Σύντομα

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2018 19:45
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στον Πλαταμώνα για τον αν. τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα με εκπροσώπους Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης, όλες και όλοι τους στελέχη πρώτης γραμμής της ΔΑΚΕ. Εκεί και ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λάρισας, Δημήτρης Παπαποστόλου. Τα θέματα της συζήτησης πολλά. Οι αποσπάσεις που για ακόμη μια φορά δεν γίνονται και «καίνε» τους εκπαιδευτικούς, ο νέος νόμος για τα στελέχη εκπαίδευσης, οι εξαγγελίες Γαβρόγλου για το ωράριο. Ενημέρωση από... πρώτο χέρι για τον Λαρισαίο πολιτικό...  Αλλά αντιστρόφως, και για τους εκπαιδευτικούς. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ στον Πλαταμώνα για τον αν. τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Χρήστο Κέλλα με εκπροσώπους Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης, όλες και όλοι τους στελέχη πρώτης γραμμής της ΔΑΚΕ. Εκεί και ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λάρισας, Δημήτρης Παπαποστόλου. Τα θέματα της συζήτησης πολλά. Οι αποσπάσεις που για ακόμη μια φορά δεν γίνονται και «καίνε» τους εκπαιδευτικούς, ο νέος νόμος για τα στελέχη εκπαίδευσης, οι εξαγγελίες Γαβρόγλου για το ωράριο. Ενημέρωση από... πρώτο χέρι για τον Λαρισαίο πολιτικό... Αλλά αντιστρόφως, και για τους εκπαιδευτικούς.

*ΜΕ αφορμή την προχθεσινή επισήμανση για πρόβλημα σε δρόμο στον οικισμό Βρακοπόδι κι όχι Βραχοπόδι όπως είχε αναγραφεί, από τον Δήμο Τεμπών επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής γνωρίζουν ότι ο δρόμος θα σκαφτεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες για την επισκευή του δικτύου ύδρευσης που παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα.

 

Καιροί

*ΟΤΑΝ μας έβαζαν στα μνημόνια, όσοι υπερασπίζονταν τότε την εξέλιξη, από το πρωί μέχρι το βράδυ στα κανάλια διαλαλούσαν ότι «μαζί τα φάγαμε» και πως για όλα έφταιγε ο «μπαγάσας» ή ο «τεμπέλης» Ελληνας.

Οι τότε υποστηρικτές λοιπόν, με αφορμή τη σημερινή… «έξοδο», είναι αυτοί που σπεύδουν να μας εξηγήσουν – να μας «ενημερώσουν» ότι δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα όσο τα παρουσιάζει η κυβέρνηση και πως και μετά τα μνημόνια θα ζήσουμε με βάσανα.

Από την άλλη, όσοι τότε ωρύονταν κατά των μνημονίων αλλά σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση, σώνει και καλά θέλουν να μας πείσουν ότι πλέον θα τρώμε με χρυσά κουτάλια.

Μάλιστα χθες, υπήρχαν και ανάλογα δημοσιεύματα. Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις από τη μια και πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ από την άλλη. Μας (ξανα)έβγαλαν στο παζάρι….

Β.Κ.

 

Ανασχηματισμός

*ΣΤΗ μεθοδολογία των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, των κυβερνήσεων γενικότερα, είναι ενταγμένη και η πρακτική των ανασχηματισμών.

Όχι τόσο γιατί ασκεί πίεση η εκάστοτε αντιπολίτευση όσο γιατί η εκάστοτε κυβέρνηση τραβάει το χαρτί του ανασχηματισμού, προς αποπροσανατολισμό. Όχι δηλαδή για να αλλάξει πολιτική αλλά για να δημιουργήσει προσδοκίες ενώ ανακατεύει την τράπουλα με τα πρόσωπα. Στον «αναμενόμενο» ανασχηματισμό, όπως υποστηρίζουν φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση, θα δούμε λέει, ονόματα – εκπλήξεις. Πολιτικές χαζομάρες…

Β.Κ.

 

… και Ιστορία

*Ο άλλοτε υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, είναι ένας εκ των οποίων το όνομα ακούγεται πως θα συμπεριλαμβάνεται στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο κ. Ραγκούσης όχι μόνο χαρακτήρισε «ιστορική» την αυριανή ημέρα «για την πατρίδα μας» λόγω της «εξόδου» από τα μνημόνια αλλά έκανε και ένα δεύτερο σχόλιο λέγοντας ότι «κατά τα 8 χρόνια μνημονίων υπήρξαν υπουργοί που ανέλαβαν μεγάλο προσωπικό πολιτικό κόστος.

Όμως υπήρξαν και υπουργοί με μηδενική ατομική συμβολή για να φτάσουμε εδώ...σήμερα - 2 απ’ αυτούς - ηγούνται των κομμάτων τους».

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ο κ. Ραγκούσης, φεύγοντας από το σχήμα Διαμαντοπούλου και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ, εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής των συνεργασιών.  Με τον ΣΥΡΙΖΑ εννοείται, κεντρικά αλλά και αυτοδιοικητικά…

Β.Κ.

 

Γέφυρες

*Η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, με τους τόσους νεκρούς, επαναφέρει – ισχνά είναι αλήθεια - στο προσκήνιο τη συζήτηση περί ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου πλούτου.

Με πρόφαση τις αδυναμίες του Δημόσιου – που οι ίδιες οι κυβερνήσεις απαξίωσαν – ένα μεγάλο μέρος υπηρεσιών του Δημοσίου παραχωρήθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Ο αληθινός σκοπός αφορά στο κέρδος.

Στο Παρίσι θα θυμόσαστε, ιδιωτικοποίησαν και το νερό και μετά τα σοβαρά προβλήματα η διαχείριση χρειάσθηκε να περάσει ξανά σε δημόσιο φορέα. Κάπως έτσι και στην Ιταλία, κυβέρνηση και εταιρεία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες από την ελλιπή συντήρηση.

Στον ίδιο δρόμο και η Ελλάδα που ξεκίνησε τις ιδιωτικοποιήσεις, προτού εφαρμοσθούν τα μνημόνια, καθότι, θατσερισμός και άκρατος νεοφιλελευθερισμός, προϋπήρχαν.

Β.Κ.

 

ΔΕΘ

*ΕΝΩ λοιπόν η έλευση του φθινοπώρου θα σηματοδοτήσει τον σχεδιασμό του οικογενειακού προϋπολογισμού (ΕΝΦΙΑ, φροντιστήρια κ.λπ.) η πολιτική αντιπαράθεση - χωρίς απρόοπτα – θα ξεκινήσει με την έξοδο και θα κορυφωθεί στη ΔΕΘ. Ο μεν πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τι.. πέτυχε και τι θα βελτιώσει, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι θα πετύχει που δεν πέτυχε η κυβέρνηση και δεν είχε και ο ίδιος όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Ένα από τα… αστεία που ακούγονται είναι πως η αντιπαράθεση (θα επιδιωχθεί τουλάχιστον) να εστιάσει στις συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση θα θελήσει να πείσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων για την προστασία των εργαζομένων και του εισοδήματος για να αναδείξει έτσι τη διαφορά σε πολιτικό επίπεδο με τη ΝΔ, που έκανε απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Πείτε το στρατηγικό ελιγμό ενόψει εκλογών (του 2019), πείτε το και κοροϊδία με τόση ανεργία, ειδικά στους νέους…

Β.Κ.

 

SMS

*ΑΛΛΟ και τούτο με τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των γαλάζιων που ερωτώνται ενόψει δημοτικών εκλογών. Ισως να αποτελεί οικονομικότερη, πιο συμφέρουσα, επιλογή του ενδιαφερομένου να βολιδοσκοπήσει προθέσεις έναντι των δημοσκοπήσεων με τη μέθοδο του τηλεφώνου.

Μπορεί να άλλαξαν πρακτική και κάποιες εταιρείες και να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο. Παρεμπιπτόντως ο ενδιαφερόμενος να μετάσχει στην έρευνα και στην επιλογή «δεν ξέρω - δεν απαντώ» πώς θα απαντήσει στο γραπτό μήνυμα; Με MMS;

Αν όντως δεν ήθελε κάποιος να βολιδοσκοπήσει προθέσεις, σίγουρα πέτυχε να αναστατώσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους σε Αγιά και Τέμπη. Αλήθεια αναρωτήθηκαν ποιος έχει τη λίστα με τα κινητά τηλέφωνα, δηλαδή με τα ονόματα των Νεο δημοκρατών;

Μπα, μάλλον φοβούνται ότι αυτός που παρήγγειλε την έρευνα θα ξέρει τις προτιμήσεις του καθενός με ονοματεπώνυμο. Τα… SMS μένουν και σε κάποια μέρη, όλοι γνωρίζονται.

Β.Κ.

 

Πορεία

*ΟΙ μόνοι που δεν πτοήθηκαν αυτές τις ημέρες, ήταν τα δεκάδες μέλη της «Ελλήνων Συνέλευσις» που προχθές, το βράδυ του Σαββάτου, έκαναν πορεία στα Φάρσαλα. Για να ενημερώσουν τους πολίτες για τους πολυσυζητημένους λογαριασμούς των τρισεκατομμυρίων, τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ του αρχηγού του πολιτικού φορέα, Αρτ. Σώρρα και τα 600 δισ. (μάλλον ευρώ) «που κατέθεσε ο ίδιος» ο κ. Σώρρας «στο όνομα της κυρίαρχης ελληνικής δημοκρατίας».

«Ένωση των Ελλήνων» σημειώνεται στην ανακοίνωση που διένειμαν τα μέλη της «Ε.ΣΥ.», «χωρίς κόμμα, δόγμα, χρώμα και η παλιγγενεσία του έθνους έχει ξεκινήσει». Και χωρίς αρχηγό θα προσθέταμε καθότι φυλακή. ‘Η μήπως επιδιώκει άλλος να αναλάβει αρχηγός τώρα που ο αρχηγός δίνει τη δική του, δικαστική, μάχη για να απελευθερωθεί;

Τέλος πάντων δικά τους θέματα αυτά, αλλά πορεία, Σάββατο βράδυ 18 Αυγούστου, δεν ξαναείδαμε. Οσο για τα δισ. του κ. Σώρρα αφού δεν τα πήραμε όταν ήμασταν χρεωμένοι τι να τα κάνουμε τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια;

Β.Κ.

 

Σύλλογος μεγάλος

*ΚΑΙ ο Ενιο ακόμη θα είναι περήφανος για το πνευματικό του… τέκνο από τη Λάρισα. Το δέντρο που ονομάζεται Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ενιο Μορικόνε Ελλάδας αφού ρίζωσε κατ’ αρχάς στην επαρχία Λάρισας, άρχισε να βλασταίνει και να πετάει κλωνάρια όχι μόνο στην Ελλάδα (τα μέλη του άλλωστε προέρχονται απ’ όλη την επικράτεια), αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοποριακή κίνηση των Λαρισαίων έχει τεράστιο αντίκτυπο, με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα να ασχολούνται με τον Σύλλογο και την τεράστια προσωπογραφία του κορυφαίου συνθέτη σε πολυκατοικία στην οδό Μανωλάκη. Μετά το ρεπορτάζ του Ρόιτερς, στην πόλη μας έφτασαν ή αναμένεται να φτάσουν New York Times, CNN, SKY News… Ο Σύλλογος αποκτά βεληνεκές αντίστοιχο με το έργο του μαέστρου στον οποίο είναι αφιερωμένος. Παγκόσμιο δηλαδή…

ΘΑ.

 

Επιτεύγματα

*ΠΟΛΥ έντονο το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης μας… Λαρισαίοι διαπρέπουν σε κάθε μορφή τέχνης με την οποία ασχολούνται. Ενας Λαρισαίος σκηνοθέτης άλλωστε, ο σπουδαίος Κώστας Τσιάνος, ανέβασε την κορυφαία παράσταση του φετινού καλοκαιριού, τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, την οποία οι Λαρισαίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Τρίτη 28 Αυγούστου στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

**

*ΜΙΑ άλλη Λαρισαία δε, η Φρόσω Κτιστάκη, ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις δύο συναυλίες που θα δώσει σε Κονστάτζα Ρουμανίας και Νέα Υόρκη. Η πιανίστα σε μια τεράστια τιμή τόσο για την ίδια όσο και για την πόλη μας θα ερμηνεύσει στις συναυλίες της τη σύνθεση «Larissa forever» του μεγάλου Ελληνα συνθέτη που μεγαλουργεί στη Λουιζιάνα, του κ. Ντίνου Κωνσταντινίδη. Στις ΗΠΑ δε τη συναυλία της θα τη δώσει στο κορυφαίο θέατρο Carnegie Hall!

**

*ΕΤΕΡΗ Λαρισαία, η μπαλαρίνα Ελεάνα Ανδρεούδη, χθες ήταν η α’ χορεύτρια στην όπερα «Αΐντα» του Βέρντι σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι στη μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου, στην Αρένα της Βερόνας της Ιταλίας, χωρητικότητας 18.000 ανθρώπων, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις παραστάσεις στις 23, 29 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου…

Και σ’ όλα αυτά προστίθεται η υποψηφιότητα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας για πανευρωπαϊκό βραβείο!

Λαμπρά επιτεύγματα παιδιών της Λάρισας που αντανακλούν σε όλους μας, και για τα οποία αξίζει να αισθανόμαστε περήφανοι που μένουμε σ’ αυτή την πόλη…

ΘΑ.

 

Κολοκύθι «γίγας»

στη Βερδικούσια!

KOLOKYUI GIGAS1

 

KOLOKYUI GIGAS2ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως λαρισινό! Ούτε ο ίδιος o ιδιοκτήτης του μπαξέ, κ. Νίκος Αγριόδημος δεν πίστευε στα μάτια του για την εξέλιξη του κολοκυθιού «γίγας» που καλλιεργούσε εδώ και καιρό στην ορεινή Βερδικούσια. Εφτασαν τα 2,50 μέτρα ύψος -και μάλιστα δύο στον αριθμό- τα κολοκύθια τα οποία καλλιεργούσε, προκαλώντας πολλές συζητήσεις στο χωριό και όχι μόνο. Δεν γνωρίζουμε αν θα μπει κάποια μέρα στο «Βιβλίο Γκίνες» αλλά σίγουρα η οικογένεια Αγριόδημου θα καμαρώνει για καιρό. Στη φωτ. ο φίλος και γείτονας της οικογένειας-και αρχηγός της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας-  Δημ. Μιχαλές με γειτονόπουλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass