Αστρονομικό

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2018 20:00

*ΘΕΡΙΝΟ Ηλιοστάσιο, ατέλειωτη μέρα χθες, ο Ήλιος ξέχασε να μαζέψει τα άλογα του άρματός του απ’ το λιβάδι του Ουρανού, εννιά και κάτι ώρες μονάχα η νύχτα, τι να πρωτοπρολάβει ο ξενύχτης Λαρισαίος, είχε όμως την ελπίδα του.

- Από σήμερα όμως αρχίζουν να μεγαλώνουν οι νύχτες. Μπήκαμε στον δρόμο για το Φθινόπωρο, ε; (Παρότι μόλις ξεκίνησε το καλοκαίρι.)

***

*Κι ο διπλανός του βρήκε ευκαιρία να πολιτικοποιήσει και την αστρονομία.

- Συμβολικό; Τυχαίο; Θερινό Ηλιοστάσιο, η πιο μεγάλη μέρα σήμερα. Μεγάλη και ιστορική, συνεδριάζει το Eurogroup για το χρέος. (Ποιος δεν θα ήθελε να αποδειχτεί τέτοια.)

Ζ.

Περιπλέκονται

*ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΚΗ παρέμβαση στο Μουντιάλ από τον Θ.Ρ. με αφορμή την επέτειο γέννησης του Ζαν Πωλ Σατρ. Είχε πει λοιπόν ο κορυφαίος υπαρξιστής φιλόσοφος: ''Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, τα πάντα περιπλέκονται από την παρουσία της αντίπαλης ομάδας'' (Αν και μερικοί μπορεί να χάνουν παίζοντας και μόνοι τους).

Ζ.

Μποτιλιάρισμα

*ΜΕΓΑΛΗ η μέρα, οπότε είχαν χρόνο να διαθέσουν οι Λαρισαίοι οδηγοί να φτάσουν από 28ης στη Μανδηλαρά και στρίβοντας Ηλιοδώρου να φτάσουν στη Ρούσβελτ. Άγριο μποτιλιάρισμα χθες το πρωί, σύνηθες φαινόμενο λόγω των έργων. Κι έχει να χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση, λέει. Αν δεν μεταναστεύσουν οι Λαρισαίοι προς Πλαταμωνίους, Μες Άντζελες κ.λπ.

***

*ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ τις οικονομικές σελίδες ενώ περίμενε μπλοκαρισμένος, ο Λαρισαίος βρήκε τη λύση στο πρόβλημά του.

- Έχω ρε σεις τόσες αμαρτίες να πληρώσω, που σκέφτομαι να μπω στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις.

Ζ.

 

Καλοκαίριασε

*ΜΕ καλοκαιρινή διάθεση οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Στο κυλικείο της δουλειάς έφεραν παγωτά, ρε σεις. Επόμενο βήμα ξαπλώστρες και ρακέτες στο διάλειμμα.

***

*-ΕΓΩ πάντως, άμα με ρωτάτε, από καλοκαιρινά σπορ είμαι πολύ καλός στην ξαπλώστρα.

***

*- ΣΥΓΓΝΩΜΗ αφεντικό που δεν ήρθα στη δουλειά χθες, ήμουν άρρωστος.

- Και γιατί έχεις μαυρίσει;

- Εεε… Ψηνόμουν στον πυρετό.

Ζ.

Διέφυγε

*Ο μεσήλικος Λαρισαίος θυμήθηκε τη διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια και σόου γούμαν Ραφαέλα Καρά, που έγινε γνωστή στην Ελλάδα, κυρίως χάρη στην τεράστια διεθνή επιτυχία της “A far l’amore comincia tu”.

-Τραγούδι που σε μας έγινε γνωστότερο ως “Σκόπια-Σκόπια μι σκό”. Σύνθετη ονομασία ‘’erga omnes’’, αμετάφραστο ‘’Scoppia, scoppia mi sco’’. Πώς και δεν το πρότεινε κανείς όταν πρωτοτέθηκε το ονοματολογικό της FYROM; (Είναι κι αγαπησιάρικο, φιλειρηνικό).

Ζ.

Διαφωνούν

*ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ κάποιοι ότι η ελληνοσκοπιανή συμφωνία θα επιφέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, διαφωνίες δεν υπάρχουν μόνο στα μεγαλύτερα κόμματα. «Ανακοίνωση του Αριστερού Ρεύματος της Λαϊκής Ενότητας», διάβαζε χθες ο Λαρισαίος. «Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία». Κι έβγαλε δύο συμπεράσματα: Πρώτον, ότι η επικράτεια του κόμματος Λαφαζάνη υποδιαιρείται σε συνιστώσες και δεύτερον, πως στη ΛΑΕ δεν αντιμετωπίζουν ενιαία την υπόθεση της συμφωνίας.

Ζ.

Βουκουρεστίου

*ΤΗ γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας διεκδίκησαν Έλληνες, Βούλγαροι και Σέρβοι στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, όταν πλέον ήταν ορατή η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένα μικρό μάθημα ιστορίας από τον Δ. Κ. που γράφει μεταξύ άλλων: Το 1913, ενόψει του τέλους των Βαλκανικών Πολέμων, έγινε η Διεθνής Διάσκεψη του Βουκουρεστίου, ουσιαστικά για να μοιραστούν τα εδάφη των Βαλκανίων. Εκεί η Ελλάδα διεκδίκησε τη Μακεδονία. Όχι ολόκληρη. Σε εκείνες τις συνθήκες, είχε έναν άνθρωπο που μπορούσε να διακρίνει το μείζον, με βαθιά γνώση της ιστορίας όσο και της διεθνούς σκακιέρας. Ο Βενιζέλος πήγε συνετά να πάρει τις περιοχές που είχε επικρατήσει στρατιωτικά και υπήρχε έντονο ελληνικό στοιχείο – το να ισχυρίζεται κάποιος ότι ήταν κάπου κυρίαρχο τότε, είναι αστείο.

***

*Ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, με το Βουκουρέστι το 1913 διπλασίασε εδαφικά την Ελλάδα και με τη Λωζάννη το 1923 κατόρθωσε να ορίσει τα σύνορα της χώρας που ζούμε σήμερα.

Σημειωτέον ότι διαπραγματευόταν κάτω από αντίξοες συνθήκες και λόγω κάποιων στο εσωτερικό που πούλαγαν εθνικισμό. Γνωστές και οι τραγικές συνέπειες του εθνικού διχασμού με όσους έλεγαν τον Βενιζέλο όργανο της Αγγλίας και εθνοπροδότη. (Κάποιοι άλλοι εξ Ανατολών πάνε τώρα να αμφισβητήσουν τη Λωζάννη).

***

*Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, προέβλεπε διαμοιρασμό των εδαφών: Η Σερβία έπαιρνε τη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα έπαιρνε τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, το λιμάνι της Καβάλας, με ολόκληρη σχεδόν την ενδοχώρα, τη νότια Ήπειρο με τα Ιωάννινα, τα νησιά του Αιγαίου - εκτός από τα Δωδεκάνησα που έμεναν στους Ιταλούς και την Ίμβρο και την Τένεδο που έμεναν στην τουρκική κατοχή.

Στη Βουλγαρία που ήθελε την Καβάλα, δινόταν έξοδος στο Αιγαίο ανάμεσα στο Πόρτο Λάγος και το Δεδέαγατς, τη σημερινή Αλεξανδρούπολη, που όμως πέρασε στην Ελλάδα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και η Τουρκία κράτησε την Ανατολική Θράκη με την Αδριανούπολη.

(Ύστερα πέρασε σχεδόν ένας αιώνας).

Ζ.

 

Γενεών - γυναικών

*ΤΟ χάσμα γενεών σε συνδυασμό με τις διαφορές ανδρών και γυναικών, απασχολούσε χθες τη συντροφιά των Λαρισαίων.

- Θα πεθάνω παιδάκι μου και δεν θα σε δω με γυναίκα…

- Μα παντρεμένος δεν είμαι βρε μάνα; Έχω γυναίκα…

- Μη μου τη θυμίζεις αυτήηη…

***

*- ΜΕΤΑ τα 45 οι άντρες ωριμάζουν λέει κι επιτέλους αρχίζουν να σκέφτονται σαν δεκαπεντάχρονα.

***

*- ΕΝΤΑΞΕΙ να μην στενοχωρηθείς για την πεθερά σου, αλλά όχι και να ζητάς από τον παπά να ψάλει στην κηδεία το απαλλάχτηκα από σένα, απαλλάχτηκα…

Ζ.

Δαγκανιάρικα

*ΕΚΑΝΕ αμέριμνος ποδήλατο στη γειτονιά του στα Ταμπάκικα ο εφτάχρονος Λαρισαίος και βρέθηκε ξαφνικά στο νοσοκομείο. Αφού του όρμησαν, στο γνωστό παιχνίδι τους κυνηγώντας δηλαδή, τέσσερα σκυλιά αδέσποτα και τον δάγκωσαν στο πόδι. Ακολούθησε η στάνταρ διαδικασία, πόνος και ταλαιπωρία αλλά και ανησυχία στην οικογένεια.

Τα κρούσματα πληθαίνουν επισημαίνει ο πατέρας του μικρού. Αφού λέει, την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο υπήρξαν άλλα δύο περιστατικά με δαγκώματα. Από άλλες περιοχές της πόλης. Το Κυνοκομείο αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά. (Η δημοτική αρχή;)

Ζ.

Μια ζωή

* ΠΕΡΑΣΑΝ 13 χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και οι εισαγγελικές αρχές αποφαίνονται ότι το στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκε απαγχονισμένο, δεν ήταν τελικά αυτόχειρας. Μια καλοστημένη δολοφονία που παρουσιάσθηκε ως αυτοκτονία.

Μετά και 13 χρόνια, ναι 13 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατο του νεαρού στελέχους τον Μάρτιο του 2005, οι εισαγγελικές αρχές διορθώνουν σήμερα το πόρισμα δύο δικαστικών ερευνών, λέγοντας ότι ο θάνατος του 39χρονου δεν ήταν αυτοκτονία αλλά αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στην εταιρεία του δολοφονηθέντος βρέθηκε το παράνομο εγκατεστημένο λογισμικό των υποκλοπών, που τρεις υπουργοί της τότε κυβέρνησης, μπροστά σε έναν πίνακα προσπάθησαν να εξηγήσουν τις υποκλοπές στα τηλέφωνα του πρωθυπουργού, των υπουργών, των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων κ.λπ.

Η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση ποινική δίωξης κατά αγνώστων δραστών για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Δικαιώνοντας την οικογένεια του δολοφονηθέντος που από την αρχή, θα θυμόσαστε, απέκλειαν την επίσημη εκδοχή των αρχών περί αυτοκτονίας.

Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο με το σκεπτικό ότι δεν συνδεόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η υπόθεση ανοίγει ξανά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Β.Κ.

 

Αποσπάσεις

*ΕΓΡΑΨΕ ο συνδικαλιστής ότι οι αποσπάσεις θα δημοσιοποιηθούν από το υπουργείο. Κι η δασκάλα από κάτω ρώτησε. Με αγγλική προφορά, πολιτισμένα.

- Σε ποιο sight τα βλέπουμε; (Θέαμα έγινε. Πληροφορική να διδάξει να αποσπαστεί στο f/b.)

***

*ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ λοιπόν οι αποσπάσεις της Πρωτοβάθμιας και στις 700 τόσες κατά προτεραιότητα, δεν συμπεριλαμβάνονται τα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων. Καμιά δεκαπενταριά είναι εν συνόλω. Στη Λάρισα, στη διοίκηση του ‘’Κ. Κούμα’’, υπάρχουν δύο συνδικαλίστριες που δεν πήραν απόσπαση, η μία από τη ΔΑΚΕ κι η άλλη από τη ΔΗ.ΣΥ. Του αντιπολιτευόμενου χώρου αμφότερες. Τυχαίο;

***

*ΟΙ απόψεις διίστανται. Οι συνδικαλιστές λένε ότι ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα για εξτρά αποσπάσεις, η πλευρά της κυβέρνησης πως όχι. Υπάρχει βέβαια και το εθιμικό δίκαιο, όμως ξανά φέτος εμπλοκή. Κι οι δάσκαλοι περιμένουν λέει να δουν τι θα γίνει με τους καθηγητές. Τώρα που θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις της Δευτεροβάθμιας. Στην ΕΛΜΕ Λάρισας είναι επίσης δύο ενδιαφερόμενοι συνδικαλιστές, ο ένας ΣΥΝΕΚ κι ο άλλος ‘’Παρεμβάσεις’’. (Οπότε μπορεί να προκύψει θέμα με ανακοινώσεις για ολόκληρο το καλοκαίρι).

Ζ.

 

Δεν, δεν…

*ΜΕΤΑ από πολύ καιρό ο πειναλέος «δαίμων» έφαγε χθες ένα «δεν». Στη φωτογραφία από Πισοδέρι, η λεζάντα ξεκινούσε κανονικά με Δεν, «Δεν ήταν εκδρομή των κατηχητικών στο χιονοδρομικό της Βίγλας. Ήταν τα χριστιανικά σωματεία…» Συμβαίνουν.

Ζ.

Λάσπη

* ΓΕΜΙΣΕ με χώματα το δίκτυο ύδρευσης, διαμαρτύρεται συμπολίτης, με αφορμή τα έργα της ΔΕΥΑΛ για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο ύψος της διασταύρωσης των οδών Παναγούλη και Μανδηλαρά.

Κάποια αστοχία του εργολάβου προφανώς είχε ως αποτέλεσμα να «βουλώσει» το δίκτυο ύδρευσης από τη «λάσπη». Με περιοίκους να απαιτούν τη μεγαλύτερη προσοχή κατά την εκτέλεση του έργου…

Β.Κ.

 

Αιχμηρός

*«ΟΙ δρόμοι σκαμμένοι, τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς να καλύψουν τον αδικαιολόγητα χαμένο χρόνο της άπραγης τετραετίας και οι πολίτες να διαμαρτύρονται για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί».

Στον ρυθμό της αντιπολιτευόμενης παράταξής του και ο Δημ. Γεωργάκης.

«Έργα βιτρίνας, έργα καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους σε προεκλογικούς χρόνους. Αλήθεια ο κ. Δήμαρχος είναι ικανοποιημένος; Οι Λαρισαίοι πάντως και μνήμη έχουν και κρίση», δήλωνε με νόημα ο δημοτικός σύμβουλος μέσα στη σκόνη και τη φασαρία.

Ζ.

 

Πρασίνισε

*ΕΚΚΛΗΣΗ στην υπηρεσία πρασίνου από την οδό Ολυμπίας, στη συνοικία Αγ. Γεωργίου.

Το φυτό έχει ξεχειλώσει σε παρόδιο οικόπεδο καταλαμβάνοντας πια το μισό σχεδόν οδόστρωμα, πρασίνισε ο τόπος.

Να διασταυρωθούν εκεί δύο αυτοκίνητα αδύνατο, δεν χωρούν. Επείγει να περάσουν τα ψαλίδια για το κούρεμα.

Ζ.

 

Σκουπίδια

* ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ βρίσκουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λάρισας, σχεδόν καθημερινά, μέσα στον περιφραγμένο χώρο της Βοτανικής Συλλογής, στο Αλκαζάρ.

Θα μου πείτε, μόνο σε αυτόν τον χώρο πρασίνου βρίσκουν σκουπίδια; Όχι φυσικά.

Παντού, σε αυτή την πόλη, κάποιοι αρέσκονται να ασχημαίνουν την ομορφιά.

Λ.Κ.

 

Συνωστίζονται

*ΟΠΩΣ και τα άλλα κόμματα, έχουν ξεκινήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας οι παρασκηνιακές διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν-φέτος ή το πολύ του χρόνου.

Εν προκειμένω, το ενδιαφέρον είναι πιο έντονο, καθώς ακόμη κι αν χάσει ο Τσίπρας τις επόμενες εκλογές, λογικά στη Λάρισα θα ξαναβγάλει δύο βουλευτές.

Επιπλέον κι ακόμη πιο ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους, η νυν πρώτη σε σταυρούς βουλευτίνα Άννα Βαγενά έχει δηλώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι όταν λήξει η παρούσα θητεία δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα. Ενώ κι ο Ν. Παπαδόπουλος δεν θεωρείται αχτύπητος αντίπαλος καθώς τοποθετήθηκε δεύτερος στη λίστα, προερχόμενος από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δεν χρειάστηκε ούτε έναν σταυρό για να βρεθεί στη Βουλή.

***

*ΓΕΝΙΚΑ κι όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως για κομματικά στελέχη με χαμηλά ή μικρομεσαία εισοδήματα, η Βουλή αποτελεί πολύ μεγάλη πρόκληση.

Το κλασικό ‘’το χρήμα πολλοί εμίσησαν τη δόξα ουδείς’’, εν προκειμένω δεν ισχύει. Όλοι, σχεδόν όλοι, επιθυμούν να δοξαστούν αλλά και να ζήσουν πιο άνετα.

***

*ΥΠ’ ΑΥΤΟΥΣ τους όρους δεν είναι λίγοι οι Λαρισαίοι συριζαίοι που ονειρεύονται βουλευτική θητεία. Μάλλον περισσότεροι από νεοδημοκράτες, πασοκτζήδες και λοιπούς. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η φύση απεχθάνεται το κενό, σπεύδει να το γεμίσει.

Κι όταν υπάρχει συνωστισμός, προκύπτουν και αγκωνιές, καλαμιές, κάποια αντιαθλητικά, ίσως και να πνιγεί και κανένας άμα τον σπρώξουν από την κομματική προβλήτα.

Καθώς στην Αριστερά υπάρχει και μεγάλη παράδοση εσωκομματικών μηχανορραφιών…

Ζ.

 

1KAI SOY LEV DHMARXE SAPKAS

*- ΚΑΙ σου λέω δήμαρχε, εξηγούσε ο Π. Σάπκας. Ποτάμι ο κόσμος που θα μας ψηφίσει στις εκλογές, να όπως το πλήθος εδώ στον Πηνειό. Θα είναι πάλι κι οι αδελφοί Τσιλιμίγκα μαζί μας, να ο Χρήστος είναι πίσω μας...

Ζ.

 

2PANV APO EJAMHNO H PAROYSA EIKONA

*ΠΑΝΩ από εξάμηνο η παρούσα εικόνα, λέει ο Δ. Μ. για το στραπατσαρισμένο στηθαίο που θίγει το πεζοδρόμιο μπροστά στο ΕΑΚ της Λάρισας. Ως πότε θα το αγνοεί η αρμόδια υπηρεσία; Κι αν κάνα βράδυ χτυπήσει κάποιος πεζοπόρος από τις αιχμηρές προεξοχές;

Ζ.

 

 3STIS EPIFYLAJEIS MPARGIVTAS

*ΣΤΙΣ επιφυλάξεις του για τη χρησιμότητα της αδρονικής θεραπείας επέμενε ο K. Φωτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Κώστα Μπαργιώτα στο Υπουργείο Παιδείας. Έσπευσε, όμως, να συμφωνήσει για την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου Ογκολογικού Κέντρου που θα καλύπτει τις ανάγκες της Θεσσαλίας. Τίποτε δεν άλλαξε.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass