Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανηγύρια

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2018 19:04
*ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ αυτοκινήτων, στο πράσινο, δίπλα στο ποτάμι με τον λογαριασμό να τον πληρώνει η ΔΕΥΑΛ. Σάββατο πρωί και ο Λαρισαίος εκμεταλλεύτηκε τον καλό καιρό και είπε να κατεβάσει το αυτοκίνητό του στο ποτάμι, στην κοίτη και να πλύνει το ΙΧ του με το κοινόχρηστο νερό. Τι και αν περίμενε μια μητέρα με το μωρό της και τον σκύλο της να ξεδιψάσουν, ας περιμένουν στη σειρά τους. Είχε δουλειά ο άνθρωπος.  Ζ.Π. *ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ αυτοκινήτων, στο πράσινο, δίπλα στο ποτάμι με τον λογαριασμό να τον πληρώνει η ΔΕΥΑΛ. Σάββατο πρωί και ο Λαρισαίος εκμεταλλεύτηκε τον καλό καιρό και είπε να κατεβάσει το αυτοκίνητό του στο ποτάμι, στην κοίτη και να πλύνει το ΙΧ του με το κοινόχρηστο νερό. Τι και αν περίμενε μια μητέρα με το μωρό της και τον σκύλο της να ξεδιψάσουν, ας περιμένουν στη σειρά τους. Είχε δουλειά ο άνθρωπος. Ζ.Π.

*ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ πανηγυράκι της ΔΕΘ ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο με Τσίπρα, σε δύο παραστάσεις –«λαϊκές απογευματινές» και ακολουθεί Κυριάκος. Κατά τις δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος και ο επερχόμενος.

Παρέλαση υποσχέσεων, πάρε κόσμε, το αφεντικό τρελάθηκε, μισθοί πάνω, φόροι και ασφαλιστικές εισφορές κάτω, βάλε κι ένα γήπεδο για τον ΠΑΟΚ μάστορα, μπας και μάσουμε τα ψηφαλάκια…Όλα ανθηρά…

Καθρεφτάκια

*ΕΙΝΑΙ λόγος για μια μικρή... μελαγχολία αυτό το σκηνικό. Όχι πως δεν υπάρχει παροχολογία και στις προηγμένες δυτικές δημοκρατίες – λαϊκισμός υπάρχει παντού. Αλλά πουθενά δεν υπάρχει αυτή η... τελετουργία. Να ανεβαίνει κάθε Σεπτέμβριο στο βήμα ο εκάστοτε μάγος της φυλής και να ανακοινώνει πόσα «καθρεφτάκια» θα μοιράσει στους ιθαγενείς που περιμένουν από κάτω επευφημούντες.

Χωρίς σχέδιο;

*ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ παροχές Τσίπρα μάλλον προβληματίζουν τον σκεπτόμενο πολίτη. Κάθε φορά η ίδια ιστορία. Φόροι, περικοπές, στύψιμο και μόλις μαζεύεται λίγο χρήμα, χορηγείται προς άγραν ψήφων σε διάφορες κατηγορίες πολιτών με πρώτους πάντα τους... ένστολους. (Σαμαράς πρώτος και καλύτερος), που είναι μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων.

Παροχές έτσι, χωρίς πρόγραμμα, σχέδιο και σκοπό.

Δεν θα ήταν άραγε πολύ πιο επωφελές εθνικά εάν πήγαινε το χρήμα σε νέα παιδιά, (για να ξεκινήσουν μικρές νέες επιχειρήσεις, να κάνουν νέες οικογένειες, να γεννήσουν παιδιά), και γενικά στις ομάδες εκείνες που περιμένεις να σου φέρουν ανάπτυξη; Προφανώς και ναι… Αλλά, είπαμε… Οι ψήφοι.

Πλειοδοσία

*ΓΕΝΙΚΑ, αν διαβάσεις τις εξαγγελίες Τσίπρα με προσοχή, οι περισσότερες είναι αυτές που έχει ήδη υποσχεθεί και ο Μητσοτάκης. Πλειοδοσία υποσχέσεων κανονική:

-Τα υποσχέθηκες Κυριάκο; Τα κάνω εγώ πράξη από τώρα. Χα! Τι νόμιζες; Μόνο εσύ είσαι έξυπνος; Άσε που θα σου αφήσω άδεια ταμεία κι εσύ σαν πρωθυπουργός θα τρέχεις να τα γεμίσεις, φορολογώντας και πάλι αγρίως σαν... γνήσιος Μητσοτάκης, προκαλώντας πάλι σφοδρές αντιδράσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται… Ό,τι έκανε ο Ανδρέας το 1989, όταν με τις παροχές του «Τσοβόλα δώστα όλα» υπονόμευε την πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Περιτύλιγμα

*ΑΛΛΕΣ πάλι εξαγγελίες είναι απλώς... .χαριτωμένες.

Τα τελευταία χρόνια για παράδειγμα, με δική σου επιλογή, έχεις καταργήσει προγράμματα του τύπου «Βοήθεια στο σπίτι». Τώρα το επαναφέρεις και το αναγγέλλεις ως... παροχή- άλλωστε πού να θυμάται ο λαός… Το... περιτύλιγμα να είναι γυαλιστερό και να κάνει εντύπωση, το περιεχόμενο λίγοι θα το δουν.

Αν ήταν…

*ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ, ζητείται σοβαρότης. Και θα ήταν πολύ «μάγκας» ο Κυριάκος αν έλεγε ( εννοώντας το κιόλας) ότι θα καταργήσει αυτό το πανηγύρι της Διεθνούς Έκθεσης.

Και πως παροχές θα ανακοινώνονται και θα χορηγούνται κάθε φορά που η οικονομία θα παράγει πραγματικό πλούτο προς διανομή, κι όχι αυτή η... «αλαμούρα» που γίνεται κάθε Σεπτέμβρη για ψηφοθηρία όπου απλώς διανέμονται ξανά μέρος αυτών που πληρώσαμε.

Αλλά, ως γνωστόν, «μάγκες δεν υπάρχουν πια», τους πάτησε το τρένο – και τι τρένο! Βέλος, ιταλικό, που πιάνει πάνω από 250 χλμ. την ώρα.

Ζην επικινδύνως

*ΠΑΡΟΧΕΣ ενόψει εκλογών ο Τσίπρας από τη μια, και... πλημμυρίδα έργων από την άλλη ο Καλογιάννης στη Λάρισα, την τελευταία χρονιά της θητείας κι αυτός, διότι αυτός ο παλιολαός έτσι είναι, ξεχνάει, έχει Αλτσχάιμερ και πρέπει να του μοστράρεις τα έργα μπροστά στα μάτια του.

Κάπως έτσι σκεφτόμαστε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα για τους τηλεοπτικούς παραγωγούς, αντί να τρέχουν στην Καραϊβική και να γυρνάνε εκπομπές τύπου SURVIVOR, να έρθουν στη Λάρισα του Καλογιάννη… Μια πόλη... συναρπαστική, με εκτεταμένους και πρωτότυπους στίβους μάχης.

Vivere pericolosamente (Ζην επικινδύνως) που θα έλεγαν και οι Λατίνοι αν δεν προλάβαινε να τους... καταργήσει ο Γαβρόγλου.

Σπατάλη

*ΔΥΣΚΟΛΗ η ζωή πλέον στη Λάρισα. Και εκτός από την ταλαιπωρία, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος για τα έργα που ήδη εκτελούνται. Αυτή της σπατάλης. Η οδός Δήμητρας π.χ. που τώρα ξηλώνεται, ήταν πολύ πρόσφατα κατασκευασμένη – από τα τελευταία έργα του Τζανακούλη. Ούτε πενταετία δεν πρόλαβε να κλείσει… Έτσι απουσία σχεδιασμού, κάμποσο χρήμα πάει στο βρόντο… Ή όχι παλικάρια;

Η πληγή

*ΠΑΡΟΜΟΙΑ απουσία σχεδιασμού υπάρχει και για τις συνοικίες της Λάρισας . Το (θετικό) γεγονός ότι διατέθηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή άπειρο χρήμα για ασφαλτοστρώσεις, δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα των συνοικιών, εκεί δηλαδή που ζει ο κόσμος. Η Δημοτική Αρχή, όπως και οι προκάτοχοί της, δεν έβαλε το νυστέρι στην πληγή. Δεν προχώρησε σε διανοίξεις παρά μόνο ευκαιριακά, με αποτέλεσμα πολλές συνοικίες να «πνίγονται» στα αδιέξοδά τους.

Του Κουτρούλη

*ΑΛΛΑ, τουλάχιστον ο Καλογιάννης (και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ και ολίγον το ΠΑΣΟΚ) έχουν ήσυχο το κεφάλι τους προεκλογικά και έτοιμο το ψηφοδέλτιο. Στην άλλη πλευρά γίνεται του... Κουτρούλη ο γάμος!

Διότι, μου λένε, «τα κόζα άλλαξαν». Το κουμάντο στα δημοτικά πράγματα το κάνει πλέον ο... Νικήτας Κακλαμάνης που με εντολή Μητσοτάκη ανέλαβε να διερευνήσει τι γίνεται στους μεγάλους δήμους και να εισηγηθεί αναλόγως.

Πήγε να ασχοληθεί λοιπόν ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και με τη Λάρισα και τι... βλέπει;

Τη Ρένα να προχωράει κανονικά, θεωρώντας εαυτόν κληρονόμο του... «Θρόνου», αφού βάσει των ποσοστών της στις προηγούμενες εκλογές είναι πρώτη.

Τον Τζανακούλη να τρωγοπίνει στο Κτήμα του με την ομάδα του και να ετοιμάζεται να ορίσει εκείνος τον «διάδοχο» του Θρόνου, μην αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία Ρένας.

Τον Μάριο Ξηρομερίτη να βαράει κατά βούληση τον ταμπουρά και να ετοιμάζεται να φτιάξει δικό του σχήμα και τον Κώστα Σαμουρέλη να κάνει –γενικώς-... «επαφές» και να μαζεύει φίλους.

Μύλος… Και ας μην πιάσουμε καν –γιατί θα μπλέξουμε - τον Ντίνο Διαμάντο, που διάγει μια περίοδο... που ο Βαρουφάκης αποκαλούσε... «δημιουργική ασάφεια», τουτέστιν, «θα δω και θα πράξω».

Ποιοι φοβούνται τον Λουκά;

*ΜΕΣΑ σ’ αυτό το ομιχλώδες γαλάζιο σκηνικό, κάποιοι σκέφτηκαν τον πρώην νομάρχη Λουκά Κατσαρό, ως παράγοντα που θα μπορούσε να ενώσει όλες αυτές τις φυγόκεντρες τάσεις και ως άνθρωπο με τεράστια εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, αλλά και πλούσιο έργο στη Νομαρχία.

Ο Λουκάς σαν τ’ αγροίκησε φρόντισε όμως να το ξεκόψει αμέσως. Μέσω των «Ψιθυριστών» της «Ε» διαμήνυσε κατηγορηματικά εδώ και μέρες ότι «δεν ενδιαφέρεται» για αυτό που λέγεται σήμερα δημόσιος βίος και... τέλος.

Παρόλα αυτά, τελευταία εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο άρθρο –με μένος εναντίον του. Που σημαίνει ότι κάποιοι μάλλον... ανησυχούν σφόδρα. Φοβούμενοι προφανώς ότι, τυχόν εμπλοκή Κατσαρού, λόγω μεγέθους και μόνο, θα αλλάξει άρδην το τοπίο στα δημοτικά πράγματα της ΝΔ Λάρισας και τους χαλάει τα... σχέδια.

Σκέψου όμως και να μην διέψευδε κιόλας. Θα τον... κρεμούσαν ανάποδα τον άνθρωπο!

Έτοιμοι...

*ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ πόλος έλξης για μεγάλα ιδιωτικά ΙΕΚ γίνεται πια η Λάρισα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Και όπως μαθαίνω, κι άλλοι μεγάλοι «παίχτες» της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την Αθήνα ψάχνουν μεγάλους χώρους μέσα στην πόλη για να τους διαμορφώσουν σε Εκπαιδευτήρια.

Τον λόγο αυτής της μεγάλης κίνησης μού τον εξήγησε άνθρωπος του χώρου, από αυτούς που τους λες και «ψαγμένους»:

- Ο Μητσοτάκης τους έχει πει πως η κυβέρνησή του θα δρομολογήσει άμεσα την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, και αυτοί... πιάνουν θέση. Και απ’ ό,τι φαίνεται και ο Τσίπρας αρχίζει και το βλέπει πιο θετικά…

(Πράγματι… Άμα σκεφτείς τι γίνεται ήδη στην Κύπρο με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια...)

Κουδούνι

*ΑΝΟΙΓΟΥΝ αύριο τα σχολεία, υπομονή τελειώνουν τα... «βάσανα» των γονιών.

Άντε, να πάνε σχολείο, να ξεκουραστούν λιγάκι και τα... ματάκια τους που από το πολύ «σερφάρισμα» σε κινητά και λάπτοπ κοντεύουν να γίνουν «σαν γερμανικά παγούρια»…

Πολύτεκνοι

*Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ Πολυτέκνων Λάρισας, σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην «Ε» και καταγγέλλει κυβερνητικές επιλογές και εξαγγελίες για τους παιδικούς σταθμούς, διευκρινίζει ότι όλα όσα αναφέρει δεν αφορούν στον Δήμο Λαρισαίων, διότι δεν έχει κανένα παράπονο.

Μάλιστα, για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, μετά τη δημοσίευση της επιστολής, δήλωσε: «Ο σύλλογος υπερασπίζεται το δικαίωμα των οικογενειών των πολυτέκνων, να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών και ευχαριστεί τον Δήμο Λαρισαίων για τη μέχρι τώρα συνεργασία (στο πλαίσιο της μοριοδότησης διασφαλίζεται η συμμετοχή των παιδιών πολυτέκνων οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς)». Όλα καλά λοιπόν. Όπως διαπιστώνεται οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαρισαίων, έκαναν δεκτές όλες τις αιτήσεις των πολυτέκνων.

Λ.Κ.

Διαβάσεις

*ΤΑ παράπονά τους κάνουν οι πεζοί για τον κυκλικό κόμβο της πλατείας Σκίπη στην περιοχή «Σάλια». Όπως αναφέρουν δεν υπάρχει καμία διάβαση για τους πεζούς με αποτέλεσμα μητέρες με μωρά στο καρότσι να κάνουν αρκετά λεπτά για να διασχίσουν με ασφάλεια τον δρόμο. Την ίδια ώρα που οι ράμπες περιμετρικά της πλατείας είναι κλειστές από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ζ.Π.

Λαμπραντόρ

*ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ στην Κουλούρα έχασε τον σκύλο του, ένα μαύρο λαμπραντόρ 2,5 χρονών. Του είπαν ότι κάποιος τον πήρε μέσα από την αυλή του σπιτιού του. Η έκκληση του ιδιοκτήτη του σκύλου, προς τον άγνωστο κλέφτη, είναι η εξής: «Ας μου φέρει το σκυλί να του κάνω τα εμβόλια που χρειάζεται και αν το πήρε γιατί το αγαπά τόσο πολύ, θα του το χαρίσω»!

Λ.Κ.

Μύλος

*ΣΑββατο: Μια βραδιά πολιτισμού και υψηλών νοημάτων.

Κυριακή: Εικόνα που κάθε άλλο παρά προάγει πολιτισμό.

«Μύλος» στη Λάρισα…

-----------Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός-----------

 

 

Δεν εξήγγειλε και τον σοσιαλισμό

DEN EJHGGEILE KAI TON SOSIALISMO

ΜΕΤΑ από χρόνια, άλλαξε φέτος η διαμόρφωση στην αίθουσα όπου ο πρωθυπουργός παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάθεται πλέον στο μέσο της σκηνής έχοντας απέναντί του, «αμφιθεατρικά»  τους δημοσιογράφους. Οπότε φυσιολογικά δημιουργείται μπέρδεμα όταν ο δημοσιογράφος δήλωνε πως κάθεται αριστερά και ο πρωθυπουργός τον αναζητούσε οπτικά, κοιτάζοντας στα δεξιά του. Πάντα «μπέρδευαν», τα περί δεξιάς και αριστεράς…    

*Η νέα χωροταξία θέλει επίσης τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να κάθονται δεξιά και αριστερά των δημοσιογράφων. Στα δεξιά έτυχε χθες να καθίσει η πλειοψηφία των συνεργαζομένων (Ξενογιαννακοπούλου, Χρυσοβελώνη κ.α.) ενώ στα αριστερά κάθισε η πλειοψηφία του σκληρού πυρήνα (Φλαμπουράρης, Δραγασάκης, Παππάς). Δεξιά και αριστερά, δηλαδή  όπως το βλέπει ο καθείς.

*Πέραν τώρα των χωροταξικών, επί της ουσίας, οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την τραγωδία στην Αν. Αττική. «Μας πώς να κρύψουμε τους νεκρούς;» αναρωτιόταν ο κ. Τσίπρας που γενικά χθες, ευγενικά… διαφωνούσε με το σκεπτικό των ερωτήσεων όχι όπως τότε με τις τηλεοπτικές άδειες που έγινε φασαρία.  Πολλές και οι ερωτήσεις και για τα οικονομικά. Η πιο ασαφής απάντηση δόθηκε στο ερώτημα για το αν θα γίνουν και άλλες περικοπές στις συντάξεις ενώ η καλύτερη ατάκα («καλά δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό»)  ειπώθηκε σε ερώτημα που αφορούσε στο ίδιο πεδίο.

*Από χθες πάντως είναι γνωστό το πρώτο θέμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, στην ανάλογη συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Κυριακή. Αν λοιπόν αναδειχθεί κυβέρνηση η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει τη συμφωνία των Σκοπίων όταν γίνει πρωθυπουργός ή σήμερα παριστάνει τον «τζάμπα μάγκα» ;

*Από τους πρώτους που βρέθηκαν, νωρίς κιόλας, στην αίθουσα ο Λαρισαίος υφυπουργός Βασ. Κόκκαλης ενώ από τους τελευταίους προσήλθε, ο βουλευτής Λάρισας, Νίκ. Παπαδόπουλος. Ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, φωνάζοντας «πρόεδρε, πρόεδρε…» σε ερώτηση που αφορούσε στα αγροτικά και αφού τελείωσε η συνέντευξη Τύπου.

* Στη μοναδική λοιπόν ερώτηση για τα αγροτικά, ο κ. Τσίπρας απάντησε άλλα αντί άλλων, σημειώνοντας τη «φορολογική ελάφρυνση» των αγροτών.   Μάλιστα για να αποδείξει ότι η κυβερνητική πολιτική τυγχάνει της αποδοχής των αγροτών, συνέκρινε τις δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις του 2015 με την ισχνή σε συμμετοχή, κινητοποίηση πέρυσι. Αυτά ακούει ο Μπούτας και παίρνει… υπογλώσσια. Για τα αγροτικά πάντως, ενόψει και της αναθεώρησης της ΚΑΠ κλπ καλόν είναι να ενημερώσουν πληρέστερα τον πρωθυπουργό. Ίσως ο νέος υπουργός…

*Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την παραδοσιακή αριστερά, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας με αφορμή την ακροδεξιά στροφή ηγετών της Ε.Ε.. Δηλώνοντας την ανησυχία του για το πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειρίζονται θέματα της προσφυγικής κρίσης ενώ μπροστά μας έχουμε ευρωεκλογές. Και στο άρμα των ΗΠΑ και αριστερός έως κομμουνιστής; Ανδρέα ζεις…  

Β.Κ.