Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τάξη

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2018 19:45
Αριστα πήραν οργανωτικά οι άνθρωποι του Αγίου Αχιλλίου, καθώς κατάφεραν να εξυπηρετήσουν σε μέγιστο βαθμό τον κόσμο που παρευρέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό. Με καρέκλες εντός και εκτός ναού, με τις τέντες από τη βιοκλιματική προστασία που πράγματι αποδείχτηκαν χρήσιμες, με τη σωστή ρύθμιση της κυκλοφορίας, η τάξη με την οποία τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία είναι αξιομνημόνευτη. Έντονη ήταν η παρουσία πολλών μοναχών στον Άγιο Αχίλλιο και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς η σχέση του μακαριστού Ιγνατίου με τον μοναχισμό ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική και διαχρονική.  Γ.Ρ. Αριστα πήραν οργανωτικά οι άνθρωποι του Αγίου Αχιλλίου, καθώς κατάφεραν να εξυπηρετήσουν σε μέγιστο βαθμό τον κόσμο που παρευρέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό. Με καρέκλες εντός και εκτός ναού, με τις τέντες από τη βιοκλιματική προστασία που πράγματι αποδείχτηκαν χρήσιμες, με τη σωστή ρύθμιση της κυκλοφορίας, η τάξη με την οποία τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία είναι αξιομνημόνευτη. Έντονη ήταν η παρουσία πολλών μοναχών στον Άγιο Αχίλλιο και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς η σχέση του μακαριστού Ιγνατίου με τον μοναχισμό ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική και διαχρονική. Γ.Ρ.

 Το σύστημα

*ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 τέλος… Η Κροατία δεν μπόρεσε να γίνει… Ελλάδα και να κάνει την έκπληξη κι έτσι η… Αφρική, μασκαρεμένη σε Εθνική Γαλλίας, στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Αφρική πάντα έβγαζε τις… πρώτες ύλες και τα διαμάντια. Μετά, τα έπαιρναν οι πεπαιδευμένοι Γάλλοι και τα κατεργάζονταν. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικής ποιότητας.

Respect λοιπόν στο γαλλικό σύστημα που ξέρει να βγάζει (και μοσχοπουλάει) παιχταράδες ικανούς να κερδίζουν τα πάντα.

 

Αλλάζει το ποδόσφαιρο

*ΜΙΑ ακόμη βασική αίσθηση που μας αφήνει το φετινό Μουντιάλ, είναι πως το ποδόσφαιρο στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης έγινε κι αυτό ένα προϊόν χωρίς ταυτότητα.

Δεν υπάρχει πια ούτε το βραζιλιάνικο μπρίο, ούτε η αργεντίνικη φαντασία, το ιταλικό «κατενάτσιο» ή το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο της Ολλανδίας του Κρόιφ. Όλες οι ομάδες παίζουν πάνω κάτω τα ίδια συστήματα, με απόλυτη και σφιχτή εφαρμογή και ελάχιστες ατομικές πρωτοβουλίες. Όλα στον βωμό της νίκης, το θέαμα έρχεται δεύτερο.

Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα μέχρι να επέλθει μιαν άλλη. Ας την αποδεχθούμε κι ας αφήσουμε τη νοσταλγία μας στην άκρη…

 

Ο… συνήθης ύποπτος

*ΜΟΥΝΤΙΑΛ λοιπόν τέλος… Επιστροφή στην εσωτερική μας μιζέρια.

-Ρε Κούγιαααα… Φέρε κανένα παιχταρά, αλλιώς...

 

Διαδοχολογία (1)

*ΧΟΥΣ ην και εις χουν απελεύσει ...

Ξεπροβόδισε λοιπόν η Λάρισα τον δεσπότη της Ιγνάτιο. Πρόωρα έφυγε. Η πόλη τον χρειαζόταν ακόμη, αλλά «άλλαι αι βουλαί του Κυρίου».

Και μετά τον Ιγνάτιο τι;

Εκκλησιαστικοί κύκλοι που γνωρίζουν τα πράγματα έχουν αρχίσει εδώ και καιρό τις σεναριολογίες:

Κατά τους Ιερούς Κανόνες, η εκλογή γίνεται… «τη επιφοτήσει του Αγίου Πνεύματος». Αλλά επειδή αυτά δεν τα πιστεύει ούτε το… Άγιο Πνεύμα, ας δούμε τις… βουλές των ανθρώπων.

Κάθε εκλογή μητροπολίτη – πόσο μάλλον μιας μεγάλης Μητρόπολης σαν τη δική μας- είναι εξίσωση με πολλές παραμέτρους . Ανέκαθεν οι διάφοροι πόλοι εξουσίας, δηλ. ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος (π.χ. Ιερώνυμος) οι ισχυροί δεσποτάδες (όρα Άνθιμος Θεσσαλονίκης) ή οι… έχοντες βλέψεις για την αρχιεπισκοπική έδρα (όρα Ιγνάτιος Δημητριάδος) προωθούσαν τους δικούς τους. Κι επειδή τα «κουκιά» δεν έφταναν πάντα, συμμαχούσαν, έκαναν συνεργασίες πρόσκαιρες ή πιο μόνιμες. Σ’ όλο αυτό το παζλ, προσθέσθε και διάφορους που πρόσκεινται και παίρνουν γραμμή από τις… Οργανώσεις, άρα το πράγμα περιπλέκεται. Μπόλικο παρασκήνιο, συζητήσεις, πιέσεις, βυζαντινισμοί, κλπ κλπ.

 

Διαδοχολογία (2)

*ΠΡΑΚΤΙΚΑ, ο κάθε αρχιεπίσκοπος έχει τη δύναμη –και την πλειοψηφία- να επιβάλει όποιον δικό του θέλει (και ήδη θέλουν πολλοί). Αλλά κανείς δεν ξέρει αν ο Ιερώνυμος έχει κάποιο… «γραμμάτιο» να ξεπληρώσει σε κάποια άλλη ομάδα από προηγούμενη εκλογή.

Όποια ονόματα και αν ακουστούν τίποτε δεν θα είναι βέβαιο. Όλο το καλοκαίρι θα γίνουν ζυμώσεις και το… «ψωμί» θα αχνίσει τον Σεπτέμβριο που θα οριστεί το τριπρόσωπο (οι τελικοί τρεις υποψήφιοι δηλαδή).

Ο Θεός να τους φωτίσει. Αν πάντως ρωτούσαν ποτέ τους Λαρισαίους, είναι πολύ κοντά στην αλήθεια αν πεις ότι θα προτιμούσαν ως διάδοχο κάποιον απ’ τα «παιδιά του Ιγνατίου». Νομίζουμε ότι αυτό θα ήθελε και ο εκλιπών μητροπολίτης. Διότι ξέρουν καλά τη Μητρόπολη, είναι νέοι, φιλόδοξοι και έχουν πάρει καλά μαθήματα από τον Ιγνάτιο. Θα λάβουν υπόψη τους οι εκλέκτορες - δεσποτάδες τη θέληση της πόλης; Εδώ είναι που λένε… «ο Θεός κι η ψυχή τους»!

 

Στη Βολιβία

*ΣΤΗ μακρινή… Βολιβία ταξίδεψε ο υπουργός Κοτζιάς, αλλά μην… χαίρεσαι. Δεν πρόκειται με τίποτε να τον κρατήσουν εκεί. Οι άνθρωποι σου λένε, «βάστα μην μας προκύψει καμιά… Βόρεια Βολιβία και τρέχουμε μετά»…

(Ψέματα;)

 

Ντόναλντ - Σκρουτζ

*ΜΕ τον Τραμπ δεν είμαστε, προς Θεού, αλλά πολύ χαιρόμαστε έτσι όπως μπήκε σαν ταύρος εν τω ΝΑΤΟυαλοπωλείω και έκανε κρόσια τα νεύρα των Γερμανών, βάζοντάς τους να πληρώσουν και αυτοί – επιτέλους- για το ΝΑΤΟ!

Απάνω τους Ντόναλντ… Δείξε στους… Σκρουτζ να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να τα παίρνουν από παντού και να μην δίνουν φράγκο!

 

Εφήμεροι

*ΗΛΙΑΣ Γκότσης λέγεται ο νικητής του φετινού Survivor…

Νίκησε την Κατερίνα Δαλάκα, διότι βέβαια τα… κοριτσόπουλα ψηφίζουν και ψηφίζουν συνήθως αγόρια.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: Θα τους θυμάται όλους αυτούς τους εφήμερους «ήρωες» η… μάνα τους του χρόνου τέτοια εποχή; Αμφιβάλλουμε λίαν.

 

Κάποτε και τώρα

*ΠΟΤΕ μην λες ποτέ…

«Έξω οι Αμερικανοί, έξω το ΝΑΤΟ, Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Μαζί με τον λαό για τον σοσιαλισμό- Ζήτω ο μαρξισμός – λενινισμός κλπ κλπ.

Ιστορικά συνθήματα του ΚΚΕ τα οποία σίγουρα έχει φωνάξει και ο Τσίπρας όταν ήταν κάποτε μέλος της ΚΝΕ.

Αναλογισθείτε τα γεγονότα των ημερών (ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ένταση με τη Ρωσία κλπ κλπ) και πείτε: πού ’σουν νιότη που ’δειχνες πως θα γινόμουν άλλος…

 

Παράλογα

*ΤΙ ψάχνεις όμως να βρεις; Στα Σκόπια, οι πρώην… κομμουνιστές είχαν παντού χαρές και πανηγύρια και συναυλίες για να γιορτάσουν την… πολυπόθητη είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Κι εμείς (οι ανέκαθεν ΝΑΤΟικοί) κάνουμε εδώ και χρόνια πορείες για να βγούμε από αυτό. Της ιστορίας τα παράλογα…

 

Αυτομάτως

*ΜΗΧΑΝΕΣ αυτόματης μετάφρασης στο Διαδίκτυο. Εκεί προσέφυγε ο Λαρισαίος για να δει τι ακριβώς σημαίνει το κλασικό σύνθημα των Γάλλων για την εθνική τους ομάδα.

To Allez les bleus μεταφράστηκε «πηγαίνετε μπλουζ».

-Σιγά μην πάμε και καλαματιανό ρε φίλε…», σχολίασε ο δικός μας.

 

Η γκρίνια της ημέρας

*ΚΟΙΛΑΔΑ των Τεμπών, ο παλιός δρόμος. Τα χορτάρια έχουν βγει στο οδόστρωμα. Υπάρχουν σημεία περιορισμένης ορατότητας και η κίνηση –λόγω καλοκαιριού- έχει πυκνώσει. Τι έγινε εκεί στην εταιρεία «Αιγαίου»; Χάλασαν οι κουρευτικές μηχανές;

 

Υπέρ της συμφωνίας

*ΥΠΕΡ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσονται διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί με κείμενό τους που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το κείμενο και τις υπογραφές που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 250 υπογραφές και μεταξύ αυτών το κείμενο υπογράφουν οι Λαρισαίοι Ελένη Αναστασοπούλου (συγγραφέας – περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας), Άννα Βαγενά (ηθοποιός) Νάνσυ Σπετσιώτη (σκηνοθέτις) και η Άννα Χατζησοφιά (ηθοποιός – σεναριογράφος).

Γ.Ρ.

 

Ερωτήματα

*EΡΩΤΗΜΑΤΑ θέτουν κάτοικοι του Δήμου Τεμπών: Γιατί ενώ ο Δήμος Τεμπών με ανακοίνωσή του κήρυξε τριήμερο πένθος για την εκδημία του μακαριστού σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρώτον δεν ανέβαλε τις εκδηλώσεις όπως έπραξαν οι υπόλοιποι δήμοι του Νομού Λάρισας και δεύτερον με απόφαση ποιανού οργάνου επιτράπηκε η συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Τεμπών σε εκδήλωση συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στα Αμπελάκια την Παρασκευή 13 Ιουλίου; Θα υπάρξει απάντηση;

Κ.Τσ.

 

ΕΛΕΥΘΕΡιός

Gallery άρθρου