Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυρίως η Παναγία

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2018 19:45
*ΕΝΤΟΣ της περιφέρειάς του οι κλασικά ολιγοήμερες διακοπές του Κ. Αγοραστού. Στη Σκιάθο ο περιφερειάρχης, τον εντόπισε στις Κουκουναριές το ‘’Ό,τι συμβαίνει στη Σκιάθο’’, οπότε κλικ.  Ζ. *ΕΝΤΟΣ της περιφέρειάς του οι κλασικά ολιγοήμερες διακοπές του Κ. Αγοραστού. Στη Σκιάθο ο περιφερειάρχης, τον εντόπισε στις Κουκουναριές το ‘’Ό,τι συμβαίνει στη Σκιάθο’’, οπότε κλικ. Ζ.

ΚΙ οι Λαρισαίοι γιόρτασαν την Παναγία, μεγάλη η χάρη της, πολύ μεγάλη.

Όπως γράφει κι ο Ζοζέ Σαραμάγκου στο ‘’Ταξίδι του Ελέφαντα’’, σ΄ έναν από τους ιδιότυπης γραφής διαλόγους του όπου ο Πορτογάλος αξιωματικός συζητά, κάπου στα 1550, με τον εξευρωπαϊσμένο Ινδό που συνοδεύει το ζώο. Σημειωτέον ότι ο Πορτογάλος νομπελίστας γράφει με μακρόσυρτες προτάσεις, σπάνιες οι τελείες του, δίχως σημεία στίξης πλην των κομμάτων, ενώ χρησιμοποιεί τα κεφαλαία γράμματα μόνο για να φαίνεται η εναλλαγή των συνομιλητών στους διαλόγους.

***

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη θρησκεία σου, ποιος δημιούργησε το σύμπαν, ρώτησε ο διοικητής, Ο βράχμα, κύριέ μου, Άρα αυτός είναι ο θεός, Ναι, αλλά όχι ο μοναδικός, Εξήγησέ το, Δεν φτάνει μόνο να δημιουργηθεί το σύμπαν, πρέπει και κάποιος να το συντηρεί, κι αυτό είναι δουλειά άλλου θεού, που ονομάζεται βισνού, Υπάρχουν κι άλλοι θεοί εκτός απ΄ αυτούς, Έχουμε χιλιάδες, αλλά ο τρίτος σε σπουδαιότητα είναι ο σίβα, ο καταστροφέας, Θέλεις να πεις ότι αυτό που συντηρεί ο βισνού το καταστρέφει ο σίβα, Όχι, διοικητά μου, με τον σίβα ο θάνατος νοείται ως γενεσιουργός αρχή της ζωής, Κι αν κατάλαβα καλά οι τρεις τους αποτελούν τριάδα, είναι μια τριάδα, όπως στον χριστιανισμό, Στον χριστιανισμό είναι τέσσερις, και συγγνώμη για το θάρρος, Τέσσερις, αναφώνησε ο διοικητής κατάπληκτος, και ποιος είναι ο τέταρτος, Η παναγία κύριέ μου, Η παναγία είναι απ΄ έξω, εδώ έχουμε τον πατέρα, τον υιό και το άγιο πνεύμα, Και την παναγία, Εξηγήσου, μη σου κόψω το κεφάλι, Δεν άκουσα να ζητούν και πολλά από τον θεό, ούτε από τον ιησού, πόσο μάλλον από το άγιο πνεύμα, αλλά της παναγίας της έχουν κοπεί τα χέρια από τις τόσες παρακλήσεις, ικεσίες και δεήσεις που καταφτάνουν καθημερινά όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, Πρόσεχε τριγυρνά η ιερά εξέταση, για το καλό σου μην μπαίνεις σε ολισθηρά εδάφη.

Ζ.

 

Ως αργά

ΠΑΡΑΜΟΝΗ Δεκαπενταύγουστου, μετά τις 3 το μεσημέρι κι ο Κ. Αγοραστός στο γραφείο του, να εξετάζει θέματα με τους αντιπεριφερειάρχες του, τον Γ. Λαδόπουλο και τον Γ. Καλτσογιάννη. Και καλά, αυτούς μπορούσε να τους πείσει επιστρατεύοντας Ν. Καζαντζάκη. «Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Κάτι τέτοια έγραφε μετά σε σχετική ανάρτησή του, ο και ινσταγκραμιακός περιφερειάρχης. Καλά τους αντιπεριφερειάρχες, το τραβάει κι ο οργανισμός τους. Οι κοπέλες της γραμματείας όμως, που έπρεπε να υπομένουν τέτοια μέρα και να μένουν τέτοια ώρα στο γραφείο, τι έφταιγαν;

***

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ο Κ. Αγοραστός, ο οποίος είχε λείψει λίγες μέρες στη Σκιάθο, θα έφευγε για την Παναγία προς το Λιβάδι Ελασσόνας. Κι εν συνεχεία για τη δικιά του Σαμαρίνα, να ηρεμήσει στα μέρη που γνωρίζει εκ γενετής.

Ζ.

 

Να ισοφαρίσει

- O Χρ. Κέλλας έσωσε μια γνωστή Λαρισαία…

Η πληροφορία διαδόθηκε αστραπιαία καθώς ήταν πολλοί οι παρόντες στο κέντρο του Πλαταμώνα όπου ξαφνικά η γυναίκα ένιωσε αδιαθεσία και παρατυχών ο βουλευτής έσπευσε ως γιατρός που είναι, μέχρι εκείνη να παραληφθεί και να πάει στο Κέντρο Υγείας. Οπότε ο άλλος αντέδρασε αμέσως.

- Τώρα πρέπει να σώσει κι ο Χαρακόπουλος μία…

- Ε;

- Μα δεν πρέπει να ισοφαρίσει κι εκείνος; Σε καμιά εκκλησία τώρα τον Δεκαπενταύγουστο με το στριμωξίδι όλο και κάποια θα λιποθυμήσει απ΄ τα κεριά… (Έτσι που κυνηγιούνται οι δύο διαρκώς μεταξύ τους...)

Ζ.

 

Αμετάφραστο

ΚΙ άκουγε ο Λαρισαίος στην τηλεόραση την Ελληνίδα δαιμόνια ρεπόρτερ, να διαβάζει τις διεθνείς ειδήσεις. Κι έλεγε για κάποια μοντέλα αυτοκινήτων που «ανακαλεί η εταιρεία Μπιεμνταμπλγιού». Και δώστου ‘’Μπιεμνταμπλγιού’’ ξανά και πάλι.

- Και ποια είναι, την κατάρα μου μέσα, αυτή η μάρκα η Μπιεμνταμπλγιού;

- Μα η Μπεεμβε… Μπεμβέ, πώς το λένε… Η BMW, η Μπέμπα βρε συ…

Ζ.

 

Βοήθα

ΤΑ θρησκευτικά πιστεύω του καθενός δεν μπορούνε να αποτελέσουν θέμα προς συζήτηση και πολύ περισσότερο προς αμφισβήτηση ακριβώς επειδή είναι θέματα πίστης.

Εκείνο ωστόσο που μπορεί να συζητηθεί είναι η ευκολία της απόδοσης στον Θεό ή την Παναγία ακόμη και θεμάτων που αφορούν για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική και δη στις περιπτώσεις όπου η εξέλιξη είναι θετική.

Η Παναγία η Ελευθερώτρια δηλαδή, έκανε το θαύμα της; Πίστη που επικαλείται για ίδιον όφελος, δείχνει να αποτελεί κλονισμένη πίστη. Η «δημοσιοποίηση» της πίστης, ο μεγάλος σταυρός δημοσίως ενώπιον… μαρτύρων, δεν συνάδει με την ταπεινότητα του ύμνου. Ισως να έχουν και δίκιο αφού σήμερα, κυριαρχεί η εκκοσμίκευση.

Μια λαϊκή αοιδός παλαιότερα ήταν αυτή που γονάτιζε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, προσευχόταν και σταυροκοπιόταν, παρουσία… τηλεοπτικής κάμερας. Δεν αμφισβητούμε την πίστη κανενός, το δημόσιο του πράγματος σχολιάζουμε. Άλλο η πίστη μέσα σου και άλλο η ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας εικόνας…

Β.Κ.

 

Υποψία

ΑΜΙΓΩΣ… υποψιασμένη η θέση της Ένωσης Κεντρώων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Χαιρόμαστε ασφαλώς» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος του κ. Λεβέντη, «που οι δύο στρατιωτικοί μας, που κρατούντο παρανόμως στις φυλακές της Τουρκίας, απελευθερώνονται, αλλά υποψιαζόμαστε όμως ότι έγινε συναλλαγή για την απελευθέρωσή τους, μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης με την αποπομπή των δύο μουφτήδων από τη Θράκη και την εκλογή νέων αρεστών στον Ερντογάν» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.

Προσθέτοντας ότι «εκτιμούμε ότι η υπόθεση αυτή θα εξελιχθεί ως ωρολογιακή βόμβα, εις βάρος της χώρας μας στη Θράκη». Θα το έχουμε υπό την υποψία μας πρόεδρε, που έλεγε και ο Χατζηχρήστος…

Β.Κ.

 

Υποψήφιος

ΤΟΝ εκ Λαρίσης ορμώμενο, Ανδρέα Παπαμιμίκο, να κατέρχεται ως υποψήφιος της ΝΔ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θέλουν δημοσιεύματα περί κεντροδεξιάς, περί πρασινογαλάζιων αλόγων και λοιπά φούμαρα. Η ανακοίνωση των εκλογών, για τον ερχόμενο Μάιο, τάραξε την ησυχία των κομμάτων και δη της ΝΔ που σχεδίαζε να «ξεμπλέξει» πρώτα με τις εθνικές εκλογές.

Με «δεδομένη» την - θεωρητικά πάντα - απομάκρυνση του ενδεχόμενου διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, τα κόμματα θα πρέπει τώρα να καταλήξουν σε πρόσωπα και χρίσματα. Εξαιρείται το ΚΚΕ που θα «αναζητήσει» βεβαίως πρόσωπα αλλά ως γνωστόν προτάσσει τις πολιτικές θέσεις.

Η ΝΔ έχει ήδη θέμα, με τις προσωπικές φιλοδοξίες, στην Αθήνα σε Δήμο και Περιφέρεια και λέγεται πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμη και να αποφύγει τα επίσημα χρίσματα, περιφερειακά.

Οπως και το ΚΙΝ.ΑΛ. (ΠΑΣΟΚ) θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει στους μεγάλους δήμους. Η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει – για αυτονόητους λόγους – τις εκλογές στους ΟΤΑ, μαζί με τις ευρωεκλογές και νωρίτερα των εθνικών, βάζει σε μπελάδες την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ στους ΟΤΑ, τι είχε τι έχασε…

Β.Κ.

 

Ιός…

ΠΡΙΝ τριάντα-τριάντα πέντε χρόνια οι τράπεζες τέτοιο καιρό έδιναν δάνεια στους πελάτες τους για διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς… Τώρα μέχρι και ο Δεκαπενταύγουστος πέφτει Τετάρτη, να μην μπορείς με μία μέρα άδεια να κάτσεις τετραήμερο… Μηδέν προγραμματισμός. Πάντως χθες στην πόλη άνετα θα μπορούσε να γυριστεί δυστοπικό θρίλερ, απ’ αυτά που θανατηφόροι ιοί χτυπάνε τις πόλεις αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό, και αφήνουν μόνο καναδυό αλώβητους που έχουν ανοσία να κυκλοφορούν… Αλλά επειδή οι Λαρισαίοι γνωρίζουν το αντίδοτο στον ιό αυτό, μεταφέρθηκαν από μέρες στα βλαχοχώρια… Ποιο είναι το αντίδοτο; Μα φυσικά προβατίνα και δροσερό κρασάκι…

ΘΑ.

 

Καλλλά ρε…

ΣΤΗ Λάρισα βρέθηκε ο νεαρός Θεσσαλονικιός προχθές το βράδυ, παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Λίγο το ότι δεν γνώριζε την πόλη μας, λίγο η χαρά από την πρόκριση του ΠΑΟΚ επί της Σπαρτάκ Μόσχας, δεν ήθελε και πολύ να χαθεί στους πεζόδρομους… Αφού περιπλανήθηκε λιγάκι στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, βρήκε την άκρη τελικά κατευθυνόμενος από Ηφαίστου για Μανωλάκη. Αμ δε όμως, κλειστή η έξοδος προς τον δρόμο από δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αδεια η πόλη ποιος θα βρεθεί να βγει ή να μπει στον πεζόδρομο θα σκέφτηκαν οι δύο ωχαδερφιστές οδηγοί… «Φιλλλαράκι, θα με βοηθήσεις να βγω από εδώ» η ερώτηση με την ανάλογη προφορά στον παρατυχόντα δημοσιογράφο… Μετά τις ανάλογες οδηγίες και τα «ευχαριστώ-παρακαλώ», ήρθε κι η σπόντα «καλλλά ρε, εσείς εδώ αν δεν κλείσετε τους δρόμους δεν μπορείτε;», ε το κάνουμε για να μην πλήττουμε η απάντηση του Λαρισαίου… Λάρισα εκτός από «the city that never sleeps» είναι και «the city that never πλητ’ς»…

ΘΑ.

 

Αλαφούζος

Η νίκη είθισται να έχει πολλούς πατεράδες, το ίδιο κι οι επιτυχίες… Επιτυχία του Τραμπ η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνταν εδώ και πεντέμισι μήνες στην Τουρκία λένε οι αντιπολιτευόμενοι τον Τσίπρα. Αδιαμφισβήτητη νίκη της κυβέρνησης, λένε οι υποστηρικτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απαξάπαντες όμως ευχαριστούν για την αίσια κατάληξη της περιπέτειας των Μητρετώδη-Κούκλατζη και τη Μεγαλόχαρη που χθες είχε την τιμητική της…

***

ΔΙΠΛΟΒΑΡΔΙΑ χθες για την Παναγία, έλεγε συμπολίτης… Εκτός από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έβαλε το χέρι της να περάσουν στον επόμενο γύρο και οι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ… Το μόνο που μένει πια είναι να βοηθήσει να απελευθερωθεί κι ο Παναθηναϊκός από τον Αλαφούζο, υπερθεμάτιζε ο πράσινων αισθημάτων Λαρισαίος.

ΘΑ.

 

Ανωση…

ΠΟΛΥΣ ο κόσμος και στα παράλια του νομού… Να μην μπούμε όλοι μαζί στη θάλασσα, ανέβει η στάθμη της και πνίξουμε καμιά πόλη έλεγε ο χωρατατζής λουόμενος που τρόμαξε από το πλήθος στην ακτογραμμή Βελίκας-Αγιοκάμπου. Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού επαγγελματίες που ανέκαθεν περιμένουν τον Δεκαπενταύγουστο. Κατά το μέτρο του δυνατού τού καθενός όλοι θα ξοδέψουν. Και δεν είναι μόνο τα καταστήματα εστίασης που θα δουλέψουν, αλλά και τα χασάπικα, μανάβικα κτλ αφού όλοι θα φροντίσουν για το γιορτινό τραπέζι. (Ολο τον υπόλοιπο καιρό βάζει η Παναγία η Ελεούσα το χέρι της, χθες το έβαλε η Παναγία η Χρυσοβαλάντω…)

ΘΑ.

 

Παιχνίδια

*ΧΑΛΑΡΑ στον ίσκιο οι Λαρισαίοι έκαναν την ανασκόπησή τους

- Σήμερα χτύπησα κοπέλα στο δρόμο.

- Έλα ρε… Τι της είπες;

- Συγγνώμη, δεν σε είδα.

***

*- ΕΞΩ από το σπίτι μου παίζουν τέσσερα παιδάκια μπάλα. Τα τρία τα λένε μ…..κα, το τέταρτο Γιώργο.

***

*-ΝΑ το ξέρετε. Όποιος νύχτα στο σπίτι περπατεί, τα λέγκο των παιδιών πατεί.

Ζ.

 

 

ISXYRH BROXOPTVSH*ΙΣΧΥΡΗ βροχόπτωση, δυνατοί άνεμοι, αστραπές και βροντές για 45' περίπου έπληξαν την πόλη και την επαρχία Φαρσάλων χθες το απόγευμα.

Αποτέλεσμα, να δημιουργηθούν προβλήματα σε οικίες και καταστήματα, να πλημμυρίσουν χωράφια, να πέσουν δένδρα. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν προβλήματα και στους μικροπωλητές που συμμετέχουν στο "Παζάρι" που πραγματοποιείται στην πόλη. Αυτό δεν πτόησε τους Φαρσαλινούς και τους επισκέπτες και το "Παζάρι" λειτούργησε κανονικά, με μικροπροβλήματα, αλλά πλήθος κόσμου το επισκέφθηκε μέχρι αργά το βράδυ.

 

 

 

STH MYKONO TOY OLYPOYΣΤΗ... Μύκονο του Ολύμπου, όπως αποκαλούν αυτές τις μέρες το Λιβάδι, όπου η νεολαία διασκεδάζει μέχρι πρωίας, βρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Εκεί ευχήθηκε και στην εορτάζουσα Μαρία Μαμάρα που είχε την τιμητική της...

 

 

 

UA MPOROYSE KALLISTAΘΑ μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί φωτογραφία σε μελέτη ενός έργου. Αλλά και εκεί ο μελετητής θα είχε «τοποθετήσει» μια οικογένεια να περπατά στο πεζοδρόμιο, ένα αυτοκίνητο στο δρόμο. Είναι η φυγή των Λαρισαίων λόγω του Δεκαπενταύγουστου με αποτέλεσμα χθες στην οδό Κύπρου, για κάποιες ώρες, να ακούγεται… η ησυχία. Χθες, γιατί από σήμερα θα ξαναγίνει πολύβουη…

Β.Κ.