Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τον άλλαξαν;

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2018 19:45
*ΜΕ δίτροχα κρατούν θέσεις στάθμευσης τετράτροχων στον Πλαταμώνα.  Ζ. *ΜΕ δίτροχα κρατούν θέσεις στάθμευσης τετράτροχων στον Πλαταμώνα. Ζ.

*- ΕΧΟΥΜΕ και λέμε, ο Λαρισαίος μετρούσε σπάζοντας ένα-ένα τα δάχτυλά του στην παλάμη.

-Ήλιο δεν έχει, βρέχει κάθε μέρα, μύγες παχιές δεν έχει, ο Παπάζογλου έχει πεθάνει…

Δίστασε μια στιγμή.

-Να ρωτήσουμε, μην και οι ψαράδες δεν βγάζουν κολιό. Ε τότε κάποιος άλλαξε τον Αύγουστο με άλλο μήνα και δεν πήραμε χαμπάρι.

Ζ.

 

Δροσίζει

*ΜΠΟΡΕΙ να κάνει ζέστη τρομερή, συνδυασμένη με τη λαρισινή υγρασία, μπορεί να μην αντέχεται το περπάτημα στον ‘’ήλιο του μεσημεριού’’ ούτε καν τα πρωινά, μπορεί να είναι όλοι μούσκεμα μ’ ένα λεπτό φιλμ ιδρώτα απλωμένο διαρκώς πάνω στο δέρμα, όμως τη νύχτα… Τη νύχτα δροσίζει και στην τσιμεντούπολη. Ιδίως προς το ξημέρωμα, όσοι τουλάχιστον έχουν το πλεονέκτημα και μπορούν να κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα, αυτοί των πάνω ορόφων, τραβούν λίγο και το σεντονάκι πάνω τους. Πάντως, όταν πέφτει η θερμοκρασία το βράδυ, αντέχεται κι η μέρα μετά.

Ζ.

 

Σφυρηλατημένη

*ΣΙΓΑ μην είναι μονάχα ο Αγοραστός στριμωγμένος στην υπόθεση του νέου Πανεπιστημίου, ένεκα ο τοπικισμός, που βλασταίνει και πάλι στη Θεσσαλία, ξεπετώντας περισσότερο αγκάθια παρά λουλούδια…

***

*ΣΤΗΝ ίδια, μη και χειρότερη, κατάσταση βρίσκονται και οι άλλες περιφερειακές παρατάξεις. Καθόλου εύκολο να ενώσουν τα διεστώτα. Φερ’ειπείν ο Γ. Σταμπουλής στον Βόλο κι ο Τάκης Γιαλαμάς στη Λάρισα, αδύνατο να έχουν κοινή τοποθέτηση παρότι είχαν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο. Ο διφυής, Λαρίσης και Τρικάλων, Ν. Τσιλιμίγκας δεν γίνεται να συμπέσει με τον Βολιώτη προκάτοχό του Απ. Παπατόλια.

***

*ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ η Λαϊκή Συσπείρωση, αξιοποιώντας τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, ίσως και να μπορεί να επιτύχει ενιαία στάση πανθεσσαλικά. Αν και αυτή θα συνίσταται σ’ ένα γενικόλογο αφορισμό, του τύπου «δεν είναι το θέμα η κατανομή των σχολών». Διότι αν δεν παρακαμφθεί ως ψευτοδίλημμα, τότε κι εκείνοι θα μπλέξουν άμα φτάσουν στο δια ταύτα. (Αχ αυτή η σφυρηλατημένη περιφερειακή συνείδηση, υπό την έννοια της τσιατσιαλισμένης από το σφυροκόπημα.)

Ζ.

 

Μπαταρίες

*- ΤΙ χαζομάρα κι αυτή που ρωτάνε αν στην άδεια γέμισες μπαταρίες… Σιγά μην άλλαξα και δισκόφρενα.

Ο Λαρισαίος είχε τις αντιρρήσεις του. Και νεύρα που τέλειωσε η άδεια.

- Ακούς εκεί, φεύγω για να γεμίσω τις μπαταρίες μου… Βρε, τηλεκατευθυνόμενα είστε;

***

*Ο διπλανός του όμως επέμενε. Λες και είχαν συναντηθεί σε ηλεκτρολογείο κι όχι σε καφενείο.

- Βρε άλλοι το καλοκαίρι γεμίζουν μπαταρίες και εμείς έτσι όπως μας πάει, τον Σεπτέμβριο δεν θα παίρνουμε μπρος ούτε στην κατηφόρα.

Ζ.

 

Με τη σειρά

*Η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για τα αυθαίρετα. Η εκπρόσωπος Μ. Σπυράκη τόνισε ότι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έπρεπε να έχουν γίνει πριν τρία χρόνια, εννοώντας ότι πολύ καθυστερημένα σπεύδει ο Τσίπρας. Οπότε ο Λαρισαίος Σ. Κ. συμπεραίνει. «Όταν κυβερνάει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα κτίζονται κι όταν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα». Και συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας το σχέδιο σατανικό. «Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη της οικοδομής».

Ζ.

 

Αντιφατικό

*«ΟΠΟΤΕ έρθει η συμφωνία στη Βουλή, εάν περάσουν όλες οι διαδικασίες από τη μεριά των Σκοπίων, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Εμείς το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, δεν μπορώ να συναινέσω σε οποιαδήποτε λύση που θα παραδίδει το όνομα της Μακεδονίας χωρίς να πάρει τον λόγο ο ελληνικός λαός», επανέλαβε συνεντευξιαζόμενος ο Π. Καμμένος.

- Σοβαρά;

Δεν άντεξε άλλο ο Λαρισαίος.

-Μα η κυβέρνηση το παρέδωσε ήδη το όνομα με τη Συμφωνία, το ξέρει, το λέει κι ο ίδιος. Άρα πώς μπορεί να παραμένει καλή κυβέρνηση και να τη στηρίζει;

-Ε, κοίτα, του εξήγησε ο άλλος. Είναι και οι υπουργικοί θώκοι γλυκείς.

Ζ.

 

Σφύζουν

*ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ και το κενό του Δεκαπενταύγουστου, ο Μ. Χαρακόπουλος προγραμματίζει μια εβδομάδα οικογενειακών διακοπών.

Τώρα, παρά το κατακαλόκαιρο, ο βουλευτής υλοποιεί πρόγραμμα περιοδειών σε χωριά. Ναι, σε χωριά ορεινά που αυτή την περίοδο σφύζουν από ζωή. Ως έμπειρος γνωρίζει ότι είναι η καταλληλότερη εποχή.

Ζ.

 

Τρώει ο λύκος;

*ΤΟΥΣ είχαν ανοίξει και τα μπάνια την όρεξη, περαιτέρω, οπότε είχαν κέφια τα φαγανά παιδιά.

-Γιώργο πεινάς;

-Σαν λύκος.

-Έλα έχουμε αρακά.

-Βρε… Τρώει ο λύκος αρακά;

***

*- ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ στις διακοπές είναι πάντως παιδιά να πηγαίνεις από την παραλία στην ταβέρνα.

***

*-ΕΜΕΝΑ ρε σεις, μετά από δύο γύρους με πέταξαν έξω από το γυμναστήριο. Σκασίλα μου, τον τρίτο τον έφαγα καθισμένος στο παγκάκι απ' έξω.

Ζ.

 

Καμπίσιοι

*ΚΙ έγραφε χθες η εφημερίδα ότι στο εσωτερικό διπλό της ΑΕΛ σκόραραν ο Κούνιτς κι ο Νούνιτς. Που έλεγε ο ιδιοκτήτης ότι θα κάνει την ομάδα φυτώριο ταλέντων του κάμπου. Ίσως και εννοούσε εκείνον του Κοσόβου.

Ο Λαρισαίος πάντως διαβάζοντας θυμήθηκε το ανεκδοτάκι. Που του είχαν πει ότι οι αντίπαλοι «έβαλαν μόνοι τ’ς» το τρίτο γκολ. «Καλά, πότε πήραμε και Σέρβο;»

Ζ.

 

Άλλος έσκαβε

*ΔΕΝ ήταν fake αλλά απλώς λάθος. Καμία πρόθεση από πουθενά. Το εντόπισε όμως το αετίσιο μάτι του Αρ. Αρ. Η χθεσινή φωτογραφία, που συνόδευε την παρέμβαση του αντιπολιτευόμενου συνταγματάρχη για ισοϋψή καπάκια αποχέτευσης με τα οδοστρώματα, δεν απεικόνιζε έργο της ΔΕΥΑΛ αλλά εταιρείας επικοινωνίας για εγκατάσταση οπτικής ίνας.

Λάθεψε το ‘’άλφα δύο’’, δεν λειτούργησαν και τα συστήματα ελέγχου. Ωστόσο η ΔΕΥΑΛ έχει σε εξέλιξη εργολαβία για ευθυγράμμιση των φρεατίων.

Ζ.

 

Φωτογραφίζει

*ΜΕ μια ολιγόλογη προσωπική του ανάρτηση στη σελίδα του στο διαδίκτυο, χωρίς να κατονομάζει, ο Κ. Αγοραστός απαντά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Ποιον άλλο. Εκείνοι του είχαν προσάψει, την ίδια μέρα μέσω μακροσκελούς ανακοίνωσης για το Πανεπιστήμιο, «πρεσβυωπικό βλέμμα της συντήρησης» και «αγκυλώσεις απαρχαιωμένης λογικής» μαζί με άλλα συναφή. Έγραψε λοιπόν ο περιφερειάρχης φωτογραφίζοντας τους παραλήπτες. «Το μυστικό επιτυχίας των λαϊκιστών (ανέτοιμοι και ανίδεοι όντες) είναι ένα: μπορεί να μην έχουν λύσεις στα προβλήματα (αφήνοντας τη χώρα στο έλεος της τυχαιότητας) αλλά πάντα ψάχνουν να βρουν κάποιον ένοχο (εκτός από τον εαυτό τους). Κατασκευάζουν εχθρούς, επενδύοντας σε εύκολες λύσεις όπως το ψέμα και ο διχασμός, για να κρύψουν τα τραγικά τους λάθη...» (Οπότε τώρα μπορούν και να του απαντήσουν. Αν αναγνωρίζουν κι εκείνοι τον παραλήπτη.)

Ζ.

 

Για Σαντορίνη

*- Η άλλη, αθλήτρια από το Λουξεμβούργο και τρέχει στο αγώνισμα των 800 μέτρων. Δεν φοβάται ότι κάνοντας τέτοιες αποστάσεις στη χώρα της, μπορεί σε καμιά προπόνηση να βγει εκτός συνόρων;

***

*ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Μωρό μου ετοιμάσου για Σαντορίνη.

- Αλήθεια μωρό μου;

- Ναι. (Πού το αστείο; Μα διάβαζε άρθρο με τίτλο ‘’Το 90% των ζευγαριών που επισκέπτονται τη Σαντορίνη χωρίζουν’’.)

***

*-ΚΟΠΗΚΑ ρε σεις στην οδήγηση.

-Γιατί;

-Γιατί δεν πρόλαβα να ξυριστώ στο σπίτι.

Ζ.

 

Τους ψειρίζουν

*ΔΕΝ χρειάζεται να βάζουν και αντηλιακό. Όχι επειδή είναι κατά κανόνα μελαμψοί αλλά διότι τριγυρνούν πρωινές ώρες, ανά τα ρύμας και τας οδούς της Λάρισας ξεσκαλίζοντας τους μπλε κάδους απορριμμάτων.

Συνεργεία που μαζεύουν κυρίως μέταλλα τα οποία οι Λαρισαίοι φροντίζουν να ξεχωρίζουν για την ανακύκλωση. Ο Δήμος, που έχει εγκαταστήσει και συντηρεί το σύστημα, είναι αυτός που χάνει από το συστηματικό ψείρισμα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε εντοπίσει το πρόβλημα και είχε κινηθεί αναλόγως, οπότε η δραστηριότητα είχε διακοπεί. Τώρα όμως ο Απ. Σουρλαντζής θα είναι μάλλον σε διακοπές.

Ζ.

 

Ξεχασμένα

*ΣΤΟΝ Τύρναβο βέβαια η κατάσταση είναι ασύγκριτα χειρότερη. Η τραγικότητα αποτυπώθηκε με την κλοπή των προτομών των τριών τραγικών ποιητών, από το μάλλον εγκαταλειμμένο υπαίθριο θέατρο στο λατομείο. Πρακτικά κανείς δεν ξέρει πότε τα άρπαξαν, ίσως γι’ αυτό δεν τα πρόλαβε η αστυνομία στον δρόμο. Έργα τέχνης του Καλακαλλά που πήγαν για λιώσιμο ώστε να προσποριστούν οι κλέφτες το κέρδος από τον χαλκό. Τα κλασικά, ιδίως για την περιοχή. Έργα τέχνης αφημένα στο θέατρο όπου κανείς δεν παίζει και κανείς δεν περνά από κει. Προτομές που εδώ και χρόνια είναι να μεταφερθούν μπροστά από το δημοτικό θέατρο αλλά δεν χωρούσαν, λέει. Αμέριμνοι έκατσαν και τα έχασαν, διότι ήξεραν ότι θα συμβεί. Και πολύ άργησε δηλαδή.

***

*ΟΛΑ μπορούν να διορθωθούν όμως. Αφού υπάρχουν τα καλούπια των μπρούντζινων αγαλμάτων, μπορούν να ξαναχυτευτούν. Θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα ο δήμαρχος Σαρχοσί-ταιριάζουν και στη μύτη με τον Σαρκοζί ο Σαρχώσης, λιγάκι διαφέρει ο Τύρναβος απ’ το Παρίσι βέβαια…

Ζ.

 

Κα-ρί-τσα!

*ΚΑΘΕ χρόνο και χειρότερα σ’αυτό τον τόπο…

Δεν μονολογούσε. Αγανακτισμένος ήρθε –ξανά φέτος- στα γραφεία της «Ε», ο ομογενής εξ Αμερικής. Από το Νιού Τζέρσεϊ, στα πάτρια εδάφη της Καρίτσας, όπως κάθε καλοκαίρι. Με την ελπίδα να δει κάτι να αλλάζει προς το καλύτερο στο χωριό του, να διαψεύδεται…

«Ένα κατάστημα, κοινοτικό, υπάρχει στην πλατεία, αλλά τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι κλειστό. Έρχονται τουρίστες, Έλληνες αλλά και ξένοι, θέλουν να πιουν έναν καφέ και δεν βρίσκουν να ξαποστάσουν. Φεύγουν απορημένοι. Και μαζί μ’ αυτούς κι εμείς που ζούμε εκεί… Λειτουργεί μόνο 5 με 8 το απόγευμα», έλεγε κι αναρωτιόταν: «Κι αυτός ο δήμος, δεν βάζει προδιαγραφές και όρους όταν βγάζει ένα κατάστημα εστίασης σε δημοπρασία. Κι αν τους βάζει, δεν ελέγχει αν τηρούνται;».

Και δεν φτάνει που δεν λειτουργεί. Με το που πέσει ο ήλιος, η πλατεία μετατρέπεται σε πάρκινγκ αυτοκινήτων. Την ίδια ώρα σε άλλα χωριά οι πλατείες σφύζουν από ζωή.

Όχι όμως στην Καρίτσα.

Δ. Χατζ.

 

Αγγλόφωνοι

*ΤΥΡΝΑΒΟΣ; Επιστροφή αμέσως στα αγγλικά. Κι ας ήταν στα γαλλικά ο Ιζνογκούντ. He is no good, they are dirty, etc etc…

-Τι σημαίνει “revolution”;

-Επανάσταση.

-Kαι τι σημαίνει “evolution”;

-Πανάσταση;

Z.

 

Καιροφυλακτεί

*ΔΕΝ είναι διόλου παράξενο που ο Γ. Κωτσός δεν συγκάλεσε τη διοίκηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας προκειμένου να καταλήξουν σε πρόταση για το Πανεπιστήμιο. Ήταν κι αυτή η περιφερειακή συνείδηση που καιροφυλακτούσε εκεί στα γραφεία τους. Βέβαια, ο πρόεδρος της Ένωσης των δημάρχων πήρε ξεκάθαρη θέση για την υπόθεση, μιλώντας ως υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας, της ΝΔ εννοείται.

***

*ΟΥΤΕ που του πέρασε όμως του Γ. Κωτσού από το νου να φωνάξει τους υπόλοιπους να συζητήσουν το θέμα. Καταρχάς θα διέλυε την παράταξή του. Κατά δεύτερον, τι νόημα θα είχε να συνεδριάσουν Καλογιάννης-Παπαστεργίου-Μπέος-Αλεξάκος; Σε ένα διάλογο κωφών…

***

 *Α… Και η ρηξικέλευθη πρόταση κατανομής σχολών από τον Φώτη Αλεξάκο. Ο δήμαρχος Καρδίτσας εισηγήθηκε το σύστημα 4-4-6-8. Κατανομή σχολών στη Θεσσαλία όπως και των βουλευτικών εδρών ανά νομό. Πραγματικά υπερτοπική. Η πόστα σε ρόλο υπερταχείας μεταξύ Ορφανών και Δοξαρά.

Ζ.

 

Φανάρι

*ΣΤΗ συμβολή της οδού Κύπρου με τους πεζόδρομους της Ρούσβελτ και της Ερμού υπάρχει διάβαση πεζών και πεζοφάναρο. Επειδή τη διάβαση κανείς οδηγός οχήματος δεν τη σέβεται, οι πεζοί επιλέγουν να πατήσουν το κουμπί για να τους δοθεί προτεραιότητα και να διασχίσουν το οδόστρωμα. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό ειδικά τώρα που είναι και καλοκαίρι, μέχρι να ανάψει δηλαδή ο «Γρηγόρης» ο πεζός παίρνει χρώμα από τον ήλιο, καθώς ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος.

Τροπικό το μαύρισμα στους φωτεινούς σηματοδότες της Λάρισας.

Ζ.Π.

 

Δεν…

*- ΣΥΓΓΝΩΜΗ αφεντικό. Το αυτοκίνητό μου χάλασε και δεν μπορώ να έρθω στη δουλειά.

Είχε βρει δικαιολογία ο νεαρός Λαρισαίος.

- Γιατί δεν παίρνεις το λεωφορείο;

- Δεν έχω λεωφορείο.

Ζ.

 

 

DEN TO ENTOPISE O TAXYDROMOS*ΔΕΝ το εντόπισε ο ταχυδρόμος, αυτός ξέρει πια, αλλά διερχόμενος παρατηρητικός Λαρισαίος. Το συγκεκριμένο μαγαζάκι στη Νίκαια έχει και το 137 και το 139 της οδού. Διπλή διεύθυνση.

Ζ.

 

 

 

THN OLOKLHRVSH TOY ERGOY AGROTIKHS *ΤΗΝ ολοκλήρωση του έργου αγροτικής οδοποιίας επισημαίνει κάτοικος της Τερψιθέας. Σημειώνοντας πως έχει τα κακά του χάλια ο δρόμος που οδηγεί στην κτηνοτροφική του μονάδα, όταν φέτος συντηρήθηκαν δρόμοι που έπρεπε να συντηρηθούν καμιά αντίρρηση, αλλά δεν είναι της ίδιας σημασίας με ένα δρόμο που χρησιμοποιείται καθημερινά. Υπάρχει λοιπόν πρόγραμμα έργων από τη δημοτική αρχή, από την Κοινότητα Τερψιθέας; Επίσης οι δρόμοι που συντηρήθηκαν πώς επιλέχθηκαν να συντηρηθούν;

Β.Κ.

 

 

 

 AS TON PERIMENEI NA*ΑΣ τον περιμένει να πάει να ξεφορτώσει.

Ζ.

 

 

 

MAUHMENA APO ZESTES TA PAID*ΜΑΘΗΜΕΝΑ από ζέστες τα παιδιά της Λάρισας.

Ζ.