Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπερδεμένοι

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2018 19:09
Αγγελιοφόρος νέων καλών. Με χειροκροτήματα δέχτηκαν χθες στην Αλεξανδρινή οι κάτοικοι του οικισμού τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη. Και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού όλοι γνωρίζουν για τη συμβολή του στην επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή και τον οικισμό και ιδιαίτερα το ιδιοκτησιακό. Άλλωστε ο Βασίλης Κόκκαλης δεν είναι αυτό που λέει ο λαός «χθεσινός», αντίθετα είναι γνώστης των προβλημάτων και πάντα «βάζει πλάτη» στην ουσιαστική επίλυσή τους και όπως διαβεβαίωσε χθες τους κατοίκους με την ερμηνευτική εγκύκλιο Παπανάτσιου, γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα προς οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού.  Δικαιολογημένη και η θερμή υποδοχή και από τον πρόεδρο της Αλεξανδρινής Ηλία Κίτσο (φωτ.) και άλλους φίλους και υποστηρικτές του.  Κ.Τσ. Αγγελιοφόρος νέων καλών. Με χειροκροτήματα δέχτηκαν χθες στην Αλεξανδρινή οι κάτοικοι του οικισμού τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη. Και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού όλοι γνωρίζουν για τη συμβολή του στην επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή και τον οικισμό και ιδιαίτερα το ιδιοκτησιακό. Άλλωστε ο Βασίλης Κόκκαλης δεν είναι αυτό που λέει ο λαός «χθεσινός», αντίθετα είναι γνώστης των προβλημάτων και πάντα «βάζει πλάτη» στην ουσιαστική επίλυσή τους και όπως διαβεβαίωσε χθες τους κατοίκους με την ερμηνευτική εγκύκλιο Παπανάτσιου, γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα προς οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού. Δικαιολογημένη και η θερμή υποδοχή και από τον πρόεδρο της Αλεξανδρινής Ηλία Κίτσο (φωτ.) και άλλους φίλους και υποστηρικτές του. Κ.Τσ.

- ΕΒΑΛΑ ήχο κλήσης στο κινητό τα τζιτζίκια, έλεγε ο Λαρισαίος πριν ξεκινήσει για την επιστροφή.

- Θέλω να νομίζω ότι είμαι ακόμη διακοπές...

***

*Ο άλλος που βρισκόταν όλο το καλοκαίρι στην πόλη, εντόπισε προβληματάκι.

- Στις πισίνες γιατί δεν υπάρχουν λουκουματζήδες;

Ζ.

Εξόρμηση

ΕΦΥΓΑΝ μαζικά χθες οι Λαρισαίοι τις πρωινές ώρες για τα κοντινά παράλια, τρέχοντας να προλάβουν τα τελευταία μπάνια του καλοκαιριού, πριν τους πιάσουν οι καταιγίδες.

Τα πεντακάθαρα και ήρεμα νερά της παραλιακής ζώνης των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, αποζημίωσαν την ταλαιπωρία της μεγάλης κίνησης στον δρόμο σαν αποχαιρετιστήριο δώρο, μετά από ένα όχι και τόσο ομαλό καλοκαίρι.

Λ.Κ.

Γκρίνια

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ οι πεζοί για τα έργα στους κεντρικούς δρόμους, αυτοί παρακάμπτονται εύκολα για σας γίνονται λέει ο Δήμος που διευρύνει τα πεζοδρόμια. Διαμαρτύρονται και οι οδηγοί με το προκαλούμενο κυκλοφοριακό, υπομονή και κατανόηση ζητούν από τον Δήμο. Αυτά όμως είναι ευκολάκια, περνούν. Οι έμποροι τραβούν το μεγάλο ζόρι. Αφού οι άνθρωποι χάνουν λεφτά, με τα μαγαζιά τους πρακτικά αποκλεισμένα για καιρό. Αυτοί έχουν θέμα με τον δήμαρχο. Ιδίως εκείνοι της Μ. Αλεξάνδρου, οι κάτω από το Δικαστικό, έχουν υποφέρει. Τώρα που έκλεισε ο δρόμος και στην αρχή του, γκρινιάζουν και οι πάνω απ’ το Δικαστικό, είδαν κι αυτοί τη γλύκα.

***

- ΓΙΑΤΙ γίνονται όλα τα έργα μαζί, η συνήθης ένσταση. Δυό εργάτες εδώ, τρεις εκεί, θέλει πιο εντατικά, να τελειώσουν πιο γρήγορα…

-Μα είναι άλλος εργολάβος, διαφορετική εταιρεία σε κάθε δρόμο, γρήγορα δείχνουν να πηγαίνουν. Βέβαια θα μπορούσαν να δουλεύουν και Σαββατοκύριακα, να επιταχύνουν. Όμως, δε λες που είναι καλοκαίρι και το πρόβλημα είναι μικρότερο…

-Αν ήταν να γεμίσουμε και τα μαγαζιά με λάσπες… (Ο έμπορος θυμόταν παλιές πονεμένες χειμωνιάτικες ιστορίες.)

Ζ.

Σιμά κοντά

ΜΕΤΑ την έξοδο από το μνημόνιο και το πείραγμα του πρωθυπουργού στον χιουμορίστα Θεσσαλονικιό γαμπρό, προκύπτουν κι άλλα.

- Βρε συ; Της έχει τάξει ότι θα την παντρευτεί μόλις γίνει το Μετρό στη Θεσσαλονίκη κι έχουν αρχίσει να τον ζώνουν τα φίδια. Μη λάβει κάνα μέιλ από τον Σπίρτζη. (Γαμπρέ, πρόσεξε τι τάζεις, που είπε κι ο Τσίπρας.)

Ζ.

Κατέπεσαν αλλά…

ΔΕΝ φάνηκε να ιδρώνει το αυτί κανενός στο ντιτοριανό καθεστώς. Που εκτέθηκε άγρια η Αποκεντρωμένη, έχοντας μπλοκάρει δημοκρατικά ληφθείσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και δημιουργώντας σημαντική καθυστέρηση στο πρόγραμμα έργων, πρόβλημα στους Λαρισαίους εν τέλει. Η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, που δείχνει να αποτελεί μαζί και με άλλες εκεί τριγύρω την επιτομή της γραφειοκρατίας, κατέπεσε με θόρυβο στην Επιτροπή όπου είχε προσφύγει ο Δήμος.

***

Ε, και τι τους νοιάζει. ‘’Εμείς τη δουλειά μας κάνουμε’’. Σιγά τα πρόσωπα δηλαδή, δήμαρχος και δημοτικά συμβούλια. Υπεράνω όλων οι εντεταλμένοι από το κράτος υπάλληλοι. Κι όλοι γνωρίζουν ποιοι και πώς εντέλλονται. Οπότε άρχισε η συζήτηση των Λαρισαίων.

-Δανεικά ξοφλάνε στο σύστημα;

-Μα τις λες; ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει, τον Καλογιάννη θα ταλαιπωρούσε η κρατική υπηρεσία; Τον ντιτοριανό διορισμό ο Σκουρλέτης τον έχει υπογράψει…

-Μα και επί της Πόπης γίνονταν παρόμοια, όταν διοικούσε η προκάτοχός του.

- Καλά, μικρή είναι η πόλη. Αν έβγαζε στη σέντρα ο Δήμος τα ονόματα των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης που τον ταλαιπωρούν; Μήπως τότε αντιληφθούν όλοι τι πραγματικά συμβαίνει…

Ζ.

Ποτάμι

ΣΤΗΝ επανεκκίνησή του το «Ποτάμι» ζητά στο πλευρό του: «προοδευτικές, φιλελεύθερες, κεντρώες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, να συμμετέχουν σε ένα ανοιχτό δημιουργικό συνέδριο», που θα γίνει το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Μάλιστα συγκροτήθηκε και «Επιτροπή Kοινής Πορείας», που θα αναλάβει τις επαφές με εκπροσώπους Κινήσεων και Ομάδων του φιλελεύθερου και μεταρρυθμιστικού χώρου.

Μεταξύ των μελών της είναι και η Μαρία Δαμανάκη, η οποία συζητήθηκε περισσότερο απ’ όλους, καθώς ο κόσμος διαβάζοντας το όνομά της, ρωτούσε: «Η γνωστή;»

Όχι, η Μαρία Δαμανάκη του «Ποταμιού», είναι καταρχήν νέα (γεννηθείσα το 1989) και δεύτερον δικηγόρος στο Ηράκλειο.

***

ΤΟ Πολιτικό Συμβούλιο του «Ποταμιού» απευθύνει επίσης κάλεσμα σε όλους τους ανένταχτους κομματικά αλλά πολιτικά ενεργούς πολίτες, το οποίο θα αποσταλεί και γραπτώς.

Συγκεκριμένα ο Σταύρος Θεοδωράκης στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αποστείλει επιστολή με αντίστοιχο περιεχόμενο σε 300 πολίτες,

τους οποίους και θα καλέσει να συμμετέχουν στο συνέδριο ως συνδιοργανωτές και όχι μόνο ως σύνεδροι ή παρατηρητές.

Επίσημη πρόσκληση λοιπόν. Αλλά πώς θα τους βρει; Υπάρχει κατάλογος που δηλώνει κάποιος, ως κομματικά ανένταχτος;

Ο αριθμός 300; Τυχαίος;

Λ.Κ.

Επίδομα

Η καταβολή του ετήσιου φοιτητικού επιδόματος στέγασης στους δικαιούχους φοιτητές, από το Υπουργείο Παιδείας, φέτος έγινε λίγο πριν ξεκινήσει η υποβολή των νέων αιτήσεων για τον επόμενο χρόνο.

Όσοι υπολόγιζαν και στηρίζονταν σε αυτό, για να πληρώσουν το νοίκι τους στην πόλη που σπουδάζουν, σίγουρα θα τους έκαναν έξωση!

Αντί να ληφθεί μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς, να δώσουν το επίδομα στην αρχή της φοιτητικής χρονιάς, ώστε να βοηθήσει τους φοιτητές να πληρώνουν κάθε μήνα το ενοίκιο, γίνεται το αντίθετο.

Ετεροχρονισμένη η βοήθεια.

Όμως, όλοι περίμεναν καρτερικά με τον φόβο, μην «κοπεί» κι αυτό.

Εκεί έχουμε φτάσει.

Λ.Κ.

Μας ψεκάζουν

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ο γενικός ψεκασμός δακοκτονίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στους Δήμους Τεμπών, Τυρνάβου και Αγιάς.

Σε ανακοίνωσή της, καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να παρευρίσκονται στα κτήματά τους κατά την ημέρα του ψεκασμού, ώστε να διαπιστώσουν τον ψεκασμό.

Απ’ την άλλη, ζητά να φύγουν από τις περιοχές ψεκασμού οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι, και να απομακρύνουν οι πρώτοι τα μελισσοσμήνη τους και οι δεύτεροι τα ζώα τους, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.

Οι ελαιοπαραγωγοί δεν κινδυνεύουν με δηλητηρίαση; Καλύτερα να πάνε με μάσκες οξυγόνου.

***

ΕΠΙΣΗΣ, σε επιφυλακή στα χωράφια τους πρέπει να είναι και οι βιοκαλλιεργητές στις περιοχές ψεκασμού. Εχουν υποχρέωση να σημάνουν τα κτήματά τους, για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Δηλαδή, με τη σήμανση εξασφαλίζεται και η διαρροή της σταγόνας στο διπλανό χωράφι;

Λ.Κ.

Πλαστικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των πλαστικών που καταλήγουν στις θάλασσές μας, υποστηρίζει και πάλι η «Greenpeace», στη νέα της εκστρατεία για ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια, η περιβαλλοντική οργάνωση κατακλύζει με τα ίδια μηνύματα προκειμένου να αφυπνίσει συνειδήσεις, αλλά κάθε χρόνο μετρά θύματα από τον ίδιο λόγο, από τα πλαστικά που συνεχίζουμε να πετάμε στις παραλίες και στη θάλασσα.

Τα ίδια και τα ίδια, χωρίς αποτέλεσμα.

Αυτό αποδεικνύει ότι ο Ελληνας είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μπορεί να ευαισθητοποιηθεί μόνο όταν καταλήξει να κολυμπά ανάμεσα σε πλαστικά μπουκάλια και σακούλες.

Αλλά και τότε, εξαιτίας της ιδιοσυγκρασίας του, ή θα κατηγορήσει τον διπλανό του ή θα σκεφτεί θεωρίες συνωμοσίας για «χτύπημα» του τουρισμού στη χώρα του.

Λ.Κ.

Αίμα

ΣΤΑ μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποιεί τις ανάγκες για αίμα το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Προκειμένου να ενημερωθούν όσο γίνεται περισσότεροι νέοι άνθρωποι, αιμοδότες και μη. Ειδικά τις ημέρες του καλοκαιριού οι ανάγκες γίνονται όλο και περισσότερες. Όταν δεν υπάρχει αίμα, χειρουργεία αναβάλλονται, ασθενείς κινδυνεύουν. Οι αιμοδότες το απέδειξαν στην πρόσφατη τραγωδία στην Αττική ότι δεν είναι αδιάφοροι. Ας μην περιμένουν όμως ακραίες καταστάσεις για να κινητοποιηθούν, για να αντιδράσουν. Το αίμα δεν παράγεται σε κανένα εργοστάσιο.

Ζ.Π.

Ξεχασμένα

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως το τελευταίο διάστημα χαλάρωσαν οι έλεγχοι και αυξήθηκαν για ακόμα μια φορά τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους. Για παράδειγμα στην περιοχή των Αγ. Σαράντα φύτρωσαν πάλι σαν τα μανιτάρια, ΙΧ αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ζ.Π.

Όλυμπος

ΔΡΟΜΟ παίρνουν, δρόμο αφήνουν για τον Όλυμπο οι εκδρομείς και οι ορειβάτες. Στο επιβλητικό βουνό των Θεών, εξορμούν τα Σαββατοκύριακα Έλληνες και ξένοι. Διοργανώνουν διήμερα στο οροπέδιο των Μουσών ανάμεσα στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Μια μοναδική εμπειρία για τους κατακτητές των κορυφών.

Ζ.Π.

Εξοδος

ΤΙΣ περισσότερες καταστάσεις της καθημερινότητάς του τις αντιμετωπίζει με χιούμορ ο Λαρισαίος. Με τέτοιον τρόπο σχολιάζει στα κοινωνικά δίκτυα και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, «πάλι καλά που βγήκαμε καλοκαίρι, αν ήταν χειμώνας θα ξεπαγιάζαμε».

 

----Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός----