Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζόρια

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2018 19:45
*ΣΥΡΟΝΤΑΣ διχοτόμους και διαμέσους στο θεσσαλικό τρίγωνο, που όμως προκύπτει πολύγωνο, ο Κ. Αγοραστός προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο των απαιτήσεων για το νέο Πανεπιστήμιο.  Ζ. *ΣΥΡΟΝΤΑΣ διχοτόμους και διαμέσους στο θεσσαλικό τρίγωνο, που όμως προκύπτει πολύγωνο, ο Κ. Αγοραστός προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο των απαιτήσεων για το νέο Πανεπιστήμιο. Ζ.

 *ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ σφιξίματα λόγω θέρους και πρόσθετων απαιτήσεων, διακοπές κλπ, απασχολούσαν την παρέα των Λαρισαίων.

- Χθες το βράδυ που ήμουν στο ΑΤΜ, ρε παιδιά, με πλησίασε ένας με μαχαίρι.

-Σώπα… Και τι έγινε;

- Του έδειξα το υπόλοιπό μου, με αγκάλιασε, καθίσαμε στο πεζοδρόμιο, με κέρασε και τσιγάρο.

***

*-ΕΓΩ πάλι άκουσα για το νέο έργο του Θεσσαλικού, «Υπόλοιπο Λογαριασμού» το λένε. Μια σύγχρονη τραγωδία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Ζ.

 

Πανταχόθεν

*ΒΟΛΟ, Λάρισα, Καρδίτσα θα γυρίσω μια βραδιά…

Για τον Κ. Γαβρόγλου να το είχε γράψει ο Τσιτσάνης; Εν τω μεταξύ η Θεσσαλία βογγάει απ’ όλες τις πλευρές. Όλες οι εκδοχές του θρήνου, τα πάντα όλα από συνώνυμα του κλαυθμού.

Γόοι, οιμωγές, ολοφυρμοί και μοιρολόγια, με σπαραγμό, θλίψη κι αναστεναγμό, σπαρακτικό το κλάμα των τοπικών παραγόντων, λύπη αβάσταχτη. Που ο υπουργός Παιδείας υιοθέτησε ως βάση διαλόγου την πρόταση της επιτροπής ειδικών για να δημιουργηθεί το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

***

*ΑΠΟΛΥΤΩΣ αναμενόμενη η στάση του Βόλου, εντελώς προβλέψιμη, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Το ίδιο και η συμπεριφορά των διδασκόντων στο ΤΕΙ.

Βαρύνουσα το δίχως άλλο η γνώμη τους, αρκεί όμως να έχει απαλλαγεί από τα προσωπικά μικροσυμφέροντα. Πράγμα αδύνατο, πέρα των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.

Ζ.

 

Έχουν δίκιο

*ΠΑΝΩ εκεί που έγιναν ΑΤΕΙ, τώρα να αναβαθμιστούν σε πραγματικό ΑΕΙ; Κι όλοι αυτοί οι τίτλοι, οι θέσεις, τα αξιώματα; Εννοείται ότι τους διαβεβαιώνουν πως κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, όμως γιατί να μη μείνει το ΤΕΙ ως έχει; Αφού τώρα πια και πρυτάνεις απέκτησε και πρυτανικά συμβούλια και κοσμήτορες και μέλη ΔΕΠ και προέδρους, οι πινακίδες μεγαλοπρεπείς στις πόρτες του Ιδρύματος.

***

*ΔΙΚΑΙΩΣ οι ΤΕΙτζήδες αντιδρούν με πάθος. Κι είναι προφανής η απάντησή τους στην πρόκληση του υπουργού Παιδείας.

Αν δεν θέλετε, είπε, δεν πειράζει, θα μείνετε ως έχει, με το ζόρι δεν γίνεται, καθίστε εκεί μόνοι σας. Πόντιος Πιλάτος αντί για Σολομώντας που ξεκίνησε να γίνει.

Θα φτιάξουν σύγχρονα τμήματα πανεπιστημίων αλλού, στη Θεσσαλία μπορούν απλώς να περιμένουν την προδιαγεγραμμένη παρακμή, τη φθορά του χρόνου.

Η παρούσα γενιά των διδασκόντων θα έχει λύσει ωστόσο το πρόβλημά της. Η πόλη όμως οφείλει να το ζυγιάσει. Κι αν το εννοεί ο Γαβρόγλου; Αν δεν θέλει πονοκέφαλο; Θα το ρισκάρουν οι φορείς; (Πολύ σύνθετο ζήτημα.)

Ζ.

 

Λόγω πίστης

*ΝΑ και η βεβαίωση που χορηγεί ο ανιδιοτελής μακεδονομάχος Σωτ. Μουντζούρης, ο απόστρατος της αστυνομίας και εκ των πρωτοπόρων του συνδικαλισμού στον χώρο τότε που τα ‘σκιαζε η φοβέρα: «Το μοναδικό κίνητρο του Παπαδημόπουλου, αγαπητότατέ μοι Σωτήριε, είναι το πατριωτικό του καθήκον, που απορρέει από τη συνειδητή χριστιανική του πίστη και τη φωνή της Εθνικής του συνείδησης.

Δεν κάνει τίποτε παραπάνω, ούτε κάτι το ακραίο ή που να προκαλεί, απλώς έχει την παρρησία να εκφράζεται ελεύθερα και χωρίς να υπολογίζει προσωπικό του κόστος». (Που στη συγκεκριμένη φάση, μάλλον μετατρέπεται σε όφελος για τον αντιπεριφερειάρχη.)

Ζ.

 

Συγκρίσεις

*ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ είδηση έγινε η εικόνα από το γήπεδο της Ρωσίας, με τους Ιάπωνες φιλάθλους να καθαρίζουν φεύγοντας τις κερκίδες, παρά την ήττα-χαρακίρι και τον αποκλεισμό. Να ήταν άραγε εργασιοθεραπεία, αν προκρίνονταν θα συμπεριφέρονταν αλλιώς λόγω των πανηγυρισμών;

***

*ΓΙΑ σύγκριση τώρα, με τη χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα και διάφορα ανάλογα. Την επομένη της παράστασης στην Επίδαυρο, το πρόβλημα δεν ήταν τα παρατημένα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών στις κερκίδες. Αλλά οι κολλημένες τσίχλες στα αρχαία μάρμαρα.

***

*ΜΕ την ευκαιρία: Στην Ιαπωνία έφτιαξαν λέει ένα ρομπότ αστυνομικό και μέσα σε ένα τέταρτο έπιασε τρεις κλέφτες. Το έφερνα και στην Ελλάδα, μέσα σε ένα τέταρτο έκλεψαν το ρομπότ.

Ζ.

 

Σχέσεις

*ΟΙ Λαρισαίες διηγούνταν τις πρώιμες καλοκαιρινές τους ιστορίες.

- Το μυστικό σε μια υγιή σχέση κορίτσια είναι να παίρνουν κι οι δύο τα φάρμακά τους στην ώρα τους.

***

*- ΟΙ προηγούμενες σχέσεις μου ήταν από την Κρήτη και δεν τα πήγαινα καλά μαζί τους. Εσύ από πού είσαι;

- Γω; Πο την Τσεφαλονιάαα…

***

*- ΓΙΑΤΙ χωρίσατε μωρέ… Ήσασταν τόσο ταιριαστό κι ερωτευμένο ζευγάρι.

-Τι να σου πω, δεν με ήθελαν οι δικοί του.

- Ωχ… Η μάνα του, ε;

- Όχι, η γυναίκα του.

Ζ.

 

Μπερδέματα

*ΑΦΟΥ δεν έγινε με τον Αλβανό παίκτη λόγω του ‘’αετού’’ όπως είπαν, ο Λαρισαίος αναρωτιόταν πώς θα παίξει ο Σκοπιανός που προανήγγειλε η ΑΕΛ.

-Και θα φοράει τη βυσσινί φανέλα που όπως είπε ο Κούγιας θα γράφει ‘’Η Μακεδονία είναι Ελληνική’’ ;

Ζ.

 

Ο μπαγάσας

*-ΝΑ δείτε που στο τέλος αυτός ο μπαγάσας ο Μοσκοβισί δεν θα είναι απλά συριζαίος…

Ο Λαρισαίος Σ.Κ. συνέχιζε να γλεντάει τους νεοδημοκράτες φίλους του.

-Βρε σας λέω, μπορεί να αποδειχθεί και μέλος του Ρουβίκωνα.

-Μην το συζητάς… Και μόνο το όνομά του δηλαδή, ακούς εκεί Μοσχοβίτης. Κάνας παλιοκομμουνιστής θα ήταν ο παππούς του…

Ζ.

 

Στοίχημα;

*ΔΙΝΕΙ ιδέες από Ιταλία ο Ντι Μάιο. Κι ας είναι Ιούλιος.

- Πιο προοδευτική είναι η δική τους κυβέρνηση; Πιο φιλολαϊκή;

Κι ο Λαρισαίος δεν αναφερόταν μονάχα στα φιλεργατικά μέτρα με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Έλεγε και για την ανακοινωθείσα απαγόρευση διαφημίσεων των τυχερών παιχνιδιών. Από τα οποία κερδίζουν οι ισχυρές ιδιοκτήτριες εταιρείες, αρκετοί νταραβεριτζήδες και φυσικά το κράτος με τους φόρους. Και μόνο να σκεφτεί κανείς πόσα λεφτά ξοδεύουν σε διαφημίσεις και στην Ελλάδα, τα οποία εκείνοι που παίζουν τα πληρώνουν κι αυτά, αντιλαμβάνεται τι παίζεται. Κι φυσικά ‘’ο παίζων χάνει...’’

Ζ.

 

Ωφελείται

*- ΛΑΧΕΙΟ τράβηξε ο Καλογιάννης με την υπόθεση του Πανεπιστημίου, πολύ τυχερός ο δήμαρχος…

Τον μακάριζε στην παρέα χθες ο Λαρισαίος.

- Λες ότι κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ και του κάνει τα χατίρια στην κατανομή των σχολών;

-Μακάρι να συνέβαινε αυτό αλλά δεν τους έχω ικανούς να μηχανορραφήσουν τόσο. Αυτοί δεν μπορούν άλλα κι άλλα… Λέω που του την πέφτει άγρια ο Μπέος κι από πίσω ολόκληρος ο Βόλος. Τι καλύτερο…

Ζ.

 

Στο 4Χ4

*ΤΗ μεγάλη δυσκολία την έχει ο Κ. Αγοραστός. Ποιον να φτιάξει ποιον να χαλάσει ο περιφερειάρχης για κατανομή στο νέο Πανεπιστήμιο; Καταμεσής στο φουρτουνιασμένο πέλαγος του τοπικισμού, θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη του τη μαεστρία για να αποφύγει τους υφάλους, τα βράχια τα βλέπει.

-Πάμε στοίχημα ότι ο Αγοραστός θα είναι ο πιο σκληρός όλων στην αντίδραση;

Κατηγορηματικός στην πρόγνωσή του ο Λαρισαίος.

- Θα βάλει την γκρίνια στο 4Χ4, και για τους τέσσερις νομούς. Να δούμε μονάχα πώς θα καταφέρει αν κομπλάρει το σασμάν. Θα επιδιώξει να βγάζει καπνούς από όλες τις εξατμίσεις.

Ζ.

 

Έδενας

*ΣΤΟΥΣ ίσκιους οι Λαρισαίοι μαθητές, έπαιζαν πάλι με τη γλώσσα.

- Ο άλλος έχει λέει κρεατάκια στη μύτη και κριθαράκι στο μάτι. Γιουβέτσι ρε είναι το φιλαράκι;

***

*- ΗΤΑΝ ένας Έλληνας και ένας Έδενας.

***

*- ΝΙΩΘΩ σαν βιβλίο Μαθηματικών.

-Δηλαδή;

-Είμαι όλο προβλήματα.

Ζ.

 

Κά-ρδί-τσά

*ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ο Γ. Κωτσός διάλεξε εξαρχής. «Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση τμημάτων της Καρδίτσας», σήκωσε φωνή ο δήμαρχος Μουζακίου. Μιλώντας ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Που είναι δηλαδή, εκλεγμένος πρόεδρος των 25 δήμων, του Κοινού των Θετταλών υποτίθεται.

-Είναι όμως;

Αναρωτήθηκε ο Λαρισαίος που διάβαζε χθες στην εφημερίδα την ακραιφνώς καρδιτσιώτικη δήλωσή του.

- Μάλλον ως πολιτευτής Καρδίτσας ομίλησε. Της ΝΔ εννοείται. (Που πιθανότατα θα είναι δηλαδή στις επόμενες εκλογές.)

Ζ.

 

Πλάτυνε ξανά

*ΤΑ καμώματα της φύσης, τα παιχνιδίσματα της θάλασσας. Το πέλαγος είναι βαθύ, τα ρεύματα κάνουν τη δουλειά τους, το φεγγάρι κοιτάει και βοηθάει από ψηλά.

Κι εκεί που είχε στενέψει μέχρις εξαφανίσεως, η Πλατιά Άμμος, πλάτυνε ξανά. Για να υποδεχτεί και φέτος το φαν κλαμπ των Λαρισαίων.

Ζ.

 

Γάλα, άρμεγμα, τυρί

* - Ο μόνος καθαρά ωφελημένος από τους αυτοδιοικητικούς είναι ο δήμαρχος της Ελασσόνας…

Συνεχιζόταν η συζήτηση για σχολές και τμήματα, πανεπιστήμια και ινστιτούτα.

- Με τη Γαλακτοκομική που του έταξαν, μια χαρά αρμέγει ο Ευαγγέλου…

-Θα έχει και μεταπτυχιακά, διδακτορικά και τέτοια;

-Μην κοροϊδεύεις… Το συμπεριέλαβε κι ο Γαβρόγλου στα νέα τύπου ΙΕΚ διετούς φοίτησης. Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας, με έδρα τη Λάρισα.

-Τη Λάρισα; Μη λες τέτοια κι έχουμε άλλα. Στην περιοχή της Λάρισας θα εννοεί, στην Ελασσόνα.

Ζ.

 

Με το όχημα

*ΕΝΤΑΞΕΙ Τσιμιτσέλης, Βισκαδουράκης, Γερονικολού στη Λάρισα για τα γυρίσματα του νέου ‘’Μπάτσελορ’’, του Νο 3. Συνηθισμένοι οι Λαρισαίοι από τέτοια.

Το αξιοσημείωτο ήταν η εντυπωσιακή πολυτελής νεκροφόρα που χρησιμοποιήθηκε στο γύρισμα της ταινίας.

Παρκαρισμένη κάποια στιγμή μεσημεριάτικα πάνω στην Ταχυδρομείου, κοντά στις καφετέριες, αιφνιδίαζε τους περαστικούς που απορούσαν.

Τελευταία επιθυμία του μακαρίτη να πιεί έναν καφέ; Έκαναν διάλειμμα τα παιδιά απ’ το μεροκάματο;

Ζ.

 

Πάει το εξοχικό

*ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και στον τομέα της διασκέδασης για τους νεαρούς Λαρισαίους.

- Πού είσαι τώρα;

- Τρώω ένα εξοχικό.

- Ταβέρνα πάλι;

- Δεν κατάλαβες. Στο καζίνο είμαι.

***

*- ΣΤΑ νυχτερινά μαγαζιά ρε σεις, θα έπρεπε να έχουν κι ένα δωματιάκι με κρεβάτι για όσους νυστάζουν και δεν θέλουν να χαλάσουν την παρέα.

***

*- ΒΡΕ συ πρέπει να σταματήσεις να πίνεις αν δεν θες να καταστρέψεις το συκώτι σου.

-Καλά, κάθε φορά τα ίδια όταν είναι να κεράσεις;

Ζ.

 

Απολύτως λογικό

*- ΚΑΙ πού είναι το παράξενο δηλαδή…

Ο Λαρισαίος, νεοδημοκράτης εννοείται, υπερασπιζόταν τον αγώνα Μητσοτάκη για περικοπή των συντάξεων οπωσδήποτε και του αφορολόγητου επίσης.

-Απολύτως λογικά συμπεριφέρεται. Από τη μια αν εφαρμοστούν τα προαποφασισθέντα μέτρα τότε αποχαιρέτα την Αλέξη την Αλεξάνδρεια που χάνεις, πέφτει στα σίγουρα η κυβέρνηση.

Κι από την άλλη, θα αναλάβει ο Μητσοτάκης άνετος, τα μέτρα θα τα χρεωθεί ο Τσίπρας εκείνος θα έχει τις εισπράξεις…

Ζ.

 

Με κάρτες

*- ΜΟΝΟΙ μας βγάζουμε τα μάτια μας…

- Και γιατί δεν λες ότι υπάρχουν ακόμη τόσοι μάγκες; Εις υγεία των κορόιδων. Φοροκλέφτες τα συνήθη υποζύγια σας χαιρετούν…

Ενοχλημένοι Λαρισαίοι διαβάζοντας χθες στην εφημερίδα για τη συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή των επιτηδείων.

Καθώς, αν, λέει, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα έφταναν στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, αν ο κόσμος πλήρωνε κι εδώ με κάρτες, τότε το κράτος θα εισέπραττε επιπλέον έσοδα όσα και ο ΕΝΦΙΑ συνολικά.

- Πληρώστε κορόιδα…

Ζ.

 

Συνδυασμένα

*ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΑΝ δύο Λαρισαίες στο κομμωτήριο.

- Τι δουλειά κάνεις;

- Εγώ; Μανικιούρ πεντικιούρ.

- Κι ο άντρας σου;

- Οδοντίατρος.

- Τα βγάζετε πέρα, ε;

-Ε, με νύχια και με δόντια…

Ζ.

 

 

OPOY O AP KALOGIANNHS*ΟΠΟΥ ο Απ. Καλογιάννης καταφεύγει ικέτης, εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε άνωθεν βοήθεια, για το ζήτημα του ΤΕΙ που γίνεται Πανεπιστήμιο.

Ζ.

 

 

 OTAN EIXE PAEI PRO*ΟΤΑΝ είχε πάει προ καιρού στο Μόναχο, προσκεκλημένος του ‘’think tank’’ της Βαυαρικής Δεξιάς, ο Μ. Χαρακόπουλος είχε διαπιστώσει την έντονη ενόχληση των Χριστιανοκοινωνιστών της CSU για τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, που λίγο έλειψε να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βαυαρίας είναι υψωμένος ο Εσταυρωμένος. Ενώ πληροφορήθηκε ότι το κόμμα της CSU θέλει να επιβάλει την ανάρτηση Εσταυρωμένων σε όλες τις εισόδους δημοσίων κτιρίων...

Ζ.

 

 

EIDIKH KAI POLYXRONH H SXESH TOY XR. KELLA *ΕΙΔΙΚΗ και πολύχρονη η σχέση του Χρ. Κέλλα με τη Γερμανία. Παρών επομένως ο βουλευτής στη Γερμανική Πρεσβεία για την παρουσίαση του νέου υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για θέματα ελληνογερμανικής συνεργασίας. Και ξεκαθάρισε, λέει, στον Νόρμπερτ Μπάρτλε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. (Μετά τον Μητσοτάκη που τράβηξε το αυτί του Μοσκοβισί...)

Ζ.