Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το φαβορί

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2018 19:45
*O δεκαεξάκτινος και κατά πολλούς δεκαεξαβάλβιδος  Ν. Λυγερός μίλησε στη Λάρισα για  το Μακεδονικό.  Ζ. *O δεκαεξάκτινος και κατά πολλούς δεκαεξαβάλβιδος Ν. Λυγερός μίλησε στη Λάρισα για το Μακεδονικό. Ζ.

*ΤΟ είχε έτοιμο από χθες το πρωί ο Λαρισαίος φίλαθλος. Αν λοιπόν προκρινόταν το βράδυ η Γαλλία και περάσει και σήμερα η Αγγλία, τότε…

-Τότε στον τελικό θα γίνει Βατερλό.

Όπου το φαβορί ο Ναπολέων είχε συντριβεί από τους υποδεέστερους Εγγλέζους του δούκα του Ουέλινγκτον.

-Βρε συ; Το Βατερλό στο Βέλγιο δεν είναι; Ο ντε Μπρόινε από κει κατάγεται νομίζω. (Έπρεπε να καλυφθεί και η άλλη χθεσινοβραδινή εκδοχή.)

Ζ.

 

Όλος ο κύκλος

*ΓΙΑ τη Μακεδονία θυσιάστηκε ο Γ. Κατσιαντώνης. Ως κεντρώος εμφανίστηκε ο Ελασσοναμερικάνος βουλευτής, λεβεντοκεντρώος, με πασοκικές ρίζες είχε πει, πήγε να στρίψει προς αριστερά, μετάνιωσε γύρισε το τιμόνι δεξιά, κεντροδεξιά. Είχε εγκαταλείψει τον λεβεντοπρόεδρο, δεν δεχόταν να τον βλέπει ντυμένο μακεδονομάχο, γι’ αυτό είχε ακουστεί ότι μέχρι και στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έφτανε, το είπε κι ο ίδιος στη δήλωσή του. Τελικά πήγε πολύ πιο μακριά και κάνοντας ολόκληρο τον κύκλο βρέθηκε να μάχεται για τη Μακεδονία μαζί με Α. Γεωργιάδη.

Ωστόσο την πόρτα του ΠΑΣΟΚ, της Φ. Γεννηματά δηλαδή προέδρου του ΚΙΝΑΛ είχε χτυπήσει. Όπως είχε ξαναγραφεί, η συμφωνία προσχώρησης δεν έκλεισε, δεν τα βρήκαν στα ανταλλάγματα που ζητήθηκαν. Οπότε τώρα εκκρεμεί να μαθευτεί τι θα δοθεί από τη ΝΔ. Μετά τις εκλογές και εφόσον γίνει κυβέρνηση.

- Ε, όχι και πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο; (Ο Λαρισαίος αντέδρασε στις διαδόσεις κομμουνιστών.)

***

*ΑΓΝΩΣΤΟ αν θα γίνει εκδήλωση υποδοχής του νέου βουλευτή από τη ΝΔ στη Λάρισα. Και αν θα τον καλοδεχτούν Χαρακόπουλος - Κέλλας. Για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει περισσότερους βουλευτές από το κυβερνών κόμμα.

Και στις επόμενες εκλογές η Ελασσόνα θα εκπροσωπηθεί στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο εις τριπλούν: Γ. Κατσιαντώνης, Σάκης Παιδής και Στέλλα Μπίζιου. Θα φάει η μύγα σίδερο… Η πολυκοσμία και ο συνωστισμός θα λειτουργήσουν εις βάρος όλων κατά τη σταυροφορία.

Ζ.

 

20χλμ/ώρα

ΣΤΟΥΣ δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, μέσα στην πόλη, το ανώτερο όριο ταχύτητας είναι 20χλμ/ώρα.

Δηλαδή, αν αποφασίσει η Τροχαία, να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα, τότε δεν θα μείνει οδηγός για οδηγός στη Λάρισα χωρίς πρόστιμο.

Λ.Κ.

 

Μεγάλη ζήτηση

*ΑΝΑΦΟΡΑ στην πρώτη σελίδα των «Νέων» χθες ότι το νεοϊδρυθέν από συγχώνευση των ΤΕΙ Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εμφανίζει λέει πολύ μεγάλη ζήτηση στα υποβαλλόμενα Μηχανογραφικά των υποψηφίων φοιτητών. (Λάρισα ακούει;)

Ζ.

 

Βοή πλησιαζόντων

*ΚΙ ενώ ο Γ. Πατούλης, ηγούμενος των δημάρχων ωρυόταν στη Βουλή για τον ‘’Κλεισθένη’’, ο επικεφαλής των περιφερειαρχών αιφνιδίασε τους κυβερνώντες επιστρατεύοντας Καβάφη, ως κουλτουριάρης εμφανίστηκε αυτός ένας δεξιός Κ. Αγοραστός: «Αν δεν ακούτε εμένα, ακούστε τον Καβάφη. Ακούστε τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων…».

Ο Καβάφης λοιπόν, στο «Σοφοί δε Προσιόντων» αξιοποιεί το έργο του Φιλόστρατου «Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον», τη σκέψη πως οι σοφοί είναι σε θέση να αντιληφθούν νωρίτερα απ’ τους άλλους ανθρώπους τις επερχόμενες αλλαγές. (Κι ο Λαρισαίος παρότρυνε τους υπουργούς να συμπεριφερθούν σοφά.)

***

*«ΟΙ άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.

Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί, πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων».

Συμφωνεί ο Αλεξανδρινός με τον Φιλόστρατο. Όπως και στο επόμενο. «Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται».

***

*ΟΙ σοφοί, οι οποίοι, αν και δεν μπορούν να γνωρίζουν όσα πρόκειται να συμβούν στο μακρινό μέλλον, έχουν εντούτοις τη δυνατότητα να αντιληφθούν εκείνα τουλάχιστον που πλησιάζουν.

«Η ακοή αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράττεται. Η μυστική βοή τούς έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων. Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν

έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί».

***

*ΤΟ δραματοποιεί φυσικά ο ποιητής, δίνει με έξοχη παραστατικότητα τη στιγμή όπου οι σοφοί άνθρωποι συνειδητοποιούν πως επέρχεται κάποια σπουδαία αλλαγή. Την ώρα που μελετούν ή ασχολούνται με κάτι σημαντικό, αίφνης η ακοή τους ταράζεται απ’ τη μυστική βοή των γεγονότων που πλησιάζουν, κι εκείνοι προσέχουν με ευλάβεια τα μηνύματα αυτής της βοής. Ενώ…

«Ενώ εις την οδόν

έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί». (Εν προκειμένω βέβαια η βοή έρχεται απ΄ έξω, από τον λαό, αυτόν οφείλουν ν΄ ακούνε οι ταγοί.)

Ζ.

 

Άλλαξε στέκια

*ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ το τουριστικό ρεύμα στα παράλια της Λάρισας. Σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διατείνεται ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αγιάς. Ο Σωτ. Μάρκου πήρε στα σοβαρά το πείραγμα ότι άμα γίνει εκείνος δήμαρχος, τότε ο Αλ. Κούγιας δεν θα ξοδεύει πια τα λεφτά του στον Πλαταμώνα αλλά στον Αγιόκαμπο. Και συμπεριλαμβάνει και το ακόλουθο στη μακροσκελή απάντησή του (δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα): Όσον αφορά στη σχέση μου με τον κ. Κούγια, η οποία είναι μία σχέση μεγάλης ευθύνης και εκτιμήσεως στο πρόσωπό μου… Δεν είναι απαραίτητο να είμαι επίδοξος διάδοχος του Αντώνη Γκουντάρα για να επιλέξει ο κ. Κούγιας, όχι μόνο την Αγιά και τα παράλιά της, αλλά και τα υπόλοιπα πανέμορφα χωριά μας όπως το Μεταξοχώρι και την Άνω Σωτηρίτσα, αφού ο κ. Κούγιας, μετά από ένα πολύ μικρό διάστημα που του συνέστησαν να κάνει διακοπές στον Πλαταμώνα, έχει επιλέξει τόσο την Αγιά όσο και τον Αγιόκαμπο και τα παράλια του Δήμου μας, ως τον τόπο που μονίμως επισκέπτεται χειμώνα-καλοκαίρι». (Προφανώς εκείνη η από τηλεοράσεως απόλυση για την ανορθογραφία στη φανέλα ανακλήθηκε σιωπηλά. Για όλους τους συνεργάτες του ιδιοκτήτη της ομάδας.)

Ζ.

 

Εκτάκτως

*ΑΠΩΝ χθες από το δημοτικό συμβούλιο ο Απ. Καλογιάννης. Ο δήμαρχος αναχώρησε εκτάκτως για Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Παν. Καμμένο. Όχι για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ούτε για τις κρίσεις στη στρατιωτική ηγεσία, μήτε για την τύχη της κυβέρνησης μετά τη Μακεδονία. Θέμα στρατοπέδων είχαν να συζητήσουν. (Και είθε…)

Ζ.

 

Συμφέροντα

*ΦΩΝΗ αγωνίας υψώνουν 16 καθηγητές του ΤΕΙ, από τους καμιά εκατοστή εν συνόλω, με την κοινή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα. «Είναι δυνατόν να αρνηθούμε τη συγχώνευση και να πιστεύουμε ότι προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στην πόλη μας; Είναι δυνατόν να στερήσουμε το μέλλον από τα παιδιά μας; Είναι δυνατόν οι πολλοί να υποταχθούν στα συμφέροντα των λίγων;», αναρωτιούνται δημοσίως και επώνυμα. Δεν είν΄ και λίγοι.

***

*ΜΕΧΡΙ τώρα, όλοι στη Λάρισα πίστευαν ότι στο ΤΕΙ «χτυπούσαν πένθιμες καμπάνες» και αντιδρούσαν σύσσωμοι και κάθετα στην πρόταση του υπουργού. Μετά βγήκαν οι διδάσκοντες στο Τμήμα Γεωπονίας και τώρα οι 16 που διαφοροποιούνται ευθέως ζητώντας ευθαρσώς από τον υπουργό να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Και από τον δήμαρχο να μην ενδώσει σε συντεχνιακά συμφέροντα και να προωθήσει το συμφέρον της πόλης. Εννοείται να διεκδικήσει ό,τι μπορεί περισσότερο στο νέο Πανεπιστήμιο. (Ο νοών νοείτω αναφέρουν, σημειώνοντας ότι οι φιλοδοξίες, η ανέλιξη και τα αξιώματα δεν έχουν να κάνουν με όλους στο ΤΕΙ.)

Ζ.

 

Επί της ουσίας

*ΔΥΟ εκ των οκτώ Λαρισαίων βουλευτών στη σύσκεψη του δημάρχου για το ΤΕΙ. Για το ΤΕΙ αφού εκεί έχει επικεντρωθεί η συζήτηση κι όχι στο νέο Πανεπιστήμιο. Παρών και ο Κ. Μπαργιώτας, εξαρχής μάλιστα, σε όλη τη διάρκεια, άκουσε όλους. Τοποθετήθηκε υπέρ της ανάγκης συγχώνευσης και αποφυγής απορρόφησης του ΤΕΙ. Αντιπαρήλθε ταμπέλες και έδρες και όλα τα μικροπρεπή επικεντρώνοντας στην ουσία του εγχειρήματος, τις νέες Σχολές και τα προγράμματα σπουδών.

Ζ.

 

Ζυθοποιία

* ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ εκπαίδευση στη ζυθοποιία, θα υλοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας, σε μαθητές του προγράμματος μαθητείας στο ΕΠΑΛ Αταλάντης, από το σχολικό έτος 2018-19.

«Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο εγχείρημα που σκοπό έχει την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερων προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με εξειδίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες ενός επαγγέλματος», αναφέρθηκε από τους αρμόδιους φορείς εκπαίδευσης.

Μήπως να προτείνει το ΕΠΑΛ Τυρνάβου τη λειτουργία τμήματος εξειδίκευσης στην οινοποιία;

Λ.Κ.

 

Μην τους φύγει;

*- ΠΛΗΘΟΣ αστυνομικών φυλάνε τον πρωθυπουργό, διάβαζε ο Λαρισαίος. Και αναρωτήθηκε αφελώς.

- Κι αν τους ξεφύγει τελικά;

Ζ.

 

Πανστρατιά

*ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ του Στρατού και όχι της Αεροπορίας, πατάει στη γη ο πρόεδρος της ΝΔ Αγιάς. Και άρα στην εσωκομματική κόντρα με τον αεροπόρο Γρ. Καλαγιά μάλλον έβγαλε τα αντιαεροπορικά. Με χιούμορ απέναντι στο χθεσινό σχόλιο ο Χρ. Χατζησαλάτας: «Χρειαζόμαστε συνεργασία Στρατού και αεροπορίας για να πετύχουμε τον στόχο μας. Αν βρούμε δε και κάποιον του ναυτικού ακόμη καλύτερα…».

***

*ΩΣΤΟΣΟ, επαναλαμβάνει ότι κάθε διαδικασία για δημαρχιακές υποψηφιότητες είναι εντελώς πρόωρη. Και σαλπίζει ξανά πανστρατιά. «Προέχει η στήριξη της ΝΔ ώστε να την κάνουμε κυβέρνηση. Σ΄ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς».

Ζ.

 

Αρχαίο θέατρο

*ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ διότι επαναλειτούργησε το αρχαίο θέατρο των Δελφών, φιλοξενώντας παράσταση ξανά, με 650 μόνο θεατές, τόσους επιτρέπεται. Υπό αποκατάσταση από την αρχαιολογική το μνημείο στον Ομφαλό της Γης. Για να μη νομίζει η Λάρισα ότι είναι μοναδική, υπάρχει ανταγωνισμός, διεκδικήσεις και από αλλού. Χρειάζεται μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη προσπάθεια, τόσα χρόνια, γιατί…

Ζ.

 

Με τον χάλπο

*ΠΟΙΟ ξερό αρβανίτικο κεφάλι… Ο Κ.Τ. είχε να διηγηθεί την παλιά ιστορία του κάμπου για πιο ξεροκέφαλους.

Είχαν μαλώσει λέει δύο Καραγκούνηδες, γείτονες, για το κλασικό θέμα, κτηματικές διαφορές. Θύμωσε πολύ ο ένας άρπαξε τον χάλπο απ’ το κάρο και του έριξε με το χοντρό βαρύ ξύλο μια ξεγυρισμένη στο κεφάλι. Πάρτον κάτω τον άλλο, αίματα κακό, ευτυχώς επέζησε. Τον πήγε στο δικαστήριο τον δράστη της επίθεσης, μάρτυρας ένας άλλος απ’ το χωριό, παρατυχών στον καβγά.

-Πείτε μας μάρτυς, εσείς τι ξέρετε για την υπόθεση…

- Ιγώ κύριι πρόεδρι ιέβοσκα τα πρόβατα εκεία παραπέρα. Αυτοί μάλλωναν κι άρπαξι ι Κώτσιος του χάλπου κι τουν σβούριξε του Μήτσιου μια γεριά. Ιφτιχώς που τουν πέτχι στου κιφάλι, αλλιώς θα τον σκότουνι, άγιου είχε…

-Μα τι μας λέτε τώρα, τα έχετε μπερδέψει…

-Γιατί;

-Μα τι ευτυχώς τον πέτυχε στο κεφάλι… Δεν ξέρεις ότι αυτό είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματος στον άνθρωπο;

-Ισί κύριι πρόεδρι δεν ξέρς τι πα να πει καραγκούνκο κιφάλι. Ιφτιχώς σι λέου…

Ζ.

 

Δάσκαλοι

ριγμένοι

*ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ οι αποσπάσεις και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Φαίνεται ότι εκεί όλα πήγαν καλά για τους Λαρισαίους, σε αντίθεση με την Πρωτοβάθμια, όπου για 3η συνεχή χρονιά υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από δασκάλους ακόμη και από τον Σύλλογό τους. Αντιθέτως από την ΕΛΜΕ καμία διαμαρτυρία.

***

*ΔΕΞΙΟΣ ο δάσκαλος κρίνει την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνοντας ότι η περιφερειακή διευθύντρια προέρχεται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ότι ο αναπληρωτής γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας είναι δάσκαλος και πως ο πρόεδρος του ΚΥΣΠΕ, του συμβουλίου που κάνει τις αποσπάσεις, είναι γαμπρός στα Φάρσαλα. Εντούτοις οι Λαρισαίοι δάσκαλοι δροσιά δεν βλέπουν.

Ελάχιστες αποσπάσεις λέει και μόνο οι κατά προτεραιότητα. Ενώ οι καθηγητές… Αναρωτιέται μήπως παίζει ρόλο που ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας είναι συριζαίος ή που στην ΕΛΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υψηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι στον ‘’Κ. Κούμα’’.

***

*ΚΑΙ κάθεται κι αναθυμάται εικόνες παρελθόντων ετών. Με περιφερειακούς διευθυντές προερχόμενους από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι Λαρισαίοι δάσκαλοι είχαν λέει ικανοποιητικό αριθμό αποσπάσεων. Και καταγράφει: Με τον Αργύρη Χαδούλη της Ν.Δ. αρκετά καλά.  Με την Κων/να Πράντζιου εκ Καρδίτσης του ΠΑΣΟΚ, επίσης καλά, εξαιρουμένης της μιας χρονιάς με υπουργό την Α. Διαμαντοπούλου που υπήρξε καθυστέρηση.  Με τη Βάσω Ζιάκα, της ΝΔ, υπήρξε πρόβλημα, ειδικά μια χρονιά με υπουργό τον Κ. Αρβανιτόπουλο που έφερνε δασκάλους για τα Γραφεία και όχι για τα σχολεία ενώ η ίδια ως γυμνάστρια φάνηκε να μην μπορεί να ξεπεράσει το «συντεχνιακό», ανθρώπινα. (Γενικώς παραπονούμενοι μονίμως οι δάσκαλοι. Ή συνήθως ριγμένοι;)

Ζ.

 

 

PHRE O LARISAIOS TO TETRADIO*ΠΗΡΕ ο Λαρισαίος το τετράδιο του παιδιού. Κι έκανε την άθροιση.

Ζ.

 

 

 

PELARGOS CIU*ΑΚΡΙΒΩΣ τη στιγμή που ο πελαργός φέρνει το μωρό. Μπράβο ο φωτογράφος;

Ζ.

 

 

 

 

TI NA PEI KANEIS APO EKEI*ΤΙ να πει κανείς, από εκεί τον βόλευε, από εκεί πέρασε το λάστιχο για να κάνει τη δουλειά του, αδιαφορώντας αν με τον τρόπο αυτό κατέστρεψε τμήμα του πρασίνου σε παρτέρι του Δήμου στην οδό Βενιζέλου. Χωρίς ντροπή για την καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου, την οποία πληρώνουμε όλοι…