Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα τα νεότερα

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2018 19:45
*ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΜΕΝΟΙ γύρω από Αγοραστό-Καντώνια στην Ελιά Γόννων, Αντ. Σρόιτερ, Γ. Μιχαλόπουλος και Κ. Γκιάστας δημιουργούν κλοιό. Μήπως επειδή θα κατέφτανε ο Άδωνις;  Ζ. *ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΜΕΝΟΙ γύρω από Αγοραστό-Καντώνια στην Ελιά Γόννων, Αντ. Σρόιτερ, Γ. Μιχαλόπουλος και Κ. Γκιάστας δημιουργούν κλοιό. Μήπως επειδή θα κατέφτανε ο Άδωνις; Ζ.

* ΣΗΜΕΡΑ το πρωί πιθανότατα η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου θα ενημερωθεί για την άφιξη του σκηνώματος του μακαριστού Ιγνατίου, με τις διαδικασίες να έχουν προχωρήσει αρκετά και να απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες για τη μεταφορά του από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η σορός του Ποιμενάρχη θα βρίσκεται στη Λάρισα αύριο Τετάρτη 11 Ιουλίου, προκειμένου να ξεκινήσουν όλα όσα προβλέπει η διαδικασία και να μπει ένα τέλος στην αγωνία των ανθρώπων της Μητρόπολης.

Γ.Ρ.

 

Μούσκεμα

*ΣΤΗΝ Καβάλα λέει άναψε από βραχυκύκλωμα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία. Στη Λάρισα έχει ακόμα φθινόπωρο. Στις παραλίες της ο κόσμος ξεπιάστηκε απ’ τα μανταλάκια, έχει στεγνώσει πια. Και δεν είχε μουσκέψει επειδή κολυμπούσε στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο.

Ζ.

 

Προς νέα αναβολή;

* ΑΝ κάποιοι πάντως αγωνιούν για την ημερομηνία άφιξης της σορού του μακαριστού Ιγνατίου στη Λάρισα, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους διοικούντες της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει βραδιά επικοινωνίας για τους φίλους της παράταξης με προβεβλημένα στελέχη της Αθήνας. Και αυτό γιατί αν η εκδήλωση συμπέσει, που είναι πολύ πιθανό, με την ταφή του Ποιμενάρχη, τότε αυτή θα αναβληθεί. Και θα είναι για δεύτερη φορά, αφού την πρώτη φορά, πάλι μέρα Πέμπτη η εκδήλωση ματαιώθηκε, καθώς τότε προέκυψε η αιφνίδια είδηση του θανάτου του Μητροπολίτη. Πόσο μάλιστα όταν η βραδιά επικοινωνίας έχει προγραμματιστεί σε μαγαζί που γειτνιάζει με τον Άγιο Αχίλλιο.

Γ.Ρ.

 

Μαυροδιάλογος…

*ΠΡΑΚΤΙΚΑ, αυτό που ήδη εξελίσσεται είναι διαβούλευση επί της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Δημόσιος διάλογος με τη συμμετοχή φορέων και τοπικών παραγόντων σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις. Έστω κι αν αυτό που κυριαρχεί στις τοποθετήσεις είναι όχι, όχι, όχι. Υπάρχουν όμως και κάποια δειλά ναι, μερικά μάλλον και κάποια ίσως. Κι η συζήτηση συνεχίζεται, παρατηρήσεις κατατίθενται, κυρίως όμως διατυπώνονται αρνήσεις. Ή θα προχωρήσει όπως με βολεύει εμένα ή αλλιώς ας μείνει στάσιμο.

***

*ΕΝ τω μεταξύ ο τοπικισμός κλίνεται σ’ όλες τις πτώσεις. Κι όλοι φροντίζουν ταυτόχρονα να δηλώνουν εξαρχής ‘’υπεράνω τοπικισμών’’, τον ξορκίζουν, απεταξάμην. Και μετά η κάθε πόλη το μικροσυμφέρον της, ένα παράξενο πράγμα, στόχος το πόσο περισσότερους φοιτητές θα εξασφαλίσει, γίνεται και ο πολλαπλασιασμός με το μέσο μηνιάτικο που στέλνει ο γονιός, να το Ακαθάριστο Φοιτητικό Προϊόν. Χωρίς τοπικισμούς όμως.

Συν τα προσωπικά συμφέροντα διδασκόντων, με τα λεγόμενα ‘’ακαδημαϊκά κριτήρια’’, είναι καιρός τώρα να χάνουμε θέσεις και προγράμματα; Πάνω σ’ αυτά εδράζονται και οι αντιπολιτευτικές κορώνες των παραγόντων, ε όχι να προχωρήσουν ιδέες των νυν κρατούντων, μαυροδιάλογος εν τέλει. Ο ορθολογισμός ξεχειλίζει. (Και απουσιάζουν λόγω θερινών διακοπών και τα παιδιά που φοιτούν στις υπό κατάργηση σχολές του ΤΕΙ. Όταν επιστρέψουν το φθινόπωρο, θα γίνει της καταλήψεως.)

Ζ.

 

Δύο αεροπόροι

*ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ πάνω από τις παραλίες του Αιγαίου; Απόστρατοι της αεροπορίας κι οι δυό τους, όμως η άγρια αναμέτρηση εξελίσσεται στις αμμουδιές του f/b, κάτι σαν να παίζουν ρακέτες, ο καθένας πετάει το μπαλάκι στην άλλη πλευρά.

Από τη μια ο επικεφαλής της γαλάζιας δημοτικής παράταξης και αρχηγός της αντιπολίτευσης στον Δήμο, ο πληθωρικός Γρ. Καλαγιάς. Και από την άλλη ο πρόεδρος της γαλάζιας Τοπικής, ο όχι και τόσο φαντεζί Χρ. Χατζησαλάτας, το κόμμα αυτοπροσώπως. Σαλάτα κοντεύουν να τα κάνουν εκεί στην Αγιά. Η παράταξη της Παρατάξεως και η Παράταξη αντιμάχονται για τι παράταξη θα φτιάξουν για τις δημοτικές εκλογές του χρόνου. Και κυρίως ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο για τον αρχηγό που θα επιλεγεί.

Ζ.

 

Χαρτοβασίλειο

*- Α, τελικά δεν είναι μονάχα στην Ελλάδα αυτό το χάλι της γραφειοκρατίας…

Οι Λαρισαίοι διάβαζαν στην εφημερίδα τους λόγους της δεκαπενθήμερης καθυστέρησης να φτάσει στη Λάρισα και να κηδευτεί η σορός του μητροπολίτη. Έγγραφα, βεβαιώσεις, μεταφράσεις, επιβεβαιώσεις, επικυρώσεις, διαβεβαιώσεις, εγκρίσεις, πηγαινέλα από πόλη σε πόλη και Πολιτεία κι από υπηρεσία σε υπηρεσία. Απίστευτο χαρτοβασίλειο για μια απολύτως τυπική και προφανέστατη υπόθεση. Κι όλα αυτά στις προηγμένες ΗΠΑ.

-Κι αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας… (Ίσχυσε και αυτό κανονικά.)

Ζ.

 

Επιθέσεις

και οράματα

* ΕΠΙΘΕΣΗ, με καυστικές εκφράσεις, εναντίον όσων επικρίνουν τη συμφωνία την Πρεσπών, έκαναν οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης, από το βήμα του 6ου Συνεδρίου με θέμα Αναπτυξιακές Προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα, που οργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» της Αχαΐας.

«Δεν θα αφήσουμε άτομα με χλαμύδες και άλογα να μας γυρίσουν πίσω…» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Παππάς, στο πλαίσιο του συνεδρίου, τονίζοντας: «Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται. Πράξεις βίας και ακρότητες αφορούν περιορισμένες ομάδες που κάθε άλλο παρά νοιάζονται για τη Μακεδονία μας. Όσοι έχουν τη σβάστικα στο μυαλό και στο μπράτσο, είναι πολιτικοί απόγονοι αυτών που κάποτε παρέδωσαν τη Μακεδονία στη Βουλγαρία.

Αν υπάρχει προδοσία, είναι η προδοσία των δυνατοτήτων της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας με πολιτικές που μέχρι σήμερα δεν βοηθούσαν τη χώρα και τον λαό».

Εξαγριωμένοι και οι δύο, με την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση για το Μακεδονικό, υποστήριξαν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να κλείσει μια τέτοια συμφωνία, ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές, να έχει την ευκαιρία συνανάπτυξης με την ευρύτερη περιοχή και να καταφέρει τον μεγάλο στόχο της: να καταστεί κόμβος στην παγκόσμια οικονομία.

Το τελευταίο, μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Εδώ με δυσκολία σήμερα ο κόσμος, πιστεύει στη λέξη ανάπτυξη, θα πιστέψει ότι η Ελλάδα θα γίνει και παγκόσμιο κέντρο οικονομίας;

* * *

*ΠΑΡΟΛΑ αυτά συνεχίζονται τα μεγάλα οράματα, με εμβέλεια εκτός συνόρων Ελλάδας αλλά και πλανήτη γη!

«Η Ελλάδα θα δημιουργήσει σύστημα μικροδορυφόρων στο διάστημα, σε συνεργασία με τέσσερα πανεπιστήμια της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Παππάς, τον οποίο και είχαν αποπάρει την πρώτη φορά που το ανάφερε. Αλλά εκείνος αδιαφορεί και επιμένει σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, να βάλει ντε και καλά, την Ελλάδα σε διαστημική τροχιά.

Ας δούμε πρώτα τη γήινη τροχιά ανάπτυξης…

Λ.Κ.

 

Έχει επισκέψεις

*ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΗ χαρακτηρίζεται η κίνηση του Γ. Μανώλη, να ασκήσει ασφυκτικό πρέσινγκ μέσα στην περιοχή του Κ. Κολλάτου και παίρνοντας την μπάλα να επιχειρήσει σέντρα σουτ προς την εστία του δημάρχου. Καθόλου τυχαίο που στον συγκεκριμένο δήμο η γαλάζια αντιπολίτευση έθεσε το ζήτημα της Συμφωνίας για το Μακεδονικό. Ο επικεφαλής της δεν ήθελε απλώς να εξασφαλίσει ένα ψήφισμα που να υιοθετεί τις απόψεις των συλλαλητηρίων ή να εκθέσει τον δήμαρχο στον κόσμο της περιοχής, ότι δεν συντάσσεται με τους μακεδονομάχους και άλλα τέτοια μικρής μάλλον αξίας, δεν ήταν αυτός ο στόχος.

Ο Γ. Μανώλης ήξερε ότι τώρα την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η περί την αυτοδιοίκηση εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στους Γόννους, το προανάκρουσμα της συνεργασίας στις επόμενες εκλογές με τον Κ. Κολλάτο. Ο οποίος επ’ ουδενί δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει τέτοιες μέρες τους συριζαίους, με καμία Παναγία, πάση θυσία θα απέφευγε να ανοίξει τέτοιο θέμα. Γι’ αυτό κι ο άλλος επιμένει να τον τσιγκλάει.

Ζ.

 

Θα το ξενυχτήσουν

* ΓΙΑ σήμερα Τρίτη το απόγευμα αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, λόγω της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για τον «Κλεισθένη». Αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να συζητηθούν οι χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή με το προτεινόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τη μεταρρύθμιση στους ΟΤΑ, το νέο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων που μπήκε στη διάταξη εμβόλιμα, ενδεχομένως οι ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, οι τρεις επερωτήσεις της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και τα 23 θέματα της ημερήσιας διάταξης, τότε η συνεδρίαση αναμένεται να τελειώσει αργά το βράδυ (ξεκινάει στις 6 μ.μ.). Εκτός κι αν λόγω Μουντιάλ οι σύμβουλοι είναι λακωνικοί...

Γ.Ρ.

 

Αν, θα γυρίσει…

*ΑΦΟΥ ο καιρός δεν ευνοούσε τη θάλασσα, οι νεαροί Λαρισαίοι κάθονταν στα τσίπουρα και χαζοκουβέντιαζαν.

- "Άστην να φύγει κι αν σ' αγαπάει, θα γυρίσει", θα το έχετε ξανακούσει αυτό. Ε, με κάτι τέτοιες χαζομάρες, έχασα τη βάρκα μου ανοιχτά του Πλαταμώνα.

***

*Ο άλλος πάλι είχε πλησιάσει αποφασισμένος την κοπέλα του.

- Θα σου κάνω μία ερώτηση κι άμα απαντήσεις σωστά θα κάνουμε σεξ.

- Μα δεν θέλω…

- Πάψε κι άκου. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

- Μμμ... Η κότα.

- Εεε… Μπράβο κι αυτό σωστό. Κέρδισες.

***

*ΚΙ ο τρίτος διηγιόταν τον μπελά που τον είχε βρει.

- Δεν βρήκα τρίχες στο σακάκι σου;

- Ναι και λοιπόν; Δεν καταλαβαίνω…

- Ποια είναι αυτή φαλακρή που συναντάς;

Ζ.

 

Πάλι

*ΚΑΙ στη σύσκεψη του δημάρχου για το Πανεπιστήμιο, για την τύχη του ΤΕΙ δηλαδή, τον Κ. Αγοραστό που απουσίαζε εκτός τον εκπροσώπησε ο Απ. Μπέμπης. Όπως και σε όποια άλλη λεπτή αποστολή χρειαστεί, εκεί που χρειάζεται προσοχή ο συγκεκριμένος αντιπεριφερειάρχης είναι που επιλέγεται να δώσει το στίγμα. Αυτόν δείχνει να εμπιστεύεται.

Ζ.

 

Παγίδα ποδηλατών

*ΟΣΟΙ την έχουν πατήσει, ξέρουν και προσέχουν. Για όλους τους υπόλοιπους, δύσκολα θα υπάρξει λύση. Προειδοποιητική πινακίδα δεν μπορεί να μπει, να ξηλωθούν τα μάρμαρα αποκλείεται, να δουλευτούν όμως και να γίνουν σαγρέ, αντιολισθηρά δεν αποκλείεται. Ή μπορεί αν έχουν κάποια άλλη ιδέα από τον Δήμο.

Δεν γίνεται λόγος για τον χειμώνα, τότε γλιστρούν απίστευτα. Αλλά και το μεσοκαλόκαιρο αποτελούν σύνηθες περιστατικό τα σαβουρντίσματα αμέριμνων ποδηλατών, στη διασταύρωση των πεζοδρόμων Κούμα και Ασκληπιού, σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Τα μάρμαρα που περιβάλλουν το σιντριβάνι αποτελούν παγίδα ποδηλατική. Η χαρά του ορθοπαιδικού. Τι θα μπορούσε να γίνει άραγε;

Ζ.

 

Δικός του

*ΑΝΟΙΞΕ καθαρό κομματικό διάδρομο μέχρι τις δημοτικές εκλογές ο Χρ. Καπετάνος. Ως πρόεδρος, με απόφασή του όρισε υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης της ΝΟΔΕ τον Ν. Γκατζόγια, Φαρσαλινό απόστρατο αστυνομικό. Και τα σκυλιά δεμένα…

***

*ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ο δικηγόρος για επιτυχημένη δημαρχιακή προσπάθεια τούτη τη φορά. Αφού το μικρόβιο της διχόνοιας το έχουν κολλήσει πια και απέναντι, δεν αποτελεί πια προνόμιο μόνο των γαλάζιων Φαρσαλινών.

Ζ.

 

Καθόλου

ευαισθησία

* Η νεαρή δημοσιογράφος έκανε ρεπορτάζ δρόμου στη Λάρισα για κοινωνικά θέματα.

-Να σας ρωτήσω; Αν μπει μια ηλικιωμένη κυρία στο λεωφορείο, της παραχωρείτε τη θέση σας;

-Εγώ; Όχι, ποτέ…

-Μα δεν έχετε καθόλου ευαισθησία; Είστε τόσο αναίσθητος;

-Εγώ; Δεν νομίζω. Απλώς είμαι ο οδηγός.

***

* ΚΙ ο άλλος μετέφερε στην παρέα τα τελευταία συμβάντα.

- Με λένε Γιώργο και είμαι αντικοινωνικός.

-Καλώς ήρθες στην ομάδα θεραπείας Γιώργο. Μίλησέ μας για σένα.

- Βρε άει σιχτίρ, δεν με παρατάτε κι εσείς…

***

*ΤΑ μάθατε; Κυκλοφόρησε περιοδικό για άντρες που δεν καταφέρνουν να σταυρώσουν κοπέλα. Το ‘’κλαίει boy’’.

Ζ.

 

Συστηματικά

απόντες

*ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ αποδείχτηκε το πρόγραμμα των Λαρισαίων βουλευτών. Δεν τίμησαν με την παρουσία τους τη σύσκεψη του δημάρχου για το νέο Πανεπιστήμιο. Μόνο ο 1 εκ των 8 παρών, μονάχα ο Ν. Παπαδόπουλος. Οι άλλοι δύο κυβερνητικοί δεν ευκαίρησαν να σπεύσουν στο δημαρχείο να υπερασπιστούν την πρόταση του υπουργού Παιδείας.

***

*ΟΙ δύο της ΝΔ επίσης δεν βρήκαν χρόνο να παραστούν. Το πραγματικά ενδιαφέρον θα ήταν να εμφανιστεί ο ένας εκ των δύο και να τρέχει μετά ο άλλος να προλάβει κι εκείνος. Περιορίστηκαν αμφότεροι σε ανακοινώσεις, γενικόλογου αντιπολιτευτικού χαρακτήρα.

Αντιθέτως, ο συνάδελφός τους της Καρδίτσας, ο Κ. Τσιάρας της ΝΔ τα παράτησε όλα στην Αθήνα και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του δημάρχου του, που ούτε εκείνος είναι νεοδημοκράτης. Στην Καρδίτσα φυγομάχησαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν κι αυτοί δουλειές στην πρωτεύουσα. (Στην πρωτοπορία όλων παραμένει πάντως ο Χρ. Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, ο οποίος οδηγεί τον Βολιωτισμό σε νέα επίπεδα.)

Ζ.

 

Παράπονα

* ΚΑΝΟΥΝ παράπονα οι Λαρισαίοι για την κατάσταση που επικρατεί στο κλειστό κολυμβητήριο της πόλης στο Αλκαζάρ. Όπως αναφέρουν στην «Ε» εξαιτίας της έλλειψης ναυαγοσωστών δεν λειτουργεί το πρόγραμμα για το κοινό. Έμεινε ακυβέρνητο λένε, και ζητούν να βρεθούν ναυαγοσώστες για να συνεχίσουν να αθλούνται. Όσοι επιλέγουν το κλειστό κολυμβητήριο δεν πηγαίνουν για μαύρισμα αλλά για άθληση.

Ζ.Π.

 

 

 

H EYRESITEXNIA TOY LARISAIOY*Η ευρεσιτεχνία του Λαρισαίου. Σωλήνες ύδρευσης παλαιού τύπου, μπορούν να λειτουργήσουν και ως αποχέτευσης για να αποστραγγίζεται η ταράτσα στο γιαπί. Δημιουργείται κι ένα ωραίο σχήμα…

Ζ.

 

 

SABBATO PRIV MPROSTA * ΣΑΒΒΑΤΟ πρωί μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο της πόλης. Κάποιοι διασκέδαζαν στην περιοχή το προηγούμενο βράδυ αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να πάρουν και τα σκουπίδια τους φεύγοντας.

Ζ.Π.