Το φθινόπωρο

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2018 19:45
* ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ από το συνεταιριστικό κίνημα δεν θα μπορούσαν να μην επισκεφτούν τα περίπτερα των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών στη γιορτή φέτας στην Ελασσόνας, οι υπεύθυνοι αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και Μαγνησίας. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Ελασσόνας Χρ. Παπαδημητρίου μαζί με τον σύντροφο Βολιώτη Γ. Ζώγα βρέθηκαν στο περίπτερο του Συνεταιρισμού Ελασσόνας.   * ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ από το συνεταιριστικό κίνημα δεν θα μπορούσαν να μην επισκεφτούν τα περίπτερα των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών στη γιορτή φέτας στην Ελασσόνας, οι υπεύθυνοι αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και Μαγνησίας. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Ελασσόνας Χρ. Παπαδημητρίου μαζί με τον σύντροφο Βολιώτη Γ. Ζώγα βρέθηκαν στο περίπτερο του Συνεταιρισμού Ελασσόνας.

*ΣΕ ελεύθερη πτώση χθες η θερμοκρασία, του κακοφάνηκε λιγάκι του Λαρισαίου παππού, το κρύο δεν αρέσει στους ηλικιωμένους, που τους είχε καλομάθει ο Σεπτέμβρης.

Ωστόσο ανέκαμψε η διάθεσή του και σε μια έξαρση παλιμπαιδισμού άρχισε να απαγγέλει το φθινοπωρινό σχολικό ποίημα του Γ. Δροσίνη.

Χειμώνιασε και φεύγουν τα πουλιά

γοργά ο πελαργός τα πελαγώνει

κι η φλύαρη χελιδονοφωλιά

χορτάριασε παντέρημη και μόνη. (Όπως κάθε χρόνο.)

Ζ.

 

Συνάχτηκαν

*ΤΕΛΙΚΑ το βάσταξαν καλά το μυστικό όλοι τους, πέντε κι ο Τζανακούλης οικοδεσπότης. Οι γαλάζιοι δημαρχήσιμοι ανταποκρίθηκαν και ανηφόρισαν στο λημέρι του, στους λόφους της Μεσοράχης, η οποία ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της μορφολογίας της περιοχής. Εκεί λοιπόν στην ερημιά, ανθρώπινο μάτι δεν τους είδε.

Ούτε μίλησαν πουθενά, κάτι αχνό είχαν πιάσει οι κεραίες κι έγραφαν χθες τα ‘’Ψ’’ ότι θα γινόταν η συνάντηση, η οποία όμως είχε ήδη διεξαχθεί την προηγουμένη.

(Συνάχτηκαν, το αν συντάχτηκαν θα δείξει.)

***

*ΤΟ έχουν πάρει όλοι τους πολύ στα σοβαρά. Γι’ αυτό και πήγαν άλλωστε, μερικοί εξ αυτών ούτε να τον δουν τον Τζανακούλη αλλά και πώς να κάνουν αλλιώς.

Αφού εκείνος μιλάει εκ μέρους του κόμματος και του προέδρου, σούζα οι υποψήφιοι για υποψηφιότητα. Που μετά βέβαια, μπροστά στις κάλπες θα είναι ανεξάρτητοι. Είναι επιπλέον και που δεν θέλουν κι αυτή τη φορά δεύτερο ψηφοδέλτιο, «τώρα τους ήρθαν τα γίδια», πως έτσι δεν κερδίζονται εκλογές.

Ζ.

 

Σεξουαλική

σύγχυση

*ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ονόματι ‘’Κομφούζιο’’ επιδοτεί λέει το Υπουργείο Γεωργίας και η τοπική υπηρεσία ενημερώνει τους υποψήφιους δικαιούχους. Πρόγραμμα, διάβαζε στην εφημερίδα ο Λαρισαίος με τον επίσημο τίτλο «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων». Ναι, φυσικά υποχρεώθηκε να ξαναδιαβάσει για να πειστεί. Ρωτώντας έμαθε ότι έτσι είναι, επιδιώκεται σεξουαλική σύγχυση των εντόμων που βλάπτουν τα περιβόλια. Όπως π.χ. η καρπόκαψα, οι πεταλούδες όπου τα θηλυκά εκλύουν μια φερομόνη ώστε να έλκουν τα αρσενικά, με τη γονιμοποίηση γεννούν αυγά από τα οποία εκκολάπτονται προνύμφες που εισέρχονται στον καρπό και τρέφονται από τη σάρκα του, το γνωστό σκλήκι εν ολίγοις. Και το ‘’κομφούζιο’’ συνίσταται στο να υπάρξουν στα δέντρα τεχνητές φερομόνες που θα αποπροσανατολίζουν τα αρσενικά κι έτσι πάπαλα αυγά κλπ κλπ.

Ζ.

 

Στο πλάι

*«ΑΚΟΜΑ και μετά τη μεγάλη επιτυχία από την παρουσία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς στη Λάρισα κάποιοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να τη μικρύνουν, κινούμενοι στη βάση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Μάταια όμως». Έτσι απαντούν από τον Δήμο στον Μ. Ξηρομερίτη, σχετικά με τη συναυλία στο Παζάρι, το από πού την παρακολούθησαν ο δήμαρχος κι οι συνεργάτες του, τα δίμετρα κάγκελα και τους πολίτες πίσω τους.

Και εξηγούν ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν ήταν ο προνομιακός μπροστά στη σκηνή αλλά δεξιά της και πίσω από τα ηχεία. Οι καρέκλες, λένε, είχαν αρχικώς στηθεί μπροστά στα ηχεία και μεταφέρθηκαν δίπλα τους για λόγους ευνόητους. Αναφέρουν επίσης ότι στον χώρο της συναυλίας είχαν στηθεί 1.000 καρέκλες, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά ο κόσμος που παρακολούθησε τον Μπρέγκοβιτς επί σκηνής, ξεπέρασε τις 7.000. (Γκραν σουξέ αναμφιβόλως κι ο Μ. Ξηρομερίτης μάλλον πικράθηκε.)

Ζ.

 

Αστυνόμευση

* ΧΩΡΙΣ αστυνόμευση έμεινε χθες το πρωί η συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ολύμπου και βρήκαν ευκαιρία οι οδηγοί να στρίψουν αριστερά στην Ολύμπου. Πλήρης αδιαφορία για τη σήμανση που απαγορεύει την κίνηση σε οχήματα, με εξαίρεση τα ταξί και τα λεωφορεία.

Ζ.Π.

 

Όπως Πανεπιστήμιο

*Η στάνταρ συζήτηση περί φαγητού, εμφάνισης στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος παιδιά, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να φάμε το παγωτό απ’ την κατάψυξη. Μην πάει χαμένο.

***

- ΞΕΚΙΝΗΣΑ γυμναστήριο πανεπιστημιακού τύπου.

- Δηλαδή;

- Γράφτηκα αλλά δεν πατάω.

***

*- ΔΕΝ πιστεύω να πειράζεις τις φωτογραφίες για να φαίνεσαι πιο αδύνατη…

- Όχι βρε χαζό, ποτέ…

- Πολύ ωραία πάντως αυτή που είσαι στο δάσος με τις καλαμιές…

- Οξιές είναι.

Ζ.

 

Και την πλατεία;

*ΜΕΤΑ την παρέμβασή του για το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και το Υπερταμείο, οι Λιβαδιώτες αστειεύονταν μιλώντας με τον Χρ. Κέλλα μεταξύ τυρού και αχλαδιού. « Δεν ρωτούσες και για την πλατεία μας εδώ, γιατί με τη φόρα που έχουν πάρει στην κυβέρνηση, ούτε τα πλατάνια δεν θα μας αφήσουν…». Ο γαλάζιος βουλευτής πήρε εύκολα την πάσα. «Προσέξτε τι λέτε, γιατί αυτή η κυβέρνηση το αυτόφωρο δεν το έχει για τίποτα…».

Ζ.

 

e- ψήφος

*ΕΚΛΟΓΕΣ των γιατρών πανελληνίως σ’ ένα μήνα αλλά ειδικά οι Θεσσαλονικείς θα έχουν ένα πλεονέκτημα. Όσα μέλη του εκεί Ιατρικού Συλλόγου βρίσκονται στο εξωτερικό μπορούν λέει να ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Πρώτη φορά στα χρονικά επιστημονικός σύλλογος στην Ελλάδα κάνει τις εκλογές του και ηλεκτρονικά. Απλό ήταν, αρκεί που το θέλησαν. Η δοκιμή μπορεί ν’ ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες εκλογές, όπως οι εθνικές. Σημειωτέον ότι υποψήφιοι στις εκλογές του ΙΣΘ είναι και γιατροί που βρίσκονται σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. (Είναι και αυτό το brain drain…)

Z.

 

Με άνεση

*ΣΤΗ Λάρισα τώρα δεν είναι που λέει ο Ντ. Γιαννακόπουλος τον συνδυασμό του Ν.Ι.ΚΙ. για να βγάλει κάποιος συμπέρασμα ποιος θα νικήσει. Έτσι κι αλλιώς οι γαλάζιοι γιατροί είναι κυρίαρχοι τις τελευταίες δεκαετίες.

Και δεν υπάρχει και ΠΑΣΟΚ, οι πράσινοι δεν κατεβάζουν ψηφοδέλτιο ούτε αυτή τη φορά, ενώ ο Απ. Κομνός μετέχει στον συνδυασμό των γαλάζιων. Εκεί και ο Θαν. Σαρατζιώτης που είχε επιχειρήσει πέρυσι θεαματική αυτόνομη πτήση με ανώμαλη προσγείωση. Εκεί και ο Γιαν. Νταβέλης, όλα εξομαλύνθηκαν στην παράταξη.

***

*ΙΣΧΥΡΟΣ συνδυασμός, έχει καμιά εξηνταρέα στη λίστα ο Ντ. Γιαννακόπουλος, τον οποίο λέγεται ότι οριστικά σ’ αυτή τη θητεία θα τον διαδεχθεί ο Μιχ. Μέρας, εφόσον επιβεβαιωθεί φυσικά η πρωτοκαθεδρία του και στη σταυροδοσία της κάλπης.

Και πανεπιστημιακοί στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Ελένη Αρναούτογλου, ο καθηγητής Καρδιολογίας Γιαν. Σκουλαρίγκης, επίσης ο επίκουρος της Ακτινολογίας Χρ. Ρούντας για τα κεντρικά του ΠΙΣ, ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Θεοφ. Καραχάλιος για το πειθαρχικό.

***

*ΤΟ ΠΑΣΟΚ off αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ με μια απλή εμφάνιση, τιτλοφορούμενη ‘’Αγωνιστική’’. Ούτε καν πλήρες ψηφοδέλτιο, με 8 άτομα μόλις για το διοικητικό κι έναν για το πειθαρχικό. Το ΚΚΕ με την ‘’Πανεπιστημονική’’ πιο οργανωμένο με 14+2 υποψηφίους. Με 16άδα, 11+1+4, και το ψηφοδέλτιο των ‘’Ανυπότακτων’’, όχι απ’ τον Στρατό εννοείται. (Εκλογές είναι βέβαια, αλλά οι γαλάζιοι λένε ότι θα ξανακάνουν περίπατο.)

Ζ.

 

Πριν παν΄ όλοι

 *«ΑΣ ελπίσουμε ότι στην κυβέρνηση δεν θα ανακαλύψουν το πρόβλημα όταν πια θα είναι αργά. Όταν θα έχει αυξηθεί η τιμή στο χοιρινό κρέας για τον καταναλωτή και όταν θα πρέπει να αποζημιώσει τους χοιροτρόφους για τη θανάτωση των ζώων τους» σχολίαζε ο Μ. Χαρακόπουλος, σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε μετά τα κρούσματα πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία. Ο Λαρισαίος γνωρίζει από τη θητεία του στο Υπουργείο ότι «στοιχίζει και οικονομικά λιγότερο το προλαμβάνειν μια επιδημία από το θεραπεύειν.» (Πριν παν’  όλοι, οι χοίροι απ’ την πανώλη.)

Ζ.

 

Βέλος ο Δαμιανός

*ΠΡΟΣ διάλυση η Κεντροένωση; Δεν είναι ότι έφυγε από το κόμμα κι άλλος βουλευτής, Θεσσαλονικιός τούτη τη φορά. Είναι που αποχώρησε, οριστικά τώρα, κι ο Λαρισαίος Δαμιανός Ζώκας. Ο επιλαχών βουλευτής σύμφωνα με το λεβέντικο σύστημα του προέδρου τους, που όμως δεν το εφάρμοσε. Βέβαια, ο ισχυρός και άρα περίβλεπτος πολιτικός παράγων της Λαρίσης είχε αποχωρήσει από το κόμμα πριν 2-3 χρόνια, όμως είχε αποφασίσει ο ίδιος να επανακάμψει, πράγμα που όμως δεν συνέβη, ωστόσο τώρα φεύγει καρφωτός για το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου κι οριστικό αντίο. (Ένας λεβέντης όμως δεν έχει ανάγκη κανέναν, τον έχουν.)

Ζ.

 

Έμπειρος

*- ΚΑΙ να πεις ότι δεν ξέρει; Σαράντα χρόνια φούρναρης στον συνδικαλισμό…

- Μα ίσα-ίσα, επειδή γνωρίζει καλά το σκηνικό, ξέρει πού πονάνε οι σύλλογοι…

Η κουβεντούλα χθες για τη νέα Ντιτοριανή κίνηση, που φαίνεται να έχει στόχο την οικονομική ασφυξία των συλλόγων των υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη. Κι η συζήτηση συνεχιζόταν.

- Είναι προφανές ότι θέλει να τους πνίξει.

- Όσο προφανές κι ότι τους εκδικείται για τη στάση που έχουν κρατήσει εν τη βασιλεία του.

- Άλλο ένα παράσημο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τον διόρισε. Να συμφωνούν άραγε οι σύντροφοι με τη συμπεριφορά αυτή;

-Αφού δεν αντιδρούν…

Ζ.

 

Πρόστιμο

* ΔΕΝ έχει σημασία αν ο σκύλος είναι μεγαλόσωμος ή μικρόσωμος, η νομοθεσία το λέει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης του να τον έχει χωρίς λουρί στη βόλτα. Στο ποτάμι όποιος θέλει, όποτε θέλει αφήνει το τετράποδο χωρίς το λουρί του για να κάνει αμέριμνο τις βόλτες του. Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα το ήθελαν αυτό αλλά όταν στον ίδιο χώρο υπάρχουν και άλλα ζώα, και άλλα παιδιά, και άλλοι άνθρωποι απαγορεύεται ο σκύλος να τριγυρίζει χωρίς το λουρί του.

Σε λίγο καιρό που θα τοποθετηθεί η σήμανση στην κοίτη του Πηνειού και σε πάρκα ίσως κάποιοι να το κατανοήσουν καλύτερα βλέποντας το πρόστιμο.

Ζ.Π.

 

Ο λαρτζ

*ΤΟ ερωτευμένο ζευγαράκι ρομαντζάρει στην Κεντρική πλατεία, τρώγοντας πασατέμπο στο παγκάκι. Κι ο Δ. Γ. άκουγε άθελά του. Κάποια στιγμή η κοπέλα ρωτά με νάζι.

– Mωρό μου, τι δώρο θα μου πάρεις για τα γενέθλιά μου;

– Τη βλέπεις τη μαύρη κάμπριο Πόρσε εκεί πέρα;

– Αχ, ναι-ναι…

– Ε, ένα καλσόν στο ίδιο χρώμα…

Ζ.

 

Μηχανάκια

* ΟΧΙ άλλα μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια και στους πεζοδρόμους. Ολοι οι οδηγοί ενοχλούνται όταν βρίσκονται σε εξέλιξη έργα και ειδικά στο κέντρο της πόλης αλλά δεν είναι λύση να επιλέγουν τους πεζοδρόμους και μάλιστα χωρίς να μειώνουν την ταχύτητα που κινούνται.

Ζ.Π.

 

Οι τακτοποιημένοι

* ΑΜΕΣΗ η αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Τυρνάβου και Περιχώρων σε χθεσινό σχόλιο στη στήλη, αναφορικά με εκδρομή του συλλόγου στα Ζαγοροχώρια.

 Η απάντηση αναφέρει: «Τα χρήματα διατέθηκαν για μέλη του συλλόγου που είναι οικονομικά εντάξει, σύμφωνα με το καταστατικό, καθώς και εντάξει στις δραστηριότητες , αγωνιστικές, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές. Επειδή φέτος η ΠΟΣ μας έκανε περικοπές και τα μέλη μας δεν έχουν ανταποκριθεί όλα στην πληρωμή της οικονομικής ετήσιας ενίσχυσης, αφήσαμε δύο κυρίους ανικανοποίητους οι οποίοι θυμήθηκαν να έρθουν να πληρώσουν τον ένατο μήνα του τρέχοντος έτους επειδή έμαθαν για δωρεάν εκδρομή.

Με αυτό το σκεπτικό το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να προγραμματίσει εκδρομή για όλα τα μέλη εφόσον τα χρήματα δεν έχουν μπει στο ταμείο του Σωματείου. Ο ένας εκ των δύο κυρίων πέρυσι μας έφερε συγγενικά του πρόσωπα από άλλες πόλεις και εκεί κατασπαταλήθηκαν χρήματα χωρίς εμείς να διαμαρτυρηθούμε. Φέτος έγινε χρήση των χρημάτων για μερίδα των μελών. Αυτοί οι δύο κύριοι απουσιάζουν από τους αγώνες μας που δίνουμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια προσποιούμενοι δήθεν διάφορες δουλειές τους και έσπευσαν να δημοσιεύσουν τη μη προτίμησή τους για τη δωρεάν εκδρομή.

Τις υποχρεώσεις δεν τις ανέφεραν. Μόνο τις απαιτήσεις τους δημοσίευσαν στον Τύπο. Λυπούμαστε για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και καταλαβαίνουμε ότι εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Κ.Τσ.

 

 

 

MEUODIKA STAUERA KAI ME BEBAIOTHTA * ΜΕΘΟΔΙΚΑ, σταθερά και με βεβαιότητα κινείται ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης. Πρόσφατα συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο γραφείο του στην Αθήνα. Στη συζήτηση θέμα ήταν τι άλλο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Ο εφοριακός προσθέτει πόντους στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Πιο έμπειρος πλέον.

 

 

 

KAUE SELIDA DEKADES KVDIKOI ARIMOI

* ΚΑΘΕ σελίδα δεκάδες κωδικοί αριθμοί, κάθε κωδικός αριθμός και ένα δημόσιο ακίνητο, που παραχωρείται στο Υπερταμείο. Στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και 8 υπουργών, Τσακαλώτου, Αποστόλου, Βερναρδάκη, Σταθάκη, Χαρίτση, Φλαμπουράρη, Κουρουμπλή και Χουλιαράκη. Με τα ακίνητα να περιγράφονται αναλυτικά με τους κωδικούς του Κτηματολογίου ώστε να είναι δυνατό και για τον απλό πολίτη να γνωρίζει ποια δημόσια ακίνητα ακριβώς μεταβιβάζονται κατόπιν απαίτησης των δανειστών. Είπαμε, διαφάνεια παντού!

Δ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass