Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σφαγεία 1

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2018 19:45
* ΠΟΛΛΟΙ είναι εκείνοι που πάνε πλέον στη θάλασσα με την ομπρέλα και την ψάθα τους. Παρότι οι ξαπλώστρες δεν χρεώνονται, πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται ακόμη και το έξοδο του καφέ. Μετά είναι και το ταπεράκι. Ντρέπεται ο άλλος να το ανοίξει σε μαγαζί που έχει και φαγητό, οπότε επιλέγει την ομπρέλα του. Δύσκολοι καιροί.  Ν.Π. * ΠΟΛΛΟΙ είναι εκείνοι που πάνε πλέον στη θάλασσα με την ομπρέλα και την ψάθα τους. Παρότι οι ξαπλώστρες δεν χρεώνονται, πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται ακόμη και το έξοδο του καφέ. Μετά είναι και το ταπεράκι. Ντρέπεται ο άλλος να το ανοίξει σε μαγαζί που έχει και φαγητό, οπότε επιλέγει την ομπρέλα του. Δύσκολοι καιροί. Ν.Π.

* ΦΩΤΙΕΣ άναψε στον Τύρναβο η υπόθεση των διαδημοτικών Σφαγείων και του χρέους που έχει σωρευτεί.

Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής μπορεί να βάζουν σε ένα «φωτεινό μονοπάτι» τη διευθέτηση του οικονομικού αδιεξόδου με την τροπολογία του Υπ. Εσωτερικών, ωστόσο δεν θα γίνει χωρίς οικονομικό κόστος για τον Δήμο.

Το πρόβλημα με τα Σφαγεία είναι παλαιό και η επίλυσή του απαιτεί πολιτική βούληση, αλλά και «καθαρές» κουβέντες. Η σημερινή δημοτική αρχή το κληρονόμησε, όπως και την ευθύνη να το διαχειριστεί, προς όφελος και του δήμου και της τοπικής οικονομίας.

Εκείνο όμως που αποδεικνύει όλη αυτή η ιστορία, είναι ότι ένας δήμος δεν μπορεί να είναι καλός επιχειρηματίας. Διότι στην ουσία, ο Δήμος Τυρνάβου «λύνει» το ζήτημα με φθηνό δανεισμό, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Και αυτή είναι μια προσωρινή άρση του αδιεξόδου. Το θέμα θα παραμένει κρεμασμένο στο τσιγκέλι…

Δ. Χατζ.

 

 Σφαγεία 2…

* ΜΕΓΑ ζήτημα η συνέχιση και με ποιο καθεστώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα Διαδημοτικά Σφαγεία Τυρνάβου – Λάρισας. Με τον δήμαρχο Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση να προτείνει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο σύγκληση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο γραφείο του δημάρχου και να συζητήσουν το μέλος της επιχείρησης. Πρόταση την οποία ήδη απέρριψε ο Στέλιος Ροντούλης με δήλωσή του στην εφημερίδα ζητώντας σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η στάση των άλλων επικεφαλής, δηλαδή του Νίκου Μαλάκου, του Στέλιου Χατζηκράχτη και της Αναστασίας Ψύρρα, αν θα αποδεχτούν την πρόταση του δημάρχου ή θα την απορρίψουν; Επιπροσθέτως ποια θα είναι η θέση των τριών ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων; Ελπίζουμε να μην «σφαχτούν»…

Κ.Τσ.

 

 Αποσπάσεις

* ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ, τους έπιασε τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας, που πέρασε στα γρήγορα και στα «κρυφά» τροπολογία για τις αποσπάσεις, η οποία ευνοεί τις συζύγους (εκπαιδευτικούς) των στρατιωτικών. Κατ’ εξαίρεση και χωρίς μοριοδότηση τις δίνει τη δυνατότητα να πάρουν απόσπαση σε σχολείο που απέχει μέχρι και 20 χλμ. από τη στρατιωτική μονάδα όπου υπηρετεί ο άνδρας τους. Θα γίνει εμφύλιος!

Λ.Κ.

 

 Βέτο

* Ο ΔΗΜΟΣ Λαρισαίων άσκησε βέτο, λέει, στην Υπατη Αρμοστεία και αρνήθηκε να εκπληρώσει απαίτησή της, που ξέφευγε από τις αρχές των προτεραιοτήτων, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί να τηρηθούν στο πλαίσιο της δράσης φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα στη Λάρισα. «Αρνηθήκαμε να στεγάσουμε σε ένα σπίτι, μια ομάδα εργένηδων και είπαμε ότι προτεραιότητα έχουν οι οικογένειες», δήλωσε σχετικά, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης, που εποπτεύει το πρόγραμμα «Εστία», από πλευράς του Δήμου. Οι οικογένειες των προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι πολυπληθείς και δίγαμες, τρίγαμες…, με πέντε και έξι παιδιά. Μέχρι να τακτοποιηθούν όλες, οι εργένηδες θα περιμένουν μάλλον πολύ ακόμη.

Λ.Κ.

 

 Ποδόσφαιρο

* ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ του άθλημα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά και στην παραλία, ο ανδρικός πληθυσμός. Όσοι έχουν πάθει στέρηση, μετά από την πρόσφατη γερή δόση του Μουντιάλ στη Ρωσία, μπορούν να την καλύψουν με μία γεμάτη εβδομάδα αγώνων ποδοσφαίρου, στην παραλία των Μεσαγγάλων. Το Τουρνουά Beach Soccer 5Χ5 στην άμμο, το οργανώνει ο Δήμος Τεμπών. Αγώνες για γερές γάμπες…

Λ.Κ.

 

 Σχέδια εκκένωσης

* ΑΥΤΗ η παραφιλολογία με τα σχέδια εκκένωσης, είναι όπως οι ασκήσεις επί χάρτου. Διότι δεν αρκεί να υπάρχουν –και προφανώς κάπου θα υπάρχουν- αλλά:

- Κατ’ αρχήν επιβάλλεται να επικαιροποιούνται. Ακόμη όμως και σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει σχέδιο που να προβλέπει, όχι απλά ακραία φαινόμενα, αλλά το αδιανόητο όπως οι διαμορφωθείσες καιρικές συνθήκες στην ανατολική Αττική.

- Κατά δεύτερο, αλλά πρωτεύουσας σπουδαιότητας, έχουν πρακτική αξία, όταν όμως εφαρμόζονται. Όταν δηλαδή γίνονται ασκήσεις μέσα από τις οποίες διαπιστώνονται οι ατέλειες, τα κενά, οι δυσκολίες.

Αλλά αυτά προϋποθέτουν συναίσθηση ευθύνης και –προπαντός- παιδεία. Την οποία μπορεί να συναντήσεις π.χ. σε μια παιδική ή κατασκήνωση προσκόπων, όχι όμως σε έναν οικισμό ανέμελων παραθεριστών.

Δ. Χατζ.

 

 Οι διασωθέντες

* ΒΓΗΚΕ και ο Τόσκας χθες στην ΕΡΤ να υπερασπιστεί τη μάχη που έδωσε –και δίνει- ο κρατικός μηχανισμός. Να εξάρει την ηρωική προσπάθεια πυροσβεστών και αστυνομικών, τις δύσκολες εκείνες ώρες.

Σωστά, έτσι πρέπει να πράττει ο πολιτικός τους προϊστάμενος, ειδικά όταν ο «πόλεμος» δεν έχει τελειώσει. Αλλά το επιχείρημα «μιλάμε για τους νεκρούς, κανείς δεν είπε για το πόσοι σώθηκαν», που επιστράτευσε, δεν είναι παρά μια φθηνή πολιτική υπεκφυγή από τις ευθύνες. Οι οποίες προφανώς και αναλογούν στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Δ. Χατζ.

 

 Εκπαιδευτικοί

* ΕΙΚΟΣΙ κιβώτια με τρόφιμα και φάρμακα, συγκέντρωσαν οι εκπαιδευτικοί του νομού Λάρισας, για τους πυρόπληκτους της Αττικής αλλά δεν πρόλαβαν να τα στείλουν με την αποστολή του Δήμου Λαρισαίων, καθώς είχαν συνεχή ανταπόκριση στα γραφεία τους μέχρι και την Παρασκευή. Ετσι απευθύνθηκαν στη μεταφορική εταιρεία που ανέλαβε την αποστολή βοήθειας του Δήμου και ζήτησαν να ενημερωθούν πόσο θα κοστίσει. «Αφού είστε Σύλλογος που προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια θα τα μεταφέρουμε δωρεάν» τους είπε, προς έκπληξή τους. Ο λόγος για τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευτικών Λάρισας «Κων/νος Κούμας» και την ΕΛΜΕ Λάρισας, οι οποίοι: «ευχαριστούν τους εκπαιδευτικούς για τη σημαντική ανταπόκριση προσφοράς φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στην Αττική».

Λ.Κ.

 

 Οκταμηνίτες…

* ΟΛΑ είναι έτοιμα για την προκήρυξη της νέας κοινωφελούς εργασίας για οκτάμηνες προσλήψεις στους Δήμους της Λάρισας και τις Περιφέρειες της χώρας.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο ΟΑΕΔ θα την εκδώσει και θα καθορίζει απλά τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Το σημαντικό είναι ότι όσοι προσληφθούν πέραν των προβλεπόμενων αποδοχών θα έχουν για οκτώ μήνες πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης θα διατηρηθεί και ίσως μάλιστα επεκταθεί το σκέλος της κατάρτισης και πιστοποίησης των ανέργων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πάντως είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες από μια προκηρύξεις, προκειμένου να εφαρμοστεί μια διαδοχική υλοποίηση του προγράμματος και να μην μένουν κενές θέσεις των ωφελούμενων για μεγάλο χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες των δήμων. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί άμεσα. Το θέμα είναι ότι το πρόγραμμα είναι μεγάλο και η προκήρυξη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον…

Γ.Ν.

 

 1.400 επιστολές

* ΜΕΤΑ την τραγωδία της Αττικής, μήπως ευαισθητοποιήθηκαν να καθαρίσουν από τη βλάστηση τα οικόπεδά τους οι Λαρισαίοι; 1.400 επιστολές έστειλε ο Δήμος σε ιδιοκτήτες οικοπέδων στην πόλη, προειδοποιώντας με πρόστιμα. Κι αν γίνει το κακό, τι θα πούμε; Δεν είχε σχέδιο αντιπυρικής προστασίας ο Δήμος; Τις δικές μας ευθύνες τις βλέπουμε;

Λ.Κ.

 

 

 Κάδοι…

* ΖΕΧΝΕΙ από τη μεγάλη δυσωδία ορισμένων κάδων απορριμμάτων ένα τμήμα της περιοχής της οδού Βόλου. Έντονες οι διαμαρτυρίες κατοίκων της συνοικίας του Αγ. Γεωργίου που λόγω της ζέστης, έχουν αγανακτήσει. Η μυρωδιά όπως λένε βγαίνει ακόμη και μετά την αποκομιδή των σκουπιδιών, επειδή οι κάδοι είναι παλιοί, φθαρμένοι, διαλυμένοι, σε άθλια κατάσταση και οι άσχημες μυρωδιές φτάνουν μέσα στα σπίτια τους…

Γι’ αυτό ζητούν από τη δημοτική αρχή και την υπηρεσία καθαριότητας την αντικατάστασή τους, για να μπορούν να αναπνεύσουν ελεύθερα.

Γ.Ν.

 

 Πρόληψη

* Η καταστροφική φωτιά στην Αττική απασχόλησε και την ελληνική ομογένεια στην Αμερική, η οποία κινητοποιείται για την αποστολή οικονομικής ενίσχυσης στη χώρα. Σύμφωνα με τον Νικαιώτη, κάτοικο Νέας Υόρκης Αχιλλέα Λιγγέρα «η προετοιμασία είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Παραδείγματος χάριν, μπορεί κάποιος να μου δείξει στην περιοχή μας έστω ένα οργανωμένο κέντρο (με τον απαιτούμενο εξοπλισμό) διάσωσης πολιτών σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού; Να μην το πάω παραπέρα για επιπλέον οργανωμένα κέντρα υποδοχής πληγέντων πολιτών από φυσικές καταστροφές. Αυτονόητα πράγματα αλλά μη κατανοητά από τους πάντες. Δυστυχώς οι φυσικές καταστροφές δεν αγγίζουν τον εγκέφαλό μας, παρόλο που θρηνούμε επανειλημμένως πολυάριθμες χαμένες ζωές, γιατί απλά το πάθημά μας δεν γίνεται μάθημα για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επόμενη φορά».

Γ.Ρ.

 

 Φατσέας

Θυμάστε τον Φατσέα από το σήριαλ «το καφέ της Χαράς». Ε, λοιπόν αν παρακολουθήσεις μερικές δίκες στα δικαστήρια, τότε σου έρχεται ολοένα στο μυαλό. Ατάκες λοιπόν. Λίγο μπερδεμένες, λίγο ανακατεμένες και κάποιες με γνήσια θεσσαλική προφορά. Καθεμία ξεχωριστή, ειπώθηκε δίχως να την καταλάβει ούτε εκείνος που την είπε:

Σε υπόθεση απάτης εξετάζεται ένα από τα θύματα, το οποίο όμως πρόλαβε να πάρει τα χρήματά του νωρίς και να μην την πατήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό

Πρόεδρος: Κι εσείς πώς το καταλάβατε από τόσο νωρίς;

Μάρτυρας: Μα κυρία πρόεδρε είχα προετοιμαστεί. Άλλωστε του Ζεβεδαίου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

Και των φρονίμων, συμπληρώνουμε εμείς, τελικά ποιον είχαν πατέρα;

***

 Λίρες

Απολογείται μάρτυρας σε υπόθεση με λίρες. Πολλοί οι εμπλεκόμενοι. Έψαχναν στη Θεσσαλία για ένα σεντούκι πριν από πολλά χρόνια. Είχαν πληροφορίες καλές, «σίγουρες» που λένε στη γλώσσα τους.

Μπλέχτηκαν όμως πολλοί και εν τέλει τα έκαναν μαντάρα. Άσε που είχαν και θέματα με την πολεοδομία και το δημόσιο.

Εισαγγελέας: Τι έγινε και φτάσατε ως εδώ;

Μάρτυρας: Καλά δεν τα ξέρετε κύριε εισαγγελέα; Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, τρώνε τα λειριά τους. Άσε που χάνουν και τις λίρες τους…

***

 

 Γαϊδούρα

Προβλήματα στη σχέση του, με τη γυναίκα του, περιέγραφε ένας κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία. Μιλούσε για παράλληλες σχέσεις της πρώην συζύγου. Τα έλεγε όμως με παράπονο.

Κατηγορούμενος: Παντρεύτηκα και ηρέμησα. Έτσι πίστευα. Την είχα δεμένη τη γαϊδούρα κύριε πρόεδρε.

Πρόεδρος: Και το πρόβλημα ποιο ήταν;

Κατηγορούμενος: Ότι τη γαϊδούρα την είχα δέσει τελικά από το… πράσο.

***

 

 Ξύλο

«Μι χρουστούσε τα λιφτά και με κορόιδευε ουόλα αυτά τα χρόνια. Θα στα δώσω, θα στα δώσω και ουόλο τουν έψαχνα».

Αγανακτισμένος ένας τύπος από χωριό της περιοχής μιλάει για την περιπέτειά του. Βρέθηκε στο εδώλιο γιατί ξυλοφόρτωσε έναν συνομήλικο του. Τον πέτυχε στην πλατεία του χωριού και αφού τον έπιασε, τον χτύπησε μέσα στο πράσινο. Πήγαν οι συγχωριανοί και τους χώρισαν με τα χίλια ζόρια. Ο άλλος βγήκε μαύρος από το… πράσινο.

Συνήγορος υπεράσπισης: Πήρατε τώρα το μάθημά σας. Θα το ξανακάνετε; Πείτε στο δικαστήριο.

Κατηγορούμενος: Ιγώ το μόνο που ιέχω να πω είναι πως κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά τρέχα… στο παρτέρι.

***

 

 Κλέφτης

Με πατερίτσες φτάνει στο σημείο να απολογηθεί. Ένας νεαρός που κατηγορείται για κλοπές σε σπίτια. Δείχνει καταπονημένος.

Τι πάθατε; τον ρωτάει η πρόεδρος.

Έπεσα από τον τρίτο όροφο, απαντάει εκείνος και εξηγεί τι έγινε το βράδυ των κλοπών.

«Μπήκα σε δύο σπίτια. Άκουσα θόρυβο στο δεύτερο και βγήκα στη βεράντα. Εκεί κάπου μπλέχθηκαν τα πόδια μου και γλίστρησα».

*Πώς δεν σκοτωθήκατε να λέτε, υπογραμμίζει ο εισαγγελέας.

«Κύριε εισαγγελέα, ευτυχώς έπεσα επάνω σε τέντες και σε δέντρο και τη γλίτωσα με σπασίματα και κατάγματα».

Παρά τους επιδέσμους και τους γύψους έχει ακόμα διάθεση για χιούμορ «Ο θεός λένε πως αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη» κάνει μια παύση και προσθέτει «αλλά εγώ πιστεύω πως κατά βάθος αγαπάει ακόμα πιο πολύ τον κλέφτη». Δεν εξηγείται αλλιώς.

 

 

 

 

ARON TO FLAMIGKO SOY* ΑΡΟΝ το φλαμίνγκο σου και περιπάτει…

 

 

 

 

ME PROSOXH AKOYGAN* ΜΕ προσοχή άκουγαν τον Σωτήρη Ζιακούλη, πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Απανταχού Κοκκινοπλητών, ο Μητροπολίτης Ελασσόνας Χαρίτων, ο Χρήστος Κέλλας και ο Νίκος Ευαγγέλου, να τους εξηγεί πώς με την εθελοντική προσφορά και τη συνεργασία κατάφεραν να αναστηλώσουν το σχολείο στον Κοκκινοπηλό. «Αυτό που βλέπεις σε ολόκληρη τη χώρα, ειδικά ετούτες τις μέρες της τραγωδίας, με την αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων να αναδεικνύεται σε όλες τις γωνιές της, είναι το πιο θετικό μήνυμα που εκπέμπει η πατρίδα μας», σχολίαζε ο Λαρισαίος πολιτικός.

 

 

 

 

 

KAUAROAIMO ATI * ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ… άτι η νύφη!

 

 

 

 

MIA FVTOGRAFIA POY TO KLIK THS EGINE* ΜΙΑ φωτογραφία που το κλικ της έγινε την κατάλληλη στιγμή…