Δεν αδειάζει

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2018 19:45
* ΤΙ ενώνει τον π. πρόεδρο της Σαμαρίνας Γιώργο Λιούπα και τον περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας Νίκο Λιούπα; Τους ενώνει η οικογένεια αφού είναι αγαπημένα ξαδέλφια. Τους ενώνουν η Σαμαρίνα (η φωτ. από τον «Τσιάτσιο») και το Μακρυχώρι. Τους ενώνει η προσφορά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Και φυσικά τους ενώνει η θέλησή τους να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, πριν, τώρα αλλά και σίγουρα και στο μέλλον.  Κ.Τσ. * ΤΙ ενώνει τον π. πρόεδρο της Σαμαρίνας Γιώργο Λιούπα και τον περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας Νίκο Λιούπα; Τους ενώνει η οικογένεια αφού είναι αγαπημένα ξαδέλφια. Τους ενώνουν η Σαμαρίνα (η φωτ. από τον «Τσιάτσιο») και το Μακρυχώρι. Τους ενώνει η προσφορά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Και φυσικά τους ενώνει η θέλησή τους να προσφέρουν στον συνάνθρωπο, πριν, τώρα αλλά και σίγουρα και στο μέλλον. Κ.Τσ.

*ΟΛΟ και κάτι κινείται, ερημιά πάντως δεν είναι. Λάρισα, η πόλη που δεν αδειάζει ποτέ. Μόνο λίγο καιρό λιγοστεύει και ξανά με τα πλήθη τραβά…

Ζ.

 

Θυμούνται

*Ο ΕΝΦΙΑ, του ΕΝΦΙΑ, τον ΕΝΦΙΑ… Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες την κουβέντα του έχουν οι Έλληνες. Κι εφημερίδες οργιάζουν για το πόσοι και ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο. Τη στιγμή που άλλοι τόσοι θα πληρώσουν λιγότερο, καθώς το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το κράτος παραμένει το ίδιο. Κάποιοι επιβαρύνονται περισσότερο, ορισμένοι άλλοι επωφελούνται πληρώνοντας όμως κι εκείνοι, απλώς ένα τι λιγότερα.

***

*ΜΠΟΡΕΙ να μην τρομοκρατείται πια η μεσαία τάξη, τον έχει συνηθίσει πλέον τον ΕΝΦΙΑ, δεν έπαψε ωστόσο να ενοχλείται. Όλοι άλλωστε θυμούνται τον Αλ. Τσίπρα να μιλάει για τον άδικο φόρο που δεν μπορεί να διορθωθεί παρά μονάχα να καταργηθεί. Δεν ξεχνούν πολλοί ότι εξαιτίας αυτού του φόρου είχε ξεχειλίσει το ποτήρι κι είχαν καταψηφίσει τους προηγούμενους.

Ζ.

 

Τα νούμερα

ευημερούν

*- Η ανεργία κατρακυλάει, και δεν το λέω εγώ, αλλά οι επίσημοι αριθμοί. Πρώτη φορά μετά το 2011 έπεσε κάτω από το 20%.

Η Σ. Μ. αναπαρήγαγε την επικαιρότητα, προσθέτοντας όμως και τα δικά της.

- Βρε σεις; Για κακοπληρωμένους, για ευκαιριακά εργαζόμενους, για μαύρη εργασία, για ωρομίσθιους με εκβιαστικές υπερωρίες, για εγκλωβισμένους απλήρωτους, για ανύπαρκτες προοπτικές δεν θα έχετε διαβάσει, ε;

Ζ.

 

Ερμητικά κλειστά

* ΠΙΟ εύκολα έρχεσαι σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρωθυπουργικό γραφείο, παρά με το γραφείο καθαριότητας του Δήμου Αγιάς. Κόσμος και κοσμάκης, κυρίως παραθεριστές αφού οι Αγιώτες το γνωρίζουν κι έπαψαν από καιρό ν’ ασχολούνται, όλο το καλοκαίρι παραπονιούνται πως δεν σηκώνει ποτέ και κανείς το τηλέφωνο για να εκθέσουν κάποιο αίτημα ή για να πάρουν κάποια πληροφορία.

Αυτές τις ημέρες ο κ. Α.Π. (τα στοιχεία του διαθέσιμα), που έχει το εξοχικό του στη Σωτηρίτσα, προσπαθεί, ματαίως φυσικά, να βρει κάποιον από την καθαριότητα για να τους ζητήσει να επέμβουν για τα αδέσποτα της γειτονιάς του. Παίρνει στον Δήμο, το σηκώνουν, του δίνουν το νούμερο της καθαριότητας, παίρνει και ξαναπαίρνει σ’ αυτό, αλλά τίποτα. Μάλλον, πια, είναι καιρός το ζήτημα αυτής της αδιαφορίας από το συγκεκριμένο γραφείο να το αναλάβει προσωπικά ο δήμαρχος, γιατί πραγματικά δεν πάει άλλο.

Ν.Γ.

 

Σκοπίμως

*ΤΑ πάντα έχουν δύο όψεις, συχνά και περισσότερες. Ποιος δεν ικανοποιείται που προχωρά η διαδικασία βελτίωσης του δρόμου Λάρισας-Καρδίτσας, με την απάλειψη των θανατηφόρων στροφών στη Συκεώνα; Κι όμως…

Κάποιοι στην Καρδίτσα έφτασαν να πουν ότι ο Κ. Αγοραστός προχωράει το έργο επειδή είναι Λαρισαίος. Με σκοπιμότητα. Ώστε να διευκολύνονται οι Καρδιτσιώτες να ταξιδεύουν στη Λάρισα και να ψωνίζουν στην αγορά τους.          (Ι χα…)

Ζ.

 

Στο δικράνι

*ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ κάνουν, το δικαιούνται απόλυτα, ο ‘’harddog’’ όμως επισημαίνει, όπως επίσης δικαιούται:

Τα ‘’Νέα’’ και ο ‘’Φιλελεύθερος’’ είναι οι πιο αιχμηρές άκρες στο δικράνι τού αντικυβερνητικού Τύπου. Το μαστίγωμα από τα πρωτοσέλιδά τους δεν είναι μόνο συνεχές, είναι και ανελέητο, συχνά με χτυπήματα που εκπλήσσουν για την ωμότητά τους. Μεταπολιτευτικά, δύσκολα θα βρεις πιο σκληρή γραμμή εφημερίδας κατά οποιουδήποτε κόμματος, εξουσίας ή προσώπου, πλην της Αυριανής που ήταν πολλές φορές ασύλληπτα ακραία, με πολύ κιτρινισμό, πολλή λάσπη και, ακόμα, πολύ ροζ στην εκτός ορίων πολιτική της.

Ζ.

 

Παραγγελιές

*ΕΜΕΙΝΕ για λίγο στο τραπέζι των επισήμων εκεί στη Σαμαρίνα. Μετά ο Μ. Χαρακόπουλος βρέθηκε στο τραπέζι της προέδρου του δικηγορικού συλλόγου. Μαζί με τη Νικολέττα Μπασδέκη και ο Λαρισαίος ορθοδοντικός Απ. Τσολάκης, καθηγητής της Οδοντιατρικής Αθηνών μα και ο πρώην υφυπουργός Μιχ. Παπαδόπουλος.

Ήρθαν τα όργανα, τα χάλκινα και τα κλαρίνα και κατά τα ειωθότα δόθηκαν οι παραγγελιές. ‘’Παιδιά απ’ τη Σαμαρίνα’’ η Σαμαριναία, ‘’Μακεδονία’’ ο Κοζανίτης, τα ‘’Ευζωνάκια’’ ο Καππαδόκης. Κι έκαναν κέφι.

***

*ΜΕ την ευκαιρία, ο Λαρισαίος είχε θυμηθεί την παραγγελία κάποιου κεφάτου στο χωριό, που περνιόταν και για μερακλής. Είπε να ευθυμήσουν στο γλέντι παραγγέλλοντας το ‘’Να πέθαινα και να ‘βρεχε, ν’ αργήσουν να με θάψουν…’’ (Τσάμικο αργό, στον τόπο κυριολεκτικά.)

Ζ.

 

Κουβεντούλες

*- ΑΠΟ πού είσαι κοπελιά;

- Απαξιώ.

- Μέσα απ’ το ποτάμι; (Ακάθεκτος ο Λαρισαίος.)

***

*- Η άλλη πάλι, 14 χρονών, γράφει ‘’πίνω για να ξεχάσω’’. Τι να ξεχάσεις καλέ, την Προπαίδεια;

***

*- ΕΙΔΑ κάποια να ανεβάζει ‘’dipla sto kima’’. Είναι στην παραλία άραγε ή στο χασάπικο;

Ζ.

 

Στα λουτρά

*ΔΕΝ θέλουν να το αποδεχτούν οι Λαρισαίοι εξηντάρηδες της νέας γενιάς. Ότι όπως ίσχυε και με τους αντίστοιχους της προηγούμενης, η ηλικία τους είναι που ενδείκνυται για λουτρά στην Αιδηψό, έστω στα ημίθερμα θαλάσσια. Ή και σε άλλες γνωστές περιοχές.

Τυχαία βάζουν διαφήμιση στην εφημερίδα τα Λουτρά Σμοκόβου; Ξαναγυρίζουν στη μόδα. Για να βγει ευκολότερα ο χειμώνας, να λιγοστέψουν τα πονίδια.

Δεν το παραδέχονται όμως εύκολα οι νεανίζοντες, κι ακόμη περισσότερο οι νεανίζουσες, που προτιμούν να χαρακτηρίζονται μεσήλικες κι όχι ηλικιωμένοι.

Ζ.

 

Γκιβ μι δι μπολ

* Η M.S.KAR Productions, διαβάζεται φυσικά Καρδιτσιώτκα, συνεχίζει να δρα ιντερνετικώς. Η μουσική χιπ χοπ παλιοπαρέα σε νέες περιπέτειες, βρέθηκε στην παραλία.

 Ήρθα Πλαταμώνα μι Βάιου κι του Λία

τουρίστριις πουλλές γιμάτ' η παραλία

Πήρα ιένα μπολ μαζί γιμάτου μι κιφτέδις

να ιέχουμι ιμείς για τις μπυριές μιζέδις

Γκιβ μι δι μπολ, τουν λιέου ιγώ

κι ου Βάιους μι ρουτάει

μι τις κιφτέδες, τι να πω

του όρνιου δεν νουγάει

Τουρίστριις μιτρώ

τι ν’ τούτις λιέου στου Λία

Γουότ ιζ γιόρ νέιμ, μι αμ τζόνυ φρομ Καρδίτσα

Μαρία μ' απαντάει απ' την Ηγουμινίτσα.

Ζ.

 

Καυτό νερό

*ΤΟ λένε οι γιατροί που έχουν δει πολλά τα μάτια τους, με αφορμή και το τραγικό συμβάν στα Τρίκαλα όπου χάθηκε το μωρό από εγκαύματα που του προκάλεσε καυτό νερό στο μπάνιο. Τι λένε; Μην αφήνετε στιγμή μόνα τους τα μικρά παιδιά στο μπάνιο. Όχι μόνο επειδή κινδυνεύουν να πνιγούν στην μπανιέρα, ούτε καν στην ντουζιέρα μόνα τους. Επειδή δεν θέλει πολύ να πειράξουν το ρουμπινέ με το ζεστό νερό. Κι αν αυτό είναι καυτό, το παιδάκι αιφνιδιασμένο δεν προλαβαίνει να αντιδράσει. Θέλει προσοχή.

Ζ.

 

Ήλιος, θάλασσα

και πανσέληνος

* ΗΛΙΟ, θάλασσα, πολιτισμό, αλλά και την πανσέληνο του Αυγούστου, προβάλλει η Ελλάδα για να προσελκύσει τουρισμό. Σε όλη τη χώρα, από το 2002, κάθε πανσέληνο του Αυγούστου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσκαλώντας τον κόσμο να απολαύσει μέσα στα απομεινάρια των έργων των προγόνων μας, καλοκαιρινές βραδιές με μουσική, θέατρο ή ό,τι άλλο εμπνευστούν οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Όλα τα μνημεία στη χώρα θα «ζωντανέψουν» στο φως της πανσέληνου της 26ης Αυγούστου, αλλά όχι στη Λάρισα, καθώς οι εκδηλώσεις οργανώνονται τις επόμενες μέρες!

Ευτυχώς που η πανσέληνος «σβήνει» αργά!

Λ.Κ.

 

Μόνο αγγλικά

*ΕΚΕΙ στο μνημείο των μπουρλοτιέρηδων του Ολύμπου, στην Αγία Παρασκευή Τεμπών, κάτω από τα ονόματα των πεσόντων υπάρχει πλάκα με επιγραμματική αναφορά στην ιστορία του αγώνα τους κατά των Γερμανών. Μονάχα στα αγγλικά όμως, για να πληροφορούνται οι τουρίστες. Υπάρχουν κι Έλληνες όμως που δεν ξέρουν τι είχαν κάνει στην Αντίσταση οι άντρες του καπετάν Βρατσάνου. Βέβαια, δεν είναι τώρα να τρέχει ο μπαρμπα - Θανάσης ο Ριζάκης, που έχει τη γενική εποπτεία. Ας μεριμνήσει ο Δήμος.

Ζ.

 

Ποτέ καλός

*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές είχαν αρχίσει να τα μαζεύουν χωρίς όμως να χάνουν και το κέφι τους.

- Έναν καφέ θα μου κάνεις;

- Μέτριο ε;

- Γιατί πότε τον έφτιαξες καλό δηλαδή…

***

*- ΤΙ να τους κάνουμε τους εχθρούς, βρε παιδιά. Εμείς καλύτερα καταστρεφόμαστε μόνοι μας.

***

*- ΜΕ βάση τη συχνότητα χρήσης τους ρε σεις, έπρεπε το κινητό μου να είναι 40 ιντσών και η τηλεόραση 5,5 και όχι το αντίστροφο.

Ζ.

 

Βιότοποι

*- ΤΟ βιβλίο δεν είναι πράγμα, σημειώνει η Μ. Τ. Τούτο τον καλοκαιρινό καιρό που όλοι λίγο πολύ κάτι διαβάζουν.

-Το βιβλίο είναι πλάσμα ζωντανό, και σαν τέτοιο έχει τους δικούς του βιότοπους. Τις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία. Εκεί, το βιβλίο ζει και αναπνέει και γεμίζει όχι μόνο τον χώρο που καταλαμβάνει αλλά κι όλη την ατμόσφαιρα.

Γεμίζει και τις κουβέντες μας και την αναπνοή μας και τα σώματά μας. Οι ενημερωμένοι, οι κριτικά ενθουσιώδεις βιβλιοπώλες είναι πλάσματα του βιβλιοβιότοπου. Αν χανόντουσαν, θα μαράζωνε κι αυτός μεμιάς.

***

*ΚΙ η Λαρισαία που ήξερε ανέτρεψε εντελώς, εξαφάνισε την ερώτηση ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο.

- Δεν θα έπρεπε να έχεις αγαπημένο βιβλίο, είναι όπως τα παιδιά.

Ζ.

 

Πτώσεις

στα ορύγματα

*Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Ούτε οι ορθοπεδικοί μπορούν να απαντήσουν πάντοτε με βεβαιότητα στο αντίστοιχο δικό τους ερώτημα. Έπεσε η ηλικιωμένη γυναίκα επειδή έσπασε ο εύθρυπτος λόγω οστεοπόρωσης γοφός της ή προέκυψε το κάταγμα στο ισχίο λόγω της πτώσης;

***

*ΤΩΡΑ όμως στη Λάρισα ανέκυψε και άλλο ζήτημα, πολύ δύσκολο επίσης να απαντηθεί. Τουλάχιστον τρία τα διαπιστωμένα ατυχήματα, με καταγγελία και καταγραφή, μέσα στα ορύγματα των δημοτικών έργων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας χτύπησαν καθώς σκόνταψαν κι έπεσαν. Ποιος φταίει σ’ αυτές τις περιπτώσεις;

Ο εργολάβος που δεν φράζει εντελώς το εργοτάξιο, προκαλώντας όμως τη δυσφορία των πεζών που κάνουν κύκλο και την απελπισία των παρόδιων καταστηματαρχών;

Ή εκείνη που μπαίνει μέσα στο σκαμμένο γιατί θέλει να κόψει δρόμο; (Ας βρεθεί άκρη στα δικαστήρια, για υποθέσεις που τυχόν φτάσουν εκεί.)

***

*ΝΑ όμως που υπήρξε και γόρδιος δεσμός, άλυτο ζήτημα σε κάποια εκ των περιπτώσεων. Η Λαρισαία είχε προσπαθήσει να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο, εκεί στην Τρίγωνη πλατεία, διασχίζοντας διαγωνίως τη διασταύρωση Μανδηλαρά και Μεγ. Αλεξάνδρου. Έπεσε και χτύπησε η καημένη. Και τώρα; Σε ποιον εργολάβο θα αποδοθεί η ευθύνη;

Αφού εκεί διασταυρώνονται δύο διαφορετικά έργα καθώς αναμορφώνονται και οι δύο δρόμοι. Τα εκτελούν διαφορετικές εταιρείες.

Και τι θα πρέπει να κάνει η αστυνομία;

Να πάρει αποτυπώματα από τις πατημασιές να δει σε ποιο έργο μέσα βρισκόταν το θύμα της πτώσης; Κι αν εκείνη τη στιγμή πατούσε με το ένα πόδι από δω και με το άλλο στην επικράτεια του άλλου εργολάβου;

Ζ.

 

Το τακτοποίησε

*ΕΙΧΕ φτάσει λέει κάποιος στον Πλαταμώνα μεσοκαλόκαιρο αλλά δεν μπορούσε να βρει πουθενά δωμάτιο για το βράδυ. Πολύ κουρασμένος από μακρινό ταξίδι, έψαχνε έστω ένα κρεβάτι οπουδήποτε, να περάσει η νύχτα και την επομένη θα έβρισκε λύση.

Έφτασε στην τελευταία πανσιόν που βρήκε.

- Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα δίκλινο και το έχει πάρει ένας νεαρός μόνος του. Ίσως δεχτεί να το μοιραστεί μαζί σας;. Μόνο που πρέπει να σας πω ότι ροχαλίζει τόσο δυνατά, που από τα διπλανά δωμάτια κάνουν συνεχώς παράπονα. Δεν νομίζω ότι θα καταφέρετε να κοιμηθείτε εκεί.

- Κανένα πρόβλημα. Θα το πάρω.

***

*ΤΗΝ επομένη ο ξένος κατέβηκε για πρωινό φρέσκος κι ανανεωμένος.

- Πώς κοιμηθήκατε; τον ρώτησε ο ξενοδόχος.

- Καλύτερα από ποτέ.

- Μα δεν σας ενόχλησε ο άλλος με το ροχαλητό του;

- Όχι, τον έκανα να ησυχάσει σε μηδέν χρόνο.

- Πώς το καταφέρατε αυτό;

- Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο ήταν ήδη στο κρεβάτι. Πήγα λοιπόν, του έδωσα ένα φιλί στο μάγουλο και του είπα: Καληνύχτα όμορφε. Όλο το υπόλοιπο βράδυ ξαγρύπνησε παρακολουθώντας με.

Ζ.

 

Κοψίδια

*ΠΟΙΟΙ πολυδάπανοι γάμοι στη Βρετανία και πράσινα άλογα. Στον Κουρνά Αποκορώνου Ρεθύμνου -ενημερώνει ο Λαρισαίος "σώγαμπρος"- δύο συμπεθέρια, σφάζουν 238(!) αιγοπρόβατα για το γαμήλιο γλέντι των παιδιών τους που πρόκειται να γίνει σήμερα. Κοντά στους 7 τόνους κοψίδια δηλαδή για τους καλεσμένους τους. Που δεν μπορεί, κάτι ξέρουν από γλέντια και Μεσογειακή διατροφή.


 

 

 

BOHUEIA KAI STO ANTIDVRO*ΒΟΗΘΑΕΙ και στο αντίδωρο ο Κ. Αγοραστός εκεί στη Σαμαρίνα δίπλα στον δεσπότη Δαυίδ. «Να το βάλει στο ΕΣΠΑ να χορτάσει ο κόσμος ψωμάκι».

Ζ.

 

 

 

EKEI STHN ALEJANDRINH*EKEI στην Αλεξανδρινή, τους λαϊκούς καλλιτέχνες που προσκαλούν, τους έχουν για τα σκουπίδια;

Ζ.

 

 

 

STON OIKISMO TOY PYRGETOY1

STON OIKISMO TOY PYRGETOY2* ΣΤΟΝ οικισμό του Πυργετού στην περιοχή Βραχοπόδι, θα δυσκολευθεί κάποιος να διαβεί τον δρόμο με αυτοκίνητο. Από τη μια οι γούρνες θα διαλύσουν το αυτοκίνητο, από την άλλη θα χαλάσει το πράσινο που φύτρωσε καταμεσής του δρόμου. Θα αναρωτηθεί κάποιος «τι το θέλεις το αυτοκίνητο, πήγαινε με τα πόδια. Και έτσι πάλι δύσκολα ανεβαίνει κάποιος. Τώρα που πλησιάζει η προεκλογική περίοδος, μήπως να τακτοποιηθεί το θέμα;

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass