Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράλια

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2018 20:00
*ΣΤΟ νησί της Τήνου βρέθηκε πλήθος πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων για ένα γάμο. Ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο συνάντησε ο φωτογράφος της «Ε», Βασίλης Ντάμπλης στο πλοίο της γραμμής. Ο ίδιος φιλικός με τους επιβάτες συζητούσε και έδινε και συμβουλές για προορισμούς. Ιδιαίτερα μάλιστα στάθηκε σε ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών. Οι ίδιοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη συνάντηση. Δεν σου τυχαίνει και κάθε μέρα να συναντάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Tres Bien…  Κ.Γ. *ΣΤΟ νησί της Τήνου βρέθηκε πλήθος πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων για ένα γάμο. Ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο συνάντησε ο φωτογράφος της «Ε», Βασίλης Ντάμπλης στο πλοίο της γραμμής. Ο ίδιος φιλικός με τους επιβάτες συζητούσε και έδινε και συμβουλές για προορισμούς. Ιδιαίτερα μάλιστα στάθηκε σε ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών. Οι ίδιοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη συνάντηση. Δεν σου τυχαίνει και κάθε μέρα να συναντάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Tres Bien… Κ.Γ.

*ΑΔΕΙΑΣΕ η Λάρισα, γέμισαν τα παράλια χθες. Ούτε καρφίτσα δεν έπεφτε στις παραλίες Αγιοκάμπου, Σωτηρίτσας και Βελίκας.

Μόλις έκλεισε και η αγορά, έφυγαν άρον-άρον από την πόλη και οι τελευταίοι… οι οποίοι με δυσκολία βρήκαν μέρος να στήσουν τις ομπρέλες τους.

Λ.Κ.

Κάλπες ή μπάνια;

*ΜΕ χιούμορ επέλεξε να απαντήσει στους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας όταν τον ρώτησαν αν θα πάει σε πρόωρες εκλογές. «Να πάτε να κάνετε κανένα μπάνιο», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες ωστόσο που αφορούν στον χρόνο διενέργειας εκλογών τοποθετούν μάλλον τον Μάιο του 2019, με τετραπλές κάλπες. Εκτός απροόπτου αν δηλαδή προκύψουν ζητήματα που θα επιβάλουν την διεξαγωγή τους το ερχόμενο φθινόπωρο...

Α.Φ.

Μηχανοκίνητη

*ΈΤΣΙ όπως το πάνε, μάλλον θα βγάλουν όλο το καλοκαίρι διαμαρτυρόμενοι. Ο λόγος για τους «Ενωμένους Πολίτες Λάρισας» όπως αποκαλείται η ομάδα των ανθρώπων που διαμαρτύρονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα λοιπόν, στις 20.00 από τη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης θα ξεκινήσει ακόμα μια μηχανοκίνητη πορεία. Αυτή θα είναι η 7η συνεχόμενη. Άλλωστε το έχουν καθιερώσει πλέον, κάθε Τετάρτη.

Κ.Γ.

Υπερφορολόγηση…

*"ΚΑΥΤΟ" θα είναι το τρέχον εξάμηνο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις… Περίπου 11 δισ. φόροι θα πρέπει να πληρωθούν από τα τέλη Ιουλίου. Δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν εκπλήσσει. Το β’ εξάμηνο του έτους είναι πάντα γεμάτο από φορολογικές υποχρεώσεις. Όμως για μια ακόμη χρονιά θα επιβεβαιωθεί το αυτονόητο…

Όταν τα φετινά ληξιπρόθεσμα χρέη από τους περσινούς αντίστοιχους φόρους έφτασαν κιόλας στα 4,8 δισ., ευλόγως δημιουργούνται ερωτήματα. Πόσα από τα νοικοκυριά διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους φετινούς φόρους; Και πόσες από τις επιχειρήσεις έχουν εισπράξει αυτά που τους οφείλονται, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;

Δεν είναι δύσκολη η απάντηση... Η υπερφορολόγηση στη χώρα μας έχει προ πολλού ξεπεράσει όλα τα όρια και τα διεθνή στάνταρ. Για χάρη των πλεονασμάτων και της υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων έχει γίνει γάγγραινα που «πνίγει» συλλογικά ολόκληρη την οικονομική λειτουργία. Το "τέρας" της υπερφορολόγησης, γιατί περί τέρατος πρόκειται, δεν "σκοτώνει" μόνο την οικονομία και την κατανάλωση, αλλά και τους ίδιους τους φόρους…

Γ.Ν.

Εκπαίδευση

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ έφηβοι μίλησαν μέσω «skype», με έναν αστροναύτη και αυτό χάρη στην πρωτοβουλία που ανέπτυξαν εκπαιδευτικοί της Λάρισας, με ανοιχτό πνεύμα και αγάπη για το αντικείμενο που διδάσκουν.

Φυσικά η δράση αυτή αναπτύχθηκε εκτός σχολείου, καθότι θα έμπλεκε στη γραφειοκρατία μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

Ο λόγος για τους εκπαιδευτικούς, που δημιούργησαν την Επιστημονική Εκπαιδευτική Ένωση για την Προώθηση των Επιστημών, Τεχνολογίας, Μαθηματικών και Ρομποτικής - S.T.E.M. Robotics Academy και προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες να ασχοληθούν με την τεχνολογία, δημιουργώντας ερευνητικές ομάδες.

«Μακάρι να υπήρχαν, στο βασικό διδακτικό πρόγραμμα του σχολείου, ερευνητικές ομάδες σε διάφορα αντικείμενα, με συστηματικές εβδομαδιαίες συναντήσεις, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών.

Θα πήγαινα στο σχολείο με μεγαλύτερη όρεξη…», δήλωσε μαθητής γυμνασίου, που θα ήθελε να είχε την ευκαιρία να βρισκόταν αυτός στη θέση των συνομήλικών του.

Ίσως, κάποιος, κάποτε… να το κάνει στη δημόσια εκπαίδευση.

Λ.Κ.

Βαφτίσια

*ΚΑΙ το όνομα αυτού Λουκιανός. Για τον γιο της Έλενας από την Αιθιοπία, της γυναίκας που στάθηκε όσο καμία δίπλα στην οικογένεια της Άννας Βαγενά στην περιπέτεια της υγείας του Λουκιανού τα τελευταία χρόνια, ο λόγος με τη Λαρισαία βουλευτή να πληροφορεί με μια λιτή ανάρτηση στη σελίδα της στο facebook το χαρμόσυνο γεγονός.

Την Κυριακή 15 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του Λουκιανού, δώσαμε το όνομά του στον γιο της Ελενας, λέει η Λαρισαία ηθοποιός στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία της με τον μικρό Λουκιανό στην αγκαλιά της.

Για να καταλήξει: Πιστεύω ότι και εκείνος θα είναι χαρούμενος γι’ αυτό - όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του.

Δ.Κ.

Πατριαρχείο

*ΜΕΤΑΞΥ των πολλών ιερωμένων που παρευρέθηκαν στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Ιγνατίου στη Λάρισα ήταν και ο διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα, Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος. Οι πιο παρατηρητικοί θα τον θυμούνται από την επίσκεψη που πραγματοποίησε, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη, στις φυλακές της Ανδριανούπολης, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.

Γ.Ρ.

Οδός Βόλου

*ΣΤΟ αστικό τμήμα της οδού Βόλου, ο Δήμος Λαρισαίων υλοποιεί παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και στην προσπάθειά του να εξαλείψει κινδύνους, που εγκυμονούν για την ασφάλεια των πολιτών.

Βέβαια ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων και όπως είναι γνωστό, η πλειονότητα αυτών που κινούνται στην οδό Βόλου, εισέρχεται στην πόλη της Λάρισας, από την παλιά Εθνική οδό Λάρισας – Βόλου.

Έτσι λοιπόν «η διέλευση μεγάλου αριθμού βαρέων οχημάτων, μέσα από την πόλη, θα αποφεύγονταν αν ο αρμόδιος φορέας, προχωρούσε εγκαίρως στην αναγκαία απαγορευτική σήμανση, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία να πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους», υποστηρίζει ο Δήμος Λαρισαίων.

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο (σύμφωνα και με ρεπορτάζ της «Ε»), ο δήμος αμφισβητήθηκε για το ενδιαφέρον του όσον αφορά στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην οδό Βόλου, αλλά παράλληλα παρουσιάστηκε και η εικόνα ότι δεν προχώρησε ούτε σε έργα αστικής ανάπλασης στη συγκεκριμένη οδό.

Πιθανόν δεν τα είδαν!

Λ.Κ.

Βέλη Κέλλα

*ΤΑ βέλη του κατά της κυβέρνησης για την ψήφιση του «Κλεισθένη» εξαπέλυσε στη Βουλή ο Λαρισαίος βουλευτής Χρ. Κέλλας.

Με δύο-τρία παραδείγματα επιχείρησε να αποδομήσει το νομοθετικό οικοδόμημα.

- «Εσείς δεν ήσασταν, είπε, που, ως Αντιπολίτευση, μιλούσατε για περισσότερους πόρους στην Αυτοδιοίκηση και τώρα, όχι μόνο δεν δίνετε τα 1,8 δισ. που χρωστάτε στις Περιφέρειες, αλλά μεταφέρετε τα χρήματα των ΟΤΑ σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Εσείς δεν ζητούσατε την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τώρα, όχι μόνο δεν την καταργείτε, αλλά της δίνετε ειδικό συνεργάτη και σύμβουλο για να διαλέγουν ημετέρους και κολλητούς μέσω προσλήψεων.

- «Λέτε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα ψηφίζεται ανά έργο και όχι στο σύνολό του. Στη Θεσσαλία, ο Κώστας Αγοραστός, που έχει περίπου 2.000 έργα την τετραετία, θα κάνει 2.000 ψηφοφορίες;

Όχι, απαντήσεις δεν πήρε…

Ποτάμι

*«ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έχει αποφασίσει να δουλέψει πολύ το καλοκαίρι, ώστε να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, να δώσει στον ελληνικό λαό μια καινούργια πρόταση με βάση τις γνωστές του θέσεις, αλλά και με καινούργια στοιχεία που απαιτούν τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επιστρέφοντας στην αρχική δυναμική του ροή…

Πράγματι θέλει δουλειά να πείσεις εκείνους που έφυγαν από το κόμμα, ότι το «Ποτάμι» παρασύρθηκε από το ΚΙΝΑΛ, αλλά τώρα υψώνει φράγμα για να διακόψει αυτή τη ροή και να την εκτρέψει ξανά πίσω στην πηγή του.

Λ.Κ.

Όλοι είναι χρήσιμοι

*ΜΕ αφορμή τις επικρίσεις που δημοσιοποιήθηκαν προς την ηγεσία της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας για την αναγκαιότητα σύστασης Τομέων που δεν σχετίζονται με τα τεκταινόμενα του νομού, όπως π.χ. του Τομέα Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Χρήστος Καπετάνος ξεκαθαρίζει ότι η σκοπιμότητα σύστασής τους οφείλεται στην αντίληψη πως όλοι είναι χρήσιμοι, σε κάθε πτυχή, σε κάθε τομέα. Για παράδειγμα οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας επωμίζονται την ευθύνη ενεργοποίησης των πολλών απόστρατων αξιωματικών του νομού, η πλειοψηφία των οποίων διάκειται κομματικά στη ΝΔ και εμφανίζονται διατεθειμένοι να εμπλακούν ενεργά στην προσεχή προεκλογική περίοδο. Όσον αφορά στα δίδυμα των αναπληρωτών τομεαρχών, κρίθηκε σκόπιμο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν τα γαλάζια στελέχη, να τους δοθεί η δυνατότητα να προσφέρουν στο κόμμα, όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Γ.Ρ.

Περί συμπαράταξης

*ΔΗΜΟΣΙΟΣ διάλογος μεταξύ του γαλάζιου Ηρακλή Γερογιώκα και του αντιδημάρχου Δημήτρη Δεληγιάννη, με αφορμή το κυριακάτικο άρθρο του πρώτου στην «Ε» με τίτλο «η Συμπαράταξη εν Αυλίδι» και με κριτική στο συγκεκριμένο εγχείρημα του Δήμου Λαρισαίων.

Έτσι ο Δημ. Δεληγιάννης έγραψε στην προσωπική σελίδα στο facebook του Ηρακλή: «Ενδιαφέρον το παράδειγμα Ηρακλή μου. Ατυχές για την ανάλυσή σου. Ο μύθος έχει συνέχεια. Και η Ιφιγένεια, η νύφη η πολύφερνη ΔΕΝ θα θυσιαστεί. Οι θεοί παρεμβαίνουν, η κόρη σώζεται. Ως προς τα αλλά είναι λάθος με κομματικά γυαλιά να προσπαθείς να κρίνεις ένα αυτοδιοικητικό εγχείρημα. Φιλική συμβουλή..».

Για να έρθει εξίσου πολιτισμένα η απάντηση από τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Λάρισας: «Δημήτρη μου δεν το κρίνω εγώ. Αυτοί που το ακυρώνουν το κρίνουν ως αναλώσιμο και γι’ αυτό και η οργή του δημάρχου, ο οποίος ξέρει ότι δεν υπάρχει Ταυρίδα».

Γ.Ρ.

Καύσιμα…

*ΣΤΟ θέμα των καυσίμων, ανέκαθεν η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Δεν μπορεί να ερμηνευτεί το φαινόμενο. Φαίνεται πως έχει τους δικούς του κανόνες… Αν και σήμερα η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τριμήνου και από τα υψηλά των 79 δολαρίων το βαρέλι έχει διαμορφωθεί πια λίγο πάνω από τα 72 δολάρια, στη λιανική αγορά οι τιμές δεν αποδεικνύονται μόνο ανθεκτικές αλλά κινούνται και ανοδικά.  Μαθαίνουμε τη μια βραδιά για άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, την επομένη αυτομάτως πάνω όλα τα καύσιμα... Πέφτουν οι διεθνείς τιμές, αγνοείται η πτώση… Φωνάζουν οι καταναλωτές, παραπονιούνται, θεωρούν πως γίνεται εσκεμμένα. Έχουν μπει στο στόχαστρο οι πρατηριούχοι. Πάντως όσο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα συρρικνώνεται τόσο η κατανάλωση των καυσίμων θα μειώνεται. Οπότε τα παράπονα θα είναι και από τη μια και από την άλλη μεριά, ένθεν κακείθεν…

Γ.Ν.

32 δάσκαλοι

*32 είναι οι υποψήφιοι δάσκαλοι για τις έντεκα θέσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Εργου, στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), Θεσσαλίας.

Όλα θα κριθούν στις συνεντεύξεις που θα δώσουν οι υποψήφιοι τον Αύγουστο. Μετά τα αποτελέσματα των επιτυχόντων, θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις τους, για την παρθενική λειτουργία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., αν βέβαια δεν γίνουν υπάρχουν παράπονα και ενστάσεις από τους υποψηφίους σχετικά με τις βαθμολογίες που πήραν οι συνεντευξιαζόμενοι από την επιτροπή.

Λ.Κ.

Αδελφοποίηση

*ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκάλεσε ο θερμός χαιρετισμός του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιλελέρ Ιωάννη Ζαχαριά κατά τη διάρκεια της τελετής αδελφοποίησης του Δήμου με την Κοινότητα Πισσουρίου της Κύπρου.

Μεστός και ένθερμος λόγος, κατέδειξε με σαφήνεια την ομοθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου σε ζητήματα που αφορούν στην ενδυνάμωση προαιώνιων δεσμών.

Λ.Κ.

Λεηλασίες

*ΝΑ βρεθεί μια λύση ώστε να σταματήσουν οι επιτήδειοι να λεηλατούν τάφους στο Κοιμητήριο του Νέσσωνα Συκουρίου ζητά αναγνώστης της στήλης, καθώς ο τάφος των γονιών του έπεσε θύμα άγνωστων δραστών, οι οποίοι αφαίρεσαν τη μαρμάρινη προτομή. «Κάτι θα πρέπει να γίνει, καθώς τα περιστατικά έχουν πληθύνει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Γ.Ρ.

Επιχορήγηση

*ΈΚΤΑΚΤΗ επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ στα ΤΕΙ της χώρας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος, στο πλαίσιο της Συνόδου των πρυτάνεων των ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Εν μέσω συρρίκνωσης και πολιτικής συγχωνεύσεων, το Υπουργείο δείχνει τη διάθεση να αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία, ξεκινώντας από τα ΤΕΙ; Μάλλον με «χρύσωμα του χαπιού» μοιάζει…

Λ.Κ.

Φυλλάδια

*ΓΕΜΙΣΑΝ οι γειτονιές της Λάρισας φυλλάδια διαφημιστικού περιεχομένου. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ημερών. Έλα όμως που τώρα άρχισαν οι άδειες. Άδειασαν οι πολυκατοικίες, ερήμωσαν οι γειτονιές. Έπιασε και ο λίβας, τα πήρε και τα έκανε αλαμούρα τα διαφημιστικά. Άντε τώρα να πάρουν σειρά τα συνεργεία. Καλό πάντως θα ήταν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να μοιράζουν λιγότερα τέτοια εποχή. Κρίμα είναι τόσο χαρτί να πάει χαμένο. Επιβαρυντικό και ανώφελο.

Κ.Γ.

Βρισιές

*ΣΤΑ διόδια του Πλαταμώνα η σκηνή: Ο Λαρισαίος οδηγός τοποθετεί ένα κέρμα των 50 λεπτών και δύο των 5 λεπτών για να διέλθει από τη θυρίδα του σταθμού που λειτουργεί ηλεκτρονικά. Μάταια όμως. Αντί να σηκωθεί η μπάρα, πέφτουν… τα κορναρίσματα και τα «γαλλικά» των άλλων εποχούμενων που έχουν μπλοκαριστεί πίσω του. Μέχρι να αντιληφθεί ότι το σύστημα δεν δεχόταν τα κέρματα των 5 λεπτών, να βρει 10λεπτο και να το ρίξει, λούστηκε από ιδρώτα και ακατανόμαστες φράσεις.

Δικαίως κι αυτός βρίζει τώρα την εταιρεία…

 

ME TON PROEDRO THS ND KYRIAKO

*ΜΕ τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα προβλήματα του κλάδου. Παρούσα και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Νικολέττα Μπασδέκη, που σύμφωνα με πληροφορίες όμως έβγαλε και είδηση.

«Πρόεδρε για να βγεις πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσεις από τη Σαμαρίνα» του είπε.

«Θα έρθω στις 31 Ιουλίου» απάντησε εκείνος…

Κ.Γ.

 

 

H LARISA FILOJENEI MEXRI AYRIO

*Η Λάρισα φιλοξενεί (μέχρι αύριο) την έκθεση για τα 190 χρόνια της Σχολής Ευελπίδων. Στο αίθριο του Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα εκτίθενται αντικείμενα που για πρώτη φορά βγαίνουν εκτός της Σχολής. Κορωνίδα των εκθεμάτων η πολεμική Σημαία της Σχολής που έχει παρασημοφορηθεί με τέσσερα μετάλλια! Μία Σημαία ποτισμένη με το αίμα των ευέλπιδων που έδωσαν σώμα και ψυχή για να την κρατήσουν μακριά από τα χέρια του εχθρού. Όπως τον Απρίλιο του 1941 που μεταφέρθηκε από τους πρωτοετείς Ευέλπιδες στην Κρήτη, όπου παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση, φυλασσόμενη στη Μονή Γωνιάς.