Μουσώνες

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2018 19:45
*ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ζιαζιά, για τη χρησιμότητα ενός παρτεριού στην εσοχή του πεζοδρομίου, δίπλα στις θέσεις δύο κάδων απορριμμάτων και κατέθεσε σχετικό ερώτημα στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Της έδωσαν δίκαιο και μάλιστα οι αρμόδιοι δεσμεύθηκαν να το «κοιτάξουν». Συγκεκριμένα η κ. Ζιαζιά, ανέφερε: «Με έκπληξη είδα μια νέα αισθητική και λειτουργική αντίληψη σε χώρο τοποθέτησης κάδου απορριμμάτων. Στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Ανθίμου Γαζή, από την πλευρά της οδού Ηπείρου, κατασκευάστηκε χώρος υποδοχής κάδων απορριμμάτων με παρτέρι από την πλευρά του πεζοδρομίου, που μου προκάλεσε σειρά ερωτημάτων. Ο πολίτης θα βάζει τα σκουπίδια στον κάδο πατώντας το πράσινο, γκαζόν, λουλούδια, νερά, ή με κίνδυνο θα πάει από την πλευρά του δρόμου; Πόσο θ’ αντέξουν τα φυτά να τα πατούν οι πολίτες; Άξιζε αυτή η λογική (ανόητη πρασιά για μένα) ώστε να αλλάξει ακόμη μια φορά τον οδηγό τυφλών σε μαίανδρο; Αυτή η πρακτική θα έχει και συνέχεια; Έχει κατασκευαστεί και αλλού στην πόλη; Είναι πρόταση της υπηρεσίας; Είναι πρωτοβουλία κάποιου άλλου; Δεν είναι στη λογική μου ο μηδενισμός του έργου, αλλά δυσκολεύομαι και αρνούμαι να αποδεχτώ έργα που κοστίζουν αλλά και ταλαιπωρούν τους δημότες».  Λ.Κ. *ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ζιαζιά, για τη χρησιμότητα ενός παρτεριού στην εσοχή του πεζοδρομίου, δίπλα στις θέσεις δύο κάδων απορριμμάτων και κατέθεσε σχετικό ερώτημα στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Της έδωσαν δίκαιο και μάλιστα οι αρμόδιοι δεσμεύθηκαν να το «κοιτάξουν». Συγκεκριμένα η κ. Ζιαζιά, ανέφερε: «Με έκπληξη είδα μια νέα αισθητική και λειτουργική αντίληψη σε χώρο τοποθέτησης κάδου απορριμμάτων. Στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Ανθίμου Γαζή, από την πλευρά της οδού Ηπείρου, κατασκευάστηκε χώρος υποδοχής κάδων απορριμμάτων με παρτέρι από την πλευρά του πεζοδρομίου, που μου προκάλεσε σειρά ερωτημάτων. Ο πολίτης θα βάζει τα σκουπίδια στον κάδο πατώντας το πράσινο, γκαζόν, λουλούδια, νερά, ή με κίνδυνο θα πάει από την πλευρά του δρόμου; Πόσο θ’ αντέξουν τα φυτά να τα πατούν οι πολίτες; Άξιζε αυτή η λογική (ανόητη πρασιά για μένα) ώστε να αλλάξει ακόμη μια φορά τον οδηγό τυφλών σε μαίανδρο; Αυτή η πρακτική θα έχει και συνέχεια; Έχει κατασκευαστεί και αλλού στην πόλη; Είναι πρόταση της υπηρεσίας; Είναι πρωτοβουλία κάποιου άλλου; Δεν είναι στη λογική μου ο μηδενισμός του έργου, αλλά δυσκολεύομαι και αρνούμαι να αποδεχτώ έργα που κοστίζουν αλλά και ταλαιπωρούν τους δημότες». Λ.Κ.

*ΖΕΣΤΗ το πρωί, βροχή το απογευματάκι, φουλ υγρασία το βράδυ… Αυτό ήταν το σκηνικό του Ιουλίου που φυλλορροεί.

Ενδεικτικό ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι μακρινό και ξένο, είναι εδώ, στη χώρα μας και την πόλη μας. Πότε ξανά καλοκαίρι είχαμε τόσες βροχές; Μόνο… μουσώνες δεν έχουμε δει ακόμη! Με τη ζέση βέβαια που έχουμε βαλθεί να καταστρέφουμε το περιβάλλον, ο αστεϊσμός του σήμερα θα είναι η πραγματικότητα του αύριο…

Θ.Α.

 

Πρωτόγνωρο

*ΣTHN πρωτόγνωρη δοκιμασία που ζει η χώρα μετά τις πυρκαγιές κι ενώ ακόμη μετράμε νεκρούς, είναι συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους μεροκαματιάρηδες, συνταξιούχους, πρόσφυγες να προσφέρουν από το υστέρημά τους ό,τι μπορούν. Από αυτή την εθνική κινητοποίηση αλληλεγγύης, δεν λείπουν ούτε οι κρατούμενοι των φυλακών του Κορυδαλλού, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι για δύο εβδομάδες θα διαθέτουν το πρωινό τους συσσίτιο στους πληγέντες από τη φωτιά. Οι λέξεις περισσεύουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι πράξεις μιλάνε μόνες τους. Στο τέλος απ’ αυτές κρινόμαστε όλοι…

Ν.Π.

 

Πούλιτζερ

*ΤΙΜΗ για την «Ε» η χθεσινή επίσκεψη του Έντουαρντ Σουμάχερ Μάτος. Ένας δημοσιογράφος βραβευμένος με Πούλιτζερ δεν περνάει κάθε μέρα από τα γραφεία της εφημερίδας. Στέλεχος του Πανεπιστημίου Ταφτ της Βοστόνης, και διευθυντής του «Edward R. Murrow Center for a Digital World», ήρθε πρωί με το τρένο από την Αθήνα και ήσυχα – ήσυχα έψαξε και βρήκε μόνος του τα στοιχεία της εφημερίδας. Ήρθε ακομπλεξάριστος και ζήτησε να μάθει πληροφορίες σχετικά τόσο με τον τρόπο λειτουργίας όσο και με τον τρόπο διαχείρισης ειδήσεων σχετικά με τους πρόσφυγες.

Κ.Γ.

 

Έρευνα

*ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ θα έχει και για την πόλη της Λάρισας η έρευνα που θα ξεκινήσει σε λίγο διάστημα και θα αφορά στο πώς ενημερώνονται οι κάτοικοί της, για θέματα που σχετίζονται με το προσφυγικό στην περιοχή αλλά και το αντίστροφο. Δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνονται οι πρόσφυγες της περιοχής για θέματα που τους αφορούν και σχετίζονται με την πόλη της Λάρισας. Όλα τα παραπάνω θα συνδυαστούν με τον ρόλο του τοπικού Τύπου και τις αντιδράσεις των κατοίκων γύρω από το προσφυγικό. Περιμένουμε για τα συμπεράσματα.

Κ.Γ.

 

Θεσσαλικό

*ΡΩΤΑ η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, την πρόεδρο του Θεσσαλικού Θεάτρου, Βιβή Τσεκούρα, στη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων: «Γιατί το Θεσσαλικό Θέατρο σταμάτησε την περιοδεία του το διάστημα από 11 έως 18 Ιουλίου;».

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ξαφνιάστηκαν, μέχρι που εξήγησε τον λόγο της ερώτησης και ουσιαστικά της επίθεσης που έκανε στην πρόεδρο του Θεσσαλικού, όταν εμμέσως πλην σαφώς την κατηγόρησε πως αυτό έγινε λόγω προσωπικών υποχρεώσεων της πρωταγωνίστριας, η οποία εκείνη την περίοδο έγινε κουμπάρα (ο γάμος έγινε στην Κω)!

Η κ. Καραλαριώτου ισχυρίστηκε ότι για την κουμπαριά έμαθε από δημοσιεύματα και έτσι έκανε τον συνειρμό!

Φυσικά η κ. Τσεκούρα τη διέψευσε και υποστήριξε ότι η παύση της περιοδείας αφορούσε καθαρά σε οργανωτικούς λόγους.

«Πώς πήγε το Θεσσαλικό μέχρι σήμερα στην περιοδεία του;» επιμένει η κ. Καραλαριώτου για να πάρει την απάντηση: «Δεν πήγε καλά…», από θέμα εσόδων εννοούσε.

Δύσκολοι καιροί για θέατρο!

Λ.Κ.

 

Με θέα…

*ΝΕΕΣ ημερομηνίες για το πολιτιστικό φεστιβάλ «με θέα το Αιγαίο»… Τυχεροί οι αδειούχοι του Αυγούστου που θα βρεθούν στα παράλια του νομού αφού θα απολαύσουν θέαμα υψηλού επιπέδου και για όλα τα γούστα. Ενδεικτικό ότι το «Θεσσαλικό Θέατρο» θα βρεθεί σε Σκλήθρο και Σκήτη, δύο ομολογουμένως πολύ μικρά χωριά του νομού, αλλά με μεγάλη επισκεψιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες… Γίνεται έτσι πράξη η βούληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κυριακής Σπανού για αποκεντρωμένο θέατρο και για παραστάσεις για όλους. Μετά τον ζόφο των ημερών ο Φεϋντώ και τα μέλη του θιάσου θα φροντίσουν να διασκεδάσει και να γελάσει ο κόσμος…

Θ.Α.

 

Επιτήδειοι

*ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία που δείχνει ο κόσμος για τον συνάνθρωπό του -στην περίπτωση των πυρόπληκτων στην Αττική- προκειμένου να αποκομίσουν προσωπικά οικονομικά οφέλη.

Την προσοχή του κόσμου εφιστά σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ): «Με αφορμή αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προς αποφυγή παρερμηνειών, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διευκρινίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για κατάθεση χρημάτων σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η οικονομική υποστήριξη των πληγέντων Δήμων την παρούσα χρονική περίοδο θα συμβάλει σε κάθε περίπτωση στην ουσιαστική ανακούφιση και αντιμετώπιση των ολέθριων επιπτώσεων της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά σε όλους όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στην οικονομική στήριξη των πληγέντων, να καταθέτουν χρήματα στους επίσημους λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί για τον σκοπό αυτό».

Λ.Κ.

 

Στεφανόβουνο

*ΜΑΥΡΕΣ οι οθόνες της τηλεόρασης, εδώ και μια εβδομάδα, στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας και στη γύρω περιοχή.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή ότι «δεν δίνει ρεύμα στην κεραία απ’ όπου λαμβάνουν σήμα».

Για τους ηλικιωμένους δε, που απέμειναν στο χωριό, είναι μια παρηγοριά ο ήχος της τηλεόρασης στο σπίτι και η απουσία του έχει ταράξει την καθημερινότητά τους. Νιώθουν απομονωμένοι και εγκαταλειμμένοι.

Λ.Κ.

 

Αντιπυρική

προστασία

*ΣΤΟ πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που εξέδωσε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, προσελήφθησαν 5.066 άτομα, (πλήρους απασχόλησης) στα Δασαρχεία της χώρας.

Δήμος του νομού Λάρισας, σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία, με την απειλή των πυρκαγιών, λόγω έλλειψης προσωπικού ζήτησε από το αντίστοιχο τοπικό δασαρχείο να του παραχωρήσει συμβασιούχους του προγράμματος για εργασίες αντιπυρικής προστασίας, σε αλσύλλια, σε περιαστικά άλση και γενικά σε ζώνες περιμετρικά των οικισμών του.

Η απάντηση του Δασαρχείου ήταν αρνητική, όπως αναφέρει αντιδήμαρχος του δήμου που κατέθεσε το αίτημα.

Ο λόγος της άρνησης, όπως διατυπώθηκε από το Δασαρχείο, ήταν ο εξής: «δεν έχουμε μεταφορικό μέσο να τους μεταφέρουμε, αλλά ούτε και τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας να τους παρέχουμε, για τις εργασίες (γάντια, στολές και τα συναφή)»!

Μέχρι να έρθει ο εξοπλισμός που περιμένουν τα δασαρχεία από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, και μέχρι να εκπαιδευτούν όσοι προσλήφθηκαν (όπως προβλέπει το πρόγραμμα) πριν βγουν στην ύπαιθρο…πέρασε το καλοκαίρι.

Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις, με οκτάμηνες συμβάσεις (με δυνατότητα παράτασης) σε ειδικότητες γεωτεχνικών (δασολόγων), δασοπόνων, ειδικών δασικής προστασίας, εργατών -τριών, οδηγών, φυλάκων κ.ά. έγιναν τον Ιούνιο.

Αποδυναμωμένα τα Δασαρχεία, αβοήθητοι οι δήμοι και μετά λέμε τι έφταιξε.

Ο κακός καιρός; Το ότι η έκκληση βοήθειας των δήμων δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα;

Λ.Κ.

 

Μπαμ

*ΚΑΙ ξαφνικά ένας εκκωφαντικός θόρυβος γύρω στις 10.30 το πρωί. Μπαμμμμμ.

Ακούστηκε σε διάφορες περιοχές της Λάρισας. Όλοι έψαχναν να μάθουν τι έγινε. Αεροπορία θα είναι, έλεγε ο ένας, έκρηξη θα είναι, πιθανολογούσε ο άλλος, μα την καλύτερη εκδοχή την είχε ο τρίτος «Μεταγραφικό είναι το μπαμ παιδιά από τον Κούγια». Μα κανείς δεν τον πίστεψε… Ούτε για πλάκα.

Κ.Γ.

 

Ισπανία

*«ΒΑΛΛΟΜΕΘΑ πανταχόθεν» συμπλήρωνε ο Λαρισαίος καθώς διάβαζε τα διεθνή στην τελευταία σελίδα της «Ε», σε παγκάκι της Κεντρικής πλατείας. «Α συγγνώμη δεν μιλάω Ισπανικά» έσπευσε να τον πληροφορήσει ο διπλανός του…

Κ.Γ.

 

 

 

 TA ERGA PROXVROYN ME SYTHMA*ΤΑ έργα προχωρούν με σύστημα. Το εντόπισε η γνωστή Λαρισαία Α. Σ.

Ζ.

 

 

 AN AGAPAS TON SIDHRODROMO*ΑΝ αγαπάς τον Σιδηρόδρομο, αυτό δεν πρέπει να το χάσεις. Αναφερόμαστε στο περιοδικό Σιδηροτροχιά που εκδίδει ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηρόδρομου. Το πιο πρόσφατο τεύχος έχει αφιέρωμα στην ομορφότερη σιδηροδρομική διαδρομή: Τιθορέα – Μπράλος – Λιανοκλάδι. Ιστορική αναδρομή στα έργα, αναφορά στη σημαντικότητα της γραμμής με όλες τις γέφυρες και φυσικά αμέτρητες φωτογραφίες απ’ όλες τις εποχές. Εκατοντάδες σελίδες, γεμάτες χρώμα και ιστορία. Σπουδαία δουλειά.

Κ.Γ.

 

 

 

 

ME TO POY MPAINEI APO HRVVN *ΜΕ το που μπαίνεις από Ηρώων Πολυτεχνείου στην Παπαναστασίου, στο δεύτερο στενό αριστερά θα συναντήσεις την οδό Μουρούζη. Ε, εκεί πήγε και ένας τύπος που είχε διάφορα πράγματα στο κεφάλι του, για να βάλει φωτιά σ’ έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης. Πήρε και φούντωσε η φωτιά και έφτασε μέχρι τον πρώτο όροφο, λένε οι κάτοικοι. Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη.

Κ.Γ.

 

 

PERI ODHGHIKHS H KAI GENIKA PAIDEIAS1

 

PERI ODHGHIKHS H KAI GENIKA PAIDEIAS2*ΠΕΡΙ οδηγικής -ή και γενικά- παιδείας, η επισήμανση συμπολίτισσας: Επί της Αεροδρομίου (στη διασταύρωση με τη Σεφέρη), κοντά σε καφετέρια, πολλοί οδηγοί σταθμεύουν πάνω στο πεζοδρόμιο (ακόμα και αν υπάρχει ελεύθερος χώρος όπου μπορούν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους απέναντι) για να απολαύσουν τον καφέ τους, και να βρουν το αυτοκίνητό τους δροσερό όταν επιστρέψουν. Σημειωτέον, ότι στο πεζοδρόμιο υπάρχει οδηγός για τυφλούς και πολλά παιδιά παίζουν τις απογευματινές ώρες…

 

 

 

MAXIMOS O ZHSHS PARLITSHS*ΜΑΧΙΜΟΣ ο Ζήσης Παρλίτσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα, βρέθηκε στο Λιβάδι και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του τοπικού συνεταιρισμού «Ο Βοσκός» Τάσο Αντωνίου, τον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συλλόγου Λάζαρο Νταβό, καθώς και κτηνοτρόφους του Λιβαδίου. Συζήτησαν για πολλά θέματα που αφορούν στον κτηνοτροφικό κόσμο, τα οποία δεσμεύτηκε ο κ. Παρλίτσης να μεταφέρει στον πρόεδρο του Οργανισμού στην Αθήνα, στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κ.Τσ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass