Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδειάζει

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2018 19:03
*ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ τα χαμόγελα κατά την υπουργική επίσκεψη στο Δημαρχείο. Και τα συριζαϊκά μουστάκια επίσης.  Ζ. *ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ τα χαμόγελα κατά την υπουργική επίσκεψη στο Δημαρχείο. Και τα συριζαϊκά μουστάκια επίσης. Ζ.

*Μ΄ ΑΥΤΑ και με τούτα η Λάρισα αδειάζει καθώς ο Δεκαπενταύγουστος πλησιάζει φορτσάτος.

Το καταλαβαίνεις λέει πως πλησιάζει, όταν μέχρι και ο καρπουζάς έχει κλειδώσει την παράγκα και έχει φύγει διακοπές.

Ζ.

Αλλιώς

*ΣΤΗΝ ίδια σελίδα της εφημερίδας χθες οι δύο δράσεις, στα Διεθνή, τόσο διαφορετικής νοοτροπίας όμως. Ο μεν Τραμπ συγκροτεί στρατιωτική διαστημική δύναμη με στόχο την κυριαρχία των ΗΠΑ στο Διάστημα. Ο δε Μακρόν πιστώνει 500 ευρώ σε κάθε 18χρονο Γάλλο για να τα ξοδέψει σε πολιτιστική δραστηριότητα. Ποιος θα κερδίσει τελικά;

Ζ.

Σε άλλη

δουλειά

*ΔΕΝ είναι δα και δισυπόστατη… Πώς να παραστεί στις συναντήσεις του Κ. Γαβρόγλου η Ελ. Αναστασοπούλου, όταν για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις καθημερινώς, από το πρωί ως αργά το απόγευμα. Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης προεδρεύει στο συμβούλιο επιλογής των συντονιστών εκπαίδευσης, των νέων σχολικών συμβούλων.

Για τον ίδιο λόγο απουσίασε από την επίσκεψη του υπουργού και η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου η οποία μετέχει στο ίδιο συμβούλιο. Η διαδικασία λένε προχωρά ομαλά και εντός των προθεσμιών, ίσως η Θεσσαλία και να προηγείται των άλλων περιφερειών. (Τζάμπα χαρά πήραν καναδυοτρείς στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ με την απουσία της διευθύντριας.)

Ζ.

Παίζοντας

*ΔΙΑΒΑΖΕ ο Λαρισαίος στην εφημερίδα τις κυριότερες φάσεις του φιλικού με τον Άρη και μπερδεύτηκε. Ποιοι ήταν οι δικοί μας; Ο Κρίστινσον, ο Σαχίτι, ο Πίτι, ο Μόρσι, ο Κούνιτς κι ο Νούνιτς, έπαιζε κι ο Ναζλίδης από κει μεριά, μπλέξιμο. Αναρωτιόταν αν έχει νόημα να προσπαθήσει να μάθει το ρόστερ της ΑΕΛ, σκεφτόταν ότι μπορεί ν΄ αρχίσουν πάλι τα πηγαινέλα.

***

*Ε δεν έκανε και την καλύτερη εντύπωση που ο θρυλικός Άκης Τσοχατζόπουλος πήγε στο Καραϊσκάκη, μετά συζύγου στα επίσημα, να δει το ματς του Ολυμπιακού με τη Λουκέρνη. Μα τον αποφυλάκισαν για λόγους υγείας και ηλικίας κι εκείνος τρέχει καλοκαιριάτικα στα γήπεδα;

Ζ.

Κι αν;

*ΜΙΑ χαρά για όλους κύλησε η επίσκεψη Γαβρόγλου. Κι εκείνος έμαθε πολλά, σφυγμομέτρησε επίσης κι οι ντόπιοι του είπαν, του είπαν, του είπαν. Αμοιβαίο όφελος, είθε και για την περιοχή. Κι ο διάλογος λέει θα συνεχιστεί.

-Χμμ… Κι αν;

Ο Λαρισαίος διατύπωσε ισχυρές επιφυλάξεις. Καθότι μεσολαβεί ανασχηματισμός.

-Στην Ελλάδα είμαστε…

Ζ.

Κινέζικο

φλιτζάνι

*ΚΕΦΑΚΙΑ οι Λαρισαίες χθες, καφεδάκι στη σκιά.

- Έχετε βιβλία για το αλτσχάιμερ;

- Ναι.

- Βάλτε μου μισό κιλό κιμά.

***

*- ΠΗΓΑ καλέ σε καφετζού να βρει γιατί είναι χάλια τα νεύρα μου στο φλιτζάνι.

- Και τι σου είπε;

- Από τους καφέδες είναι.

***

*- ΞΕΡΕΙΣ να διαβάζεις τον καφέ;

- Αμέ, γύρνα ανάποδα το φλιτζάνι

- Το γύρισα. Τι λέει, τι λέει;

- Made in china.

-Μμμ… Πάλι τυρναβίτικα μιλάς.

Ζ.

 

Μαζί τους

*ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΣ και με τα θέματα Ειδικής Αγωγής, ο Χρ. Κέλλας δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το ζήτημα που ανέκυψε εξαιτίας των ‘’voucher’’ στα Προγράμματα του χώρου.

«Για πληρωμή των επιστημόνων θεραπευτών με μια βεβαίωση αγνώστου αντικρίσματος και όρων εξόφλησης, έχει οδηγήσει τους δικαιούχους στην απόγνωση και τους επαγγελματίες στα κάγκελα», κάνει λόγο ο σκιώδης υφυπουργός Παιδείας της ΝΔ. «Η όλη διαδικασία δεν δείχνει σεβασμό στις ανάγκες ενός από τα πλέον ευαίσθητα κομμάτια της κοινωνίας μας ενώ πλήττει τους επαγγελματίες θεραπευτές», τονίζει ο Λαρισαίος βουλευτής, στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας. Και περιμένει.

Ζ.

Να παραγγείλει

*ΝΕΥΡΑΚΙΑ οι νεαροί Λαρισαίοι, μάλλον λόγω πολυκοσμίας στην παραλία.

- Είδα τη σερβιτόρα ρε σεις, σηκώνω το χέρι και τι με ρώτησε; ‘’Θέλετε να παραγγείλετε;’’. Τι να της πω… ‘’Όχι… Να πω μάθημα μιας κι είμαι διαβασμένος σήμερα.’’

***

*- ΕΣΕΙΣ που τα έχετε μαζεμένα, αφήστε τα κάπου να περάσω να τα πάρω.

***

*- ΣΥΓΓΝΩΜΗ, μου λέει ο άλλος στην τράπεζα, να περάσω πρώτος; Συγχωρεμένος φίλε μου, θα είσαι αν το κάνεις. Δεν πέρασε.

Ζ.

Εκ των προτέρων

*ΦΑΝΕΡΟ πια ότι η ΝΔ επιδιώκει να κάψει την κυβερνητική οδό διαφυγής μέσω του ανασχηματισμού. Στο κόλπο και ο Μ. Χαρακόπουλος, που εμφανιζόμενος στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για «ανασχηματισμό- κουρελού με ρετάλια του ΠΑΣΟΚ». Ο Λαρισαίος ανέλυσε το σκεπτικό του: «Με τη λογική του πυροτεχνήματος σχεδιάζεται και ο ανασχηματισμός ενόψει της ΔΕΘ, στοχεύοντας να αλλάξει την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Φοβούμαι, όμως, ότι ο πολιτικός χρόνος για αυτή την κυβέρνηση έχει ήδη λήξει, έχει ήδη ακουστεί το σφύριγμα της λήξης. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα προχώρησε στην υπουργοποίηση του κ. Κουβέλη, δείχνει ότι δεν έχει πάγκο. Αυτά που ακούω ότι θα πάρει από τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, από τα πολιτικά αζήτητα, δείχνουν ότι έχει εκπνεύσει ο πολιτικός βίος αυτής της κυβέρνησης. Αν παίρνεις πολιτικά πρόσωπα από τα αζήτητα, από τα καλάθια, ρετάλια, ο ανασχηματισμός, θα είναι ανασχηματισμός κουρελού».

Ζ.

Πιέζεται

*ΕΝΑΣ ακόμη υποψήφιος δήμαρχος Λαρίσης. Ο επονομαζόμενος από τους φίλους και περιφερειάρχης, καθώς είχε γράψει ιστορία προ ετών με την καρατζαφέρειας έμπνευσης υποψηφιότητά του. Ο Δημ. Μητσιούλης λοιπόν πιέζεται λέει από φίλους και στελέχη του κόμματος να κατέλθει για δήμαρχος αυτή τη φορά. Γιατί, απαγορεύεται; Και εν πάση περιπτώσει αν δεν μπορεί αυτός να τους δώσει πόδι, σίγουρα μπορεί να τους δώσει τα παπούτσια στο χέρι.

Ζ.

Με λεξιλόγιο

*Η Λαρισαία παρακολουθούσε από το παράθυρο στον ακάλυπτο, με το αυτί τεντωμένο και ενημέρωνε.

- Καλέ, η Ελένη βρίζει τον άντρα της εδώ κι ένα τέταρτο κι ούτε μια φορά δεν επανέλαβε την ίδια βρισιά.

- Ε, τι περίμενες… Φιλόλογος είναι η κοπέλα.

Ζ.

Υπουργικά

και άλλα

*ΚΑΠΟΙΑ στιγμή στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ όπου διεξαγόταν η συζήτηση για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέβηκαν οι τόνοι. Ένας καθηγητής επιτέθηκε λεκτικά σε συναδέλφους του που τάσσονται υπέρ της συνένωσης κατηγορώντας τους για μικροπολιτικά παιχνίδια. Δεν άρεσε καθόλου στον υπουργό Παιδείας Γαβρόγλου αυτό και αμέσως παρενέβη λέγοντάς του «Είστε καθηγητής εσείς και εκφράζεστε έτσι; Σας παρακαλώ να σταματήσετε». Ο ίδιος άλλωστε το είπε πολλές φορές κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα «Χρειάζεται συζήτηση και όχι κραυγές και εντάσεις».

*ΚΑΤΑ τη διάρκεια των τοποθετήσεων των κοσμητόρων και των καθηγητών των σχολών ακούστηκαν αρκετές διαφωνίες για το σχέδιο του νέου Πανεπιστημίου. Ο υπουργός όμως τους το ξεκαθάρισε «Πρέπει να το λύσετε μεταξύ σας. Θέλετε να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα ή όχι; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με το ζόρι. Αν αποφασίσετε και το πείτε ευθαρσώς ότι δεν θέλετε, υπάρχει η σχετική νομοθεσία και το ΤΕΙ μπορεί να πορευτεί μόνο του, αναβαθμισμένο αλλά μόνο του. Κάτι τέτοιο όμως δεν το εύχομαι, πιστεύω ότι όλα μπορούν να λυθούν».

*ΠΡΟΤΙΜΑ το περπάτημα από τις μετακινήσεις με ΙΧ ο Γαβρόγλου, όπως φάνηκε από την επίσκεψή του στη Λάρισα. Όταν ξεκίνησαν για την ξενάγηση στο ΤΕΙ Θεσσαλίας εκείνος πρότεινε να πάνε με τα πόδια, βέβαια τελικά η ξενάγηση έγινε με αυτοκινητοπομπή καθώς τον πληροφόρησαν ότι πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις, αφού το ΤΕΙ Θεσσαλίας εκτείνεται σε τεράστιες εκτάσεις. Όμως στο κέντρο της Λάρισας ο υπουργός περπάτησε και ας ήταν και μεσημέρι. Από την Περιφέρεια στο Δημαρχείο με τα πόδια, μετά στο ξενοδοχείο και στο τέλος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Λάρισα είναι και μικρές οι αποστάσεις, το θεώρησε υπερβολή να μετακινείται με αυτοκίνητο.

Ν.Π.

Τον παραδέχτηκε

*«ΣΕ παραδέχομαι» είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και συμπλήρωσε «Όταν σου ζήτησα να μου πεις τι έχεις κάνει εσύ ως περιφερειάρχης για την εκπαίδευση, δεν περίμενα τόσα έργα και τόσες έξυπνες επενδύσεις για την παιδεία. Ομολογώ ότι δεν το γνώριζα». Ευχαριστήθηκε ο περιφερειάρχης και με το δίκιο του. Εξάλλου τόσα χρόνια έχει αποδείξει ότι κανένα ευρώ από πρόγραμμα δεν πάει χαμένο. Οι επενδύσεις σε έργα είναι το ισχυρό του χαρτί.

Ν.Π.

Αγανάκτηση

*ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ μητέρα τηλεφώνησε στην «Ε» για να διαμαρτυρηθεί για το νέο ωράριο που προτίθεται να εφαρμόσει ο Γαβρόγλου στα σχολεία. «Φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Έρχεται ο Φίλης λέει τα παιδιά να σχολάνε 1.15 γιατί κουράζονται. Ποιος γονιός σχολάει από τη δουλειά του τέτοια ώρα; Άντε να τα πάμε Ολοήμερο. Έρχεται ο Γαβρόγλου λέει τα παιδιά δεν αποδίδουν νωρίς το πρωί, να ξεκινούν πιο αργά τα μαθήματα στις 9. Πόσοι ξεκινούν τη δουλειά τους μετά τις 9 το πρωί;

Παίζουν παιχνίδια και την πληρώνουμε εμείς», είπε οργισμένη. Είναι πάντως γεγονός ότι παρότι ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι σίγουρο, ήδη προκλήθηκε αναστάτωση.

Ν.Π.

Στο έλεος

του Θεού

* ΤΗ δυσάρεστη εμπειρία που βίωσε στα παράλια της Αγιάς δημοσιοποίησε συμπολίτης μας, αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σωτηρίτσας. Το παιδάκι του μετά από ατύχημα που είχε στα δάκτυλα του χεριού του, χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη. Μετέβη στο ΚΥ Σωτηρίτσας στις 4 παρά το μεσημέρι και διαπίστωσε ότι αυτό ήταν κλειστό. Ευτυχώς λειτουργούσε φαρμακείο της περιοχής, όπου ο φαρμακοποιός με τις κατάλληλες ενέργειες φρόντισε το παιδί, ώστε αυτό να πονάει λιγότερο. Την επόμενη μέρα, όταν και απευθύνθηκε στους υπαλλήλους του Κέντρου Υγείας είχε μια απαξιωτική συμπεριφορά, όπως καταγγέλλει, παραπέμποντάς τον για τα παράπονα σε ανωτέρους τους. Αυτό που διερωτάται, αλλά προφανώς δεν θα λάβει απάντηση, είναι πώς γίνεται με τόσο κόσμο στα παράλια της Αγιάς, το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής να μην λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, καθημερινά; Θα κάνουμε συμφωνία με την τύχη μας για το πότε θα χρειαστούμε ιατρική βοήθεια; Και αν επρόκειτο για κάτι πιο σοβαρό από ένα ατύχημα στο χέρι; Και αν χρειαζόταν βοήθεια κάποιος τουρίστας, που τόσα χρήματα σπαταλούμε για προβολή ώστε να τους φέρουμε στη χώρα μας; Ποια η δυσφήμιση της περιοχής;»

Κάθε απάντηση δεκτή…

Γ.Ρ.

Διαδοχή

*ΣΤΗΝ εκλογή του νέου μητροπολίτη Λαρίσης και τα όσα διαδραματίζονται παρασκηνιακά αναφέρεται σε εκτενές ιντερνετικό άρθρο του ο Σωτ. Τζούμας, γνωστός στα εκκλησιαστικά από την εποχή του μακαριστού Χριστόδουλου.

Αφού επισημάνει ότι «η Μητρόπολη Λαρίσης είναι μία από τις πέντε σημαντικότερες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίζηλη Μητρόπολη με μεγάλη ιστορία. Και ιδιαιτέρως πολύπαθη», αναφέρεται στα εκκλησιαστικά γεγονότα της Λάρισας και τον κρίσιμο κατευναστικό ρόλο του Κεκοιμημένου Ιγνάτίου. «Και η συμβολή του Ιγνατίου υπήρξε μεγίστη. Και μόνον γι’ αυτό θα έπρεπε να εκτιμούσαν διπλά τα όσα υπέστη στη Λάρισα οι Άγιοι Αρχιερείς μας και θα έπρεπε να τον διαδεχθεί ένα από τα πνευματικά του παιδιά. Τιμής και αναγνωρίσεως της προσφοράς του ένεκεν».

***

*ΚΑΙ συνεχίζει «τόσο ο πρωτοσύγκελος Λαρίσης αρχιμ. Αχίλλειος Τσούτσουρας, για την προαγωγή του οποίου μόχθησε προσωπικά ο αείμνηστος Ιγνάτιος, αλλά η Ιεραρχία δεν του επέτρεψε να χαμογελάσει ως Πατέρας, πριν φύγει από τη ζωή, όσο και ο γεν. αρχιερατικός επίτροπος αρχιμ. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ένας επίλεκτος, δραστήριος και αποτελεσματικός κληρικός, θα αποτελούσαν δύο πολλές καλές περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να συνεχίσουν το έργο του φιλήσυχου Ιγνατίου από εκεί που το σταμάτησε ο αδόκητος θάνατός του. Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει άλλες σκέψεις και άλλο προσανατολισμό για το πώς πρέπει να πληρωθεί η εν λόγω Μητρόπολη». Αφού αναφέρεται σε ονόματα πιθανών διαδόχων, πρωτοσύγκελων και αρχιγραμματέων της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, εξ απορρήτων συνεργατών του Ιερώνυμου, ο αρθρογράφος εισάγει κι ένα νέο όνομα στη συζήτηση.

***

*«ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ αλλά όχι και έσχατος, ο αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς. Το όνομά του άρχισε να ακούγεται τελευταία ως ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τη Μητρόπολη Λαρίσης. Είναι καθηγητής Κανονικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ομιλεί πέντε ή έξι ξένες γλώσσες και έχει αφήσει ανεξίτηλη την ακαδημαϊκή του σφραγίδα στα Πανεπιστήμια της Σορβόνης στα οποία διέπρεψε.

Για τον εν λόγω κληρικό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαθέτει μεγάλη εκτίμηση γι’ αυτό και φρόντισε εγκαίρως να τον δέσει στο άρμα της Εκκλησίας της Ελλάδος… Δεν ξέρουμε αν δόθηκε επισήμως το «χρίσμα» στον φερόμενο ως εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου. Το βέβαιο είναι ότι άρχισε να διαδίδεται η φήμη αυτή στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Εντός των επόμενων ημερών και σίγουρα έως την εορτή του Τιμίου Σταυρού, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έχει δώσει την επίσημη θέση του».

Ζ.

 

 2STO PERIUVRIO THS PROSFATHS

* ΣΤΟ περιθώριο της πρόσφατης λιτής εκδήλωσης στην Ελασσόνα για τη μετονομασία μικρής πλατείας («Ειρήνης») σε πλατεία «Βασ. Αγοράστη».

Συγκίνησαν τα λίγα λόγια της συζύγου του πρ. δημάρχου και βουλευτή – «απόμαχης» εκπαιδευτικού Ελένης Γιούλη – Αγοράστη: «Ζώντας κοντά του πενήντα και πλέον χρόνια έμαθα και εγώ να αγαπώ την Ελασσόνα και τους ανθρώπους της και να την θεωρώ ως πρώτη πατρίδα μου και δεύτερη τη Μεσσηνία από όπου κατάγομαι».

Στη φωτ. της «Ε», έχοντας δίπλα της τον σημερινό δήμαρχο Νίκο Ευαγγέλου και τους πρ. δημάρχους Γιώργο Πασχόπουλο και Πέτρο Χατζήνα.

Ι.Μ.

 

 

 3PARA TA ANTIUETVS PERIGRAFOMENA

*ΠΑΡΑ τα αντιθέτως περιγραφόμενα από τις εικόνες που κατέγραψε κυλιόμενος ο φακός του Β. Ντάμπλη, πιστόλια δεν βγήκαν στη συνάντηση Αγοραστού-Γαβρόγλου. Ούτε καν λεκτικά.

Ζ.