Βρέχει στίχους

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2018 20:02
*ΣΤΗ Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης στήνουν τα τσαρδιά τους αρκετοί ρομά. Το βράδυ κοιμούνται σε σκηνές και το πρωί τις ξεστήνουν και αράζουν κατάχαμα πάνω σε κουβέρτες. Εκεί θα πλύνουν τα ρούχα και θα απλώσουν την μπουγάδα τους, αλλά κάνουν και το μπάνιο τους. Τα βλέμματα των περαστικών αλλά και το γεγονός ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων δεν φαίνεται να τους ενοχλεί.  Ν.Π. *ΣΤΗ Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης στήνουν τα τσαρδιά τους αρκετοί ρομά. Το βράδυ κοιμούνται σε σκηνές και το πρωί τις ξεστήνουν και αράζουν κατάχαμα πάνω σε κουβέρτες. Εκεί θα πλύνουν τα ρούχα και θα απλώσουν την μπουγάδα τους, αλλά κάνουν και το μπάνιο τους. Τα βλέμματα των περαστικών αλλά και το γεγονός ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων δεν φαίνεται να τους ενοχλεί. Ν.Π.

*ΧΩΡΙΣ ομπρέλα στην κεφαλή,

θα γίνει μούσκεμα και το μαλλί,

νερό θα πέφτει, αράδα-αράδα,

σα να σου το ’γλειψε η γελάδα.

Βρέχει στη Λάρισα, αποβραδίς,

στους δρόμους μπάρες, μόνον θα δεις… (Εμπνέει το βροχερό καλοκαίρι. Και τον Δημ. Ντάλλα.)

Ζ.

Αναποφάσιστες

*- ΕΙΜΑΙ απογοητευμένη και εξοργισμένη μαζί τους. Θα τους ψηφίσω μια-δυο φορές ακόμα και τέρμα.

Πολύ αποφασιστική η Λαρισαία. Η φίλη της πιο διαλλακτική.

- Εγώ γενικά, δεν κάνω το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. Το κάνω πεντέξι φορές για σιγουριά.

Ζ.

Καπελωμένοι

*ΤΟ συνειδητοποίησε ο Λαρισαίος βλέποντας τους Αιγύπτιους στις ρώσικες κερκίδες.

-Αυτό το καπέλο των Φαραώ, δεν μοιάζει με το πασλίκ των Ποντίων; Με τα πλαϊνά που σκεπάζουν τα ωτία…

- Ωραίοι πάντως ρε συ οι Αιγύπτιοι… Βάζουν ένα καπέλο του Φαραώ και ξεμπερδεύουν. Ενώ εμείς σπαθιά, περικεφαλαίες, περικνημίδες, ασπίδες, μας βγαίνει η πίστη να δούμε έναν αγώνα…

Ζ.

Κιόλας;

*ΕΙΠΑΝ στις ειδήσεις ότι αφέθηκε ελεύθερος ο χρυσαυγίτης βουλευτής Κων. Μπαρμπαρούσης. Η Δημοκρατία έχει κανόνες.

- Τόσο νωρίς; Εξεπλάγη ο Λαρισαίος.

- Μήπως έπρεπε να τον ανταλλάξουν με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούν οι Τούρκοι; Ευκαιρία για όλους θα ήταν…

Ζ.

Μα πώς…

*- ΔΗΛΑΔΗ πώς κατάφεραν και σταμάτησαν την ομιλία του Νίκου Παπαδόπουλου;

Ο Λαρισαίος δεν καταλάβαινε πώς κάποιοι δεξιοί ανάγκασαν σε αποχώρηση τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ.

-Τι δηλαδή, απείλησαν ότι θα τον σπρώξουν; Με τι εκτόπισμα… (Δεν ήξερε ότι ο Ομορφοχωρίτης φιτιλιάζεται εύκολα κι αρπάζεται.)

Ζ.

Παλιές ιστορίες

*ΚI έλεγε ο Λαρισαίος εθνομηδενιστής φιλόλογος.

- Αν δεν είχε νικήσει ο Φίλιππος στη Χαιρώνεια Αθηναίους και Θηβαίους τώρα μπορεί να μην είχαμε μπλεξίματα. Να τα λέμε κι αυτά…

Ζ.

 

Τον δυσαρέστησε

*«ΑN ο κ. Ντιμιτρόφ μας μίλαγε στη μητρική του γλώσσα όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε “μακεδονική” είναι βουλγαρική διάλεκτος». Έτσι παρενέβη στην πανευρωπαϊκή κοινοβουλευτική διάσκεψη της Σόφιας ο Μ. Χαρακόπουλος επικρίνοντας τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και δημιουργώντας υγρασία στον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών. Αλλά και θέμα πανελλήνιο και σ’ ένα βαθμό διεθνές.

Ο μόνος που έγινε δυσάρεστος, όλοι οι υπόλοιποι είχαν επαινέσει τη συμφωνία. Τον θυμήθηκε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στη διάρκεια της δευτερολογίας του. Τι του είπε; Ότι είναι ΝΔ. «Υποψιάζομαι ότι είστε της ελληνικής αντιπολίτευσης…». Αφού δεν ήταν της σκοπιανής, θα τον γνώριζε τότε. (Μόνο εκεί άλλωστε εντοπίζονται αντιδράσεις.)

Ζ.

Τους διέφυγε

*ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ η συναυλία του Γ. Σαμπάνη στη Λάρισα. Μόνο που οι διοργανωτές ξέχασαν να ενημερώσουν κι ορισμένοι ετοιμάστηκαν και πήγαν. Πληροφορία χωρίς χρέωση: η συναυλία θα γίνει την άλλη Πέμπτη 28 Ιουνίου.

Ζ.

 

Αδιόρθωτος

*ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ο πορτοκαλένιος αρχηγός, με τον δικό του πάντα αδιόρθωτο λόγο: «Το τριμελές Εφετείο πλημμελημάτων Ανατολή Κρήτης με απάλλαξε και με κήρυξε Αθώο για 8 κατηγορίες Απάτης, μετά από το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσής μου από ανθρώπους του βαθύ συστήματος των Τραπεζών.» (Στη Λάρισα πάλι την είχε πατήσει. Μα τον κυνηγούν παντού;)

***

*ΑΛΛΑ κι ο Van der Μπαρτζ πάει παντού, ως αρχηγός κόμματος. «Ξεκινάω περιοδεία ερχόμενη εβδομάδα με συναντήσεις με φίλους και στελέχη του κόμματος Δανειοληπτών στα νησιά μας Μύκονο-Σάμο-Πάτμο-Ρόδο- Σαντορίνη.» (Με κρουαζιέρα μοιάζει και καλά να περάσει.)

Ζ.

Νέο λήμμα

*ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου είναι η γνωστή γερμανική ομάδα αλλά έτσι απαντάει ο Λαρισαίος όταν τον ρωτούν αν το στράβωσε εκείνος.

Ζ.

Στην τσίτα

*ΚI ενώ οι Λαρισαίοι δεν έχουν δει ακόμη τίποτε από σκαψίματα, σκόνη, θόρυβο και μποτιλιάρισμα εξαιτίας των έργων στο κέντρο, εντούτοις τα νεύρα έχουν τεντωθεί, όλοι είναι έτοιμοι για καβγά. Βοηθούν κι οι ζέστες που πλάκωσαν, κάποιοι δεν ανέχονται ούτε τα συνήθη μικροέργα αποκατάστασης σε βλάβες των δικτύων, μιλώντας υποτιμητικά για τον δήμαρχο Σκαφτογιάννη. Άλλοι είναι με το ρολόι στο χέρι, γιατί τα συνεργεία έπιασαν δουλειά και θορυβούν πριν τις 8 το πρωί.

***

*ΣΤΗΝ Παναγούλη αστειευόμενοι κάποιοι τα έβαλαν με γνωστό καταστηματάρχη που παρακολουθεί τα στραβά και πιέζει να διορθώνονται.

-Μας έχεις σπάσει τα νεύρα, είδες τι έκανες; Φώναζες για τη διαρροή της ΔΕΥΑΛ στη διασταύρωση με τη Μανδηλαρά, ήρθαν κάποια στιγμή την έφτιαξαν και να τώρα. Προκλήθηκαν παράπλευρες βλάβες. Σκάβουν παρακάτω στην Παναγούλη αλλά και παραδίπλα στη Μανδηλαρά, χορτάσαμε σκόνη, εσύ φταις…

Ζ.

 

Τα Φαινόμενα

*- ΕΣΥ πρέπει να την απατάς τη γυναίκα σου.

-Κοίτα, καμιά φορά τα Φαινόμενα απατούν, τα Φαινόμενα.

Τον καταμπέρδεψα, συμπέρανε ο Λαρισαίος που είχε δεχτεί την πρόκληση στην παρέα.

***

*-ΕΙΣΤΕ μονογαμικός ή πολυγαμικός;

Αλλά κι ο άλλος που ρωτήθηκε ήταν εξίσου πνευματώδης.

-Εγώ; Καθολουγαμικός.

***

*- ΕΝ κατακλείδι παιδιά, αν είσαι λάθος και δεν μιλάς, είσαι σοφός. Αν είσαι σωστός και δεν μιλάς, είσαι παντρεμένος.

Ζ.

Αίφνης

*ΑΛΛΗ μια φορά η επισήμανση, σχετικά με την ανακατασκευαζόμενη Μ. Αλεξάνδρου: Μεγάλος κίνδυνος για παρασύρσεις πεζών, για όσους βγαίνουν από τη Στοά Κουτσίνα προς την πλατεία απέναντι, στο ύψος των ταξί. Αλλά και αντιστρόφως, για όσους περπατούν αφηρημένα, από την πλατεία προς τη στοά. Τόσα χρόνια συνηθισμένος ο κόσμος σε μονόδρομο δεν κοιτάζει κι από την άλλη πλευρά, πού να φανταστεί ότι τα οχήματα κινούνται τώρα φύρδην μίγδην. Οι οδηγοί ως συνήθως κυρίαρχοι της ασφάλτου. Θα γίνει πάλι κάνα τραγικό. Όπως με το θανατηφόρο τροχαίο στην Κύπρου πριν λίγα χρόνια, όταν είχε γίνει διπλής κατεύθυνσης. Με τη γυναίκα που είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο, το οποίο κινούνταν αντιθέτως, αλλά νόμιμα. (Υπάρχει άραγε λύση πέρα από το να έχει κάποιος τον νου του; Οι του Δήμου κάτι μπορεί να σκεφτούν.)

Ζ.

Μισό έργο

*ΠΡΩΤΗ παράλληλος της Φαρσάλων η οδός Θετιδίου, εκεί στη συνοικία Αβέρωφ, τώρα όμως ασφαλτοστρώνεται, πλήρωσαν λέει οι ιδιοκτήτες κατοικιών τα κρασπεδόρειθρα, οριοθετήθηκε ο δρόμος, ο Δήμος ρίχνει άσφαλτο. Μέχρι ένα σημείο της όμως, δεν υπάρχουν λένε χρήματα για ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης. Και οι περίοικοι της οδού Δρυμού, της πρώτης καθέτου αναστατώθηκαν. Δημιουργείται λένε μεγάλη υψομετρική διαφορά και θα πλημμυρίσουν τον χειμώνα. (Λογικά στον Δήμο θα τους λάβουν υπόψη.)

Ζ.

Ένα ταψί

*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σταθερά σε φόρμα.

- Έφαγα σήμερα ένα ταψί πίτα και είμαι να σκάσω. Που δεν την έκανα σε μεγαλύτερο ταψί.

***

*- ΩΡΑΙΟ αυτό που έκανες θέλω να μου δώσεις τη συνταγή, πόσο κοτόπουλο έβαλες;

- Τόνος είναι.

- Τόσο πολύ ε;

***

*- ΔΕΝ μπορούσα με τίποτα να κοιμηθώ εχθές, όσα κατσικάκια και να μέτρησα.

- Κατσικάκια, όχι προβατάκια;

- Έχω χοληστερίνη, με πειράζει το πρόβειο.

Ζ.

Αναλογικά

*ΑΠΟ δύο διαφορετικά ρεπορτάζ της εφημερίδας χθες προκύπτει ότι στη Λάρισα υπάρχει ένας φαρμακοποιός για κάθε 1.000 κατοίκους κι ένας εφοριακός για κάθε 1.500. Τι είναι πιο πικρό, τι είναι πιο ακριβό; Η εφορία ή το φαρμακείο;

Ζ.

Οι ολετήρες

*«ΤΑ δώσαμε όλα στους Σκοπιανούς» φωνάζουν οι εδώ. «Τα πήραν όλα οι Έλληνες» κραυγάζουν οι εκεί. Κι ο Τ. Π. αναρωτιέται: Τώρα πώς γίνεται οι δύο πρωθυπουργοί να υπογράφουν μια συμφωνία που είναι προδοτική και για την Ελλάδα και για την ΠΓΔΜ, είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια, ίσως να πρόκειται για ένα καπρίτσιο της διπλωματίας που μόνον ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταφέρει να εξηγήσει. Αν και δεν είναι πολύ σίγουρο.

***

*ΑΝΟΙΓΕΙ ωστόσο ένα παράθυρο: Ενδεχομένως να φωτίσουν την υπόθεση Τσίπρας και Ζάεφ στα δικαστήρια, όταν θα προσαχθούν σιδηροδέσμιοι προκειμένου να απολογηθούν για το εθνικό έγκλημα που διέπραξαν εις βάρος των χωρών τους. Δεν θα ήταν πάντως κακή ιδέα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του VMRO να πάνε σε κοινή συνεδρίαση για να καθορίσουν την τακτική τους απέναντι στους ολετήρες και κυρίως να συντάξουν παρέα το βαρύ κατηγορητήριο εναντίον τους.

Ζ.

Τιμονάρχες

*ΑΠΟ τη μια 18 που εκλέχθηκαν στη ΝΟΔΕ, από την άλλη 16 τομεάρχες που όρισε ο πρόεδρος Καπετάνος, εκ των οποίων κάμποσοι εξωτερικοί συνεργάτες, δεν είναι στους εκλεγμένους, κοσμοσυρροή στη ΝΔ Λάρισας. Μυρίζει εξουσία, σπεύδει κόσμος. Υπάρχει βέβαια κι η άλλη εκδοχή: δεν αντέχουν πια τους συριζαίους, τρέχουν να προσφέρουν στην πατρίδα και στην κοινωνία, να σώσουν τον τόπο. Τομεάρχες τιμονάρχες να οδηγήσουν σε ασφαλές λιμάνι.

***

*ΠΡΩΤΟΣ όχι μόνο αλφαβητικά αλλά λόγω παρελθόντος, επανακάμπτει ο Θαν. Αγγέλης, ο πρώην αντινομάρχης ανέλαβε την ανάπτυξη και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με εμπειρία κτηθείσα παρά τω Λουκά.

Πρώτη εμφάνιση στην πολιτική για τον Μιχάλη Ζιώγα ο οποίος ανέλαβε ποιον άλλο, τον τομέα Αθλητισμού. Αντίπαλο δέος για τον άλλοτε συμπαίκτη του στην πρωταθλήτρια, τον Γιάννη Αλεξούλη που δραστηριοποιείται στη Δημαρχία με τους άλλους. Στο γειτονικό υπουργείο, συγγνώμη τομέα Πολιτισμού η Βάνα Κυρλόγλου. Και φυσικά ο Θαν. Σαρατζιώτης στον Υγείας, έχει να διαχειριστεί και τις επικείμενες εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο.

***

*Η ‘’αγία τριάδα’’ ομοούσιος και αχώριστος στο πλευρό του Χρ. Καπετάνου. Ο συνταξιούχος του ΙΚΑ Κ. Νινίκας ‘’υπουργείο’’ Εργασίας Ασφαλίσεων φυσικά, ο απόστρατος Χαρ. Τσιλιάκος Κινητοποιήσεων και ο Κ. Βλαχούλης της φρουράς των φυλακών στο Προ Πο. Οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, οι γαλάζιοι ετοιμάζονται για απογείωση. (Εκτός από όσους φοβούνται τα κενά αέρος.)

Ζ.

Οικογενειακά

*ΓΙΑ τα παθήματά τους κουβέντιαζαν οι μεσήλικες Λαρισαίοι.

- Τι θες γυναίκα με τον πλάστη στο σαλόνι;

- Ήρθα ν’ ανοίξουμε συζήτηση.

***

*- Η πεθερά μου, ρε σεις, μου κάνει μούτρα γιατί ανακατεύομαι πότε- πότε με τα οικογενειακά μου.

***

*- ΒΡΕ Γιώργο; Είδα τρεις να βαράνε την πεθερά σου. Δεν θα πας να βοηθήσεις;

- Όχι. Τρεις είναι αρκετοί.

Ζ.

Ντουμάνι

*-ΑΡΕ α τς δώσου ένα ντουμάνι…

Ο ούλτρα υπερπατριώτης Στ. Χάμος τα βάζει με τους Λαρισαίους, κάποιοι και πρώην φίλοι του, που εξέδραμαν να διαδηλώσουν στο Πισοδέρι.

-Ποιοι αυτοί; Που πήγαν να φάνε σουβλάκια στη Βίγλα; Που αποθάρρυναν τους θερμόαιμους να μη σκαρφαλώνουν στις πλαγιές για να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ…

Ζ.

Σαν παιχνίδι

*ΑΛΛΟΣ ένας Λαρισαίος πιτσιρίκος δήλωνε χθες θαρρετά πως άμα μεγαλώσει θέλει να γίνει σκουπιδιάρης. Όχι δεν ήταν υπεράνω το τρίχρονο, ούτε συνειδητοποιούσε τα περί κοινωνικής προσφοράς, μήτε για ανεργία ήξερε, δεν είχε απελπιστεί. Απλώς έβλεπε από τη βεράντα το απορριμματοφόρο να περνάει και εντυπωσιαζόταν να το βλέπει να σταματά με τα αλάρμ αναμμένα και θορυβωδώς να θέτει σε λειτουργία τη διαδικασία αδειάσματος του κάδου. Πολύ θα ήθελε να παίξει κι αυτός έτσι.

Ζ.

Θείε Τάκη

*«ΠΟΣΟ λυπάμαι μ’ αυτά που σου γράφω, μακάρι να ήταν τα πράγματα αλλιώς…» Κοντεύουν σαράντα χρόνια που το πρωτοτραγούδησε η Χαρούλα. «Γράμμα σου στέλνω θείε μου που `σαι στη Νέα Υόρκη, κι ίσως με πάρεις προς τα `κει να νοικοκυρευτώ…» Από τότε brain drain, αενάως διαρροή εγκεφάλων. Και τι έχει αλλάξει; «Κρέμασα το πτυχίο μου σε κάδρο στο σαλόνι και κουβαλάω ντενεκέ σε μια οικοδομή…» (Απλώς τώρα δεν έχει καν οικοδομή.)

Ζ.

Τόσα που ακούει

*-ΔΗΛΑΔΗ βρε παιδιά…

Ο Λαρισαίος εξέφρασε την απορία του στη χθεσινοβραδινή παρέα που παρακολουθούσε το ματς του Ιράν.

-Δηλαδή, εμείς που είμαστε με του Πέρσες, μπορεί τώρα να χαρακτηριστούμε προδότες;

-Όχι ρε συ, πέρασαν τόσα χρόνια, παραγράφηκε. Άλλωστε ο Μεγαλέξανδρος δεν παίζει στο Μουντιάλ…

Ζ.

 


 2PARAKALEITAI AYTOS POY AFHNEI

*ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ αυτός που αφήνει τα σκουπίδια εκτός κάδου, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, διότι μάλλον σιχαίνεται να τον αγγίξει, να σταματήσει να το κάνει. Ο κάδος είναι άδειος και το καλοκαίρι ενέχει υγειονομικούς κινδύνους. Απλά πράγματα...

Γ.Ρ.

 

 

3HTAN EKDROMH TVN KATHXHTIKVN

*ΗΤΑΝ εκδρομή των κατηχητικών στο χιονοδρομικό της Βίγλας. Ήταν τα χριστιανικά σωματεία της Λάρισας στη μακεδονική τους εξόρμηση. Ιδού και οι αρχηγοί.

Ζ.

 

4AYTOS FTAIEI GIA OLA

*- ΑΥΤΟΣ φταίει για όλα, διαπιστώνει ο Θ. Κ. Όμως, τα μεγάλα θέματα της χώρας δεν είναι κωμωδία.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass