Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποπ κορν

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2018 19:56
*ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ του συμπολίτη Γ.Γ. (τα στοιχεία στη διάθεση της «Ε»), προς τον Δήμο Λαρισαίων: «Πριν δυόμισι χρόνια, γράφει, κάτοικοι της οδού Τσιμισκή και στο τμήμα Πλουτάρχου - Υψηλάντου, επισκεφτήκαμε την αρμοδία υπηρεσία του Δήμου και εκθέσαμε την άθλια κατάσταση του οδοστρώματος. Καθ’ υπόδειξη υποβάλαμε αίτηση, με αριθμό πρωτοκόλλου: 10358/22-02- 2016. Έκτοτε όλο αναβολές ακούμε για το πότε θα ασφαλτοστρωθεί και τη στιγμή που έγιναν ασφαλτοστρώσεις σε κάθετους και παράλληλους δρόμους. Σήμερα μπήκε το κερασάκι στην τούρτα, με κάλυψη σε ορισμένες λακκούβες από άσφαλτο (όπως δείχνει και η φωτογραφία). Γιατί ο εμπαιγμός αυτός; αναρωτιέται. *ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ του συμπολίτη Γ.Γ. (τα στοιχεία στη διάθεση της «Ε»), προς τον Δήμο Λαρισαίων: «Πριν δυόμισι χρόνια, γράφει, κάτοικοι της οδού Τσιμισκή και στο τμήμα Πλουτάρχου - Υψηλάντου, επισκεφτήκαμε την αρμοδία υπηρεσία του Δήμου και εκθέσαμε την άθλια κατάσταση του οδοστρώματος. Καθ’ υπόδειξη υποβάλαμε αίτηση, με αριθμό πρωτοκόλλου: 10358/22-02- 2016. Έκτοτε όλο αναβολές ακούμε για το πότε θα ασφαλτοστρωθεί και τη στιγμή που έγιναν ασφαλτοστρώσεις σε κάθετους και παράλληλους δρόμους. Σήμερα μπήκε το κερασάκι στην τούρτα, με κάλυψη σε ορισμένες λακκούβες από άσφαλτο (όπως δείχνει και η φωτογραφία). Γιατί ο εμπαιγμός αυτός; αναρωτιέται.

*ΜΙΛΟΥΣΕ η Λαρισαία στο τηλέφωνο για τις υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη και για να δώσει στον συνομιλητή της να καταλάβει πόσο ανυπόφορη είναι η κατάσταση, λέει: «έχει τόση ζέστη που αν ήμασταν καλαμπόκια και βγαίναμε έξω θα γυρίζαμε ποπ κορν στο σπίτι»!

Ζέστη και φαντασία…

Ζ.Π.

Παράλια

*ΤΟ αδιαχώρητο στα παράλια του νομού αλλά και της Πιερίας το Σαββατοκύριακο. Ο καλός καιρός οδήγησε τους περισσότερους στις παραλίες. Ανάλογη εικόνα είχαν και τις βραδινές ώρες. Ο Πλαταμώνας δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει κάποιο κοσμοπολίτικο νησί. Τους περισσότερους τους βρήκε η ανατολή του ήλιου να διασκεδάζουν.

Ζ.Π.

Ουρανός…

*ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ θύμιζε χθες το Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Πολλά τα… αστέρια των αξιωματικών που βρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 190 χρόνια της Σχολής Ευελπίδων. Αντανακλαστική κι η κίνηση να χτυπήσεις προσοχή… Προσοχή σε μια άκρως σημαντική έκθεση που τα εκθέματά της βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός του χώρου της Σχολής Ευελπίδων, μια κίνηση πολύ τιμητική για τη Λάρισα, αφού αναγνωρίζεται ως παραγωγός στελεχών πόλη.

***

*ΚΡΙΜΑ όμως ο περιβάλλων χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα να είναι αφρόντιστος. Και σε μια τέτοια εκδήλωση που παρούσες ήταν και οι αρχές της πόλης. Εμφανέστατη η διαφορά με την πλευρά που «ανήκει» στον ιδιώτη που μισθώνει το Καφέ της Πινακοθήκης και που ήταν περιποιημένη και φροντισμένη… Καλά με τόσους ανώτατους αξιωματικούς παρόντες, οι υπεύθυνοι δεν φοβήθηκαν μήπως τους βγάλουν για καλλωπισμό; Κι αν άρχιζαν να μοιράζουν «φυλακές» και «κρατήσεις»;

Θ.Α.

Μποτιλιάρισμα

*ΉΤΑΝ που ήταν ο κόσμος αρκετός στα παράλια προχθές Κυριακή, όμως για μια ώρα περίπου η κατάσταση στον παραλιακό δρόμο του Αγιοκάμπου ως και τη Βελίκα ήταν ανυπόφορη. Μποτιλιάρισμα μεγάλο. Ο λόγος; Μα ο τελικός του Μουντιάλ. Από τις 5 ως και τις 6 το απόγευμα αποφάσισαν οι ποδοσφαιρόφιλοι να σηκωθούν από τις παραλίες και να ψάξουν μια τηλεόραση για να απολαύσουν το ματσάκι. Όλοι εν τέλει, αργά η γρήγορα βολεύτηκαν και μάλιστα αποζημιώθηκαν με το παραπάνω. Έξι γκολ σε έναν τελικό που ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας ποδοσφαιρικής γιορτής.

Κ.Γ.

Αφρική

*«ΠΟΙΟΣ το κέρδισε βρε παιδιά;» ρώτησε αδιάφορα και ένας που δεν πολυασχολείται. «Οι Αφρικανοί» του απάντησε κάποιος από την παρέα Λαρισαίων και όχι άδικα. Η Γαλλία κατέκτησε το Μουντιάλ έχοντας στο ρόστερ τους πολλούς παίκτες που προέρχονται από αποικίες ή πρόκειται για παιδιά δεύτερης ή τρίτης γενιάς μεταναστών από αφρικανικές χώρες. Ποσοστό κοντά στο 80%!

Κ.Γ.

Κατάρ

*ΡΩΣΙΑ τέλος, πάμε για Κατάρ τώρα. Εκεί όπου θα γίνει το επόμενο Μουντιάλ και θα είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί χειμώνα, για να αποφευχθούν οι υψηλές θερμοκρασίες της θερινής περιόδου στη χώρα. Η τελετή έναρξης και το πρώτο ματς θα πραγματοποιηθούν στις 21 Νοεμβρίου του 2022 και o τελικός στις 18 Δεκεμβρίου. «Η δεύτερη ευχάριστη είδηση» σχολίαζε ο Λαρισαίος ποδοσφαιρόφιλος μετά τον τελικό «είναι πως τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αναμένεται να διακοπούν για τουλάχιστον ενάμιση μήνα». Κάτι που έκανε τους υπόλοιπους της παρέας να ξύνουν τα κεφάλια τους καθώς αναλογίζονταν πως για ενάμιση μήνα δεν θα βλέπουν «σούπερ ντέρμπι» με Λεβαδειακό και Πλατανιά.

Κ.Γ.

 

Γαλάζια βραδιά

*ΑΥΤΗ τη φορά, πρώτα ο Θεός βέβαια, δεν πρόκειται να αναβληθεί η βραδιά επικοινωνίας της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας που προγραμματίζεται για την Πέμπτη στο “Nonna rosa” στο Φρούριο. Υπενθυμίζεται ότι αναβλήθηκε δύο φορές λόγω του μακαριστού Μητροπολίτη Ιγνατίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χαλαρή βραδιά επικοινωνίας της ΝΔ Λάρισας που γίνεται για να γνωριστούν καλύτερα τα 63 νέα στελέχη που απαρτίζουν τη ΝΟΔΕ με τους φίλους της γαλάζιας παράταξης στον νομό, θα παραστούν και τρεις κυρίες που έχουν αποδείξει την… αδυναμία τους στη Λάρισα. Πρόκειται για τις βουλευτίνες Φ. Αραμπατζή, Άννα Καραμανλή και την αναπλ. Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη. Σήμερα θα απαντήσει στον πρόεδρο Καπετάνο και ένα ηγετικό στέλεχος του κόμματος, που αν τελικά έρθει, είναι σίγουρο ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Νεοδημοκρατών.

Γ.Ρ.

Συνάντηση

στα γραφεία

*ΤΟ κατώφλι των γραφείων της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας πέρασε χθες ο νέος πια βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κατσαντώνης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Χρήστο Καπετάνο. Ο τελευταίος τον προσκάλεσε στη μεθαυριανή βραδιά επικοινωνίας της ΝΟΔΕ στον λόφο του Φρουρίου και για τον Ελασσονίτη βουλευτή θα είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να συναντήσει τα γαλάζια στελέχη του νομού μαζεμένα. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η υποδοχή που θα του επιφυλάξουν…

Γ.Ρ.

Οργάνωση (Ι)

*Η ΓΑΛΛΙΑ λοιπόν του Ντε Σαμπ και του Μακρόν. Η Γαλλία των μεταναστών και των παιδιών από τις αποικίες της. Δίκαια πρωταθλήτρια. Όπως δίκαια έφτασαν τόσο ψηλά Κροατία και Βέλγιο, οι οποίες έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο. Αλλά και τυχερή η Γαλλία, αν σκεφτεί κανείς ότι για 50 λεπτά της ώρας «κουμάντο» έκαναν οι Κροάτες, που όμως δέχτηκαν δύο γκολ σε ανύποπτες φάσεις και αποδιοργανώθηκαν.

Θα μπορούσαν να είναι αυτοί στην κορυφή του κόσμου. Και αυτομάτως οι συνειρμοί: Πώς καταφέρνει μια χώρα μόλις 4 εκατ. κατοίκων, βγαλμένη μέσα από τα μίση και τις έχθρες ενός εμφυλίου πολέμου να φτάσει τόσο ψηλά; Εντάξει οι Κροάτες ξέρουν ποδόσφαιρο, όπως και μπάσκετ, και βόλεϊ, και πόλο και …και… Αλλά είναι μόνο το φυσικό ταλέντο; Δεν υπάρχει πίσω από όλα αυτά οργάνωση, πειθαρχία, ενότητα, συμφιλίωση;

Προφανώς. Αλλά βλέπετε εκεί η λήξη ενός εμφυλίου λειτούργησε ως αφετηρία για μια καινούργια αρχή. Ενώ στην Ελλάδα «πολεμούν» ακόμη οι αριστεροί με τους δεξιούς, οι κομμουνιστές με τους Σούρληδες, οι εθνικιστές με τους διεθνιστές.

Και πάει λέγοντας…

Δ. Χατζ.

Οργάνωση (ΙΙ)

*ΠΕΡΙ οργάνωσης η κουβέντα προχθές βράδυ μεταξύ δύο καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Αμφότεροι διαπίστωναν ότι και «η πρώτη φορά Αριστερά» πορεύεται χωρίς σχέδιο. Γονατογράφημα η προτεινόμενη συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Παρότι διαφωνούσαν για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος, συμφωνούσαν ωστόσο ότι η Τεχνολογική Εκπαίδευση αποψιλώνεται.

Θα βγάζουμε πολυτεχνίτες που δεν θα ξέρουν ή –ακόμη χειρότερα- θα απαξιούν να πιάσουν κατσαβίδι ή γαλλικό κλειδί, καθώς θα δηλώνουν μηχανικοί. Οι αντίστοιχοι απόφοιτοι των ΤΕΙ όμως δεν είχαν τέτοια δυσκολία…

Και προδιέγραφαν την επόμενη μέρα: Το αποτέλεσμα θα είναι ένα κενό. Το οποίο ως συνήθως θα καλύψουν ιδιωτικές σχολές –τύπου Λαρισαϊκής Γουμενόπουλου- ή αλλοδαποί που δε θα έχουν πρόβλημα να μουντζουρωθούν!

Ενώ οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων ή θα κάνουν τα χαρτιά τους για δουλειές υποδεέστερες των σπουδών τους ή θα φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας καλύτερη μοίρα.

Έτσι οργανώνονται τα πράγματα στην Ελλάδα.

Δ. Χατζ.

Οργάνωση (ΙΙΙ)

*…ΚΑΙ έφερναν ένα παράδειγμα: Την ίδια ώρα που αποφασίζεται η ίδρυση μιας ακόμη –τέταρτης στη χώρα - Νομικής Σχολής ή και μιας πέμπτης μεθαύριο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ξηλώνεται το τμήμα Ξύλου και Επίπλου της Καρδίτσας. Βλέπεις, ακούγεται λίγο… ρουστίκ, Πανεπιστημιακό τμήμα Ξύλου και Επίπλου.

Αυτά στην Ελλάδα, γιατί στην Ιταλία για παράδειγμα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αλλά μη στενοχωριέστε, λύση θα δοθεί, όπως γινόταν πάντα. Τώρα μάλιστα που τα κινητά τηλέφωνα είναι και φωτογραφικές μηχανές, το πράγμα απλουστεύει έτι περισσότερο. Για τους επαγγελματίες του είδους μιλώ, οι οποίοι ταξιδεύουν στη γείτονα για να «κλέψουν» ιδέες και σχέδια. Και όχι μόνο στο έπιπλο, αλλά και στη μόδα, το ρούχο δηλαδή, την τσάντα, το παπούτσι. Οργάνωση θέλει…

Δ. Χατζ.

Μισθοί

*ΕΛΕΓΑΝ κι άλλα οι καθηγητές. Όπως για παράδειγμα για το… τυράκι, που δεν είναι άλλο από την Πανεπιστημοποίησή τους. Όμως, όπως παρατηρούσε ο εις εξ’ αυτών, οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι αμοιβές τους θα είναι χαμηλότερες από τις σημερινές! Τώρα, πέραν του μισθού, υπάρχουν εξτραδάκια από μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα. Που όμως δε θα συνεχίσουν μεθαύριο.

Όουπς!

Δ. Χατζ.

Μνήμες

*ΚΑΙ συνέχιζαν ενθυμούμενοι…

Όπως τότε, όταν πριν 30 χρόνια, ως υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε το ΤΕΙ Λάρισας. Αντικρίζοντας ένα εργοτάξιο, είπε αμέσως ότι πρέπει να μετατραπεί σε ίδρυμα. Και φυτεύτηκε το γκαζόν που άλλαξε την εικόνα του. Ή όπως –επίσης πριν αρκετά χρόνια- όταν οι εκ Βόλου ορμώμενοι Πάνος Σκοτεινιώτης και Δημ. Πιτσιώρης επισκέπτονταν το ΤΕΙ και ζητούσαν να δημιουργηθούν παραρτήματά του στον Βόλο. Μάλιστα πρότειναν ως όνομα το… ΤΕΙ Θεσσαλίας!

Τώρα -ο πρώτος- αναρωτιέται σε άρθρο του αν θα έχουμε Πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ ή ΤΕΙοποίηση του Πανεπιστημίου!

Δ. Χατζ.

Συνδικαλισμός

*ΑΝ όμως γεγονότα τέτοιου μεγέθους συνέβαιναν στο παρελθόν, είναι βέβαιο ότι η δημόσια συζήτηση θα είχε «πάρει φωτιά». Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αν εξαιρέσει κανείς την αρθρογραφία στην «Ε», η περίφημη διαβούλευση δείχνει να μην τυγχάνει της απαιτούμενης προσοχής.

- Οι συνδικαλιστές σας τι κάνουν; Συνελεύσεις των τμημάτων γίνονται για να τοποθετηθούν; ρώτησα. Για να λάβω την αποστομωτική απάντηση:

- Ποιος συνδικαλισμός; Τον αντικατέστησε το facebook!

Δ. Χατζ.

Γραμματείες

*ΜΠΟΡΕΙ στις οικονομικές συναλλαγές να ισχύει συνήθως το "μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται", στην πολιτική ισχύει το αντίθετο. Όπως στην περίπτωση του πρώην γραμματέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βαγγέλη Γιαννούλα, το όνομα του οποίου δεν συμπεριελήφθη στις ανακοινώσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις γραμματείες των τομέων. Σε λάθος το απέδωσε ο γραμματέας του Κινήματος Μανώλης Χριστοδουλάκης όταν επικοινώνησε με τον Λαρισαίο πρώην γραμματέα που βρισκόταν σε διακοπές στη Σκόπελο.

Το λάθος αναγνωρίστηκε, το όνομα του Λαρισαίου συμπεριελήφθη εκ των υστέρων στη γραμματεία καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας με αποτέλεσμα να είναι η μοναδική γραμματεία που διαθέτει όχι 11 αλλά 12 μέλη.

***

*ΠΑΡΩΝ στην ανακοίνωση των ονομάτων και ο Αστέριος Πατσιαούρας στη γραμματεία του τομέα Αθλητισμού –ο Λαρισαίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην ηγεσία του Κινήματος για τις γνώσεις και τις απόψεις του στον χώρο.

***

*ΣΤΑ γραμματεία του πρωτογενούς τομέα και ο Λαρισαίος Κώστας Έξαρχος, η παρουσία του οποίου έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία για το Κίνημα. Προερχόμενος από το "Ποτάμι" είναι ο μοναδικός -από την ομάδα των στελεχών- που δεν ακολούθησε τους παλιούς του συντρόφους όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης πήρε την απόφαση να αποχωρήσει. Στάση που δεν πέρασε απαρατήρητη και επιβραβεύτηκε από την ηγεσία του Κινήματος.

Δ.Κ.

Π. Θαλασσινός

*ΜΕ μουσικές και παράδοση γέμισε το κάστρο του Πλαταμώνα το προηγούμενο Σάββατο κατά τη συναυλία των Βασίλη Σκουλά και Παντελή Θαλασσινού. Την Κυριακή όμως ο Παντελής Θαλασσινός άφησε για λίγο τα παράλια της Πιερίας και κατευθύνθηκε στα παράλια του Δήμου Αγιάς και συγκεκριμένα στη Σωτηρίτσα. Ο Θαλασσινός βρέθηκε δίπλα στη θάλασσα για λίγες στιγμές χαλάρωσης από την ένταση της περιοδείας.

Ζ.Π.

Αυτοβιογραφία

*Η ανάρτηση αποτελεί και ένα είδος δέσμευσης προς τη Λάρισα και την ιστορία της. Από εκεί μαθαίνουμε ότι στις προθέσεις του πρώην δημάρχου Κώστα Τζανακούλη είναι η συγγραφή των απομνημονευμάτων του με ιδιαίτερη μνεία στα 16 χρόνια της θητείας του ως πρώτος πολίτης αυτής της πόλης – όταν φυσικά βρει χρόνο για να γράψει καθώς είναι γνωστό ότι ο πρώην δήμαρχος εξαντλεί τον χρόνο του στις πολυάριθμες δραστηριότητές του.

Την αφορμή για να ανακοινώσει ακόμα και τις προθέσεις του έδωσε η εξόδιος ακολουθία για τον μακαριστό κυρό Ιγνάτιο το προηγούμενο Σάββατο, με τον οποίο ο Κώστας Τζανακούλης συνδεόταν στενά και συνεργάστηκε άριστα για σειρά θεμάτων που αφορούσαν στην πόλη. Με την υπόσχεση να αναφέρει όσα έγιναν στο προσκήνιο και κυρίως όσα αφορούν στο παρασκήνιο – οι παρασκηνιακές κινήσεις έχουν πάντα ενδιαφέρον, ιδιαίτερα όταν δεν βαρύνονται από τη συναισθηματική φόρτιση της εποχής που συντελούνται…

Δ.Κ.

Πάρκινγκ

*ΤΟΝ λόγο για τον οποίο είναι κλειστά τα πάρκινγκ πριν από τις σήραγγες των Τεμπών αναζητούν οι διερχόμενοι οδηγοί. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούν ότι και από τις δύο κατευθύνσεις είναι κλειστή με κορίνες η είσοδος στον ειδικό χώρο στάθμευσης. Δεν είναι ότι παραμένουν κλειδωμένες μόνο οι τουαλέτες αλλά απαγορεύεται γενικότερα η στάθμευση.

Δεν ξέρουν αν αυτό ισχύει μόνο για τα Σαββατοκύριακα, αλλά λένε πως είναι ένας λόγος παραπάνω να είναι ανοιχτά εκείνες τις ημέρες καθώς η κίνηση είναι αυξημένη.

Ζ.Π.

Χωρίς

ανταπόκριση

*ΤΑ παράπονά τους κάνουν οι παραθεριστές στην «Ε» για τα αδέσποτα, μεγαλόσωμα και επιθετικά σκυλιά που βολτάρουν στην παραλία του Στομίου.

Όπως αναφέρουν, έχουν και οι ίδιοι ζώα μόνο που τα έχουν στο σπίτι τους, δεν τα παρατούν, δεν τα βαριούνται.

Τα αδέσποτα ζώα επιτίθενται σε πεζούς και ποδηλάτες, απευθύνθηκαν οι λουόμενοι στον Δήμο Αγιάς αλλά όπως λένε δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Ζ.Π.

 

OTAN H GYNAIKEIA PAROYSIA KAI DRASH

*ΌΤΑΝ η γυναικεία παρουσία και δράση, όπως της προέδρου της Τ. Κ. Μακρυχωρίου Άννα Καραπάνου – Μαγαλιού και της διοργανώτριας προέδρου του συλλόγου γυναικών Μακρυχωρίου Πόπης Νάστου, στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Μακρυχώρι, έχει τη συμπαράσταση δύο ισχυρών ανδρών, όπως του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Γιώργου Λαδόπουλου και του αντιπροέδρου του ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών Λάμπρου Ζάρρα, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.

Κ.Τσ.

 

 

DEN EINAI TOY LAZAROY PAROTI

*ΔΕΝ είναι του Λαζάρου, παρότι οι διαδηλωτές της ΠΟΕΔΗΝ τα έψαλαν στην κυβέρνηση διότι –όπως ισχυρίζονται- «έχει χάσει και τα αυγά και τα καλάθια» στην Υγεία.

 

 STA KAGKELA OI DIAMARTYROMENOI

*ΣΤΑ κάγκελα οι διαμαρτυρόμενοι στο Yπ. Υγείας, κατά των απολύσεων συμβασιούχων από Νοσοκομεία. Σίδερα μασάνε οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ.