Καλοπιάσματα

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2018 19:45
*«Η Βερδικούσια βαστάει Θερμοπύλες, μαχόμενη κατά της μείωσης του πληθυσμού της χώρας, κατακτά επάξια τον τίτλο του πολυτεκνικού χωριού της Ελλάδας», τόνισε ο Χρ. Κέλλας επισκεπτόμενος το χωριό. Όπου συνάντησε και τους μητροπολίτες Ελασσόνας και Σερβίων και Κοζάνης Χαρίτωνα και Παύλο, με τους οποίους και διατηρεί στενότατη επαφή.  Ζ. *«Η Βερδικούσια βαστάει Θερμοπύλες, μαχόμενη κατά της μείωσης του πληθυσμού της χώρας, κατακτά επάξια τον τίτλο του πολυτεκνικού χωριού της Ελλάδας», τόνισε ο Χρ. Κέλλας επισκεπτόμενος το χωριό. Όπου συνάντησε και τους μητροπολίτες Ελασσόνας και Σερβίων και Κοζάνης Χαρίτωνα και Παύλο, με τους οποίους και διατηρεί στενότατη επαφή. Ζ.

*- ΑΥΓΟΥΣΤΕ καλέ μου μήνα, να ‘σουν δυο φορές τον χρόνο.

Ο άλλος όμως υπερθεμάτισε στα καλοπιάσματα.

- Αύγουστε τραπεζοφόρε, να ‘σουν τρεις φορές τον χρόνο.

Τραπεζοφόρος ο Αύγουστος αλλά και Πενταφάς, επειδή έτρωγαν λέει πέντε φορές την ημέρα. Μα και Συκολόγος και κάμποσα άλλα.

- Ο μήνας που τρέφει τους έντεκα.

Καθότι η εποχή όπου όλα βρίσκονται σε αφθονία. Το σιτάρι που έχει θεριστεί, το καλαμπόκι, η σταφίδα και τα σύκα βεβαίως, τα καρύδια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σταφύλια.

- Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.

Και ψάρια επίσης φέρνει ο καλός ο μήνας.

- Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ‘ταν οι μήνες όλοι.

***

*- ΝΑ ‘ΣΑΙ καλά τον Αύγουστο που ‘ναι παχιές οι μύγες…

Δεν τελειώνουν αυτά. Στον μήνα έδωσε λέει το όνομά του ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος. Η λέξη «αύγουστος» σήμαινε «σεβαστός» και ήταν τίτλος που δόθηκε για πρώτη φορά τότε στον αυτοκράτορα. Μάλιστα, τότε ο μήνας Αύγουστος είχε 30 μέρες. Κι ο αυτοκράτορας, για να μην υστερεί ο δικός του σε σχέση με τον Ιούλιο, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα, αφαίρεσε μια μέρα από τον Φεβρουάριο και την πρόσθεσε στον Αύγουστο. Προς κακοφανισμό του Κουτσοφλέβαρου.

Ζ.

 

Ελλάδα αθάνατη

*ΔΙΑΤΥΠΩΝΕ τις επιφυλάξεις του ο Λαρισαίος διαβάζοντας τις κυβερνητικές κορώνες για μπουλντόζες που μαρσάρουν.

- Εδώ δεν μπορούμε να ξηλώσουμε παράνομες ομπρέλες στην παραλία, θέλουμε να γκρεμίσουμε και αυθαίρετα…

***

*ΚΙ ο Γ. Σ. περιγράφει τη φάση όπου ο αστυνομικός πλησιάζει τους νεαρούς κατασκηνωτές.

- Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται, πρέπει να ξεστήσετε τη σκηνή σας. Αν θέλετε μπορείτε να χτίσετε ένα αυθαίρετο και μετά να το νομιμοποιήσετε. (Ελλάδα αθάνατη. Όχι και τόσο όμως, όπως αποδεικνύεται…)

Ζ.

 

Χθες, σήμερα, αύριο

*ΜΕ παντιέρα ξανά σκίτσο του Αρκά, Λαρισαίοι πασοκτζήδες και νεοδημοκράτες, παρεμπιπτόντως είναι φανερή πλέον η κοινή διάθεση αντισύριζα συμμαχίας.

- Όταν το σήμερα ρίχνει το φταίξιμο στο χθες, τότε είναι υπόλογο απέναντι στο αύριο. (Που ελπίζουν να το κουμαντάρουν οι ίδιοι πάλι.)

Ζ.

 

Δεν θέλει ειδήσεις

*Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε, όμως ο Αύγουστος εξακολουθεί να μην έχει ειδήσεις. Η Λαρισαία Ο. Κ. διαπιστώνει ότι ο φετινός ανήσυχος Αύγουστος, δεν θέλει να έχει ειδήσεις. Λαχταρά να δικαιώσει τη φήμη του. Και να στεγνώσει τα δάκρυα. Και να σκορπίσει στον τόπο γαλήνη καλοκαιρινή. Μαζί με τα φύκια και τα κοχύλια. Και ζωή. Μακάρι.

Ζ.

 

Σφαιράτο τρένο

*ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Αθήνα σε 3,5 ώρες με τρένο. Το ανακοίνωσαν ξανά από τον ΟΣΕ, δίνοντας μικρή παράταση. Θα επιτευχθεί λένε ως το τέλος του ‘19, είχαν πει αρχικά νωρίτερα αλλά μικρή σημασία έχει, μια εικοσαετία καθυστερούσαν τα έργα στις σήραγγες του Δομοκού. Θα φέρουν και οι Ιταλοί το ‘’Λευκό Βέλος’’, τις αμαξοστοιχίες που κινούνται με 250 χλμ. την ώρα. Όλα καλά. Όλα; Στην Πιερία επαναστατούν. Σε 3 ώρες Κατερίνη- Αθήνα, εφόσον κάνει στάση, λένε. Και διαμαρτύρονται προληπτικά διότι υποψιάζονται ότι το ‘’Βέλος’’ θα κάνει στάση μόνο στη Λάρισα. Αναμένονται ανάλογες διαμαρτυρίες από Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά και Χαλκίδα. Ίσως και από Τρίκαλα-Καρδίτσα, Παλαιοφάρσαλο και Βόλο. Αλλά έτσι τι βέλος θα ‘ναι…

Ζ.

 

Ένα Π

*KI ένα επιπλέον λήμμα στο Ελληνολαρισαϊκό.

- Σάρισα είναι το γνωστό από την ιστορία δόρυ της Μακεδονικής Φάλαγγας, αλλά κι αυτό που ρωτάει η Λαρισαία τον δικό της όταν τελειώνει το τσιφτετέλι.

***

*Η Α. Μ. περιγράφει το αδιέξοδο της Φαρσαλινής ελεύθερης επαγγελματία.

- Γλιέπου ιένα μιγάλου Που στου φλυτζιάν’ι. Πουγουήτευσ’ι να είνι, Πιτυχία να ‘νι, θα σι γιλάσου…

Ζ.

 

Μα Ιζνογκούντ;

*ΤΟΥ το φόρεσε ο δήμαρχος Τυρνάβου το παρατσούκλι στον αντίπαλό του. Ιζνογκούντ, ο-θέλω-να-γίνω-χαλίφης-στη-θέση-του-χαλίφη. Και μάλιστα ο μονίμως νευρικός Ιζνογκούντ (Heisnogood), το έγραψαν και στα αγγλικά οι Τυρναβίτες.

Γαλλική είναι η παγκοσμίως γνωστή σειρά κόμικ, από τον σεναριογράφο Γκοσινί, που έγραφε και τον Αστερίξ. Σειρά με έξυπνα σενάρια, με λογοπαίγνια και αναχρονισμούς, με άφθονη χιουμοριστική διάθεση.

Ο μηχανορράφος Μεγάλος Βεζίρης έχει βάλει ως μοναδικό στόχο στη ζωή του να εκθρονίσει τον Χαλίφη και να πάρει τη θέση του. Μηχανεύεται τα πάντα και διαρκώς την πατάει. Λογοπαίγνιο είναι και το όνομα του Ιznogoud, είναι η προφορά στα γαλλικά της αγγλικής φράσης «He is no good». (Η οποία δεν χρήζει μετάφρασης.)

Ζ.

 

Μόνο για λίγο

*ΑΜΠΕΛΩΝΙΤΙΚΗ «κατάληψη» του Δήμου Τυρνάβου και του δημαρχείου. Τριήμερη η απουσία του δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση και ο δήμαρχος έθεσε ως δημαρχεύοντα τον Αμπελωνίτη αντιδήμαρχο, αρμόδιο για θέματα Αμπελώνα Γιώργο Κουτσοδήμο, προς ικανοποίηση των Αμπελωνιτών οι οποίοι νιώθουν κυρίαρχοι στον Δήμο Τυρνάβου.

Για λίγο όμως, από αύριο ο Δήμος θα ξαναπέσει στα …Τυρναβίτικα χέρια.

Κ.Τσ.

 

Όχι, τεχνικός

*ΟΙ καλοκαιρινές συνθήκες είχαν ωθήσει σε βαθιά περισυλλογή τους νεαρούς Λαρισαίους.

-Ρε σεις; Το προσέξατε; Κανένας άντρας δεν έχει κοιλιά σε διαφήμιση μπύρας και καμιά γυναίκα νεύρα σε διαφήμιση σερβιέτας.

-Τα δύο μεγαλύτερα ψέματα του μάρκετινγκ.

***

*-ΕΓΩ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μαγειρεύουμε τις μπάμιες πριν τις πετάξουμε…

***

*- ΚΑΠΟΥ σε ξέρω εσένα φιλαράκι…

- Από την τηλεόραση.

- Είσαι ηθοποιός;

- Όχι, σου είχα φτιάξει την τηλεόραση.

Ζ.

 

Οκταμηνίτες

*ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ όμως θα προσληφθούν και στη Λάρισα, όχι μόνο στους δήμους των παραλίων.

Και μάλιστα για 8 μήνες αυτοί, όχι με δίμηνες συμβάσεις όπως στις αμμουδιές έστω και παράωρα.

Έχει θάλασσα η Λάρισα; Όχι, έχει όμως πισίνες, το Κλειστό και τώρα πια και το Ανοιχτό Κολυμβητήριο, που λειτουργούν ολοχρονίς. Προκήρυξη λοιπόν από τη Γ.Γ. Αθλητισμού για να προσληφθούν δύο ναυαγοσώστες στο ΕΑΚ.

-Μόνο για 8 μήνες όμως, τους υπόλοιπους 4 πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες;

-Ε, σ’ ένα οκτάμηνο δεν θα μάθουν μπάνιο;

Ζ.

 

Κοινωνική πολιτική

*-ΤΟ βλέπεις; Τα παίρνουν και φέτος όλα τα παιδιά των ενδιαφερόμενων οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου…

Στη συντροφιά των Λαρισαίων συζητούσαν περί κοινωνικής πολιτικής. Συναινετικά.

-Το ίδιο συμβαίνει εδώ και δεκαετίες.

Σχεδόν πάντα τα έπαιρναν ουσιαστικά όλα τα παιδιά, πάνω από 2.000…

-Γι’ αυτό έχουμε Δήμο, οργανωμένη κοινωνία…

***

*- ΣΑΜΠΩΣ τα μπάνια των ΚΑΠΗ δεν είναι κοινωνική πολιτική; Δωρεάν ημερήσιες εκδρομές στη θάλασσα, να κολυμπήσουν και τα περήφανα γηρατειά που δεν ευκολύνονται.

- Κοντά 250 άτομα, σε ομάδες εναλλάξ, συνοδεία νοσοκόμας μάλιστα και κοινωνικής λειτουργού να τους φροντίζουν.

Ζ.

 

Σπάνια στάση

*«ΑΠΟ εν δυνάμει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατάντησε...» Ο Λαρισαίος διάβαζε στην εφημερίδα τις επικρίσεις του Μ. Χαρακόπουλου, για το πώς ο Λαρισαίος ‘’σκιώδης’’ της ΝΔ επέκρινε τον αναπληρωτή Άμυνας μετά τη συνέντευξή του στην «ΕτΔ».

- Νάτο βρε σεις, το είπε, κάτι θα ξέρει. Εν δυνάμει Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

- Δηλαδή;

-Τελικά ίσχυε το σενάριο; Ότι το 2014 Σαμαράς και Βενιζέλος για να διασώσουν την κυβέρνησή τους είχαν προτείνει στον Φώτη Κουβέλη να τον υποστηρίξουν για ΠτΔ. Κι εκείνος αρνήθηκε…

-Σωστά, παρότι αν δεχόταν θα εκλεγόταν. Θυσίασε το προσωπικό του συμφέρον επειδή δεν ήθελε να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Δεν είναι σπάνια στάση πολιτικού αυτή; Μπορεί να θεωρηθεί ένα υπουργείο αντάλλαγμα για το ύπατο αξίωμα;

Ζ.

 

Ευτυχία όχι

*ΟΙ σχέσεις με τις γυναίκες ήταν πάλι το αντικείμενο της συζήτησης στη συντροφιά των Λαρισαίων.

- Όταν ωριμάσεις έλα να με βρεις, της είπα. Θα είμαι στις κούνιες.

***

*- ΑΝΤΙΚΕΣ αγοράζετε;

- Πόσο παλιά είναι;

- Μαρία, πόσο χρονών είναι η μάνα σου;

***

*- ΜΠΟΡΕΙ τα λεφτά να μην φέρνουν την ευτυχία, όλοι το ξέρουμε. Μπορεί να φέρουν όμως τη Μαρία, την Ελένη, την Ιωάννα, τη Δήμητρα κι άλλες πολλές.

Ζ.

 

Μαλλιά- κουβάρια

*ΔΥΟ μήνες άντεξε στη διοίκηση της Τοπικής Τυρνάβου ο Κώστας Ζιάγκας. Ο οποίος μάλιστα είχε εκλεγεί με την πλειοψηφούσα τάση του προέδρου Α. Γιαννόπουλου. Τα βρόντηξε ο Αμπελωνίτης, καταγγέλλοντας μεγαλοστελέχη όπως τους χαρακτήρισε. Ονόματα δεν είπε, ωστόσο μαθεύτηκε ότι στη συνεδρίαση είχαν γίνει μαλλιά- κουβάρια με τον πρώην πρόεδρο Χριστ. Κατσαρό, ο οποίος παραμένει μέλος στη νέα διοίκηση και με τον Βασ. Μάικο. Αυτούς θα εννοούσε. (Νεοδημοκρατικά αλληλομαχαιρώματα.)

Ζ.

 

Με καραμπίνες

*ΤΟΥ φάνηκε πολύ σούρεαλ του γνωστού Λαρισαίου Γ. Σ. Έλεγε σε γνωστό του για τα φοβερά που συνέβησαν στις πυρκαγιές της Αττικής κι εκείνος τον προϊδέασε για χειρότερα.

-Τώρα να δεις γιατρέ, τώρα που θα βγουν οι καραμπίνες.

-Μα τι λες; Πάμε για εμφύλιο;

-Τώρα που θα ξεκινήσει η περίοδος κυνηγίου, σου λέω, τώρα να δεις νεκρούς στα δάση…

-Καλά έλεγε ο ποιητής, βόηθα μη φαγωθούμε μεταξύ μας…

Ζ.

 

Φώτα

*ΣΤΟ σκοτάδι, βρίσκεται εδώ και τρεις νύχτες η οδός Αεροδρομίου, από την παλαιά γέφυρα της Ν. Σμύρνης έως τη Σωκράτους.

Ο δημοτικός φωτισμός παρουσιάζει προβλήματα και στις «καλές του μέρες», αφού, όταν οι λάμπες ανάβουν κατά ένα περίεργο τρόπο αυτό συμβαίνει μόνο από τη δεξιά πλευρά της Σωκράτους και όχι από την αριστερή!

 

Συνεννόηση

μπουζούκι

*ΤΟ διηγιόταν χθες στην παρέα ο Δ. Γ.

Μια τουρίστρια έκανε ωτοστόπ σε ένα επαρχιακό δρόμο της Σωτηρίτσας και έτυχε να περνάει ένας αγρότης με το τρακτεράκι και τη μικρή καρότσα πίσω του. Αφού τη βοήθησε να ανέβει στην καροτσούλα ξεκίνησαν σιγά-σιγά για το χωριό.

Ο δρόμος όμως ήταν κατηφορικός και κακοτράχαλος και ο πύρος στον κοτσαδόρο της καρότσας άρχισε να μπαινοβγαίνει, ήταν έτοιμος να φύγει.

Βλέποντάς το αυτό η τουρίστρια και μιας και δεν ήξερε Ελληνικά, φωνάζει στον αγρότη και αρχίζει να μπαινοβγάζει τον δείκτη του δεξιού της χεριού μέσα στον κύκλο που έχει δημιουργήσει με τον δείκτη και τον αντίχειρα του αριστερού χεριού της. Προσπαθούσε να του δείξει τι συμβαίνει με τον πύρο. Αυτός μόλις βλέπει την κίνηση που κάνει η τουρίστρια κουνάει το κεφάλι χαμογελώντας.

- Μην ανησυχείς κοπέλα μου, το έχω εγώ υπόψη μου, μόνο περίμενε να φτάσουμε στα ισιάδια.

Ζ.

 

Δεν τα κλείνει καλά

*ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ από τις νεαρές Λαρισαίες χθες με το καφεδάκι.

*Καλέ να η Μαρία, που κάθε χρόνο κλείνει τα 30. Μάλλον δεν τα κλείνει καλά και ξαναβγαίνουν.

***

*- ΚΟΡΙΤΣΙΑ; Μόλις γύρισα από το γυμναστήριο. Ευτυχώς ήταν κλειστό.

***

*-ΕΓΩ πάντως νομίζω ότι είναι καλύτερα να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να δείχνεις έτσι χαζή, παρά να το ανοίγεις και να διαλύεις κάθε αμφιβολία.

Ζ.

 

 

 

VS ENA APO TA PIO NOIKOKYRE*ΩΣ ένα από τα πιο νοικοκυρεμένα και καθαρά χωριά χαρακτήρισε την Τσαπουρνιά, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο γαλάζιος βουλευτής που βρέθηκε στο ορεινό χωριό, όπως και ο μητροπολίτης Ελασσόνας Χαρίτων, περπάτησαν με τον παπά Σπύρο στους δρόμους και

συνομίλησαν με κατοίκους. Που από μόλις 70 τον χειμώνα πληθαίνουν το καλοκαίρι, επανέρχεται η ζωή με τους ξενιτεμένους.

Ζ.

 

 

 

TO EFTA NOMA SE ENA DVMA *ΤΟ εφτά νομά σ’ ένα δωμά, το έζησαν και το τραγούδησαν οι Έλληνες πριν μισό αιώνα. Τώρα έχουν σειρά άλλοι μετανάστες. Ήσυχο το δρομάκι της Λάρισας όπου βγαίνει το ημιυπόγειο, στο οποίο όμως η κουζίνα δεν χωράει.

Ζ.

 

 

 

APONTOS TOY DHMARXOHY*AΠΟΝΤΟΣ του δημάρχου, μια χαρά τα βρίσκουν οι Γιώργηδες. Σούλτης και Κωσταρόπουλος συντονίζονται εύκολα.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass