Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακροβούτι…

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2018 19:45
Τα έδειξε όλα  ΠΟΙΟΣ θα ήταν πιο κατάλληλος για να ξεναγήσει τους εκπροσώπους Κινηματογραφικών Λεσχών, που απ’ όλη τη χώρα βρέθηκαν προχθές Κυριακή πρωί στο Μεταξοχώρι, στο περιθώριο των εργασιών του 31ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα;  Φυσικά, ο λάτρης αυτού του χωριού, ένας άνθρωπος που τόσα προσφέρει δεκαετίες τώρα στην ανάδειξη των φυσικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών, απαράμιλλης ομορφιάς, στοιχείων του. Ο πολιτικός μηχανικός Ρούλης Σουλιώτης, δημοτικός σύμβουλος της περιοχής. Η χαρά και η ικανοποίηση του ζεύγους Μουκούλη, στυλοβατών της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να κρυφτεί.  Ν.Γ Τα έδειξε όλα ΠΟΙΟΣ θα ήταν πιο κατάλληλος για να ξεναγήσει τους εκπροσώπους Κινηματογραφικών Λεσχών, που απ’ όλη τη χώρα βρέθηκαν προχθές Κυριακή πρωί στο Μεταξοχώρι, στο περιθώριο των εργασιών του 31ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα; Φυσικά, ο λάτρης αυτού του χωριού, ένας άνθρωπος που τόσα προσφέρει δεκαετίες τώρα στην ανάδειξη των φυσικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών, απαράμιλλης ομορφιάς, στοιχείων του. Ο πολιτικός μηχανικός Ρούλης Σουλιώτης, δημοτικός σύμβουλος της περιοχής. Η χαρά και η ικανοποίηση του ζεύγους Μουκούλη, στυλοβατών της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να κρυφτεί. Ν.Γ

*ΤΙ κι αν ο ήλιος έπαιζε το αγαπημένο του φέτος τον Μάιο κρυφτό, τι κι αν τα μαύρα σύννεφα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά από τον τερματοφύλακα της Λίβερπουλ στο να μπλοκάρουν, τις ακτίνες του ήλιου συγκεκριμένα, οι Λαρισαίοι αποδείχτηκαν απτόητοι.

«Βούλιαξαν» τα παράλια, άδειασε η Λάρισα κι άλλα τέτοια… δημοσιογραφικά κλισέ, αποδίδουν πλήρως την εικόνα που επικράτησε χθες σε παραλίες και πόλη. Βαθιά ανάσα -όπως αυτή που κάνουμε όταν πρωτομπαίνουμε στη θάλασσα- για τους επιχειρηματίες που περιμένουν πώς και πώς την έναρξη της σεζόν για να αναπνεύσουν ξανά μετά το χειμωνιάτικο μακροβούτι…

Θ.Α.

 

«Βούλιαξαν»

* ΚΑΙ εντός πόλης πάντως, τις καθημερινές, ο πεζόδρομος της Φιλελλήνων και η πλατεία Λαμπρούλη την ίδια εικόνα, του «βουλιάγματος», παρουσιάζει. Εκείνη την ώρα, κατά τις 9 που κλείνουν τα μαγαζιά, όποιος βρεθεί στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων με Βενιζέλου θα δει μια λαοθάλασσα να ανηφορίζει στον μοναδικό λόφο της πόλης.

Π.Φ.

 

Υπαίθρια

* ΚΑΙ στα πεζούλια του Αρχαίου Θεάτρου κάθε βράδυ ο νεαρόκοσμος της πόλης περνά τα βράδια με μια μπίρα στο χέρι. Κάποιοι φέρνουν και τις κιθάρες τους και πιάνουν το τραγούδι ή όλο και κάποιος πλανόδιος μουσικός στήνεται στη γωνία της Βενιζέλου με την Παπαναστασίου. Έτσι στήνονται οι υπαίθριες συναυλίες και περνάνε τα ζεστά βράδια στην πόλη.

Π.Φ.

 

Αυτοκινητο-πεζόδρομος

* ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – υποτίθεται – η οδός Πολυκάρπου, που βρίσκεται πίσω από τον Άγιο Αχίλλιο, και μάλιστα ως δρόμος διπλής κατεύθυνσης, για να ανεβοκατεβαίνουν τα αυτοκίνητα στον λόφο. Αλλά όχι. Στους οδηγούς αρέσουν οι πεζόδρομοι. Έχουν και λιγότερη κίνηση, μπορούν να κινούνται ανενόχλητοι. Έτσι επιλέγουν να πηγαίνουν μέσω της πεζοδρομημένης Σκυλοσόφου, όπου περπατάντε οι πεζοί και παίζουν τα παιδάκια. Γιατί όχι; Τους εμποδίζει και κανείς;

Π.Φ.

 

Σκότος

*ΠΙΣΣΑ σκοτάδι στην Παλιουριά, τον παραλιακό οικισμό του Δήμου Αγιάς. Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής εύλογα διαμαρτύρονται, αφού τα βράδια μόνο από τα καταστήματα και τα σπίτια φωτίζεται –όσο… γίνεται να φωτιστεί- ο οικισμός. Οι στύλοι της ΔΕΗ στέκουν αγέρωχοι, πλην όμως ανενεργοί. Κι είναι κρίμα να μην υπάρχει φωτισμός, αλλά να υπάρχουν τέλη γι’ αυτόν. (Ευτυχώς διαπιστώθηκε νωρίς το πρόβλημα και θα διορθωθεί. Θα το φροντίσει ο Δήμος…)

***

* ΑΛΛΑ κι ο δρόμος που βγάζει στη Σωτηρίτσα και ξεκινάει στα αριστερά μας, λίγο μετά τη διασταύρωση για Σκήτη καθώς κατευθυνόμαστε για παράλια (μπροστά από το «Zanzibar»), δεν πάει πίσω. Ένα γόνατο η μικρότερη λακκούβα, στον δρόμο που δέχεται τον δεύτερο μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο. Οντως μεγάλο το πλήγμα από τις καταρρακτώδεις βροχές του περασμένου Φεβρουαρίου, ανάλογο όμως και το χρονικό διάστημα που πέρασε από τότε… (Άλλο ένα θεματάκι που πρέπει να δει και να διορθώσει ο Δήμος.)

Θ.Α.

 

Στειλιάρια

*ΚΟΜΒΟΪ από λευκά βαν που ήταν φορτωμένα με πολεμοφόδια έφτασε στους αναρχικούς των Εξαρχείων, σύμφωνα με «ρεπορτάζ» του STAR. Τα φορτηγάκια -σύμφωνα πάντα με το… ρεπορτάζ- που ήρθαν από τη Γαλλία, παρέδωσαν στους αναρχικούς «κράνη, στειλιάρια και σφυριά». Όπως όμως απέδειξε το σάιτ «Ellinika hoaxes» τα λευκά βαν δεν μετέφεραν τίποτα άλλο παρά είδη πρώτης ανάγκης (όπως πάμπερς και γάλατα) για την υποστήριξη των καταλήψεων στέγασης προσφύγων και μεταναστών.

Πάει χάλασε και το STAR, σχολίαζε ο Λαρισαίος και αναπολούσε τις παλιές καλές εποχές του καναλιού της Κηφισιάς: Tα ανεμοδαρμένα ρεπορτάζ με καλλίπυγες νεαρές από τα «κοσμοπολίτικα» νησιά του Αιγαίου, την Πετρούλα με τον ωραίο της… καιρό, και πώς διασκεδάζουν οι νέοι στα… σούπερ μπαρ φωνάζοντας «Myconoooooos».

Θ.Α.

 

Διλήμματα

* ΜΕΓΑΛΑ τα διλήμματα του περασμένου Σαββατόβραδου, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τους άντρες ήταν πιο απλά τα πράγματα: Ρεάλ ή Λίβερπουλ; Σουβλάκι ή πίτσα; Για τις γυναίκες ήταν πιο δύσκολα: Να φάω ή δεν θα μπαίνει το μαγιό αύριο; Κάριους ή τίποτα;

Π.Φ.

 

Στρωσίδια

Η αργία φέτος έπεσε νωρίς, τα παιδιά ετοιμάζονται για εξετάσεις, ο καιρός δεν λέει να στρώσει και το σύνδρομο της άδειας τσέπης θυμίζει πια... χρόνιο νόσημα.

Η Ελλάδα έχει μαζευτεί. Και η κατάσταση προμηνύεται ακόμη πιο στενάχωρη όταν συρρικνωθούν περαιτέρω οι συντάξεις που είναι η... ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και που στηρίζουν κυριολεκτικά την αγορά. Έτσι όπως πάμε, μας βλέπω να γυρίζουμε ξανά στην ευτυχισμένη και αθώα εκείνη εποχή του... «πικ- νικ» με στρωσίδια κάτω από τα πλατάνια του Πλαταμώνα και του Αγιόκαμπου…

Αλλά μήπως πάει καλύτερα η γειτονιά μας; Ιταλία και Τουρκία είναι πια σε περιδίνηση…

 

Η... όαση

ΒΡΕ... καλώς τα παιδιά τα δικά μας. Για κοπιάστε στο κλαμπ, για μπουγιουρούμ…

Οι γείτονες Ιταλοί, αφού πρώτα ψήφισαν (από... νεύρα, όπως κι εμείς) τον…Πέπε Γκρίλο, κινδυνεύουν να δουν μια Κυβέρνηση... βαρουφακικής κοπής, αλλά παρενέβη ο Πρόεδρος τους και τα στύλωσε βλέποντας ότι η... βάρκα πάει ίσα για τα βράχια. Αγωνία στην Ιταλία… Κι έχουν μείνει και εκτός... Μουντιάλ ώστε να διασκεδάσουν την αγωνία τους.

Οι γείτονες Τούρκοι πάλι, ένα βήμα πριν το ΔΝΤ ψάχνουν πώς να ξεφορτωθούν τις λίρες τους για δολάρια.

Σε λίγο, να το δεις, θα βγαίνει ο Τσίπρας και θα κομπάζει πως η Ελλάδα είναι... όαση οικονομικής σταθερότητας στη Ν.Α Ευρώπη.

(Τι; Δεν τον έχεις ικανό;)

 

Ξεφλούδισμα

ΕΙΔΙΚΑ για τον Ερντογάν που οδηγείται σε οικονομικό «κραχ», η δουλειά φαίνεται πως είναι αριστοτεχνικά στημένη. Πολλοί αναλυτές βλέπουν από πίσω τους αμερικανούς, που κατάλαβαν ότι ο σουλτάνος είναι πια επικίνδυνος για τα συμφέροντά τους και άρχισαν να τον ξεφλουδίζουν σαν αβγό.

 Υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του ο Ερντογάν, έβγαλε γλώσσα στα μεγάλα αφεντικά της Δύσης και νόμισε πως ο Πούτιν θα τον στηρίξει.

 Καλοί οι λεκτικοί τσαμπουκάδες, αλλά κουμάντο κάνουν εν τέλει τα δολάρια.

Πού πας μωρέ Ταγίπ… Εδώ έγινε... αρνάκι ακόμη κι ο τρελο-Κιμ Γιονγκ Ουν και παρακαλάει να τον δεχτεί ο Τραμπ για να πιουν ένα τσάι…

 

Σόρος

«ΕΜΕΙΣ δεν είμαστε σκλάβοι του Τζορτζ Σόρος, είμαστε δούλοι του Αλλάχ», φώναζε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση οπαδών του.

(Μωρέ κι εμείς με τον... Θεό ήμασταν, αλλά τα κόλπα ο... Σόρος τα έκανε).

 

Για ψυχίατρο

ΠΑΝΤΑ είχες την εντύπωση ότι τα πρωινάδικα της ελληνικής τηλεόρασης ήταν για διανοητικά καθυστερημένους, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν... ξεφύγει. Κάθε μέρα «πίνακες με παραδείγματα» για το πόσο θα κοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019. Έχει βρει τη χαρά του ο γνωστός θίασος των Αυτιάδων, Ρωμανιάδων και Μητροπουλαίων και συναφών «ειδημόνων», αλλά το κακό είναι ότι επιτείνουν το κλίμα της εθνικής κατάθλιψης που έχει διαμορφωθεί έτσι κι αλλιώς. Κοντολογίς, έχουν τρελάνει τον κόσμο που από συνήθεια παρακολουθεί κάθε πρωί τηλεόραση.

(Δεν υπάρχουν ψυχίατροι σ’ αυτήν τη χώρα να τους μαζέψουν;)

 

Απροστάτευτοι

ΤΑ κινητά μας χτυπούν ακατάπαυστα αυτές τις μέρες και διάφορα μηνύματα έρχονται που ζητούν να επιβεβαιώσουμε ότι επιτρέπουμε τη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων.

Το θέμα είναι παγκόσμιο βέβαια και εν πολλοίς ξεκίνησε με όσα αποκαλύφτηκαν για το Facebook.

Στην πράξη όμως τι γίνεται; Πόσοι από μας καταλαβαίνουν τι ζητάει το κάθε μήνυμα που έρχεται σε μια γλώσσα σχεδόν ακαταλαβίστικη; Και πώς να ξέρουμε πώς εννοεί τον όρο «προσωπικά δεδομένα» η κάθε Εταιρεία που μας αποστέλλει διαφημιστικά μηνύματα;

Ο... πόλεμος είναι μάλλον εκ προοιμίου χαμένος. Η τεχνολογία είναι πια ένα τέρας με τέτοιες δυνατότητες ώστε δυνατότητα απόλυτης προστασίας δεν υπάρχει για τον σύγχρονο άνθρωπο. Θα μου πεις, μια λύση είναι να καταργήσει κανείς το... κινητό. Εντάξει, αλλά...