Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άει καλά…

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2018 19:45
* ΟΧΙ, δεν είναι η Μ. Αλεξάνδρου στη Λάρισα. Είναι ένας από τους κεντρικότερους δρόμους στις Βρυξέλλες που οδηγεί στην τουριστική Γκραν Πλας και σε όλο το μήκος του εκτελούνται έργα.  Σκόνη και θόρυβος, συμβαίνουν και αλλού.  Ζ.Π. * ΟΧΙ, δεν είναι η Μ. Αλεξάνδρου στη Λάρισα. Είναι ένας από τους κεντρικότερους δρόμους στις Βρυξέλλες που οδηγεί στην τουριστική Γκραν Πλας και σε όλο το μήκος του εκτελούνται έργα. Σκόνη και θόρυβος, συμβαίνουν και αλλού. Ζ.Π.

*- ΡΕ σεις πολύ ωραία περάσαμε χθες στη Λάρισα…

Ο νεαρός καμάρωνε στους φίλους του την επομένη στο χωριό.

-Πήγαμε σ΄ ένα ωραίο μπαρ, άλλο πράμα. Είχε και μια μπάρμαν…

-Μία; Μα τι λες…

-Ναι ρε, γυναίκα ήταν μπάρμαν, αυτή μας σέρβιρε…

Ζ.

 

Γόρδιο παζλ

*- ΝΑ τον έλεγαν τουλάχιστον Αλέξανδρο, θα είχε κάποια πιθανότητα…

Ο Λαρισαίος έλεγε για τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, που πρότεινε στους Θεσσαλούς νέο σύγχρονο Πανεπιστήμιο και βρήκε τον μπελά του.

- Προσωπικά μικροσυμφέροντα από τη μια, τοπικιστικές ακρότητες από την άλλη, δεν θα το λύσει. Γόρδιος δεσμός…

***

*ΚI η συζήτηση προχωρούσε χθες στη Λάρισα.

- Κι αν αντί για το ξίφος του Μεγαλέξαντρου πάρει τη λεκανίτσα του Πόντιου Πιλάτου; Και παρατήσει τους πάντες στα κρύα του λουτρού; Βρε άντε να πνιγείτε στη μιζέρια και την οπισθοδρόμηση…

- Όχι, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρά, ακόμη κι αν χρειάζεται να σπάσει αυγά. Πόσο μάλλον αν μερικά δείχνουν και κλούβια…

-Πάντως, ο υπουργός που φατσικά μοιάζει με τον Αϊνστάιν και είναι και ευφυής λένε, μπορεί να δει τη δύσκολη υπόθεση ως παζλ. Και να το παλέψει.

Ζ.

 

Παιδιαρίσματα;

*ΚΟΥΛΟΥΡΙ ήταν ο βαθμός που τους έβαλε ο Λαρισαίος. Παρακολουθώντας στην τηλεόραση τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλληλοκατηγορούνται ότι είναι ψεύτες, υποκριτές κι απατεώνες, πρότεινε τρόπο να παραμείνει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε υψηλό επίπεδο: Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει πως «όποιος το λέει, είναι» και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να απαντάει με καθρεφτάκι.

Ζ.

 

Αραχτοί Λαρισαίοι

*ΣΤΟ ημίχρονο του Μουντιάλ οι νεαροί Λαρισαίοι εντρυφούσαν σε βαθυστόχαστα. Έχουν σφίξει πια και οι ζέστες…

- Εγώ ρε παιδιά, θέλω έξι μήνες διακοπές, δύο φορές τον χρόνο.

***

*- Α ρε Λαρισαίε.... Στα αγροτικά το χέρι σου δεν πιάνει. Στο γιαπί το χέρι σου δεν πιάνει. Στην ψήφο, ούτε. Μόνο στον φραπέ…

***

*- ΣΤΟ ΙΚΑ, ρε σεις, δεν σηκώνουν λέει το τηλέφωνο ούτε για να τους προειδοποιήσεις για τη βόμβα που δήθεν τους έβαλες.

Ζ.

 

Παραλίγο

*ΣΤΟ νήμα είχε κριθεί η εκλογή πρύτανη στο ΤΕΙ, ναι πρώτη φορά πρύτανη το ίδρυμα, μεγαλεία, στη μία ψήφο επικράτησε ο Ξεν. Σπηλιώτης της Ελένης Βογιατζή. Ο οποίος τώρα ξεσπαθώνει κατά του Υπουργείου, κοντράροντας την πρότασή του οριζοντίως και καθέτως. Ενώ εκείνη εμφανίζεται διαλλακτική, την αποδέχεται ως βάση για συζήτηση, αντιδρά στους αντιδρώντες. Ο Ξενοφών όμως ηγείται του ΤΕΙ, δίνει τον ρυθμό.

Ζ.

 

Κι όμως, γίνεται

*ΚΟΑΖΕΙ το Βατράχι: Οκταμελής παρέα κατάφερε να κανονίσει καλοκαιρινές διακοπές χωρίς να τσακωθεί.

Σοκαρισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο την υπόθεση παρέας από τη Λάρισα, η οποία κατάφερε να κανονίσει και να οργανώσει τις καλοκαιρινές της διακοπές σε νησί των Κυκλάδων, δίχως τον παραμικρό τσακωμό. Οι οκτώ φίλοι, κατέληξαν με την πρώτη στον προορισμό τους, συνεννοήθηκαν πολιτισμένα για τις ημερομηνίες που τους βολεύουν, εντόπισαν το κατάλληλο κατάλυμα, μοίρασαν τα δωμάτια, και έπειτα από μία συνάντηση που κράτησε μόλις μισή ώρα, συζητώντας στη συνέχεια για τα κουτσομπολιά της παρέας, την επικαιρότητα, τον καιρό και τις εξελίξεις στο Μουντιάλ.

Πρόκειται για την πρώτη παρέα εδώ και αρκετά χρόνια που καταφέρνει κάτι ανάλογο, με τους τελευταίους που το κατόρθωσαν να ζουν πλέον στην Ελβετία, όπου και εργάζονται ως διπλωμάτες.

Ζ.

 

Αντιφάσεις

*- ΕΙΝΑΙ παράξενος ο Έλληνας…

Ο έμπειρος Λαρισαίος εξέδιδε τη μακεδονική του γνωμάτευση.

- Μπορεί να ανεχτεί πολλά. Μην του πειράξεις όμως τον πατριωτισμό του. Μη νιώσει ότι θίγονται τα εθνικοελληνικά του. Ακόμα και να μη συμβαίνει αυτό, αλίμονο αν το πιστέψει ότι ισχύει. Ίσως να μην υπάρχει καλύτερη εναλλακτική σε κάτι, να μην δείχνει και πολύ λογική ή με μέτρο η αντίδρασή του, ωστόσο θα υπάρξει και μάλιστα έντονη.

***

*ΔΙΕΒΛΕΠΕ λοιπόν πως «της ξέφυγε της κυβέρνησης», που αλλιώς τα υπολόγιζε και πως παθαίνει από τη συμφωνία των Πρεσπών πολύ μεγαλύτερη ζημιά της προβλεπομένης.

Προϊούσης όμως της συζήτησης στη συντροφιά, έδινε και στον Τσίπρα τις πιθανότητές του.

- Άμα τα καταφέρουν και δεν υπάρξει μείωση των συντάξεων στο τέλος της χρονιάς, τότε μπορούν να πουν «άντε γεια» στην αντιπολίτευση. Διότι καλή η Μακεδονία αλλά σαν τη συνταξούλα δεν έχει…

***

*ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΕ ωστόσο κι άλλη γνώμη από δίπλα.

- Βρε σεις, δεν βλέπετε και τη Φώφη πώς αντιδρά με πάθος; Που τουλάχιστον στο Μακεδονικό δεν δικαιολογείται για το κομματικό της ακροατήριο. Και αυτή και ο Μητσοτάκης ξέρουν πολύ καλά πως αν αναγνώριζαν ως θετικές τις συμφωνίες με τα Σκόπια και μετά και για το Χρέος, κι αν έκαναν απλώς βελτιωτικές παρατηρήσεις, τότε δεν θα είχαν καμία τύχη. Θα τους έπαιρνε σβάρνα ο Τσίπρας. Πρέπει λοιπόν να πείσουν ότι απέτυχε παταγωδώς.

- Και το συμφέρον της χώρας; (Το ερώτημα έμεινε να αιωρείται.)

Ζ.

 

Αγγλολαρισινά

*ΝΕΑ λήμματα στο γνωστό Λεξικό.

- Το Νεομάτ είναι απορρυπαντικό αλλά και αυτό για το οποίο καμαρώνει η Λαρισαία γιαγιά μετά από επέμβαση καταρράκτη.

***

*- ΤΟ for men είναι αποσμητικό για τον άντρα αλλά στη Λάρισα αναφέρεται στην κάλτσα που έχει φορεθεί.

Ζ.

 

Οργή των

μουλαριών

*ΚΑΤΑ τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα καράβι φεύγει για τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας μουλάρια του Στρατού. Αυτό το πολύτιμο τότε μέσο μεταφοράς εφοδίων.

Ο Λ. Α. επαναφέρει την παλιά ιστορία των μουλαράδων. Ήταν χειμώνας και το καράβι με δυσκολία διέσχιζε τα μανιασμένα κύματα. Το ταξίδι ήταν αργό, με συνέπεια τα όποια αποθέματα ζωοτροφών να καταναλωθούν πριν το καράβι φθάσει στον προορισμό του. Τα ζώα πεινούσαν. Και άρχισαν να διαμαρτύρονται φρουμάζοντας. Τα μουλάρια, αγρίεψαν και χτυπούσαν με μανία το σκαρί, φοβήθηκαν οι ημιονηγοί αλλά και το πλήρωμα του σκάφους.

Ο ίλαρχος κατέφυγε σε τρικ, «Βάρα νομή», διέταξε τον σαλπιγκτή. Το σάλπισμα δηλαδή που ακουγόταν όταν έπρεπε να ταΐσουν τα ζώα. Τα οποία είχαν εθιστεί σ΄ αυτό και ησύχαζαν περιμένοντας ότι έρχεται φαγητό. Σανό όμως δεν υπήρχε. Σε λίγο τα μουλάρια ξαναδιαμαρτύρονταν, πάλι εντολή του ιλάρχου, ξανά η σάλπιγγα, ηρεμία στα τετράποδα. Βάρα νομή κι η απάτη συνεχίστηκε μέχρι να πιάσουν λιμάνι.

***

*ΠΩΣ του ήρθε να μιλήσει για την οργή των μουλαριών; Πολύ απλό.

- Κι ο Τσίπρας όταν υπόσχεται 13η σύνταξη είναι σαν να λέει στον υπουργό, «Βάρα νομή»…

Ζ.

 

Χθες, Αύριο

*ΠΟΛΥ σύντομα είδε ότι δεν χωρούσαν, ο Στ. Θεοδωράκης πήρε το Ποτάμι κι έφυγαν απ΄ το ΚΙΝΑΛ. Βγήκαν πάλι στην όχθη, κάθονται προς το παρόν να στεγνώσουν.

- Βρε, καλώς τα, τα παιδιά…

Στη Λάρισα τους περίμεναν χαμογελαστοί οι ‘’Ποτάμι Αύριο’’, Κων. Μπαζάκης και λοιποί Ποταμίσιοι που είχαν αρνηθεί να προσχωρήσουν στο ΚΙΝΑΛ. Είχαν οργανώσει στην πόλη και πανελλήνια συνάντηση ομοϊδεατών τους, όπου είχαν αμφισβητήσει ευθέως την ηγεσία του κόμματος. Τώρα; Που εκείνα που του έλεγαν χθες προέκυψαν σωστά σήμερα, θα ξαναβρεθούν μαζί αύριο;

***

*Ο Λαρισαίος προέβλεπε ότι θα τους τουμπάρει εύκολα τους ‘’αυριανούς’’ ο Σταύρος.

-Το είχε πει κι ο Ηράκλειτος, “τα πάντα ρει’’ παιδιά, θα τους πει. ‘’Δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης’’. Αφού όλα μεταβάλλονται, εμείς θα μείνουμε σταθεροί και αναλλοίωτοι;

Ζ.

 

Στρόγγυλα τρίγωνα

*ΗΤΑΝ και δυο ξανθιές στην παρέα, έλεγαν τα δικά τους οι Λαρισαίες.

- Αυτό καλέ που τα κουτιά είναι τετράγωνα, οι πίτσες μέσα τους στρογγυλές και τις κόβουν σε τρίγωνα κομμάτια, δείχνει πολύ ύποπτο.

***

*- ΕΧΕΙΣ κάνει κάνα μπάνιο;

- Δεν έχω πάει ακόμα θάλασσα.

- Όχι, δεν κατάλαβες…

***

*- ΑΛΥΤΟ πρόβλημα, πάντως κορίτσια, είναι αυτό που δεν μπορεί να λυθεί ούτε σε ταξί ούτε σε κομμωτήριο.

Ζ.

 

Την Παρασκευή…

*ΠΟΛΥ παραστατικός ο Γιάννης Ραγκούσης, τύπτοντας τη Φώφη. «Όταν μπούμε στην προεκλογική περίοδο, όπως είπα και στην ίδια την κ. Γεννηματά, την Παρασκευή πριν τις εκλογές θα βλέπει τους μισούς ψηφοφόρους μας να φεύγουν προς τη ΝΔ, γιατί θα ψηφίσουν Μητσοτάκη προκειμένου να φύγει ο Τσίπρας και τους άλλους μισούς να ψηφίζουν Τσίπρα για να μην έρθει ο Μητσοτάκης».

- Μα αυτό ακριβώς παλεύει απεγνωσμένα να αποφύγει η καημένη, έσπευσε ο Λαρισαίος υπερασπιζόμενος την πρόεδρο.

- Άκου όμως πώς καταλήγει ο Πάριος…

- Κι ο Γιάννης ΠΑΣΟΚ;

- Ναι, ο Ραγκούσης απ΄ την Πάρο. Κι όλα αυτά, λέει, γιατί η ίδια καταψήφισε την απλή αναλογική. (Γιατί άραγε; Στα όρια του ανεξήγητου.)

Ζ.

 

Αργότερα

*ΜΕΤΑ τη θριαμβευτική έξοδο στη Νίκαια, ίσως και εξαιτίας των παρενεργειών που προέκυψαν, σα να φρέναρε λιγάκι η καθοδήγηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, τα Φάρσαλα δεν τα ξεπέταξαν αυτοδιοικητικώς με μια επίσκεψη του Β. Ζωγράφου για καφέ, όπως φάνηκε προχθές στην εφημερίδα, ο αναπληρωτής γραμματέας της Νομαρχιακής οργώνει έτσι κι αλλιώς κάθε τρεις και λίγο τις επαρχίες.

***

*ΝΕΑ κομματική περί αυτοδιοίκησης εκδήλωση προγραμματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Πέμπτη για τον Δήμο Τεμπών, ο δήμαρχος Κ. Κολλάτος είναι να τους δεχτεί τώρα, στους Γόννους. Όσο για τους υπόλοιπους δήμους, πλην Λαρίσης όπου δεν μπορεί να γίνει, ραντεβού τον Σεπτέμβρη. Και βλέπουμε. Πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει ως τότε. (Οι χρόνοι βέβαια πιέζουν αλλά κι η χρήση εμβρυουλκού δεν ενδείκνυται.)

Ζ.

 

Γλέντι

* ΣΤΟΝ Τύρναβο πάντως το γλεντούν.

Μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά πρόσφερε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης στο «Κτήμα Δριστέλλα», στους εργαζόμενους του Αμαξοστασίου του Δήμου Τυρνάβου. Ο κ. Σαρχώσης καλωσόρισε τους νεοπροσληφθέντες και τους ευχήθηκε καλή δύναμη.

Επίσης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους ιδιαίτερα για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν το προηγούμενο διάστημα και με υπέρβαση αντιμετώπισαν αξιόπιστα την καθαριότητα στις πόλεις και τους οικισμούς του Δήμου Τυρνάβου.

Κ. Τσ.

 

Τι να καταλάβει

*ΠΗΓΕ να το φέρει με τρόπο η Λαρισαία στη θεία της, αξιοποιώντας ορολογία της αργκό.

- Έμαθες; Ο γιος της Μαίρης το πάει το γράμμα…

- Τι, έγινε ταχυδρόμος;

- Όχι μωρέ...Την κουνάει την αχλαδιά.

- Ααα, γεωπόνος…

- Μωρέ τη γυρνάει την μπετονιέρα.

-Οικοδόμος;

- Καλέ, τα κουνάει τα ζάρια λέμε.

- Άντε, τι μου λες; Πολύ κρίμα. Αν έμπλεξε το παιδί με τον τζόγο, άστα να πάνε…

Ζ.

 

Ο ακριβός γητευτής

* ΟΠΩΣ ήταν φυσικό συζητήθηκε το χθεσινό άρθρο του «γαλάζιου» πολιτικά και βυσσινί αθλητικά Ηρακλή Γερογιώκα στην «Ε» για τη διαμάχη του Αλ. Κούγια με τον Κ. Πηλαδάκη για το γήπεδο «ΑΕΛ Αrena». Έχοντας τίτλο (τον οποίο όμως ο γνωστός δαίμων απαλλοτρίωσε) «Κ. Πηλαδάκης: Ο γητευτής είναι ακριβός», ο Ηρακλής Γερογιώκας τόλμησε να πάρει θέση υπέρ του σημερινού προέδρου, προβάλλοντας το σκεπτικό ότι το γήπεδο ανήκει στην πόλη και σε όσους έβαλαν την υπογραφή τους για να κατασκευασθεί σε δημόσια έκταση και πως οι απαιτήσεις του Κ. Πηλαδάκη είναι ανεδαφικές. Το προσωπικό του ιστολόγιο γέμισε από σχόλια, θετικά και αρνητικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΛ συνεχίζει να …πουλά.

Γ.Ρ.

 

Στο επόμενο

* ΕΝΑΝ από τους πλέον σημαντικούς τίτλους για τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες φέρει η Θεσσαλία που ανακηρύχτηκε «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019». Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός εμφανώς χαρούμενος για αυτή την επιβράβευση καθ’ όλη τη διάρκεια της δεξίωσης που δόθηκε προς τιμήν των Περιφερειών που διακρίθηκαν στο κτίριο Jacques Delors, δεν έχανε από τα μάτια του το βραβείο, και έθετε τους στόχους για το επόμενο.

Ζ.Π.

 

Οι Λαρισαίοι

* ΑΠΟ την εκδήλωση για τη βράβευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ως επιχειρηματική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 δεν θα μπορούσαν να λείπουν και Λαρισαίοι που ζουν στις Βρυξέλλες.

Ανάμεσά τους ο Δημοσθένης Μαμμωνάς, ανώτατος υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Νίκος Μίχος, υπεύθυνος Επικοινωνίας του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου και ο Λαρισαίος δικηγόρος με έδρα τις Βρυξέλλες Χρήστος Γκακούδης.

Ζ.Π.

 

 

ESY VS BOLIVTHS BOYLEYTHS*- ΕΣΥ ως Βολιώτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Μεϊκόπουλος με τ’ όνομα, θα μπορούσες ίσως να βοηθήσεις για λιγάκι μέικ απ, κάπως να μακιγιάρει ο υπουργός την πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο, να μπορώ ως περιφερειάρχης να βοηθήσω…

Ζ.

 

 

EKEI STON KOMBO MELISSOXRIOY*ΕΚΕΙ στον κόμβο Μελισσοχωρίου, περιμένοντας στο φανάρι, το κόκκινο μπορεί και να το δεις, το πράσινο το συμπεραίνεις. Όσο για το STOP, κάτι κοκκινίζει ανάμεσα στις φυλλωσιές.

Ζ.

 

 

 

AULTIKES EGKATASEIS IDIVTIKHS* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ εγκαταστάσεις, ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για την ψυχαγωγία των παραθεριστών, εμφανίζονται κατά τη θερινή σεζόν στα παράλια του Δήμου Αγιάς.

Στη φωτογραφία, το περιφραγμένο γήπεδο βόλεϊ, στην παραλία Σωτηρίτσας, που δημιούργησαν κάτοικοι του οικισμού «Ομόνοια», όπως μαρτυρά και η ταμπέλα που τοποθέτησαν μπροστά του.

Το δημιούργημα είναι ιδιαίτερα μελετημένο, καθότι το ύψος της περίφραξης είναι, τόσο -όσο, για να μην φεύγει η μπάλα από τα «σερβίς» των παικτών.

Είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους;

Λ.Κ.