Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τρόπο

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 19:03
*ΕΠΙΣΗΜΗ πρεμιέρα έκανε στον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης η αμαξοστοιχία "Ασημένιο Βέλος", πραγματοποιώντας το πρώτο της ταξίδι στη διαδρομή προς την Κατερίνη. Πρόκειται για το τρένο που επιλέχθηκε για να πραγματοποιεί μελλοντικά το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερες από τρεισήμισι ώρες.  Στο πρώτο ταξίδι του "Ασημένιου Βέλους", μέχρι την Κατερίνη, επιβιβάστηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης. Μάλιστα, ο Σαρακατσάνος βρέθηκε στο πιλοτήριο του τρένου, εκεί όπου πέραν των χρηστικών πληροφοριών που έλαβε, αποδέχθηκε με χαμόγελο και το σχόλιο ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμα πρέπει να τρέξει με ταχύτητες ασημένιου βέλους τώρα που έληξαν τα μνημόνια».  «Επιβάλλεται να πάμε τρένο την οικονομία και κυρίως τον πρωτογενή τομέα…» απάντησε – δείχνοντας τα αντανακλαστικά στην ετοιμολογία - ο Λαρισαίος…   *ΕΠΙΣΗΜΗ πρεμιέρα έκανε στον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης η αμαξοστοιχία "Ασημένιο Βέλος", πραγματοποιώντας το πρώτο της ταξίδι στη διαδρομή προς την Κατερίνη. Πρόκειται για το τρένο που επιλέχθηκε για να πραγματοποιεί μελλοντικά το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερες από τρεισήμισι ώρες. Στο πρώτο ταξίδι του "Ασημένιου Βέλους", μέχρι την Κατερίνη, επιβιβάστηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης. Μάλιστα, ο Σαρακατσάνος βρέθηκε στο πιλοτήριο του τρένου, εκεί όπου πέραν των χρηστικών πληροφοριών που έλαβε, αποδέχθηκε με χαμόγελο και το σχόλιο ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμα πρέπει να τρέξει με ταχύτητες ασημένιου βέλους τώρα που έληξαν τα μνημόνια». «Επιβάλλεται να πάμε τρένο την οικονομία και κυρίως τον πρωτογενή τομέα…» απάντησε – δείχνοντας τα αντανακλαστικά στην ετοιμολογία - ο Λαρισαίος…

*- ΔΗΛΑΔΗ το ‘’και καλό χειμώνα’’ επιτρέπεται πια; Χωρίς παρεξήγηση και παράπονα;

- Ας ξεκινήσουμε με καλό φθινόπωρο, πάρτο με το μαλακό. Ας πούμε ‘’να, κοντεύει το παζάρι της Λαρίσης’’.

-Ή και καλή χρονιά, ξεκινούν τα σχολεία.

Ζ.

Χαλβάς

*ΟΙ ΗΠΑ τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ όμως το προϊόν που… τιμήθηκε ιδιαίτερα προερχόταν από τη Λάρισα. Πιο συγκεκριμένα από τα Φάρσαλα και φυσικά αναφερόμαστε στον χαλβά. Από τους πρώτους στο περίπτερο της γαστρονομίας και γεύσεων. Ουρές έκαναν για να δοκιμάσουν οι επισκέπτες. «Αφού σ’ είπα, αφού σ’ είπα» φώναζε ο Φαρσαλινός στον συνέταιρό του, και οι υπόλοιποι νόμιζαν πως αναφερόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής…

Κ.Γ.

Συναντήσεις

*ΕΝΑΡΞΗ σχολικής χρονιάς, αγιασμοί σήμερα. Και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο ποιοι δήμαρχοι θα συναντηθούν στα σχολεία με επίδοξους διαδόχους τους, προεκλογική η περίοδος πια.

Κορυφώνεται δε, το ενδιαφέρον, για τα ποια στελέχη της Εκπαίδευσης θα συμπέσουν, η μία πάνω στον άλλο (ή μήπως θα ληφθεί μέριμνα;)

Ζ.

Τρίμηνη

*Ο Λαρισαίος ελεύθερος επαγγελματίας υποδέχτηκε γκρινιάζοντας τον μισθωτό φίλο του που επέστρεψε από καθυστερημένη θερινή άδεια.

-Αρά τι θα γέν’ μι σας, α; Τρεις μήνες άδεια; Δε μπαίζουσάστι…

-Μα…

-Τι μα… Χειρότερα κι από δασκάλοι, α…

Ζ.

Καφέ

*ΊΣΩΣ να επρόκειτο για σύνδρομο. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Ολόκληρη Θεσσαλονίκη και αμέτρητα καταστήματα όμως οι παρέες των Λαρισαίων που βρέθηκαν στη συμπρωτεύουσα για τη ΔΕΘ, συγκεντρώνονταν στα καφέ των λαρισινών «αλυσίδων».

***

*ΤΟ εξηγούσε παλιός Λαρισαίος σε μια ομήγυρη νεαρότερων που συνάντησε και είχαν συζήτηση με αφορμή αυτό. «Οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη μετά το ’22 όταν βρέθηκαν στη Νέα Ιωνία του Βόλου για παράδειγμα δεν πήγαιναν σε όποιο κι όποιο καφενείο. Το κάθε χωριό είχε το δικό του καφενείο».

Έτσι και οι Λαρισαίοι επισκέπτες. Νιώθουν ίσως πιο οικεία να πηγαίνουν στα «θκα» μας τα μαγαζιά. Άσε που κάνουν και καλό καφέ…

Κ.Γ.

Μετά Τσίπρα

*Η ιδέα από τον γνωστό Λαρισαίο Χ. Τ. Όταν πάτε στην εφορία να πληρώσετε ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, μπορείτε να τους πείτε: Δεν έχω χρήματα, αλλά έχω όραμα. Μπορεί και να πιάσει. ( Ή να σας πιάσουν).

Ζ.

Απλώνονται

*ΚΟΣΜΟΣ και ντουνιάς από Λάρισα χθες για Θεσσαλονίκη. Ήταν οι πασοκτζήδες που ταξίδεψαν για τη Φώφη.

Πέραν των κομματικών στελεχών, αναμενόταν αυξημένη παρουσία πράσινων αυτοδιοικητικών, από Μακεδονία-Θράκη αλλά και Ήπειρο και Θεσσαλία καθώς με την παρουσία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και του επιτελείου της στη ΔΕΘ, δόθηκε το σήμα της προσέλευσης ώστε να ξεκαθαρίσουν χρίσματα και τέτοια. Να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τις υποψηφιότητες.

***

*ΑΠΟ τη Θεσσαλονίκη, οι Αθηναίοι γράφουν για τη Θεσσαλία ότι έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Νίκου Τσιλιμίγκα για την Περιφέρεια. Με κύριο επιχείρημα την επίδοσή του στις προηγούμενες εκλογές. Για τη θέση του βουλευτή στη Λάρισα από το ΚΙΝΑΛ προόρισται λένε ο πρώην του Ποταμιού και νυν της ΔΗΣΥ, Κώστας Μπαργιώτας.

***

*ΚΙ ο Σαχινίδης; Τον ξέχασαν τον υπαρχηγό του ΓΑΠ; Ο οποίος Φ. Σαχινίδης, μιλάει σήμερα στην Κοζάνη, μαζί με τον έμπιστο Β. Κεγκέρογλου όμως, στο πλαίσιο της εξόρμησης του κόμματος στη Β. Ελλάδα. Εξόρμηση που κατεβαίνει και κάτω από τα Τέμπη. Μετά την επιτυχία Λοβέρδου στη Λάρισα, μεθαύριο ο επίσης άτεγκτος Γρηγοράκος στην Καρδίτσα μα και Κωνσταντόπουλος στα Τρίκαλα. Και την Παρασκευή Χρυσοχοϊδης στον Βόλο αλλά κι ο Λαρισαίος Κ. Μπαργιώτας στην Καστοριά.

Ζ.

"Γραβάτα’’

*ΈΤΣΙ εξηγούνται όλα. Κριτική του Χρήστου Μαυρή, από την Κύπρο, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό "Ποιείν", για τη νέα ποιητική συλλογή του Λαρισαίου γιατρού "Γραβάτα δημοσίας αιδούς", από τις εκδόσεις Κέδρος μάλιστα. «Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι μία ξεχωριστή και ιδιότυπη ποιητική φωνή στον ελλαδικό χώρο. Με την έννοια ό,τι δεν μπορείς να την κατατάξεις εύκολα και απροβλημάτιστα σε καμία καθιερωμένη λογοτεχνική σχολή ή ομάδα». (Μια κατηγορία μόνος του, ασυναγώνιστος.)

Ζ.

Πνευματικά

*ΑΥΡΙΟ η πρώτη μάχη ενός πολέμου που μόλις ξεκινάει. Ψηφίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οδηγία που αφορά στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Η συγκεκριμένη λοιπόν ρυθμίζει τη χρήση έργων για εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς και τις υποχρεώσεις των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών (google – facebook) αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα των έργων που διακινούν. Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και εφόσον γίνει αποδεκτό το κείμενο της οδηγίας θα ακολουθήσει το τελικό στάδιο νομοθέτησης της οδηγίας μεταξύ του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

***

*ΟΛΟ το προηγούμενο διάστημα οι «γίγαντες» του διαδικτύου προσπαθούσαν να πείσουν τους ευρωβουλευτές ότι η οδηγία θα επιφέρει λογοκρισία και εμπόδια στη διακίνηση πληροφοριών. Από την άλλη πλευρά οργανώσεις δημιουργών και πρακτορεία ειδήσεων φωνάζουν για το αντίθετο λέγοντας πως οι «μεγάλοι» προσπαθούν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται ανεμπόδιστοι το πολύτιμο περιεχόμενο των έργων. Αξίζει να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά.

Κ.Γ.

Προσεκτικά

*ΣΕ δύσκολα μονοπάτια αυτόν τον καιρό οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Έχω και μια βδομάδα που πηγαίνω γυμναστήριο κάθε μέρα. Αλλά δεν μου πάει η καρδιά να μπω να γραφτώ…

***

*- ΤΕΛΙΚΑ δεν πρέπει να υπερβάλλεις με τον αθλητισμό. Μια φορά θυμάμαι μας είχαν βάλει στο Δημοτικό να τρέξουμε γύρω-γύρω από το προαύλιο και νάτα τώρα που μου βγαίνουν τα προβλήματα.

Ζ.

Δήμος Φαρσάλων

*ΣΕ σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση των γαλάζιων υποψήφιων μνηστήρων για τους δήμους του νομού, καθώς σε κάποιους παρατηρείται συνωστισμός υποψηφίων και σε άλλους τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς.

Για παράδειγμα στην τοπική ΝΔ θεωρούσαν δεδομένη την υποψηφιότητα για τον Δήμο Φαρσάλων, του προέδρου της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας Χρ. Καπετάνου. Οι τελευταίες πληροφορίες όμως θέλουν τον Φαρσαλινό δικηγόρο να εξετάζει όλα τα σενάρια, πάντα σε συνεννόηση με τα κεντρικά του κόμματος.

Αν μάλιστα δεν προχωρήσει το παραπάνω σενάριο, φαίνεται να έχει βρεθεί ήδη ο αντικαταστάτης του, με τις ευλογίες φυσικά του κ. Καπετάνου. Δηλαδή δεν θα χρειαστεί να κυλήσει πολύ νερό από τον Ενιπέα…. για να καταλήξουν στον εκλεκτό. 

Γ.Ρ.

Ανακοινώνει

*ΠΟΛΥ σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της για δήμαρχος του Βόλου. Η Νάνσυ Καπούλα, πολιτικός μηχανικός που έχει συμπληρώσει δεκαπενταετία στα όργανα του ΤΕΕ στα οποία εκλέγεται από πιτσιρίκα. Πρόεδρος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας τις δύο τελευταίες θητείες. Κάτι είχε ψυχανεμιστεί ο Μπέος αχ, αχ, αχ, που την είχε βάλει στο μάτι εξαρχής κοντράροντάς την με τον γνωστό του τρόπο.

Του νεοδημοκρατικού χώρου η Βολιώτισσα μηχανικός, ελπίζει ότι θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών όπου θα έχει την υποστήριξη και όλων των υπολοίπων κομμάτων. Και του ΣΥΡΙΖΑ. (Με τη Ζέτα Μακρή μπορεί να προκύπτει ένα θεματάκι, όπως άλλωστε και στις προηγούμενες εκλογές, αλλά στη ΝΔ ελπίζουν ότι θα έχει ξεκαθαριστεί από τον πρώτο γύρο.)

Ζ.

Μετά 20 έτη

*ΕΙΚΟΣΙ συναπτά έτη στα όργανα της αυτοδιοίκησης ο Μάριος Ξηρομερίτης. Από το 1998 εκλέγεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο υπό τον Λουκά Κατσαρό εν συνεχεία υπό τον Κώστα Τζανακούλη στον Δήμο. Βγήκε από το νεοδημοκρατικό μαντρί στις περασμένες εκλογές, όχι όμως κι από τη γαλάζια πλαγιά, συντασσόμενος με Ντ. Διαμάντο, από του οποίου την παράταξη αποχώρησε πέρυσι.

Και τώρα παραιτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ποντάροντας στο ότι μπορεί και να επιλεγεί ως αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης. Θεωρεί ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. (Ωστόσο δήλωσε ότι δέχεται και να συμπράξει με συνδυασμό, δεν το έδεσε κόμπο για επικεφαλής.)

Ζ.

Επιλαχών

*Ο Χρ. Αγορίτσας πάλι, που διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα Μ. Ξηρομερίτη, ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο και της προηγούμενης τετραετίας. Δύο θητείες και δεν θα έχει συμπληρώσει συνολικά ούτε ένα χρόνο παρουσίας στα έδρανα. Δύο μήνες την προηγούμενη φορά κι άλλους εννιά τώρα. Την επόμενη πόσο; Μαθηματικός είναι θα το βρει εύκολα.

***

*ΗΤΑΝ υποψήφιος με τον συνδυασμό Τζανακούλη, επιλαχών σε σταυρούς αλλά εν τω μεταξύ είχε φύγει για τη νεοσυσταθείσα τότε παράταξη Διαμάντου. Και είχε μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2014 είχε παραιτηθεί ο Μ. Τσακίρης στρίβοντας προς την παράταξη Καραλαριώτου.

Επιλαχών αναδείχθηκε και με την παράταξη Διαμάντου, τρίτος σε σταυρούς, εξέλεξε λίγους με την επίδοσή της. Και τώρα παίρνει τη θέση του Μ. Ξηρομερίτη.

Ζ.

Ξεχειλίζουν

*ΑΠΟ την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού, έως τη Λάρισα, από το ύψος του ‘’Ιασώ’’ και μετά, τα φυτά έχουν θεριέψει στο πλάι του δρόμου και στη νησίδα στο μέσον του. Ξεχειλίζουν στην άσφαλτο, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία. Άργησε το κλάδεμα. Κι αυτό το κομμάτι δεν ανήκει στην εταιρεία, δουλειά της Περιφέρειας η συντήρηση.

Ζ.

Ο ψαράς

*ΤΟ πήγαινε με το μαλακό ο Λαρισαίος, το πειραχτήρι. Την πάτησε όμως.

- Πας συχνά για ψάρεμα;

- Κάθε Σαββατοκύριακο σχεδόν.

- Ξέρεις τι λένε για αυτούς που πάνε για ψάρεμα, ε;

- Πώς δεν ξέρω… Για τις γυναίκες, ε; Θα ξέρεις πάντως ότι η δικιά σου έχει μια ελιά ψηλά στο δεξί μπούτι.

- Ναι, εσύ πού το έχεις δει;

- Στο ψάρεμα προχθές.

Ζ.

Παράπονα

*ΕΝΤΟΝΑ παράπονα και διαμαρτυρίες από επαγγελματίες οδηγούς που ξέρουν καλύτερα αλλά και από ιδιώτες οδηγούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τη συνδετήρια οδό Τυρνάβου – Γυρτώνης. Στη διασταύρωση με τον επαρχιακό δρόμο Αμπελώνα – Δελερίων τα φανάρια λειτουργούν σε τέσσερις χρόνους και όχι δύο που είναι το σωστό όπως λειτουργεί και ο κόμβος Βρυοτόπου – Ροδιάς. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα από όλες τις κατευθύνσεις να αναγκάζονται να παρανομούν παραβιάζοντας το κόκκινο φανάρι. Μήπως η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο ευαίσθητος σε παρόμοια ζητήματα διευθυντής Χρήστος Λυτροκάπης να «βάλει το χεράκι του» και να διορθωθεί το πρόβλημα; Άλλωστε ένα λεπτό δουλειά είναι…

Κ.Τσ.

Κατασκηνώσεις

*ΚΛΕΙΝΕΙ και τυπικά πλέον η υπόθεση της μεταφοράς των κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού από το Υπουργείο Παιδείας στον Δήμο Ελασσόνας. Πρόσφατα ο δήμος αποφάσισε να ορίσει Ελασσονίτισσα συμβολαιογράφο να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια και στη σύνταξη κάθε σχετικής πράξης για τη μεταγραφή της έκτασης των κατασκηνώσεων στα βιβλία μεταγραφών στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και την επαναφορά της κυριότητας του ακινήτου στον Δήμο Ελασσόνας. Απομένει να δούμε με ποιο τρόπο ο δήμος θα προχωρήσει στην αξιοποίηση ενός χώρου που διεκδίκησε με πολλή υπομονή και επιμονή κάνοντας σχέδια επί σχεδίων…

Δ.Κ.


 MPOREI TA XRONIA NA PERASAN ALLA

*ΜΠΟΡΕΙ τα χρόνια να πέρασαν αλλά ένας υπουργός Υγείας δεν ξεχνά ποτέ τα ενδιαφέροντά του... Στο Animus ΚΑΑ βρέθηκαν οι Λοβέρδος και Μπαργιώτας. Ο πρώην υπουργός δεν ξεχνά την άριστη συνεργασία που είχε από το 2010 με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Πανελλήνιας Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Αχιλλέα Νταβέλη. Πάντα η συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΘΕΒ για θέματα επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία έχει ενδιαφέρον...

 

 STHN KOZANH ME THN NTORA

*ΣΤΗΝ Κοζάνη με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο Χρ. Κέλλας, ενόψει της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Επαφές με φορείς, τα γνωστά. Στο Δημαρχείο, ακούγοντας τον δήμαρχο να στηρίζει τις αλλαγές με την απλή αναλογική, ο Λαρισαίος ξεκίνησε αντεπίθεση. «Θέλουν να διαλύσουν την Αυτοδιοίκηση, όπως ακριβώς κάνουν και με κάθε δημοκρατικό θεσμό», έλεγε ο βουλευτής υπό το βλέμμα της παλιάς δημάρχου Αθηναίων. Άλλωστε και εκείνος έχει θητεύσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δικαιούται να ομιλεί.

Ζ.

 

 

 

STHN PANAGIA KRITSILAR

*ΣΤΗΝ Παναγία Κριτσιλάρ, εκεί στα Μύρα βρέθηκαν ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κι ο Γιώργος Λαδόπουλος-βαστάει χρόνια αυτή η κολόνια. Άναψαν κερί, αλλά τίμησαν και τη βραστή γίδα που με μέριμνα του παπα Γιώργη προσφέρθηκε στους προσκυνητές.

Ζ.