Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναλόγως

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2018 19:03
*ΌΤΑΝ οι καλοκαιρινές διακοπές ψιλομπερδεύονται με το λειτούργημα του γιατρού. Διότι εκείνος είναι που θα αποφασίσει πότε θα πει «γδυθείτε».  Ι.Μ. *ΌΤΑΝ οι καλοκαιρινές διακοπές ψιλομπερδεύονται με το λειτούργημα του γιατρού. Διότι εκείνος είναι που θα αποφασίσει πότε θα πει «γδυθείτε». Ι.Μ.

*- ΝΑ βγείτε εσείς από τα μνημόνια. Εγώ θα μείνω, τα συνήθισα...

Αστειευόταν χθες ο Λαρισαίος. Θυμίζοντας ότι προ οκταετίας τη μέρα του Καστελόριζου είχαν στενοχωρηθεί οι πάντες.

- Ο πρωθυπουργός με πένθιμη γραβάτα. Η αντιπολίτευση γενικώς στα κάγκελα, στα κεραμίδια καλύτερα. Ερχόταν το μνημόνιο, το ανατριχιαστικό ΔΝΤ…

***

*ΚΑΙ τώρα λέει, τώρα όπως και να ‘χει, η χώρα βγήκε από το μνημόνιο. Δεν σώθηκε, δεν ορθοπόδησε ακόμη, όμως έφυγε ο βραχνάς που πάλευε χρόνια να βγάλει απ’ το κεφάλι της. Πολλοί το προσπάθησαν.

-Ε, η τωρινή κυβέρνηση επαίρεται ότι τα κατάφερε. Η αντιπολίτευση όμως πάλι στα κεραμίδια. Κι ο λαός; Ούτε τώρα να χαρεί λιγάκι; Ποτέ;

Ζ.

Περιπαικτικά

*ΣΑΝ βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, κοίτα μη βρεθείς στη Θράκη.

Μύρια τα περιπαικτικά σχόλια χθες στο ίντερνετ.

***

*ΚΙ όλοι οι μνηστήρες ήταν εκεί μαζί, ο Αντίνοος, ο Ευρύμαχος κι οι υπόλοιποι; Οι μνηστήρες της εξουσίας…

***

*Ο Γ. Καραβάνας, που θα πολιτευτεί με τη ΝΔ πια, προέτρεψε.

- Μην τσιμπάτε. Ιθάκη εννοεί τη θεραπευτική κοινότητα, όχι το νησί, για να καθαρίσουν απ’ τα ληγμένα που παίρνουν τόσα χρόνια.

***

*Ο Κώστας Μπαργιώτας πάλι απ’ το ΚΙΝΑΛ γνωμάτευσε.

- Σήμερα ο Τσίπρας "λύνει" ένα πρόβλημα που δεν θα υπήρχε αν δεν είχε γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός. (Τον ξέχασε τον ΓΑΠ. Επίσης οι πρώην μα κι οι επόμενοι, δεν…)

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ γέμισε ο τόπος αφιερώσεις με Καβάφη. Συριζαίοι να στέλνουν σε νεοδημοκράτες το ‘’Απολείπειν ο θεός Αντώνιον’’ και τούμπαλιν, να τους το επιστρέφουν οι γαλάζιοι. Με όλη τη σημασία του δίσκου… σόρι του στίχου. Και δόστου ‘’Αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις…’’ (Οι μεν για τους απέναντι.)

Ζ.

Του Ομήρου

*ΦΥΣΙΚΑ, άλλο η Ιθάκη του Αλεξανδρινού, με το ταξίδι, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος κι άλλο η Ομηρική.

Πολύ άνετα θα μπορούσαν οι ιθύνοντες του ΔΝΤ, να απαγγείλουν Καβάφη στους Έλληνες. Ως προτροπή.

«Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου. Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια».

***

*ΠΡΟΦΑΝΩΣ ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε το νησί για την ομηρική εκδοχή. Τον μύθο του πολυμήχανου Οδυσσέα που χρειάστηκε 10 χρόνια περιπετειών για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Εν προκειμένω τα μνημόνια κράτησαν μονάχα 99 μήνες.

Το κακό με τον βασιλιά της Ιθάκης είναι ότι επέστρεψε στο νησί του μόνος, όλοι οι σύντροφοί του χάθηκαν στον δρόμο. Αυτό δεν το συνυπολόγισε ο πρωθυπουργός.

***

*ΥΠΑΡΧΕΙ και μια Ιθάκη, με στιχάκια του Διονύση Σαββόπουλου, προ εικοσαετίας.

«Καπετάνιε δεξιοτέχνη είναι το έργο που σε σώνει

αλλά σκέψου και για μένα που ο φόβος με πλακώνει».

Ζ.

Ψηφιακή

*ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, για την υλοποίηση του έργου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, «Υλοποίηση Κεντρικού Συστήματος Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησης και Διαλειτουργικότητας με Απομακρυσμένες Ψηφιακές Υπογραφές καθώς και Μηχανισμό Υποστήριξής του (Helpdesk)».

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου.

Μάλιστα αναφέρθηκε ότι η ετήσια εξοικονόμηση από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα ανέλθει στα 380 εκατ. ευρώ. Όλα καλά, αλλά τον χρόνο λειτουργίας του δεν μας είπαν.

Βάλε κι ότι το δημόσιο είναι ακόμη σε πρωτόγονη ψηφιακή κατάσταση, βάλε πιθανές ενστάσεις που θα ακολουθήσουν, βάλε και ένα διάστημα χάριτος, μέχρι να το μάθουν το σύστημα οι υπάλληλοι…, μάλλον θα διαρκέσει πολύ ακόμη το τρέξιμο των πολιτών στα γραφεία του δημοσίου.

Λ.Κ.

Αδυνάτισμα

*ΌΛΟΙ με Καβάφη πια; Και λίγος Σεφέρης δεν θα έβλαπτε.

- Όπου και να πάω η Ελλάδα με παχαίνει.

***

*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας έχουν τις αγωνίες τους.

-Πήγα σε βελονιστή να με βοηθήσει να αδυνατίσω, αλλά μου είπε ότι εμένα δεν με πιάνει ο βελονισμός και πως χρειάζομαι ακοντισμό.

***

*-ΤΟΣΕΣ φορές σταμάτα - ξεκίνα τη δίαιτα, θα την πάω για δίσκο πλατό.

Ζ.

Περιπέτειες

*ΣΤΗΝ Ιθάκη ο πρωθυπουργός αλλά ξεκίνησε το διάγγελμα βολιώτικα. Έναρξη περιπετειών με Συμπληγάδες. Οι οποίες όμως είναι από άλλο έργο. Σκύλλα και Χάρυβδη αντιμετώπισε ο Οδυσσέας, οι Συμπληγάδες ήταν του Ιάσονα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

***

*ΣΥΝΕΧΙΣΕ με επεισόδια της Οδύσσειας ο Αλ. Τσίπρας. Με Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, με Σειρήνες και με Λωτοφάγους. Δεν χώρεσαν στο διάγγελμα η μάγισσα Κίρκη κι η πλανεύτρα Καλυψώ.

***

*Η προσπάθεια συνεχίζεται κατέληξε ο πρωθυπουργός, βάζοντας τους μνηστήρες απέναντι να επιβουλεύονται. Και εντάξει πες ότι τη γριά Ευρύκλεια και τον γεροβοσκό τον Εύμαιο θα τους ψήσει ο Τσίπρας να βοηθήσουν, ιδίως άμα δεν τους μειώσει τις συντάξεις.

Ο Τηλέμαχος πού είναι όμως, να βάλει ένα χεράκι; Στο κύμα του brain drain λέει ο πιτσιρικάς. Έφυγε για το νησί των Φαιάκων, να βρει δουλειά. Πρόβλημα.

Ζ.

Τι ‘νι;

*Η Αλλατίνη είναι η γνωστή εταιρεία μπισκότων αλλά κι αυτό που ρωτάει ο Λαρισαίος όταν του λένε "Δεν είναι αυτό που νομίζεις".

Ζ.

Φωτογραφίζοντας

*«Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες». Πρωθυπουργικό διάγγελμα με Παπαδήμο και Στουρνάρα. Αυτές ήταν, μόνο δύο, οι ουσιαστικά ονομαστικές αναφορές του Αλ. Τσίπρα χθες.

***

*Ο οποίος δεν έδειξε λέει συναινετικό πνεύμα. «Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι», είπε. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ, η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοί της. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου. Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης». (Εδώ καρφίτσωσε μάλλον τουλάχιστον άλλο ένα όνομα.)

Ζ.

Τρεχάματα

*ΕΘΕΑΘΗΣΑΝ να συζητούν χθες το απομεσήμερο, καθισμένοι έξω από κλειστό -λόγω της ώρας- καφέ επί της Παναγούλη. Μάλλον δεν έλεγαν για την Ιθάκη, πιθανότατα για τη Λάρισα συζητούσαν καθώς ο Μ. Ξηρομερίτης θέλει να γίνει δήμαρχος, υποψήφιος για αρχή. Μαζί του ο Νίκος Ντόλας, στέλεχος της ΝΔ. Και νεαρός γιατρός μαιευτήρας. (Έφτασε καιρός για γεννητούρια;)

Ζ.

Τεραστίων

*Ο χειμώνας που τη δημιούργησε πέρασε, εδώ τελειώνει κι η τουριστική περίοδος. Κι αυτή η τεράστια λακκούβα στον δρόμο Καρίτσας-Κόκκινου Νερού, ζει και βασιλεύει. Λακκούβα διαστάσεων, καταλαμβάνει κάμποσα τετραγωνικά και υποχρεώνει τους οδηγούς να περνούν στο αντίθετο ρεύμα και μάλιστα κοντά σε στροφή, χωρίς μεγάλη ορατότητα. Επισημάνθηκε προ μηνός ξανά και μέσω της εφημερίδας, μάλλον θα ήταν σε άδεια οι αρμόδιοι της Περιφέρειας. Μήπως να τους τσιγκλήσουν απ’ τον Δήμο Αγιάς; Επικίνδυνο σημείο.

Ζ.

Υπαρξιακά

*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές σε υπαρξιακές αναζητήσεις, πάντα.

- Όλο με πονοκέφαλο ξυπνάω ρε σεις… Καημό το 'χω να ξυπνήσω εκατομμυριούχος.

***

*- ΚΑΝΩ αυτό τον καιρό τη δίαιτα της σιωπής. Τρώω του σκασμού.

***

*- ΘΑ πάω βρε παιδιά να κάνω εξέταση DNA στον εαυτό μου, να δω αν είμαι εγώ. Δεν με αναγνωρίζω τελευταία.

Ζ.

Διαρροή λίστας

*ΜΙΑ έρευνα θα έπρεπε να είχε γίνει, κάποιες δημόσιες εξηγήσεις μάλλον οφείλονται. Από τη γαλάζια Τοπική Δήμου Αγιάς, ίσως κι εκείνη των Τεμπών, θα πρέπει να ειπωθεί πως διέρρευσαν τα προσωπικά στοιχεία των μελών τους. Οι αριθμοί των κινητών στους οποίους στάλθηκε το sms για το υποτιθέμενο γκάλοπ, του οποίου την πατρότητα αποποιήθηκαν οι πάντες. Είναι τόσο εύκολο να πάρει κάποιος τη λίστα των μελών του κόμματος; Προφανώς θα έχει επιληφθεί η ΝΟΔΕ, ίσως και ανώτεροι.

Ζ.

Πιο δίκαια

*Η δημοτική αρχή Λάρισας καθιέρωσε κριτήρια μοριοδότησης για τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς. Και πολύ σωστά έπραξε ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Ορθά λοιπόν πριμοδοτεί την εργαζόμενη μητέρα με 50 μόρια. Καθώς όμως το σύστημα δεν εφαρμόζει εισοδηματικά κριτήρια στην εργαζόμενη μητέρα, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική αδικία.

Παράδειγμα: μια εργαζόμενη μητέρα με 50.0000 ευρώ εισόδημα, υψηλό σε περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά υπαρκτό και με άνεργο σύζυγο (δημότες Λαρισαίων) και δύο παιδιά, έχει περισσότερα μόρια από μια άνεργη μητέρα με σύζυγο που έχει εισόδημα μόλις 6.000 ευρώ, επίσης δημότες Λαρισαίων και με δύο παιδιά. Δηλαδή εγγραφή σε παιδικό σταθμό κάνει οικογένεια με εισόδημα 50.000 ευρώ αλλά μένει εκτός άλλη με 6.000 ευρώ.

Η αδικία αποτρέπεται αν θεσπιστούν και εισοδηματικά ατομικά κριτήρια της εργαζόμενης μητέρας. Το σύστημα μοριοδότησης θα γίνει πιο δίκαιο.

Σ.Κ.

Σαράκι

*ΤΟ στάνταρ σαράκι συνεχίζει να κατατρώει τη ΝΔ Τυρνάβου. Χρόνια τώρα, και θα συνεχίσει σίγουρα ως τις δημοτικές εκλογές. Μετά; Ποιος ξέρει…

Ο πρόεδρος της Τοπικής Α. Γιαννόπουλος ήταν σαφής: «η εποχή που γυρολόγοι πολιτικάντηδες χρησιμοποιούσαν την παράταξη για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους επιδιώξεις παρήλθε ανεπιστρεπτί». Συμπληρώνοντας ότι η οργάνωση θα δώσει «νικηφόρα τη μάχη των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών». Και των αυτοδιοικητικών. Κι όλοι, μα όλοι κατάλαβαν.

Το είχε ξεκαθαρίσει κι ο προηγούμενος πρόεδρος, ο Χριστόφ. Κατσαρός: «το ίδιο γνωστό σε όλους κέντρο εναντίον της Τοπικής».

Ζ.

Τρικυμία

*ΜΕ 4-5.000 κατοίκους ο Δήμος Πλαστήρα, με πρωτεύουσα το Κορφοβούνι, εκεί ψηλά στην πανέμορφη λίμνη, ήδη έχει 4-5 υποψήφιους δημάρχους. Τρικυμία στο τοπίο. Εκτός, λέει, από τον δημοτικό σύμβουλο Γ. Σακελλαρίου και τον διοικητή του Πανεπιστημιακού της Λάρισας Παν. Νάνο, πιθανότατα ξανά τον νυν δήμαρχο Δημ. Τσιαντή, να που ξετρύπωσε κι ο Γιώργος Αμβροσίου. Ήταν γνωστό στους παροικούντες η επιθυμία του, αχνοφαινόταν και στην ‘’Αλήθεια’’ την εφημερίδα που εκδίδει στην Καρδίτσα. Θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα, πώς αλλιώς θα ήταν στη λίμνη άλλωστε, ο παλιός αθλητικογράφος του δημοτικού ραδιοφώνου Λάρισας, τον ξέρουν από τότε στη θεσσαλική πρωτεύουσα.

Ζ.

Νέα Σμύρνη

*ΣΚΟΥΡΑ τα βρήκαν τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ που βρέθηκαν χθες το πρωί στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, για να εκτελέσουν μια διακοπή ρεύματος σε ένα σπίτι. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν τόσο στη διοίκηση της επιχείρησης όσο και στο σωματείο εργαζομένων, με το που κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τους περικύκλωσαν Ρομά και τους απειλούσαν. Κάποιοι μάλιστα χτυπούσαν χαρακτηριστικά και το αυτοκίνητο της υπηρεσίας για να τους εκφοβίσουν.

***

*ΑΜΕΣΩΣ οι τεχνικοί χωρίς δεύτερη σκέψη τα «μάζεψαν» και έφυγαν, φυσικά δίχως να εκτελέσουν την εργασία για την οποία βρέθηκαν στο σημείο, αφού πρωτίστως είχαν να σκεφτούν τη σωματική τους ακεραιότητα. Για το περιστατικό ενημέρωσε την «Ε» ο πρόεδρος της ΕΤΕ – ΔΕΗ Λάρισας κ. Βασίλης Μητροδήμος, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι αντέδρασαν απολύτως φυσιολογικά ενώ, αφού καταδίκασε το γεγονός της επίθεσης, πρόσθεσε ότι κανείς άλλος εργαζόμενος δεν θα δεχθεί να βρεθεί στο σημείο χωρίς τη συμμετοχή της αστυνομίας.

***

*ΚΑΛΑ τα λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων, όμως το ερώτημα που γεννάται είναι το πόσο ασφαλής και αποτελεσματικός θα είναι ένας τέτοιος συνδυασμός αστυνομίας και υπαλλήλων ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό, διότι έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην ίδια περιοχή.  Όπως και να ’χει, στη Νέα Σμύρνη όλοι είναι στην… πρίζα.

Κ.Γ.

Άδεια

*ΔΕΝ είμαι καλά συνάδελφοι, έλεγε και ξανάλεγε ο Λαρισαίος εργαζόμενος στη δουλειά. Χρειάζομαι επειγόντως άδεια.

Μα καλά, τον μάλωναν οι υπόλοιποι, μόλις γύρισες από διακοπές.

«Θέλω άδεια για να ξεκουραστώ από τις διακοπές» ξεκαθάριζε αυτός. Τι παράλογο ζήτησε δηλαδή;

Κ.Γ.

 

PROS THN TEXNIKH YPHRESIA TOY DHMOY

* ΠΡΟΣ την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, ενταύθα: Το φωτογραφικό στιγμιότυπο αφορά στην οδό Κουτσούμπα, ένα δρομάκι δηλαδή που ενώνει τις οδούς Βυζαντίου και Χατζηζωγίδου, στη συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου. Όπως βλέπετε από τη γραμμή που σχημάτισε το κομπρεσέρ, θέλουν να τοποθετήσουν καμπίνα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, στο μέσον του πεζοδρομίου. Από πού δηλαδή θα περάσει ο πεζός κύριοι;

Β.Κ.

 

 AYTO UA PEI PASSALVSH KAI ASFALEIA

*ΑΥΤΟ θα πει πασσάλωση και ασφάλεια. Ομπρέλα που αντιστέκεται και σε τσουνάμι.

Ζ.

 

 TVRA PIA STON TSIATSIO

*ΤΩΡΑ πια στον Τσιάτσιο φωτογραφίζονται και Σαμαριναίες μόνες τους. Ισότης. Άλλωστε η Στέλλα Μπίζιου φιλοδοξεί να χορέψει του χρόνου ως βουλευτίνα.

Ζ.