Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμπαράταξη

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2018 19:45
*ΣΥΝΗΘΩΣ, το συνετό και λογικό είναι όταν γίνονται έργα ανάπλασης σε έναν δρόμο, πόσο μάλλον κεντρικό, όπως π.χ. στην Κολοκοτρώνη, οι εργασίες να εστιάζονται πρώτα στην μια πλευρά ώστε η άλλη να δίνει πρόσβαση τουλάχιστον σε πεζούς. Εκτός βέβαια και αν ο δρόμος αποκλειστεί ή ληφθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ο δρόμος, λόγω των εργασιών του Δήμου, έχει στενέψει επικίνδυνα και η διέλευση των οχημάτων και πεζών εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων. Οι αναφορές και επισημάνσεις προς την "Ε" από πολίτες είναι πολλές και αν δεν ληφθεί μέριμνα, όσο τα έργα θα διαρκούν, ίσως να έχουμε απρόοπτα…  Γ.Ν. *ΣΥΝΗΘΩΣ, το συνετό και λογικό είναι όταν γίνονται έργα ανάπλασης σε έναν δρόμο, πόσο μάλλον κεντρικό, όπως π.χ. στην Κολοκοτρώνη, οι εργασίες να εστιάζονται πρώτα στην μια πλευρά ώστε η άλλη να δίνει πρόσβαση τουλάχιστον σε πεζούς. Εκτός βέβαια και αν ο δρόμος αποκλειστεί ή ληφθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ο δρόμος, λόγω των εργασιών του Δήμου, έχει στενέψει επικίνδυνα και η διέλευση των οχημάτων και πεζών εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων. Οι αναφορές και επισημάνσεις προς την "Ε" από πολίτες είναι πολλές και αν δεν ληφθεί μέριμνα, όσο τα έργα θα διαρκούν, ίσως να έχουμε απρόοπτα… Γ.Ν.

*ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ έκπληξη στον δεύτερο όροφο του δημαρχείου αποτέλεσε η χθεσινή συνέντευξη του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση και οι αναφορές του στη Συμπαράταξη με την εκτίμηση ότι αποτελεί πανελλαδικό παράδειγμα προς μίμηση για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στην αυτοδιοίκηση.

Παρότι ήταν λίγο - πολύ γνωστές οι απόψεις του πρώην υπουργού, ο χρόνος της διατύπωσής του με τη συνέντευξη αιφνιδίασε ευχάριστα τόσο τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους όσο και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει την επέκταση του εγχειρήματος στην Περιφέρεια αλλά και στους υπόλοιπους δήμους του νομού.

* * *

*Η πρώτη αντίδραση στη συνέντευξη ήρθε από το δημαρχείο με πολιτικό σχόλιο. Το αυτοδιοικητικό, ενωτικό και προοδευτικό εγχείρημα της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», το οποίο απ’ το 2014 θεωρήθηκε επιτυχημένο, ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, έλεγε η Ίωνος Δραγούμη για να καταλήξει: Η δυναμική αυτή οφείλεται στον τρόπο συγκρότησής της, στο ήθος και το ύφος στην άσκηση της διοίκησης στον Δήμο και βεβαίως στο έργο που επιτελεί η δημοτική αρχή.

* * *

*ΥΠΗΡΞΑΝ βέβαια και οι διαφωνούντες σε όσα υποστήριξε ο Γιάννης Ραγκούσης, προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής βεβαίως. Όπως ο Κώστας Σάββας, που δεν άντεξε και ξέσπασε στη σελίδα του στο facebook παρά την υπόσχεσή του να σιγήσει μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Γράφει λοιπόν: Διαβάζω πρωί- πρωί στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», Γιάννης Ραγκούσης: ...Η "Συμπαράταξη" στον Δήμο Λαρισαίων αποτελεί πανελλήνιο παράδειγμα προς μίμηση για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις....". Μάλιστα! Για πες μου ρε Γιάννη: Εσύ με ποια συμπαράταξη προοδευτικών δυνάμεων εκλέχθηκες Δήμαρχος στην Πάρο; Και για απάντησέ μου: Αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ποια από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως ν.2218/94 (αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), ν. 2539/97 (Καποδίστριας), ν.3852/10 (Καλλικράτης), στάθηκε θετικά, ψήφισε ή ενίσχυσε τις όποιες πρωτοβουλίες για την αποκέντρωση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση;

Προφανώς ο Γιάννης Ραγκούσης δεν απάντησε στα ερωτήματα της ανάρτησης πλην εκείνης για τη συμπαράταξη προοδευτικών δυνάμεων που τον εξέλεξε Δήμαρχο Πάρου. Για την οποία θα έπρεπε να ερωτηθεί και να απαντήσει, όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο αιγαιοπελαγίτικο νησί…

Δ.Κ.

 

Ροδάνι

*ΑΠΟ τις πιο ενοχλητικές καταστάσεις σε μια συναυλία είναι να μιλούν στα πίσω καθίσματα. Ροδάνι πήγαινε η γλώσσα δύο κυριών προχθές στη συναυλία των Γιώργου Νταλάρα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Πριν οι μουσικοί βγουν στη σκηνή είχαν «ενημερώσει» διπλανούς, παραδιπλανούς, από κάτω και από πάνω για το πώς τα είχαν περάσει σε έναν γάμο που είχαν πάει, ποιοι πήγαν, ποιοι έλειπαν, ποιοι ήταν καλεσμένοι και στο τραπέζι και ποιοι πήγαν ενώ δεν είχαν λάβει πρόσκληση.

 Το πρόβλημα όμως ήταν ότι η κουβέντα συνεχίστηκε και αφού βγήκαν οι καλλιτέχνες και όταν σταματούσαν οι δύο κυρίες για να τραγουδήσουν στο «πάμε μαζί», έπιαναν την κουβέντα εργαζόμενοι στον χώρο. Κανείς δεν έφυγε ανενημέρωτος.

Ζ.Π.

 

Δικαιολογιάζουσες

*ΘΑ μπορούσε άνετα να είναι υπόθεση από κωμωδία του Αριστοφάνη. Και μάλιστα θα πρόσφερε απλόχερα το γέλιο στους θεατές που θα την παρακολουθούσαν: Πώς να ακυρώσεις τελευταία στιγμή, χωρίς καμιά ενημέρωση μία παράσταση. Θα πρωταγωνιστούσαν τα στελέχη του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, που μάλιστα έχουν κάνει και τις πρόβες. Φρόντισε γι’ αυτό η εταιρεία παραγωγής που θα ανέβαζε χθες στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη… Από σπόντα έμαθαν τα στελέχη του Φεστιβάλ ότι δεν θα ανέβει η παράσταση.

***

*ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ άφθονες από την εταιρεία παραγωγής, τη μία έλεγαν λόγω μη μεγάλης προπώλησης εισιτηρίων διαδικτυακά, την άλλη λόγω τεχνικού προβλήματος, την παραάλλη επειδή αρρώστησαν οι ηθοποιοί… Έτρεχαν οι άνθρωποι του Φεστιβάλ και δεν έφταναν, 47 χρόνια γίνεται, δεν δέχονται να πλήττεται έτσι ο θεσμός και επιφυλάσσονται δε επί παντός νομίμου δικαιώματος.

Ζητούν δε συγγνώμη από το κοινό, γνωστοποιώντας ότι θα επιστραφούν τα χρήματα για τα ήδη πωληθέντα εισιτήρια. (Πάντως ο θίασος θα παίξει τις «Εκκλησιάζουσες» μεθαύριο στην Κω. Εντελώς τυχαίο ότι θα έχει τρεις ολόκληρες μέρες παραπάνω στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου.)

Θ.Α.

 

Περί ΑΣΕΠ

*ΚΑΙ τι δεν περιείχε η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση, που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της «Ε». Εκτός των αναφορών του στη Συμπαράταξη του Δήμου Λαρισαίων επικρίνει τη Φώφη Γεννηματά και της επιρρίπτει ευθύνες για το διαζύγιο με το «Ποτάμι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Αλλά και στα σχόλιά του για τον Κλεισθένη επιφύλασσε μια «βόμβα» κρατώντας πάντως την περόνη για να μην εκραγεί. Διαψεύδοντας πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που δήλωσε ότι ο Κλεισθένης ξηλώνει τον Καλλικράτη, τον κατηγορεί ότι ξήλωσε το ΑΣΕΠ του Αναστάση Πεπονή αναλαμβάνοντας δέσμευση να μιλήσει δημόσια για το πώς και από ποιους ξηλώθηκε το ΑΣΕΠ στην Ελλάδα.

Όνομα βέβαια δεν ανέφερε αλλά δηλώσεις για την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Σημειώστε το όνομα και την αναφορά του Γιάννη Ραγκούση, το θέμα θα απασχολήσει την επικαιρότητα σε μερικές εβδομάδες ή και μήνες.

* * *

ΟΣΟ για το Κίνημα Αλλαγής στα κεντρικά δεν ασχολούνται από επιλογή με τις δηλώσεις του Γιάννη Ραγκούση. Γνωστό στέλεχος του χώρου που ακολουθούσε χθες τη Φώφη Γεννηματά στις Σέρρες ήταν ενήμερο για το περιεχόμενο της συνέντευξης αλλά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός τροφοδοτείται από τις απαντήσεις του Κινήματος Αλλαγής για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του

Δ.Κ.

 

Οδός Βόλου

*ΜΕ αφορμή σχόλιο - απάντηση της δημοτικής αρχής Λάρισας για τις παρεμβάσεις της στην οδό Βόλου, μετά και τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατόπιν σχετικής επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης προς την Περιφερειακή Αρχή, στελέχη της Περιφέρειας αναζήτησαν χθες τα έργα του δήμου που σχετίζονται με την επικινδυνότητα της οδού και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για κάποιους ιστούς (κολόνες) φαναριών και πεζοφάναρων. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι «δεν είδαμε τα έργα του δήμου που θα κάνουν ασφαλή την οδό Βόλου, όπως και δεν έχουμε δει ακόμη τις απαγορευτικές πινακίδες για τα βαρέα οχήματα που πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στον κυκλοφοριακό ιστό της πόλης», σημειώνει με νόημα η Περιφέρεια, η οποία σήκωσε το γάντι που της πέταξε ο δήμος…

Γ.Ρ.

 

Διακοπές

*ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να ξαποστάσει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και από χθες βρίσκεται σε ολιγοήμερες διακοπές. Και όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές ταξιδεύει για Κρήτη, όπου βρίσκονται ως γνωστό αγαπημένα του πρόσωπα.

Το πλάνο προβλέπει επιστροφή του δημάρχου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας καθώς στα τέλη επίκειται η επίσκεψη Γαβρόγλου –χωρίς πάντως να έχει κλειδώσει- για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κάποιες ημέρες ενός Αυγούστου εκεί προς τον Δεκαπενταύγουστο με κολλημένα Σαββατοκύριακα πρέπει επίσης να θεωρούνται δεδομένα για τον δήμαρχο που πρέπει να φροντίσει και το εξοχικό του στη Βελίκα. Για να κλείσει η περίοδος της καλοκαιρινής ανάπαυλας…

Δ.Κ.

 

Διαβούλευση

*ΠΡΙΝ αναχωρήσει για τις διακοπές του, ο δήμαρχος έδωσε τις οδηγίες του για τη σύνταξη του ψηφίσματος κατά του νέου ενιαίου κανονισμού παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ μετά την προχθεσινή διαβούλευση των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της Λάρισας στο δημαρχείο.

Από τη σύνταξη του ψηφίσματος πάντως μέχρι την τελική αποδοχή του από τους φορείς προβλέπεται Γολγοθάς με σειρά νέων διαβουλεύσεων για τις διατυπώσεις των συμφωνηθέντων. Με το κυρίως ενδιαφέρον να εστιάζεται εάν θα συμπεριληφθεί και διατύπωση και για θετικά σημεία του κανονισμού, που υποστηρίζει ο δήμαρχος ότι υπάρχουν αλλά δεν βλέπουν οι φορείς, όπως διαφάνηκε από την προχθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Γιατί το τελικό κείμενο με τις συμφωνηθείσες διατυπώσεις θα παραδοθεί από τοπική αντιπροσωπία στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και θα απηχεί τις απόψεις σύσσωμης της Λάρισας…

Δ.Κ.

 

Κόμβος

*ΜΟΝΟ ικανοποίηση προκάλεσαν στη δημοτική αρχή Τεμπών οι δηλώσεις του υπ. Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη στην «Ε» για την πορεία του –αλληλένδετου- θέματος αναλογικών διοδίων, ολοκλήρωσης του κόμβου Πυργετού και διοδίων.

Οι δηλώσεις έγιναν στη δημοσιογράφο Λένα Κισσάβου, στο περιθώριο συνεδρίου στην Πάτρα, στο οποίο μετείχε ο κ. Σπίρτζης. Ο οποίος ήταν σαφής όταν ρωτήθηκε σχετικά: «είμαστε σε διαπραγμάτευση με την παραχωρησιούχο και την κατασκευάστρια εταιρεία για την ολοκλήρωση του κόμβου». Όπως έχει ξαναγράψει η «Ε», με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εφαρμογή αναλογικών διοδίων στους εθνικούς δρόμους, εκλείπει το επιχείρημα της παραχωρησιούχου για μεταφορά των διοδίων Πυργετού στην Κοιλάδα των Τεμπών. Ως εκ τούτου εκείνο που απομένει είναι η εκτέλεση της συμβατικής της υποχρέωσης για ολοκλήρωση του κόμβου.

Ο δήμαρχος Τεμπών Κων. Κολλάτος, σημειώνει ότι –για μια ακόμη φορά- ο υπ. Μεταφορών βάζει τα πράγματα στη θέση τους, με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Δ.Χ.

 

Κουφώματα…

* ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ανακοινώθηκε και η υπαγωγή των πρώτων αιτήσεων στο "Εξοικονομώ"… Τρεις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος κάποιοι εκ των δικαιούχων της Λάρισας μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα που προγραμματίζουν. Πρόκειται γι’ αυτούς που δεν επιθυμούν να λάβουν δάνειο, αυτοί είναι οι πρώτοι ωφελούμενοι. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του τραπεζικού δανείου.

Πάντως αξίζει να επισημάνουμε ένα στοιχείο, που δείχνει το ποιοι επαγγελματικοί κλάδοι θα αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη και θα ευνοηθούν από το πρόγραμμα.

Ότι δηλαδή, από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για έγκριση, σχεδόν οι μισές αφορούσαν σε παρεμβάσεις αντικατάστασης κουφωμάτων! Ένα 20% ζητούσε αναβαθμίσεις συστημάτων ψύξης / θέρμανσης και τοποθέτηση θερμομόνωσης και ένα 10% αφορούσε παρεμβάσεις στο σύστημα παροχής ζεστού νερού.

Το αν με την αλλαγή και μόνο κουφωμάτων, μπορούν να πιαστούν οι στόχοι της ενεργειακής αναβάθμισης, είναι αμφίβολο. Αλλά το ότι θα διοχετευτούν πόροι στην αγορά, έστω και με τα κουφώματα, είναι βέβαιο...

Γ.Ν.

 

Τεστ

*ΧΡΟΝΙΑ τώρα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τα τεστ πατρότητας. Την εμφάνισή τους όμως έκαναν και στα φαρμακεία, σε μορφή kit για τεστ στο σπίτι. Μάλιστα τη βιτρίνα φαρμακείου της Λάρισας μονοπωλεί το συγκεκριμένο προϊόν. Η διαδικασία φαίνεται απλή καθώς ο ενδιαφερόμενος συλλέγει σάλιο με τις ειδικές μπαντονέτες που υπάρχουν στη συσκευασία και τις στέλνει για ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο.

Τα τεστ πατρότητας κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στη Βρετανία. Οι Βρετανοί ψυχολόγοι ήδη συνιστούν σε όσους σκέφτονται να το κάνουν, να αναζητήσουν και τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα που ίσως δεν τους χαροποιήσει.

Ζ.Π.

 

Στέγνωσε

*ΠΑΛΙ χωρίς νερό ο Πλαταμώνας. Τις τρεις τελευταίες ημέρες, παραπονιέται φίλος της στήλης, στέγνωσαν οι βρύσες από τον Άγιο Ραφαήλ και την πάνω πλευρά του οικισμού. Και δεν είναι η μοναδική φορά αφού συχνές είναι οι πολύωρες διακοπές μεσούντος του καλοκαιριού προκαλώντας γκρίνιες και αναστάτωση στην καθημερινότητα του παραθαλάσσιου οικισμού. Και για να είναι συχνές και πολύωρες οι διακοπές η βλάβη πρέπει να είναι σοβαρή, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική για τη δημοτική αρχή της περιοχής την ενημέρωση των κατοίκων και τουριστών για το πρόγραμμα επίλυσης των προβλημάτων.

Δ.Κ.

 

 

 

STO SHMEIO POY EKBALLEI*ΣΤΟ σημείο που εκβάλλει η πηγή της Μπουρμπουλήθρας, στην παραλία Αγιοκάμπου, όπου τον περασμένο μήνα συνεργεία του δήμου προσπαθούσαν να ανοίξουν διέξοδο προς τη θάλασσα, για να εκτονωθούν τα ορμητικά νερά του ρέματος, σήμερα έχουν σχηματιστεί στάσιμα νερά.

Κάτοικοι και επισκέπτες διαμαρτύρονται ότι το σημείο αυτό συγκεντρώνει πολλά κουνούπια και ότι η διαμόρφωση της παραλίας δυσκολεύει την πρόσβασή της.

Ο Δήμος Αγιάς απ’ την άλλη, υπόσχεται να στείλει ειδικά μηχανήματα να «ανοίξουν» διέξοδο προς τη θάλασσα, αυτή τη φορά του στάσιμου νερού.

Λ.Κ.

 

                         Μια νύχτα στο κηποθέατρο…

MIA NYXTA STO KHPOUEATRO

-«Συγγνώμη κύριε, δικά σας είναι τα τσιγάρα;» ρωτάει τον διπλανό της.

-«Ναι».

-«Σας ρωτάω γιατί παίρνω αντιβίωση για τον λαιμό μου και δεν μου κάνει καλό ο καπνός».

-«Μα εγώ θα καπνίσω κυρία μου, όχι εσείς»…

Κηποθέατρο. Ένα βράδυ σε μια συναυλία έχει απ’ όλα. Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι απ’ όλων των ειδών τις παρεξηγήσεις.

-«Κάθεται κανείς σε αυτή τη θέση;»

Ένας θεατής στην προσπάθειά του να βρει μια κενή καρέκλα ρωτάει παντού, μα όλο την ίδια απάντηση παίρνει.

-«Ξέρετε είναι πιασμένη» του λένε και κρατάνε τις τσάντες σφιχτά πάνω στην καρέκλα.

Μάλιστα υπάρχει και μια κυρία που κάνει πως μιλάει στο τηλέφωνο και δήθεν συνεννοείται με αυτόν τον «άγνωστο» που περιμένει. Και ο άγνωστος δεν έρχεται ποτέ. Και οι τσάντες παρακολουθούν μια δίωρη συναυλία σε περίοπτη θέση.

***

-«Νεαρέ, αν θέλετε μη σηκώνεστε από εδώ συνέχεια γιατί έχω πρόβλημα με τα γόνατα. Να πάτε από την άλλη».

-Ο νεαρός που πήγε να εφοδιάσει με μπίρες την παρέα του, κοιτάει παράξενα αλλά απαντάει ευγενικά: «Κυρία από την άλλη θα σηκώσω 50 άτομα ενώ από εδώ θα σηκώσω μόνο εσάς».

Η κυρία ωστόσο κουνάει νευρικά τη βεντάλια της και κάνει με νόημα πως δεν θέλει να ακούσει και πολλά.

***

«Ιέλλααααα Μανουόλι» εν τω μεταξύ λίγα μέτρα πιο κει «Κάθομάστι στη μέις» ένας κύριος έχει κολλήσει το κινητό τόσο πολύ στο αυτί του, που θαρρείς πως θα το βάλει μέσα στο τύμπανο. Με το άλλο χέρι κάνει νόημα «να τουν ειδί η Μανουόλτς» μα εκείνος τίποτα

«Αρε ιδό στη μέις σι λέου» και δώστου το κινητό στο αυτί και δώστου κούνημα το χέρι. Μα η Μανούολτς τίπουτα.

«Κύριε πηγαίνετε να τον φωνάξετε, μην φωνάζετε μέσα στο αυτί μας, η συναυλία έχει ξεκινήσει» τον μαλώνει αυστηρά η διπλανή

«Ωχού και σι»…

Και κάπου ανάμεσα στον καπνό και τη μυρωδιά από τα λουκάνικα ο Νταλάρας παλεύει με τον Μαχαιρίτσα να βρούνε εκείνα τα χρόνια, τα ωραία χρόνια…

Κ.Γ.