λαρισαίου καθώς οι μεγάλες γιορτές βαστάνε μέρες.

- Κωνσταντίνου και Ελένης φίλε, πήρες την Ελένη;

- Άσε, δεν την ξαναπατάω με το ποια Ελένη.

- Χαχα, ωραίος… Πάρε όμως τον Κώστα.

- Ποιον Κώστα;

- Αυτόν που μας τα ‘χει κάνει κομπόστα.

Ζ.

Πρώτη πόλη

*ΟΠΩΣ είχε προβλεφθεί σε προ δεκαημέρου σχόλιο. Μετά και τη συζήτηση στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, με το συζητούμενο νομοσχέδιο υπό μάλης, ο αρμόδιος υπουργός στη Λάρισα. Είναι η πρώτη πόλη που επισκέπτεται ο Πάνος Σκουρλέτης. Φυσικά και έχει ενδιαφέρον η υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Είναι και η έδρα του προέδρου των περιφερειαρχών Κ. Αγοραστού…

***

*ΤΗΝ εκδήλωση όπου θα μιλήσει ο υπουργός την οργανώνει η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικά θα προσκαλέσουν όλους τους τοπικούς άρχοντες. Αν και δεν αποκλείεται να επιλεγεί ως ενδυμασία το στενό κομματικό κοστούμι.

Θα θέλει όμως ο υπουργός έτσι;

Διάλεξε για πρώτη του έξοδο μια μεγάλη πόλη με φιλικά προσκείμενο δήμαρχο. Με 5 από τα 7 δημοτικά συμβούλια της περιοχής να τάσσονται κατά της ‘’επανάστασης Πατούλη’’ και να αποδέχονται τον ‘’Κλεισθένη’’ ως βάση για συζήτηση. Με το συνεργατικό σχήμα με τις πασοκικές δυνάμεις να ευδοκιμεί και να εξαπλώνεται. (Θέλει και λιγάκι πότισμα, λογικά.)

Ζ.

Πολλά λεφτά

*ΣΚΑΝΔΑΛΑ επί σκανδάλων, παλαιότερα και τωρινά αλλά και κόντρες άγριες με κρυμμένες ιδιοτέλειες. Και γνωμάτευσε ο Λαρισαίος γιατρός Γ. Β. : Και να έχουμε πάντα υπόψη πως κάποτε μιλούσαμε για στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα αλλά το φαρμακοϊατρικό ή τεχνολογοϊατρικό φαίνεται να το έχει ξεπεράσει. Πάνε τα χρόνια της αθωότητας...

Ζ.

Δυο μέρες…

*ΚΑΙ η επίσκεψη Σκουρλέτη στη Λάρισα με το κλασικό σχήμα ‘’δύο μέρες ο υπουργός στην πόλη, μια διανυκτέρευση’’. Παρότι είναι κοντά, φτάνεται εύκολα από Αθήνα με ημερήσια εξόρμηση. Φαίνεται όμως ότι οι συριζαίοι κυβερνητικοί δεν έχουν τη θεσσαλική πρωτεύουσα για ‘’ξεπέτα’’ με αυθημερόν πηγαινέλα. Και οι προηγηθέντες υπουργοί επέλεξαν να ζυμωθούν μαζί της. Τη μια μέρα με το κόμμα, την άλλη με την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, η ακολουθούμενη συνταγή.

Ζ.

Να τ΄ αρμέξουμε…

*- ΚΑΤΑ τα άλλα φέτα ελληνική και μάλιστα ΠΟΠ, Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης…

Ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει ο Λαρισαίος αυτό που είχε διαβάσει στην εφημερίδα να λέει ο υπουργός Γεωργίας. Τότε που κατάλαβε απολύτως γιατί σκούζουν οι κτηνοτρόφοι.

Τι είχε πει ο Βαγγ. Αποστόλου; Ότι γάλα εισαγωγής άμα υποστεί επεξεργασία στη χώρα μας, τότε το προϊόν που προκύπτει θεωρείται ελληνικό. Έτσι ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι κανόνες της παγκοσμιοποίησης.

- Φέτα ελληνική με γάλα Ολλανδίας ή Βουλγαρίας;

- Μπορεί και με σκωτσέζικο. Βάρτα να τ’ αρμέξουμε… (Δόθηκε και η απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα, τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;)

Ζ.

Παράπονα

*ΔΕΝ βλέπουν την ώρα να ανέβουν στα βουνά οι κτηνοτρόφοι και της περιοχής Τυρνάβου, αλλά για να γίνει αυτό τα μετακινούμενα κοπάδια πρέπει να συνοδεύονται από τα απαιτούμενα έγγραφα του Κτηνιατρείου. Ωστόσο λόγω φόρτου εργασίας η μοναδική κτηνίατρος εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους μόνο δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, αφού έχει επιφορτιστεί και με άλλες εργασίες.

 Μήπως θα έπρεπε προσωρινά αυτές τις μέρες η Κτηνιατρική υπηρεσία Λάρισας να στείλει και δεύτερο κτηνίατρο για να εξυπηρετηθούν οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι;

Κ.Τσ.

Σιγά μην…

*ΕΠΡΕΠΕ να συμβεί κι άλλο θανατηφόρο τροχαίο, με φορτηγό στη Βόλου, έπρεπε να γίνει κι άλλη διαδήλωση των κατοίκων, να ακολουθήσει νέα συνάντηση εκπροσώπων τους με τον δήμαρχο, ώστε να αποφασιστεί να βαφτούν με φρέσκο χρώμα οι διαβάσεις και να μπουν δύο επιπλέον πεζοφάναρα στη Βόλου; Κι ο άγιος φοβέρα θέλει. Όχι και αίμα όμως…

***

*ΘΑ απομακρυνθούν όμως οι νταλίκες; Θα εμποδιστούν τα μεγάλα φορτηγά από τη Βόλου; ΘΑ, θα, θα… Ο Δήμος, η Περιφέρεια, τα υπουργεία, όταν, άμα, εφόσον…

Ζ.

Φάρμακο ο καφές

*ΤΟΣΑ χρόνια κόσμος και κοσμάκης αναρωτιέται για τις καφετέριες της πόλης που είναι γεμάτες πρωινιάτικα.

-Καλά όλοι αυτοί δεν έχουν δουλειές, η μόνιμη επωδός από τους περισσότερους.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα της δικαίωσης για τους λάτρεις του καφέ, τουλάχιστον για τους άντρες. Νέα ιατρική έρευνα λέει ότι όσοι πίνουν εσπρέσο ή καπουτσίνο έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη. Κι επειδή η προστατευτική δράση φαίνεται να οφείλεται στην καφεΐνη, η σχέση καφέ-καρκίνου του προστάτη αφορά και σε άλλα είδη καφέ!

-Δεν είναι αργόσχολα τα παιδιά, σχολίαζε ο Λαρισαίος, σε προληπτική ιατρική επιδίδονται…

ΘΑ.

C’ est moi…

*ΚΙ ενώ η τοπική ηγεσία ανακοινώνει ότι «η μουρμούρα έχει λείψει πλέον παντελώς από το κόμμα», σούσουρο μεγάλο έγινε με την επώνυμη κριτική των ‘’5’’ και έντονη γκρίνια ξέσπασε με την απάντηση που τους δόθηκε με όχι και τόσο δημοκρατικό τρόπο.

- Ποιος απάντησε στην κριτική για τη δημοκρατία στο κόμμα στη Λάρισα;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, η υπογραφή στην ανακοίνωση.

- Δηλαδή; Η Νομαρχιακή δεν συνεδρίασε, η γραμματεία της δεν το συζήτησε, ας υπέγραφε τουλάχιστον ο γραμματέας, κάποιο στέλεχος έστω, τι καπέλο Λουδοβίκου είναι αυτό…

- Ε;

- Le Syrizà, c’ est moi, αυτοκρατορικό.

Ζ.

Στα τείχη

*ΤΑ λένε πια ευθέως στην αγορά γνωστοί Λαρισαίοι του χώρου. Που μπορεί εύκολα η ηγετική ομάδα να τους χαρακτηρίσει κι αυτούς αποστασιοποιημένους και να ξεμπλέξει εύκολα. Δίχως να κάνουν τον κόπο να σκεφτούν ποιος δημιουργεί τις αποστάσεις, γιατί στεγνώνει αντί ν’ απλώσει το κόμμα.

- Μα είναι δυνατόν να οχυρώνονται πίσω από το κλασικό ‘’αντισύριζα πολιτική’’. Έχουμε που τον ακούμε σαράντα χρόνια τον ίδιο όρο, με άλλο κόμμα πριν ως συνθετικό, ίδια ακριβώς τακτική. (Είναι κι αυτοί οι δημοσιογράφοι που τσιγκλάνε. Φταίνε, φταίνε το δίχως άλλο, στάνταρ παλιά δοκιμασμένη συνταγή.)

***

*- ΤΟ νου σας σύντροφοι, στα τείχη, μην εισχωρήσουν οι αλλόθρησκοι. Τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν, το χριστιανικό… Ή μήπως στο πιο κουλτουριάρικο καβαφικό; A, όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω… Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

- Άμα δηλαδή κρίνονται και θίγονται οι ίδιοι, αυτοί που οι ‘’5’’ τους χαρακτήρισαν ‘’ενδιάμεσους’’ της εξουσίας, τότε πρόκειται για αντισύριζα προσπάθεια. Ναι-αί; Και ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή…

-Τι θες τώρα, να βάλουμε πάλι τον Λουδοβίκο τον δεκατέσσερα να ξαναμιλήσει;

Ζ.

Για σκέψη

*ΤΟ φιλοσοφούσαν στη συντροφιά των εύσωμων Λαρισαίων.

- Από τότε που ξεκίνησα το τρέξιμο έχω δει μεγάλες αλλαγές στο σώμα μου. Π.χ. τώρα κουτσαίνω.

***

*- ΑΚΟΜΑ και τροφή για σκέψη να μου δώσουν ρε παιδιά, εγώ θα παχύνω.

***

*- ΤΡΩΣ φρούτο πεινάς, συνεχίζεις με γιαούρτι πάλι πεινάς, συμπληρώνεις με φρυγανιές, τίποτε, δεν χόρτασες. Οπότε παραγγέλνεις απ’ το σουβλατζίδικο. Επομένως τι τις ήθελες πριν τις περιττές θερμίδες;

Ζ.

Βραβείο

* ΣΑΡΚΑ και οστά παίρνει κάθε μέρα που περνά το στοίχημα του δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτου για την αξιοποίηση της Κοιλάδας. Στο πλαίσιο αυτό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Τεμπών πραγματοποίησε σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Δελφών και τον Ποδηλατικό Σύλλογο «Πηνειός» τον δεύτερο δρόμο «Δάφνης» με αφετηρία την Πηγή Δάφνης στην Κοιλάδα των Τεμπών και τερματισμό στους Δελφούς. Για τις προσπάθειες αυτές ο Δήμος Τεμπών βραβεύτηκε και φέτος από την υπεύθυνη του συλλόγου «Πηνειός» Δέσποινα Δαβίκα. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Κολλάτος.

Κ. Τσ.

Γκοτζαμάνης

* ΠΕΝΗΝΤΑ πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη δολοφονική επίθεση στον Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ηταν 22 Μαΐου του 1963 λίγο μετά τις 8 το απόγευμα όταν στον βουλευτή της ΕΔΑ καθώς και στη συνοδεία του όρμησε με μεγάλη ορμή τρίκυκλο, ενώ ένας επιβαίνων σ’ αυτό χτύπησε με σιδερένιο λοστό στο κεφάλι τον Λαμπράκη που έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος.

Τον βουλευτή νωρίτερα είχε προπηλακίσει ο συγκεντρωμένος παρακρατικός όχλος. Στις 26 Μαΐου ο Γρ. Λαμπράκης άφηνε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Οδηγός του τρίκυκλου ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, γνωστός στον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης.

***

*ΠΡΟΧΘΕΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη». Κι όμως, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο στη συμπρωτεύουσα, κατά την εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, η Θεσσαλονίκη -και η χώρα συνολικά- έκανε πολλά βήματα προς τα πίσω. Κι όσο υπάρχουν «παράγοντες» που συνεχίζουν να είναι «ναιμεναλλάδες» τόσο διολισθαίνουμε προς το -κατά τα άλλα μακρινό- 1963…

Θ.Α.

Για τι άλλο…

*ΕΙΔΕ τον Λαρισαίο που έβγαινε από την αυλή του πρωί-πρωί, ο τσιγγάνος που περιόδευε στη γειτονιά με το καρότσι σταματώντας να ψειρίσει τους μπλε κάδους. Κοντοστάθηκε.

-Χρωστάς κι εσύ, ε;

-Ε;

-Άμα ξυπνάει έξι ώρα...

Ζ.

Ίδιος ρυθμός

*ΚΑΤΑ τα ειωθότα, ο δάσκαλος κήρυξε την έναρξη της θερινής περιόδου. Μπορεί τα σχολεία να μην έκλεισαν ακόμη, όμως για τους συνταξιούχους ισχύουν άλλοι ρυθμοί. Έτσι, αμέσως μετά τη γιορτή του ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, περνάει και αποχαιρετά την εφημερίδα που αρθρογραφεί και αναχωρεί για την Αιδηψό. Δεν αλλάζει αυτό. Τον περιμένει εκεί αδημονώντας ο δήμαρχος για να ξεκινήσει η σεζόν. Και τα μπάνια στα ημίθερμα ιαματικά νερά της θάλασσας.

Μικρό διάλειμμα στο μέσον του καλοκαιριού με ολιγοήμερη επιστροφή στη Λάρισα, πριν την αναχώρηση για ξεκαλοκαιριό στη Ραψάνη. Κι ό, τι τυχόν δημοσιευτεί όλο αυτό τον καιρό θα έχει φτάσει με τον ταχυδρόμο.

Ζ.

Καπιταλιστική αγέλη…

*ΑΓΕΛΗ αγριογούρουνων, έλεγε η είδηση, κατέβηκε στην Εκάλη. Κάτοικοι της περιοχής ξαφνιάστηκαν με την παρουσία των ζώων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία και τον φόβο τους.

Κι όμως, καμιά ανησυχία και κανένας φόβος δεν πρέπει να υπάρχει στους κατοίκους της σικ περιοχής. Τα ζώα είναι κι αυτά… εκαλιώτικα. Καταρχάς δεν είναι αγριογούρουνα, είναι ανήμεροι χοίροι. Δεν τρώνε βελανίδια και χόρτα όπως τα κοινά (θου Κύριε…) αγριογούρουνα, αλλά κονδύλους, κολοκάσι, και άλλα γκουρμέ φυτικά υλικά.

Φυσικά εννοείται ότι δεν κυλιούνται στη λάσπη! Κάνουν λασποθεραπεία σε thermal spa, και άλλες θεραπείες ευεξίας και αναζωογόνησης.

Είναι άκρως φιλικά με τον άνθρωπο, συχνά δε έχουν παρατηρηθεί να κυκλοφορούν συνοδεύοντας κατοίκους της περιοχής φορώντας λουράκι γνωστού ιταλικού οίκου μόδας… Συνελόντι ειπείν πρόκειται για καπιταλιστικά γουρούνια…

Θ.Α.

 

 

2IDIAITERA SYGKINHTIKH MAJIMOS PATRIARXHS

*ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ συγκινητική η προσλαλιά του Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη μετά τη λειτουργία στην Αραβησσό της Καππαδοκίας. Ο κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη τον Λαρισαίο βουλευτή που δεν λησμονεί τη γη των παππούδων του και τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του στο Πατριαρχείο όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

3XRONIA POLLA KOLLATOS

* ΧΡΟΝΙΑ πολλά για την ονομαστική γιορτή του στον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο ευχήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Σαμαρίνας και για χρόνια πρόεδρος του εκεί Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γιώργος Λιούπας. Πολλά χρόνια άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Λιούπας, μετά την εγκάρδια υποδοχή από τον Κ. Κολλάτο, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν στο Μακρυχώρι και τον Δήμο Τεμπών γενικότερα.

Κ.Τσ.

 

 

 

 

 4EORTASTIKH HTAN KAI FETOS MEGAS

* ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ήταν και φέτος η ατμόσφαιρα στο γραφείο του εορτάζοντα γενικού διευθυντή της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κώστα Μέγα, καθώς πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και δη της Αυτοδιοίκησης έσπευσε να ευχηθεί τα καλύτερα στον στενό συνεργάτη του περιφερειάρχη. Και του χρόνου…