Ήταν καλός

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2018 20:01
*Ο τολμών κολυμπά, στον Αγιόκαμπο. Παντός καιρού παραθεριστής…  Ζ. *Ο τολμών κολυμπά, στον Αγιόκαμπο. Παντός καιρού παραθεριστής… Ζ.

*ΞΥΠΝΗΣΕ μ’ ένα μάγκωμα η Λάρισα χθες, πληροφορούμενη ότι χάθηκε ο δεσπότης της. Ένα τέταρτο του αιώνα ποίμαινε τη Μητρόπολη, μια ολόκληρη ανθρώπινη γενιά.

Κι έκλαιγε χθες ο ουρανός ολημερίς, μ’ αυτή την παράξενη διαρκή βροχή και να ‘ναι τέλος Ιουνίου. Όλοι το συνδύασαν κατά κάποιο τρόπο με το θλιβερό συμβάν.

***

*ΠΡΑΟΣ, μειλίχιος, αγαπητός… Και δεν είναι που ‘’ο νεκρός δεδικαίωται’’. Κι όταν ήταν ζωντανός ο Ιγνάτιος τα ίδια ακούγονταν για κείνον στην πόλη. Το «ήταν καλός» δεν αποτελεί τυπικότητα αλλά πραγματικότητα. Ταπεινός στη συμπεριφορά, τα είχε καλά με όλους. Το «άρα εστί βασιλεύς ή στρατιώτης, πλούσιος ή πένης, δίκαιος ή αμαρτωλός;» δεν υπήρχε στα κριτήριά του για τους Λαρισαίους. (Τίμησε το σχήμα του. Και την αποστολή του. Κι η κοινωνία του το ανταποδίδει.)

Ζ.

Μνήμες

*ΣΤΙΣ 16 Μαΐου 2014. Όταν η Ελασσόνα υποδέχεται το σκήνωμα του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου, στον μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου. Ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος ήταν εκεί με τον μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ και τον πρωτοσύγκελο αρχιμανδρίτη Αχίλλειο Τσούτσουρα. Τότε που ο νυν μακαριστός μητροπολίτης κυρός Ιγνάτιος είχε κλάψει σαν μικρό παιδί, μη μπορώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς και τα δάκρυά του για τον θάνατο του «γείτονα» μητροπολίτη.

Ι.Μ.

Παραμένουν

*ΟΠΩΣ ενημερώνει ο Απ. Παπαπαρίσης, η φωτιά δεν έσβησε. «Η "Συντονιστική Επιτροπή για το Συλλαλητήριο" μετεξελίχθηκε σε "Πρωτοβουλία Πολιτών Λάρισας για τη Μακεδονία" με τον εμπλουτισμό και νέων ατόμων διαφόρων επαγγελμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη» (Για αποστολή εκστρατευτικού απελευθερωτικού σώματος, δεν είπε.)

Ζ.

Μπάζει

*- ΑΠΟ κάπου πρέπει να μπάζει Νοέμβριο, δεν εξηγείται αλλιώς…

Έχουν καταμπερδευτεί οι Λαρισαίοι με τα παιχνίδια του καιρού.

***

*-ΟΧΙ, δεν μπήκαμε θάλασσα. Όλη την ώρα παίζαμε...

-Ρακέτες;

-Όχι, κρυφτό με τον ήλιο και κυνηγητό με τη βροχή.

***

*- ΕΝ τω μεταξύ ρε παιδιά, με το που έγραψα για τον παλιόκαιρο, έβγαλε ήλιο. Λέτε αν γράψω ότι θέλω να πάω για ψάρεμα να βρεθώ να κάνω σεξ στα καλά καθούμενα;

 ***

*- ΕΞΙ μήνες μέρα κι έξι μήνες νύχτα λέει στη Λαπωνία. Σιγά… Εδώ έχουμε έξι ώρες Ιούνιο κι έξι ώρες Νοέμβριο.

Ζ.

«Κρας τεστ»

*ΠΕΡΑΣΕ χθες το «κρας -τεστ» ο ΤΕΟΒ Πηνειού. Ο σχεδιασμός του, με την αποσυμφόρηση του αρδευτικού δικτύου, προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, λειτούργησε άψογα.

Μέρες έτρεχαν οι άνθρωποι να προλάβουν το κακό, μετά τις προβλέψεις των έντονων καιρικών φαινομένων και ο κόπος τους δεν πήγε χαμένος.

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, ούτε σταγόνα δεν έφυγε από το δίκτυο.

Λ.Κ.

Βοήθεια

*Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, βοηθά και τους γειτονικούς νομούς, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως χθες.

Πρόσφερε δικό της επικαθήμενο όχημα, για τη μεταφορά

ερπυστριοφόρου της ΕΜΑΚ, με αποστολή του τον απεγκλωβισμό κατοίκων στα Κανάλια, που πλημμύρισαν από την έντονη βροχόπτωση.

Λ.Κ.

Δεν ανησυχούν

*ΤΗΝ πεποίθησή του ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία, όχι μόνο δεν απειλείται, αλλά είναι απολύτως σταθερή», εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την ανεξαρτητοποίηση και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, μετά τον Δημ. Καμμένο.

Κι ο Λαρισαίος συμφωνούσε, κάνοντας τη δική του προσέγγιση.

-Βρε σεις, οι ΑΝΕΛ είναι το κόμμα των υπουργών. Άμα έβλεπε ο Τσίπρας κάποιον ανελίστα με υπουργείο να τα βροντάει, τότε θα έπρεπε να ανησυχήσει… (Και θύμιζε ότι με 7 βουλευτές μπορεί να είναι και σε 8 υπουργεία.)

Ζ.

Μάλλον τυπικά

*ΣΤΟ τοπικό ΠΑΣΟΚ πάλι, συγγνώμη στο ΚΙΝΑΛ, δεν τα πήγαν κι άσχημα στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στις τοπικές δημοτικές οργανώσεις. Για 49 θέσεις συνολικά υπήρξαν αρχικά 52 υποψηφιότητες, μείον 5 που παραιτήθηκαν στα Φάρσαλα, συν 3 που προστέθηκαν εκεί μετά, τελικώς 50 οι υποψήφιοι, εκλέχθηκαν όλοι. Βέβαια σου λέει πήγαν και ψήφισαν, έστω τυπικά, συνολικά σε πόλη και επαρχίες περίπου χίλια άτομα, έχει μια αξία. Χωρίς ανταγωνισμό, όμως είναι οι μόνοι εκλεγμένοι, αυτοί και η πρόεδρος Φ. Γεννηματά. Όλοι οι υπόλοιποι στην κομματική πυραμίδα διορισμένοι.

***

*ΟΙ ποταμίσιοι πάλι εξαφανισμένοι. Δεν έκαναν τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν. Ρωτήθηκε Λαρισαίος του Ποταμιού.

-Εσείς, πήγατε την Κυριακή να ψηφίσετε στις εκλογές;

-Ποιες εκλογές, στον Ερντογάν; (Υπεκφυγή.)

Ζ.

Για δήμαρχος

αλλά…

*ΟΛΟΙ το θεωρούν βέβαιο ότι ο αποχωρήσας από τους λεβεντοκεντρώους βουλευτής Γ. Κατσιαντώνης θα προσχωρήσει στη ΝΔ. Γι’ αυτό και η συμμετοχή του στο μακεδονικό συλλαλητήριο.

Πληροφορίες όμως που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, αναφέρουν ότι πριν ο Ελασσοναμερικάνος είχε χτυπήσει και την πράσινη πόρτα. Και είχε ζητήσει λέει ως αντάλλαγμα από τη Φώφη Γεννηματά να του δοθεί το χρίσμα ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας. «Ευχαριστούμε, έχουμε άλλα σχέδια…» του είπαν απ’ το ΚΙΝΑΛ. (Οπότε τι να κάνει κι εκείνος, τοκ-τοκ στη γαλάζια θύρα. Λογικά με διαφορετικό αίτημα εκεί.)

Ζ.

Σαλάτα

*ΕΝΑ πακέτο «Μακεδονικές» ντομάτες, έλεγε η είδηση, θα προσφέρει ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νικ. Ντιμιτρόφ στις χώρες που θα υποστηρίξουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε..

Με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα «δώρα», δεν είναι ώρα να εμπλακούμε. Για τις ντομάτες ωστόσο να σημειώσουμε ότι εδώ και καιρό, η τοπική αγορά έχει πλημμυρίσει με εισαγωγές ντομάτας από Σκόπια και Πολωνία. Ντομάτες που διατίθενται στην αγορά χωρίς φυσικά να φέρουν ετικέτα προέλευσης έτσι ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής και να επιλέξει.

Να γνωρίζει ωστόσο…

Β.Κ.

Μάντης

*ΠΡΟΤΑΣΗ στον δήμαρχο για παρέμβαση με άρωμα εξωτερικής πολιτικής. Από τον χρυσαυγίτικης απόκλισης Δημ. Μπίλλη, που δεν παύει να δείχνει το ενδιαφέρον του για τα δημοτικά πράγματα. Ζητά να μετονομάσει την Ταχυδρομείου σε πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν σκέφτηκε να προτείνει και ανάλογη μετακίνηση της ομώνυμης οδού. «Αν δεν το πράξει γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον συναγωνιστή του κ. Τσίπρα, τότε», προειδοποιεί, «θα υποστεί ήττα όπως κι εκείνος και το πολιτικό του μέλλον θα σβήσει για πάντα». (Μερικές φορές τον φωνάζουν και Κάλχα.)

Ζ.

Απαγόρευση

*ΛΟΓΙΚΟ φαίνεται αλλά τα ερωτήματα πολλά. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου βάζει τέλος στα κινητά των μαθητών στα σχολεία καθώς σύμφωνα με απόφασή του οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου- έστω και αν τα κινητά απαγορεύονται μέχρι και σήμερα έστω και θεωρητικά.

Δεν μας λέει όμως με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί μια ακόμα απαγόρευση των κινητών, όπως η απαγόρευση των κινητών στις στρατιωτικές μονάδες, έστω και αν φωτογραφίες αναμνηστικές από τη ζωή στα στρατόπεδα όπως και στα σχολεία κυκλοφορούν χιλιάδες στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δοκιμασμένος και προφανώς αποτυχημένος τρόπος για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Υπάρχει αντίρρηση;

Δ.Κ.

Βαράτε;

*- ΠΟΙΟΙ παίζουν;

- Ισπανία με Μαρόκο.

- Σοβαρά; Και γιατί δεν παίζουν στο Γιβραλτάρ;

-Έχουν και προηγούμενα αυτοί, Ίβηρες και Μαυριτανοί… (Οι Λαρισαίοι καθημερινά συζητούν μουντιαλικά.)

***

*-ΒΡΕ σεις; Αυτό το σύστημα υποβοήθησης των διαιτητών, το VAR, ελληνικό είναι; Συντομογραφία του Βαράτε; Τους αδύναμους… (Αμφιλεγόμενα επί των αμφιλεγομένων;)

***

*- ΝΑ γίνω ρε παιδιά ποδοσφαιριστής, να παίξω στο Μουντιάλ, να σκοράρω κάνα σημαντικό γκολ, να κάνω με τα χέρια μου το σχήμα του πιτόγυρου…

Ζ.

Πρόσφυγες

*ΟΙ κακές καιρικές συνθήκες είναι η αιτία της αναβολής της δεύτερης κατά σειρά παιδικής γιορτής, για τη λήξη του Ραμαζανιού των φιλοξενούμενων προσφύγων στη Λάρισα, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Τα παιχνίδια και τα δώρα που προσφέρονται στα παιδιά, στο πλαίσιο των γιορτών, είναι ευγενική χορηγία των εθελοντικών οργανώσεων «Intervolve» και Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, καθώς και του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.

Επίσης τα «baby kit» είναι χορηγία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Ο χώρος των γιορτών είναι ευγενική χορηγία από τον κ. Γιώργο Μπαλαντέ, ιδιοκτήτη του παιδότοπου «Super bowl» στην οδό Βόλου.

Ελληνική φιλοξενία, φροντίδα και απλόχερη η προσφορά δώρων στους πρόσφυγες.

Λ.Κ.

Μετανόησε;

*ΜΠΟΡΕΙ να έγινε προσπάθεια από τον Παν. Νάνο, να οδηγηθεί η υπόθεση σε άλλες ατραπούς και να χαρακτηριστεί ως προσωπικό ζήτημα του Κ. Μαλίζου η αντίδραση του Λαρισαίου καθηγητή για τα σοβαρά λειτουργικά ζητήματα του Πανεπιστημιακού, παρέμβαση που χάλασε και το πανηγυρικό κλίμα που επιχειρήθηκε να δοθεί στην καινοφανή εκδήλωση απολογισμού που σχεδίασε ο Καρδιτσιώτης διοικητής.

Ανεπιτυχώς ωστόσο, αφού ουσιαστικά ουδείς συγκινήθηκε να σπεύσει να τον χειροκροτήσει.

***

*ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ζήτημα Μαλίζου, προς τούτο και οι βαριοί χαρακτηρισμοί εναντίον του. Κι ύστερα ήρθαν οι καθηγητές Ιατρικής. Σύσσωμη η συνέλευση της Σχολής κατήγγειλε τη φρασεολογία Νάνου, θεωρώντας ότι προσβάλλονται όλοι τους. Πλην ενός, που καταψήφισε, ο καθηγητής Γιάννης Φεζουλίδης δεν συμφώνησε με τους υπόλοιπους.

«Το κατά πλειοψηφία ψήφισμα…» ξεκίνησε ο Παν. Νάνος τη ‘’δήλωση μετανοίας’’ του. Όλοι πλην ενός. Κατά πλειοψηφία είναι αυτό, ορθόν. Δήλωση, όπου ο διοικητής αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους στο νοσοκομείο, «όλοι μαζί τα κάναμε», κι ο Μαλίζος προφανώς, μιλάει «επιμέρους διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις» που είναι λογικό να υπάρχουν και με τον Μαλίζο εννοείται αλλά και με πολλούς άλλους. Πιεσθείς μάλλον οδηγείται και στην υπερβολή. «Καμία διοίκηση δεν αμφισβήτησε ποτέ τη συνεισφορά τους…». Λησμονώντας την εποχή Σκυλλάκου, τότε που οι σχέσεις διοίκησης και πολλών πανεπιστημιακών γιατρών είχαν διαρραγεί. (Τώρα, έχουν δρόμο ακόμη, για να φτάσουν ως εκεί.)

Ζ.

Δρόμος

*ΣΤΗΝ κατάσταση του οδοστρώματος επί της νέας εθνικής αναφέρεται Λαρισαίος ο οποίος χθες το μεσημέρι επέστρεφε από Θεσσαλονίκη.

Για να διαπιστώσει την κακή, πολύ κακή όπως τη χαρακτηρίζει , κατάσταση του δρόμου από τις σήραγγες της Κατερίνης έως τον Πλαταμώνα.

Η συγκέντρωση νερού κλπ στον δρόμο, αποδίδεται στα χθεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα. Άλλο όμως τα ακραία φαινόμενα και άλλο αν ο δρόμος κρατάει νερά…

Β.Κ.

Αστικό

*ΜΙΑ ακόμη συμπολίτισσα διαμαρτυρήθηκε χθες για την κατάσταση του εκδοτηρίου εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ, στο ύψος του δικαστικού μεγάρου. Μηχάνημα το οποίο συχνά, κατά πώς τονίζουν επιβάτες, κάνει «λάθη» στην επιστροφή των κερμάτων ή όπως επίσης «τρώει» κέρματα.

Για ψιλά πρόκειται, τα οποία ωστόσο είναι χρήσιμα για τον επιβάτη που θέλει να βγάλει εισιτήριο και με δεδομένο ότι η έκδοση εισιτηρίου εντός του Αστικού λεωφορείου - για κάποιον ακατανόητο λόγο – είναι ακριβότερη από τα εκδοτήρια.

Έτσι κι αλλιώς είναι ακριβό το εισιτήριο στα αστικά της Λάρισας, με βάση τις διαδρομές, κοστίζει ακριβότερα αν εκδοθεί μέσα στο λεωφορείο.

Προς το παρόν ας συντηρηθεί η βλάβη στο μηχάνημα του εκδοτηρίου.

Β.Κ.

Ακαταμάχητο

*ΣΤΗΝ τοπική πολιτική αντιπαράθεση, λέει, λέει ξαναλέει η μια πλευρά. Κι όταν κάποια στιγμή απαντήσει η άλλη, εκφωνείται το ακαταμάχητο επιχείρημα «α, έχασε την ψυχραιμία του…» (Μου απαντάει άρα υπάρχω.)

Ζ.

Δυσκολίες

*ΕξελIσσεται η διαπραγμάτευση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με τα κεντρικά του κόμματος. Πότε θα γίνει εκδήλωση στη Λάρισα για την επιτευχθείσα συμφωνία με το χρέος και ποιος θα είναι ο ομιλητής;

Με τις βροχές καθ’ εκάστην δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα ημερομηνία, επομένως περιμένουν να ηρεμήσει ο καιρός.

Είναι βέβαια και το Μουντιάλ, αδύνατον να αγνοηθεί. Το κενό στην μπάλα υφίσταται λέει την επόμενη Τετάρτη-Πέμπτη, όμως τότε θα διεξαχθούν και όλες οι άλλες εκδηλώσεις στην πόλη, των οποίων οι διοργανωτές περιμένουν υπομονετικά απέναντι στην ποδοσφαιρομάνια. Και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρέξει και τότε.

Κατά τα άλλα, οι Λαρισαίοι ζητούν βαρύ όνομα, θέλουν υπουργό για ομιλητή, να μαζέψει και κόσμο.

Ζ.

 

IGNATIOS CIU1

 

IGNATIOS CIU2

*ΑΡΙΣΤΕΣ και πολύ στενές ήταν οι σχέσεις του εκδημήσαντος εις Κύριον μητροπολίτη Ιγνατίου με την «Ελευθερία». Ο χαμός του προκάλεσε πένθος και στην οικογένεια της εφημερίδας, σαν να ήταν δικός της άνθρωπος. Που, ήταν. Όλα τα χρόνια, καλή συνεργασία και αλληλοεκτίμηση, εξαρχής με τον αείμνηστο Παναγιώτη Δημητρακόπουλο, ακολούθως με την κυρία Δανάη και με τη νεαρή Δανάη Δημητρακοπούλου, πάντα υπήρχε μια πολύ ζεστή ανθρώπινη σχέση. Και με τον διευθύνοντα Γ. Μιχαλόπουλο αλλά και με τα υπόλοιπα στελέχη, με τους δημοσιογράφους και με όλο το προσωπικό, όλους τους γνώριζε προσωπικά. Μόνιμα παρών ο μητροπολίτης στις γιορτές και τις άλλες εκδηλώσεις ή δράσεις της εφημερίδας, η οποία επίσης στεκόταν στο πλευρό του βοηθώντας ενεργά στο έργο του.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass