Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψυχραιμία

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2018 19:45
* ΜΗΝ σκας Τσακαλώτο παιδί μου. Τα Μνημόνια είναι σαν το δηλητήριο του Μιθριδάτη. Άμα συνηθίσεις... * ΜΗΝ σκας Τσακαλώτο παιδί μου. Τα Μνημόνια είναι σαν το δηλητήριο του Μιθριδάτη. Άμα συνηθίσεις...

* ΕΙΝΑΙ σαφές ότι η συμφωνία με τη FYROM επιτεύχθηκε επειδή ΕΕ και ΝΑΤΟ, με αφορμή τα δικά τους συμφέροντα, πίεσαν τους γείτονες να αποδεχθούν ακόμη και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Συμφωνία - «συστατική επιστολή» προκειμένου η πΓΔΜ να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η ΝΔ «κλαίει και οδύρεται» ακριβώς επειδή δεν ήταν αυτή που θα υπέγραφε τη συμφωνία για ονομασία erga omnes στις Πρέσπες αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα.

Στο μεταξύ αναθάρρεψε ο εθνικισμός και δεν αναφερόμαστε στους πολίτες που πήγαν στα συλλαλητήρια αλλά σε αυτούς που βασίζονται στη διαμαρτυρία των πολιτών για να προτείνουν συνταγματικές εκτροπές.

Όπως το πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής που ενώπιον του εισαγγελέα – δια του συνηγόρου του - λέει πως άλλα ήθελε να πει και άλλα είπε. Αλλά έτρεξε να κρυφτεί για να μη συλληφθεί για αυτά που είπε – «ξείπε». Οι δε… ντόμπροι της Χρυσής Αυγής εκεί που τον χειροκροτούσαν εκεί τον (ψευτο)διέγραφαν.

Τώρα είναι που η πολιτική ψυχραιμία θα πρέπει να δώσει τη θέση της στην πόλωση.

Β.Κ.

 

Κάμπινγκ

* ΤΗΝ κοίτη του Πηνειού ποταμού επέλεξε κάποιος «τουρίστας» για να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ. Στην περιοχή των Αμπελοκήπων, δίπλα στο νερό του ποταμού έστησε τη σκηνή, πάρκαρε το αυτοκίνητο και πέρασε τη νύχτα του στη φύση. Η δροσιά κάτω από τα δέντρα και η πρωινή σκιά φαίνεται ότι έκαναν ακόμα πιο ιδανική την επιλογή.

Τουρίστας στη Λάρισα, με αγάπη στο ελεύθερο κάμπινγκ.

Ζ.Π.

 

Ημερίδα

για την ΚΑΠ

* ΘΑ επαναληφθεί το Φθινόπωρο η ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ, καθώς τότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το 70% περίπου των κατευθύνσεών της, οπότε θα μπορούν να δοθούν περισσότερες χρήσιμες οδηγίες για το πού οδεύουμε. Αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου στην ημερίδα, κάποιοι τη χαρακτήρισαν μέτρια, άλλοι ικανοποιητική, με δεδομένη την ανταπόκριση των αγροτών σε ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Πάντως η χθεσινή ημερίδα είχε και άρωμα… Μακεδονίας, καθώς το ακροατήριο δεν επέτρεψε να ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, απαιτώντας να πάρει πίσω την υπογραφή του για το όνομα της Μακεδονίας.

Γ.Ρ.

 

Συμβάσεις

*ΑΠΟ τα ενδιαφέροντα στον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας του οποίου ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης βγαίνουν στα «κάγκελα». Προβλέπει απώλεια σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για όποια επιχείρηση της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος είναι υπόλογος στη Δικαιοσύνη ακόμα και για πταίσμα.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου στα κέντρα αποκατάστασης κυκλοφορεί ως ανέκδοτο: με τέτοια διάταξη ή θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν επαγγελματίες για την ανεύρεση διευθύνοντων συμβούλων, που δεν θα έχουν «συναλλαγές» με τη Δικαιοσύνη, ή δεν θα υπάρχει ιδιωτικός πάροχος υπηρεσιών υγείας με σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ. Γιατί μιλάμε ακόμα και για απλά πταίσματα…

* * *

ΌXI δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση με τους βουλευτές μας. Γιατί εάν έπρεπε να υπάρξουν ίσια μέτρα και σταθμά, οποιοσδήποτε βουλευτής ήταν υπόλογος στη Δικαιοσύνη, αφού οι συνάδελφοί του θα ψήφιζαν άρση της ασυλίας του για να δικαστεί, θα έπρεπε να χάνει τη βουλευτική του έδρα.

Και αν οι βουλευτές το θεωρούν υπερβολικό -και είναι- γιατί να μην θεωρηθεί υπερβολή και η διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ; Ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης…

Δ.Κ.

 

Κλειστό

ΚΛΕΙΣΤΗ παραμένει εδώ και δύο σχεδόν μήνες μια από τις χειρουργικές αίθουσες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Καμένη η πλακέτα στο χειρουργικό κρεβάτι και ακόμα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάσταση της πλακέτας με τον χρόνο να κυλά απελπιστικά αργά. Και τους γιατρούς να υπολογίζουν τον αριθμό των χειρουργείων που έχουν χαθεί και κατ’ επέκταση τον αριθμό των ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν εξυπηρετηθεί και δεν εξυπηρετήθηκαν.

Πλήρως κατανοητή η ανάγκη για διαφάνεια παντού αλλά προφανώς πάντα υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την επίσπευση του χρόνου προμήθειας τόσο σημαντικών υλικών για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Μένει να προχωρήσουν οι διαδικασίες αφού είναι γνωστό ότι πολιτική βούληση υπάρχει…

Δ.Κ.

 

Ώνια

* ΜΑΛΛΟΝ δεν έχει προηγούμενο, η στάση των ελλήνων καταναλωτών με αφορμή τη χρήση πλαστικής σακούλας. Όπου μικροί – μεγάλοι, χωρίς να προηγηθεί κάποια σοβαρή ενημερωτική εκστρατεία και εν μία νυκτί, αποφάσισαν να πηγαίνουν για ώνια με τη δική τους τσαντούλα. Μειώνοντας κατά 75% τη χρήση της στο λιανικό εμπόριο.

Χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εσόδων α' τριμήνου της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιήθηκαν στο λιανικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα ήταν 202.887.964 τεμάχια, ενώ το αντίστοιχο περιβαλλοντικό τέλος που βεβαιώθηκε από την ΑΑΔΕ και θα αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ήταν 6.086.639 ευρώ.

Στη χώρα μας η ετήσια παραγωγή πλαστικής σακούλας κυμαινόταν από 200 έως 500 τεμάχια ανά κάτοικο. Μακάρι να αποκτήσαμε καταναλωτική συμπεριφορά και δράσεις.

Β.Κ.

 

Φεστιβάλ Πηνειού

* ΠΑΡΑΔΟΣΗ τείνει να γίνει η βροχή για το Φεστιβάλ Πηνειού. Πέρυσι ο καιρός τούς τα μούσκεψε αρκετές φορές και αύριο που ξεκινά οι μετεωρολογικές προγνώσεις κάνουν λόγο για βροχές μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Τι άγχος και αυτό. Ευχή όλων οι προγνώσεις να διαψευστούν, δεν θα είναι και η πρώτη φορά άλλωστε, και οι Λαρισαίοι και οι επισκέπτες να απολαύσουν το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που φέτος αναμένεται να είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον και με πρωτότυπες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Ν.Π.

 

VAR

*«ΡΕ σεις αν έρθει αυτό το VAR (σ.σ. σύστημα με το οποίο ο διαιτητής βλέπει σε οθόνη και σε επανάληψη δύσκολες φάσεις στο Μουντιάλ) στην Ελλάδα θα κάνει ένας αγώνας να τελειώσει παραπάνω από 3 ώρες» έλεγε φωναχτά ο ποδοσφαιρόφιλος στην παρέα του και το εξηγούσε: «Με τόσες αμφισβητούμενες φάσεις που έχουμε ειδικά στα ντέρμπι αιωνίων». Αμ το άλλο συμπλήρωνε φίλος. «Άσε που θα βγαίνουν ανακοινώσεις ακόμα και για το ποιος είναι στην αίθουσα διαχείρισης των ριπλέι». Άδικο έχουν;

Μα την κυριότερη ανησυχία την εξέφρασε ένας τρίτος. «Αφήστε τα αυτά. Το πρόβλημα είναι πως δεν θα μας πιστεύουν ούτε οι γυναίκες μας τόσες ώρες που θα λείπουμε…».

Καθένας με τον πόνο του.

Κ.Γ.

 

Παιχνιδίσματα

*ΜΕ τα γλωσσικά παιχνιδίσματα είχαν μπλεχτεί οι νεαροί Λαρισαίοι.

-Καλημέρα..

-Κόψε σε παρακαλώ τα βιαστικά συμπεράσματα.

***

*-ΠΑΤΕΡΑ σήμερα έπαιξα βώλους.

-Σιγά, εγώ στην ηλικία σου έπαιζα λάρισες.

***

*- ΕΙΧΑ δώσει εξετάσεις για μπαρμπέρης παλιά αλλά κόπηκα στο ξύρισμα.

Ζ.

 

Υπονόμευση

* ΓΙΑ την απόφαση του (πρώην πλέον) βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Δημ. Καμμένου να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, παρότι κυβερνητικός εταίρος, ρωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ALPHA.

Για να τονίσει πως «νομίζω ότι ο κ. Δημήτρης Καμμένος ήταν χαμένος εδώ και αρκετό καιρό. Υπήρχαν υπόνοιες ότι λειτουργεί σε υπηρεσία για να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση». Σε διατεταγμένη ή αόριστα;

Η κυβέρνηση δύσκολα θα χάσει την πλειοψηφία της στη Βουλή αλλά αυτά με τους ΑΝ.ΕΛ. τα ήξεραν. Παρεμπιπτόντως η ηγεσία των ΑΝ.ΕΛ. θα υποστεί τις επιπτώσεις της απόστασης μεταξύ λόγων και έργων. Ήταν που «γελούσε» ο Παν. Καμμένος με τον Στ. Θεοδωράκη για τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού…

Β.Κ.

 

«Σκαφτογιάννης»

* ΘΕΤΙΚΑ αλλά και αρνητικά σχόλια, εκφράζονται από πολίτες της Λάρισας για το εργοτάξιο που έχει δημιουργήσει αυτήν την περίοδο η δημοτική αρχή σε πολλούς δρόμους της πόλης.

Αναμενόμενη η γκρίνια, καθώς ταράζονται οι ρυθμοί της καθημερινότητας, με τα περισσότερα παράπονα να αφορούν στη σκόνη και τον θόρυβο.

Απ΄ την άλλη δεν λείπουν κι αυτοί που στηρίζουν τη δημιουργία έργων και κάνουν υπομονή, περιμένοντας να δουν το αποτέλεσμα.

Μάλιστα έχουν βγάλει και παρατσούκλι στον δήμαρχο, από το επώνυμό του: Αντί Καλογιάννης, «Σκαφτογιάννης»!

Αυτό ερμηνεύεται θετικά αλλά και αρνητικά.

Όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Λ.Κ.

 

Έψαλλαν

*ΜΕ Τσίπρα και Καμμένο (όχι τον Δημήτρη φυσικά αλλά τον Πάνο) τα είχαν κυρίως οι διαμαρτυρόμενοι Λαρισαίοι που βγήκαν το βράδυ της Κυριακής στην Κεντρική πλατεία για να φωνάξουν συνθήματα για το Μακεδονικό. Δεν ξέφυγαν όμως από τις διαμαρτυρίες τους και οι Λαρισαίοι πολιτικοί. Για να λέμε την αλήθεια, ακούστηκαν πολλά και «χοντρά».

Κ.Γ.

 

Διπλά γενέθλια

*ΕΙΠΕ και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας την Κυριακή Γιορτή του Πατέρα να αναρτήσει μια φωτογραφία του στο facebook μαζί με τις κόρες του. Το σχόλιο που έγραψε «Χρόνια μου πολλά» φαίνεται ότι μπέρδεψε τους χρήστες φίλους του, που θεώρησαν ότι έχει γενέθλια και έσπευσαν να του ευχηθούν να τα εκατοστήσει. Βέβαια, ο αντιδήμαρχος γενέθλια έχει στις 9 Φλεβάρη και όσοι τον γνωρίζουν άρχισαν τα πειράγματα. «Τι γίνεται με σένα. Άλλοι δεν θέλουν να τα θυμούνται και εσύ τα γιορτάζεις δύο φορές τον χρόνο;». Δεν ήθελε όμως να κακοκαρδίσει τους φίλους του και δέχτηκε τις ευχές τους. Εξάλλου, οι ευχές είναι πάντα ευχές.

Ν.Π.

 

Απολίτιστος

* ΒΓΑΙΝΕΙ ο Λαρισαίος, ο γυμνασμένος, ο φουσκωμένος από το γυμναστήριο φορώντας το ανάλογο μπλουζάκι προκειμένου να θαυμάζουν οι περαστικοί τους γυμνασμένους του μυς.

Διψασμένος όπως είναι από τη ζέστη του καλοκαιριού, πίνει νερό και με χάρη πετά το μπουκάλι έξω από τον κάδο, στον δρόμο, ανεβαίνει στο μηχανάκι του και με ύφος φεύγει.

Καμιά φορά πρέπει να γυμνάζουμε και το μυαλό, όχι μόνο το σώμα. Τι να τα κάνεις τα «ποντίκια», αν δεν μπορείς ούτε το καπάκι ενός κάδου να σηκώσεις;

Ζ.Π.

 

Θράσος

*ΑΠΥΘΜΕΝΟ το θράσος αλλά και η ανοησία κάποιων οδηγών που επιμένουν να παρανομούν στην οδό Αιόλου και να τη διασχίζουν ανάποδα. Χθες το μεσημέρι οδηγός που μάλιστα είχε και τα παιδιά του στα πίσω καθίσματα, διασταυρώθηκε με ΙΧ και λίγο έλειψε να τρακάρουν. Όταν η οδηγός του άλλου οχήματος που πήγαινε κανονικά στην πορεία του τόλμησε να του πει «Μα είσαι σοβαρός; Έχεις και παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο» λίγο έλειψε να τη βρίσει. Τελικά, ορισμένοι δεν βάζουν μυαλό παρά μονάχα όταν συμβεί το κακό. Κρίμα, πολύ κρίμα…

Ν.Π.

 

Υπομονή

*ΛΙΓΗ υπομονή ακόμα. Μην τα θέλετε όλα τα καλά μαζί Λαρισαίοι. Πρώτον έκλεισαν τα σχολεία, τέλος το πρωινό ξύπνημα. Δεύτερον, επανήλθε η μεσημεριανή «σιέστα» καθότι κόπηκαν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Το τρίτο θα ήταν να φτιάξει και λίγο ο καιρός, αλλά λίγο υπομονή είπαμε.

Ολόκληρο καλοκαίρι έχουμε μπροστά μας.

Κ.Γ.

 

Γραμμές

*ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ για αρκετούς επιβάτες, μεταξύ των οποίων και Λαρισαίοι, χθες το απόγευμα που βρίσκονταν σε τρένο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Ο καιρός είναι άστατος αυτές τις ημέρες και η χθεσινή βροχή στη συγκεκριμένη περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να καλυφτούν με νερό οι γραμμές κοντά στο Πλατύ. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να συνεχίσουν τον δρόμο τους για Θεσσαλονίκη και χρειάστηκε να δείξουν μεγάλη υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους.

Την ίδια ώρα στη Λάρισα, οι άνθρωποι του ΟΣΕ ενημερώθηκαν να μην εκδίδουν άλλα εισιτήρια μέχρι νεωτέρας, λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς είχαν διακοπεί τα δρομολόγια.

Κ.Γ.

 

STHN PORTA THS DEYAL* ΣΤΗΝ… πόρτα της ΔΕΥΑΛ έφθασε η παράκαμψη της Λάρισας, που θα καταλήγει στη Γεωργική Σχολή. Το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου και μπροστά στη ΔΕΥΑΛ θα κατασκευασθεί κυκλικός κόμβος, που θα ευνοεί την κίνηση των οχημάτων προς Δυτική Θεσσαλία και προς Αθήνα.

Για να αποσυμφορηθούν κεντρικές οδοί (Ηρ. Πολυτεχνείου, Ιωαννίνων κ.α.). Για τους συναλλασσόμενους με τη ΔΕΥΑΛ, έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης από την κύρια είσοδο της δημοτικής επιχείρησης – επί του νέου δρόμου ενώ οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στη ΔΕΥΑΛ από τον κόμβο που θα οδηγεί στο Χημείο.  Αλλά ο κυκλικός κόμβος θα γίνει όταν τελειώσει το έργο στην υπόλοιπη, νέα περιφερειακή για να αποφευχθεί ο φόρτος στην οδό Λαγού.

Β.Κ.

 

STO IDIO ERGO UEATES1

STO IDIO ERGO UEATES2 * ΣΤΟ ίδιο έργο θεατές, στο κακοπαιγμένο σίριαλ της ασυνεννοησίας των αρμοδίων -με τους δρόμους- φορέων, για μία ακόμη φορά οι Λαρισαίοι. Το νέο κρούσμα σημειώθηκε αυτή τη φορά στην οδό Αμοργού, στο ύψος της ΔΕΗ. Την Παρασκευή, όπως κατήγγειλαν στην «Ε» κάτοικοι της περιοχής, ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση του δήμου και χθες Δευτέρα ξεκίνησε να σκάβει ο εργολάβος του Φυσικού Αερίου. Και δώστου ξανά σκόνη και ταλαιπωρία για τους διερχόμενους.

Γ.Ρ.