Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απέραντη λαμαρίνα

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2018 19:45
*ΥΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΙ τον υπουργό Γαβρόγλου στο ΤΕΙ, είχαν κρύψει τα θρανία  απ’ το μάθημα του Μητσοτάκη πέρυσι στο Βλαχογιάννι.  Ζ. *ΥΠΟΔΕΧΟΜΕΝΟΙ τον υπουργό Γαβρόγλου στο ΤΕΙ, είχαν κρύψει τα θρανία απ’ το μάθημα του Μητσοτάκη πέρυσι στο Βλαχογιάννι. Ζ.

*ΑΥΤΗ η εντυπωσιακή αλλά τόσο συνηθισμένη πια εικόνα αναμένεται να δημιουργηθεί και τούτη την Κυριακή στην απέραντη παραλία Αγιοκάμπου-Σωτηρίτσας-Βελίκας.

Με τα χιλιάδες αυτοκίνητα, αραγμένα παρά θιν’ αλός κυριολεκτικά. Στον παραλιακό δρόμο και δίπλα στα μεγάλα πάρκινγκ της αμμουδιάς, ένας απίστευτος αριθμός ΙΧ. Στριμωγμένα, να αχνίζουν κάτω από τον καυτό ήλιο κατά μήκος της ακτογραμμής των 11 χιλιομέτρων. Λαμαρίνα κι ‘’αγιοσοθεός’’, μια τεράστια τενεκεδούπολη δημιουργείται κάθε φορά, όσο πιάνει το μάτι κι ακόμα παραπέρα. Η Λάρισα και η θεσσαλική ενδοχώρα εκδράμει ασυγκράτητα τις καλοκαιρινές Κυριακές. Βρέξει δεν βρέξει, έχει δεν έχει κύμα, ο κόσμος πάει θάλασσα. Με τα κάρα του.

Ζ.

 

Αντικαταστάτης

*ΠΟΛΥ πρόθυμος εμφανίστηκε ο Λαρισαίος, που είναι να επιστρέψει στο γραφείο τη Δευτέρα.

- Όποιος θέλει να κάνω και τις δικές του διακοπές, από αύριο μπορώ.

***

*Ο άλλος έβλεπε πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

-Το καλό του καύσωνα βρε παιδιά είναι που ζεσταίνονται κι οι κρυόκωλοι.

***

*- ΠΟΛΛΗ άμμο είδα στις φωτογραφίες. Πού ήσουν;

- Στην οικοδομή.

Ζ.

 

Καλής προαίρεσης

*ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ άβρεχος πέρασε, από τη Λάρισα τουλάχιστον, ο Κ. Γαβρόγλου. Ηπίων τόνων έως μειλίχιος ο υπουργός Παιδείας αλλά δίχως να μασήσει τα λόγια του, με επιχειρηματολογία αλλά και καλή προαίρεση, όχι μονάχα δεν προκάλεσε εντάσεις αλλά μέχρι και τιμητική πλακέτα έλαβε από το ΤΕΙ και τον Ξεν. Σπηλιώτη.

Σε καλό κλίμα και η συνάντηση με τον Κ. Αγοραστό. Η καλή προαίρεση περίσσεψε αμφιπλεύρως. Και ο υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση του περιφερειάρχη να συναντηθούν ξανά για το θέμα του Πανεπιστημίου, στην Αθήνα, παρουσία και όλων των ενδιαφερόμενων δημάρχων. Διάλογος μέχρι τελικής πτώσης. Αν και ο Κ. Γαβρόγλου χάραξε ευκρινώς τα όρια στον ρόλο των αυτοδιοικητικών, δεν θα αποφασίσουν εκείνοι. Το αν θα μαλώσουν στη συνάντηση, αφού διαφωνούν, επαφίεται στη διακριτική τους ευχέρεια. Άγνωστο αν ο υπουργός θα καλέσει και τον Μπέο Αχ, αχ, αχ.

Ζ.

 

Κλασικά

*ΩΣ μέσος Λαρισαίος και φέτος στις διακοπές του ο δήμαρχος. Έφυγαν οικογενειακώς μια βδομάδα στην Κρήτη, αυτό είναι το πλεονέκτημα να έχεις συμπέθερους απ’ το νησί. Κι ύστερα η μεγάλη οικογένεια, με παιδιά και εγγόνια στο εξοχικό στη Σωτηρίτσα κι ο Απ. Καλογιάννης να πηγαινοέρχεται κάποιες μέρες από τη Λάρισα. Τις υπόλοιπες μπεκιάρης στην πόλη.

Ζ.

 

Διάλεκτοι

*H Θεσσαλονικιά κουβέντιαζε με την Καρδιτσιώτισα στη Βελίκα.

-Άσε πού να σε λέω. Δύο μέδουσες χθες στη θάλασσα, χάλια…

-Ιγώ; Τι σ’έδουσαμαρή… (Καλά λέει ο άλλος, ‘’ούτε στο Χολυγούντ δεν γίνονται αυτά’’.)

Ζ.

 

Άλλος Πάνος

*ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ με απόλυτη μυστικότητα κι έδρασαν αστραπιαία. Η Γωγώ, ο Φάνης κι ο Πάνος κανόνισαν τη συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς στην έναρξη του φετινού Παζαριού. Νταηλίδικα το ρύθμισαν Αποστολίδου και Χατζηγρίβας, διότι δεν ήταν ο καθ’ύλην αρμόδιος Σάπκας αλλά ο άλλος Πάνος αντιδήμαρχος, ο Νταής, ένεκα το Παζάρι. Ίσως να είχε και καμιά παλιά γνωριμία μέσω του Τίτο.

***

*ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι ο παγκόσμιας εμβέλειας Σέρβος συνθέτης δεν βρίσκεται αυτό τον καιρό σε περιοδεία, θα συγκροτήσει την μπάντα του ειδικά για τη Λάρισα, για μία και μοναδική εμφάνιση. Όσο για το οικονομικό, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αλλά ανάγκη από λεφτά δεν έχει ο άνθρωπος. Η συναυλία γίνεται προφανώς σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Δήμου και Επιμελητηρίου για προβολή βαλκανικών προϊόντων σε παράλληλες με το Παζάρι εκδηλώσεις. Αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία η παρουσία του Μπρέγκοβιτς, που θα προσελκύσει κόσμο πολύ πέρα κι από τη Θεσσαλία.

Ζ.

 

Σουλεϊμάνα

*ΕΙΧΕ απηυδήσει η Λαρισαία.

-Μάνα μετά σου λέει μάνα…

-Ποια Σουλεϊμάνα καλέ; (Ποιος είπε ότι δεν τις επηρεάζουν τα τούρκικα στην τιβί…)

Ζ.

 

Νευράκια

*ΟΛΟΙ για αναχώρηση από την πόλη, κατά κανόνα όμως με άγχος και άρα με εκνευρισμό. Σαν τον νεαρό οικογενειάρχη που χθες το πρωί ξεφυσούσε με ανοιχτό το πορτμπαγκάζ, κάποια φορτωμένα άλλα πράγματα απ’ έξω, σιγομουρμούριζε κοιτώντας πάνω προς τη βεράντα της πολυκατοικίας. «Είπα να φορτώσω αποβραδίς, δεν είπα; Άσε το πρωί, μου λέει, δέκα λεπτά θα κάνουμε και να τώρα…». Μα αν δεν ήξερε εκείνη, τότε ποιος;).

Ζ.

 

Των ‘’εξ ‘’

*ΑΠΟ τη μια ο Κώστας Κοντσιώτης και η ΔΑΚΕ-ΝΔ, από την άλλη ο Δημ. Παπαδόπουλος των Παρεμβάσεων-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την τρίτη η Ερμ. Μαγαλιού από ΣΥΝΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ, από την παράλλη ο Δημ. Γεωργούσης επίσης του ΠΥΣΔΕ, όπως και ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας, συν η έκτη πλευρά, η περιφερειακή διευθύντρια Ελ. Αναστασοπούλου. Κανονικό εξάπλευρο και στις κορυφές του οι ισάριθμοι διευθυντές γυμνασίων που ταλαιπωρούνται και ταλαιπωρούν σ’ αυτή την εξωφρενικής εξέλιξης ‘’υπόθεση των εξ ‘’.

***

*ΧΙΛΙΑΔΕΣ, λίγο είναι, μάλλον εκατομμύρια λέξεις στο χαρτί και στο αυτί, έναν χρόνο καιρό τώρα. Επιστολές, ανακοινώσεις, δημόσιες αντιπαραθέσεις στα ραδιοτηλεοπτικά, επιπλέον και δικόγραφα ένα σωρό, συζητήσεις στο παρασκήνιο αλλά και σε επίσημες συνεδριάσεις, παρεμβάσεις στο Υπουργείο, κομματικοί καβγάδες, ερωτήσεις στη Βουλή, το f/b να βουίζει, άλλη δουλειά δεν έχουν φαίνεται, μήτε η εκπαίδευση άλλο σοβαρότερο πρόβλημα.

***

*Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, οι εξυπνάδες πάνε σύννεφο, κανένας δεν κάνει πίσω, ούτε οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, σιγά το μεγάλο αξίωμα δηλαδή-διευθυντής σχολείου, έξι από τους αμέτρητους που έχει η Λάρισα μόνο, σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, συν τα νηπιαγωγεία. Ούτε ένας τους δεν σπάει το θολό τζάμι, πίσω από το οποίο εξελίσσεται ο καβγάς. (Η κοινωνία, ακόμη και η εκπαιδευτική κοινότητα, ούτε για πλάκα πλέον δεν ασχολείται με το θέμα. Δεν βαρέθηκε, απηύδησε.)

Ζ.

 

Ποια άθληση…

*ΔΕΝ είχαν και πολύ όρεξη για άθληση οι νεαροί Λαρισαίοι.

-Ο προσωπικός γυμναστής που τον χρησιμοποιώ και για να μου κουβαλάει πράγματα; Πέρσοναλ τρέιλερ.

***

*- ΓΡΑΦΤΗΚΑ στο γυμναστήριο για να ξαναβρώ τη φόρμα μου.

- Τσάμπα γράφτηκες. Αν ψάχνεις την μπλε φόρμα, την έχω στα άπλυτα.

***

*-ΤΙ κάθεσαι στο χολ τόση ώρα;

-Ο γιατρός είπε να κάνω μια ώρα διάδρομο.

Ζ.

 

Παραιτήσεις;

*ΔΕΝ ήταν ακριβώς ΣΥΡΙΖΑ ο Λαρισαίος. Προσπαθούσε να προσεγγίσει την υπόθεση όσο γίνεται αντικειμενικά.

- Προφανώς φταίει το κράτος που δεν κατάφερε να προστατέψει τους πολίτες του κι αυτοί που το διαχειρίζονται έχουν τις ευθύνες τους. Να όμως που κάποιοι παραιτήθηκαν ή έστω απομακρύνθηκαν μετά τις φωτιές που εξελίχθηκαν δολοφονικά. Από εκείνους που κατέστρεψαν την Ελλάδα ολόκληρη όμως, κανείς δεν θεώρησε τον εαυτό του υπεύθυνο, ουδείς παραιτήθηκε ποτέ. Αντιθέτως επιμένουν να επανεκλεγούν κιόλας.

Ζ.

 

Τι αόρατα…

*ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ στοιχεία, πληροφορήθηκαν οι Λαρισαίοι, για τις τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των αμερικάνικων ‘’Στελθ’’, των υπερσύγχρονων αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων που προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης. Το κυριότερο που είναι αόρατα, καταφέρνουν και πετούν λάθρα, προς τούτο και ‘’Stealth’’. Αόρατα αλλά οι Λαρισαίοι και τα άκουσαν να βουίζουν πάνω από την πόλη και τα φωτογράφισαν να πετούν μέχρι και βίντεο τα τράβηξαν σηκώνοντας τα κινητά τους. «Αόρατα» για τα ραντάρ, διότι άμα πλησιάσουν τόσο ώστε να τα δεις, θα σε έχουν δει αυτά πρώτα πολύ νωρίτερα και πάει…

Ζ.

 

Υπήρχε λόγος

*«ΥΠΑΡΧΕΙ και αναπληρωματικός στο Συμβούλιο Επιλογής», σχολιάζει εκπαιδευτικός, κακόβουλος προφανώς, τις εξηγήσεις της Ελ. Αναστασοπούλου για τον λόγο απουσίας της από την επίσκεψη του προϊσταμένου της υπουργού Παιδείας. Ο ίδιος όμως, που σημειωτέον δεν είναι της Δευτεροβάθμιας, εκτιμά ότι ειδικά τη συγκεκριμένη κρίσιμη Πέμπτη, η περιφερειακή διευθύντρια δεν θα μπορούσε να λείψει από το Συμβούλιο, «διότι τότε περνούσαν από συνέντευξη οι περισσότεροι υποψήφιοι σχολικοί σύμβουλοι απ’ αυτούς που κυμαίνονταν σε μόρια μεταξύ 23 και 24». Και συμπληρώνει με νόημα: «Οι συνεντεύξεις ήταν μέχρι 2:30, μετά μπορούσες να πας όπου θέλεις. Ως τον Βόλο π.χ. , όπου βρισκόταν ο υπουργός το απόγευμα-βράδυ». (Εκεί θα πήγε, υποθέτει, η αντιπρύτανης Ιω. Λαλιώτου, την απουσία της οποίας είχε επικαλεστεί η διευθύντρια.)

Ζ.

 

Οξυμένη Οξυά

*ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ λένε σε πάνω από 10.000 οι ψηφοφόροι που προέρχονται από την Οξυά Καρδίτσας. Και προσφάτως στο ετήσιο Αντάμωμα στο χωριό τους, εξέδωσαν Ψήφισμα με πολύ συγκεκριμένα αιτήματα για την αναβάθμισή του. Το ενέκριναν διά ανατάσεως των χειρών τους οι συγκεντρωθέντες στην πολυπληθή εκδήλωση. Τι ζητούν; Βασικά μια πλατεία, καθώς το δικό τους λένε είναι το μοναδικό χωριό στην Ευρώπη που δεν έχει. Και ασφαλτόστρωση επίσης απαιτούν στο εσωτερικό δίκτυο του εκτεταμένου οικισμού τους ώστε να εξυπηρετούνται στην καθημερινότητά τους. Απλά πράγματα και μάλλον αυτονόητα. Ως ανταπόδοση δηλώνουν ότι θα συναινέσουν στη δημιουργία των αιολικών πάρκων στην περιοχή τους, για τα οποία παρατηρούνται αντιδράσεις. (Ανέδειξαν και τριμελή επιτροπή διαχείρισης της υπόθεσης. Τους Κων. Μπλέτσα, Γ. Πάττα και Χρ. Ευθυμίου.)

Ζ.

 

Ακούγεται

*ΚΑΤΑ μία εκδοχή είναι σενάριο στημένο από αντιπάλους, υπονομευτικό των σχέσεων της Συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα διαδιδόμενα όμως έχει υπαρκτή βάση. Στην εκτίμηση λένε του καθηγητή ότι μπορεί εύκολα να κερδίσει τον Δήμο της Λάρισας. Οπότε και Ν. Τσιλιμίγκας για υποψήφιος δήμαρχος; Με την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ εννοείται. Και το πλήθος παραγόντων πασοκικής απόκλισης που περιβάλλουν τον Απ. Καλογιάννη; Ε, θα ακολουθήσουν υποτίθεται τον καρδιοχειρουργό. Αν και θα χρειαστεί νυστέρι για να ξεκολλήσουν οι περισσότεροι. Σενάριο πάντως είναι, όχι γεγονός.

Ζ.

 

Νόμοι

* ΜΕ αφορμή ρεπορτάζ της «Ε» για το μαζικό σάλτο λαθρεπιβατών από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ) Αθαν. Νταβούρας σημειώνει ότι «διαβάζοντας το ρεπορτάζ της «Ε» για τους λαθρεπιβάτες μετανάστες, σκέφτομαι πολύ απλά, δηλαδή… με ένα χαρτί υποβολής ασύλου, το οποίο θα τελεσιδικήσει μάλλον… ποτέ, μπορεί οποιοσδήποτε να περιφέρεται και να κάνει στη χώρα, ό,τι επιθυμεί;

Διατάραξη συγκοινωνιών ή κάποιο άλλο αδίκημα δεν υπήρξε; Αν είχαμε ο μη γένοιτο, θύματα τι θα λέγαμε τώρα; Δυστυχώς έχει επικρατήσει και όχι άδικα μια γενική αίσθηση ατιμωρησίας. Έχουμε πολλές φορές καταλήψεις δρόμων από παράνομους ή μη μετανάστες, όπως π.χ. στο Κουτσόχερο. Υπάρχουν ποινικά αδικήματα… Πόσες ανάλογες δικογραφίες κατά συγκεκριμένων προσώπων έχουν γίνει;

Όπως π.χ. στις περιπτώσεις των αγροτών ή άλλων κοινωνικών ομάδων; Μέχρι πότε αυτή η ανεκτικότητα από το επίσημο κράτος; Αυτά τα λίγα για να γνωρίζουν και οι πολίτες υπό ποίο πλαίσιο ασκεί τα καθήκοντά του ο Αστυνομικός… Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι ρατσισμός. Αντιθέτως η επιλεκτική εφαρμογή τους είναι αντισυνταγματική και σίγουρα ρατσιστική!» καταλήγει ο κ. Νταβούρας.

Β.Κ.

 

Ανυπολόγιστη ζημιά

* ΕΝΑΣ κλάδος που απειλείται σφόδρα από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τα άκαιρα παιχνίδια του καιρού είναι αναμφίβολα ο αγροτικός, καθώς όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι οι αγρότες διαθέτουν …μαγαζί χωρίς σκεπή. Όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες ζημιές του ΕΛΓΑ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι παραγωγοί μετρούν τις πληγές που αφήνει πίσω του ο καιρός, με ανυπολόγιστες ζημιές. Γιατί δεν είναι μόνο η μειωμένη παραγωγή, αλλά και η απώλεια της ποιότητας που έχει αντίκτυπο στην τιμή που θα απολαύσει ο αγρότης. Ζημιά που φυσικά δεν αποζημιώνεται.

Από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν υποβληθεί 73.216 δηλώσεις για αποζημίωση ζημιάς, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τις βροχές της 27-28ης Ιουλίου. Πρώτο ζημιογόνο αίτιο για την ελληνική παραγωγή το 2018 είναι οι βροχές (35.842 αιτήσεις), με το χαλάζι να έρχεται στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά (22.927) και ακολουθεί η ανεμοθύελλα με 7.164 δηλώσεις. Στη Θεσσαλία οι νομοί Λάρισας και Καρδίτσας φαίνεται να επλήγησαν περισσότερο, με την ντομάτα να έχει χτυπηθεί περισσότερο και ακολουθούν κεράσια κι άλλα οπωροφόρα δέντρα, αλλά και τα καρπούζια. Όλοι συμφωνούν πλέον ότι η κυβέρνηση οφείλει (και τη συμφέρει) να επενδύσει περισσότερο σε προληπτικά μέτρα προστασίας της παραγωγής από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και φυσικά να εργαστεί περισσότερο για την προστασία του περιβάλλοντος, παρά να αναζητά πόρους (και από την Ε.Ε.) για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Γ.Ρ.

 

 

XRRRR XRRR EN KINHSEI*ΧΡΡΡ, χρρρ, εν κινήσει; Επίτευγμα για τον Β. Ντάμπλη να αποτυπώσει με τέτοιο φόντο τον Β. Ζωγράφο ενώ ενημερώνει τον υπουργό Παιδείας.

Ζ.

 

 

 

KI OTAN TO EIDE O LARISAIOS*ΚΙ όταν το είδε ο Λαρισαίος φέρων το ίδιο ονοματεπώνυμο, δήλωσε ότι δεν ευκαιρεί για θαύματα.

Ζ.

 

 

EPITELOYS LEEI MIA UESH PARKINGK

*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, λέει… Μια θέση πάρκινγκ για χοντρούς που ψήνουν. Ο καθένας βλέπει ό, τι θέλει.

Ζ.

 

 

 

KATI TETOIO UA EIXE DEI O*KATI τέτοιο θα είχε δει ο Μπιθικώτσης κι έλεγε μετά για ένα όμορφο αμάξι με δυό άλογα, το ένα άσπρο κλπ κλπ…

Ζ.

 

 

BOYIZEI TO DIADIKTYO* «ΒΟΥΙΖΕΙ» το διαδίκτυο από απόδειξη σε καφέ που δημοσιοποιήθηκε, προχθές στη Βενετία. 2 μικρά νερά 20 ευρώ, 2 εσπρέσο 23 ευρώ…Και «ξεσπάει» ο Έλληνας: «…έρχονται εδώ και κάνουν παζάρι ακόμη και στις σαγιονάρες».

Ι.Μ.