Ενδιαμέσως

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2018 19:00
*ΟΤΑΝ ο υπουργός Παιδείας περιδιάβαινε το ΤΕΙ στη Λάρισα και συζητούσε με τους πάντες. Και με τα κορίτσια που σπουδάζουν εκεί. Μετά, ο Κ. Γαβρόγλου αποφάσισε μόνος του.  Ζ. *ΟΤΑΝ ο υπουργός Παιδείας περιδιάβαινε το ΤΕΙ στη Λάρισα και συζητούσε με τους πάντες. Και με τα κορίτσια που σπουδάζουν εκεί. Μετά, ο Κ. Γαβρόγλου αποφάσισε μόνος του. Ζ.

*ΚΑΝΟΝΙΚΟ μεσογειακό φθινόπωρο. Λίγο συννεφιά, λίγο ήλιο, λίγο ζεστούλα, λιγάκι κρύο. Όλα με το μαλακό. Να ηρεμήσει ο τόπος απ’ το καλοκαίρι, να προετοιμαστεί για τον χειμώνα.

Ζ.

Επιλαχόντες

*ΠΑΡΕΔΩΣΕ τα ηνία ο Κ. Τζανακούλης, συνεχίζει ωστόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση που παραιτηθεί, πράγμα που δεν φαίνεται να το σκέφτεται, τότε επιλαχών της παράταξης που θα τον διαδεχθεί είναι ο φίλος του Βασίλης Μπατζηλιώτης. Ο οποίος δεν κόβεται για αξιώματα, χορτασμένος η Βασίλς…

***

*ΠΙΟ πιθανό θεωρείται να παραιτηθεί ο Εκτ. Νασιώκας, τώρα που δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Με στόχο να ψηθεί κάποιο στέλεχος, αφού η παράταξή του θα κατέβει πάλι στις εκλογές, όπως προανήγγειλε. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πάει ο Σωτ. Βούλγαρης. Ο οποίος όμως έχει ασυμβίβαστο ως διευθυντής Εκπαίδευσης. Οπότε στα έδρανα θα βρεθεί ο Βαγγ. Μάτος.

Ζ.

Μαζί με Βόλο

*ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΚΙ με διόρθωση από τον έγκριτο ιστοριοδίφη Νικ. Παπαθεοδώρου.

Αγαπητέ Σωτήρη

Στην πραγματικότητα από την εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (1881) μέχρι και το τέλος της κατοχής (1944) η Θεσσαλία ήταν χωρισμένη σε δύο νομούς, Λάρισας και Τρικάλων. Επομένως στο νομό Λάρισας υπάγονταν και όλες οι επαρχίες του σημερινού νομού Μαγνησίας, προς μεγάλη λύπη των νότιων γειτόνων μας. Γι' αυτό και διαπιστώνει κανείς σήμερα ότι όλα τα προπολεμικά εκλογικά ψηφοδέλτια περιλάμβαναν μαζί τους υποψήφιους βουλευτές και των δύο περιοχών, Λάρισας και Βόλου. Μπορείς να καταλάβεις τι γινόταν στις εκλογές. Οι παλιοί χρονικογράφοι της Λάρισας έχουν περιγράψει προεκλογικές σκηνές "απείρου κάλλους" από τη διαμάχη των πολιτευτών των δύο γειτονικών πόλεων (Λάρισας και Βόλου). Το ενδιαφέρον αυτό θέμα σκοπεύω να το περιγράψω σε κάποια προσεχή κείμενά μου στην "Ελευθερία". Το ίδιο συνέβαινε και στο νομό Τρικάλων για Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ο καταμερισμός της Θεσσαλίας σε τέσσερις νομούς έγινε μεταπολεμικά, όπως πολύ σωστά αναφέρεις. (Διατελούντες εν αναμονή.)

Με τον κόουτς

*Ε όχι και πρόβλημα, το ότι πήγαν δυό τους για τσίπουρα στον Βόλο, ο αρμόδιος για την έγκριση κρατικός παράγοντας κι ο επενδυτής αντάμα… Δεν έχει σχέση μ’ αυτό. Για μουσική λέει θα συζητούσαν Σάκης Ρουβάς και Ν. Ντίτορας, για την προοπτική να πάει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης στο ‘’ Voice’’ όπου το κοουτσάρισμά του θα αναλάβει ο Σάκης. (Το Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, έχει μελοποιηθεί; Να το παρουσιάσουν…)

Ζ.

Διπλοί

*ΣΧΕΔΟΝ όλος ο νομικός κόσμος της Λάρισας βρέθηκε προχθές στην εκδήλωση του εορτασμού μνήμης του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Δικηγόροι σε μεγάλο ποσοστό. Όμως κάποιοι βρίσκονταν εκεί και με διπλή ιδιότητα. Όπως για παράδειγμα ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Παπαδημόπουλος που ήταν στην πρώτη σειρά. Λίγο πιο πίσω η περιφερειακή σύμβουλος Λίτσα Λιακούλη ενώ εκεί ήταν και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Χρήστος Καπετάνος. Είδαμε και τον Χρήστο Τοπαλίδη που είναι και πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Μεγάλη έκπληξη βεβαίως πως εκεί βρισκόταν και κοτζάμ αρχηγός κόμματος. Κάποιοι αναρωτιούνταν αν διατηρεί ακόμα και τις δύο του ιδιότητες;

Κ.Γ.

Έχει δρόμο

*-ΑΧ κορίτσι μου έχει Τσάμπιονς Λιγκ σήμερα…

Είχε κάποιες ενοχές χθες ο νεαρός Λαρισαίος.

-Δεν πειράζει μωρό μου, θα βγω με τις φίλες μου. Πότε τελειώνει να κανονίσω να γυρίσω;

-Δεν ξέρω ακριβώς. Υπολόγισε τέλη Μαΐου.

Ζ.

‘’Αν’’ και ‘’αν’’…

*ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ τη συνέντευξη του Θαν. Μαμάκου στην εφημερίδα, η παρέα των νεοδημοκρατών κατέγραφε τις διαπιστώσεις του νέου επικεφαλής της τζανακουλικής παράταξης για τον γαλάζιο χώρο στη Δημαρχία.

- Βλέπει ότι υπάρχει εμπάθεια και μισαλλοδοξία, ότι δεν υφίσταται καθαρό πλαίσιο αρχών, επίσης ότι το εγώ υπερτερεί από το εμείς…

- Καλά, πού τα είδες όλα αυτά; Ο άνθρωπος λέει για τις προϋποθέσεις να ενωθεί ο χώρος σε ένα ψηφοδέλτιο.

- Ε ναι και αναφέρει αυτά τα συγκεκριμένα που σου λέω. Άμα δεν υπήρχαν ανάμεσά τους δεν θα τα απαριθμούσε.

***

*- Ε βρε παιδιά, με το ‘’αν’’ και ‘’αν’’ και ‘’αν’’ δεν γίνεται δουλειά…

-Σωστά μόνο αυτό το ‘’αν’’ με τη γιαγιά και τα καρούλια και το παραλίγο πατίνι δεν ανέφερε.

-Το καρφί στη Ρ. Καραλαριώτου δεν ξέχασε πάντως να το ανταποδώσει. «Εμείς δεν κάναμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση…».

Ζ.

Πάρκο των Ευχών

*ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ εγχείρημα του Δήμου Λαρισαίων, το «Πάρκο των Ευχών», βρίσκει συνεχώς νέους υποστηρικτές.

Διαπιστώνοντας την επιτυχία του, με τη μεγάλη επισκεψιμότητα ατόμων από όλες τις θεσσαλικές πόλεις και όχι μόνο, αποφάσισε να συμμετάσχει και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλίων νομού Λάρισας (από Δήμους Αγιάς και Τεμπών).

Μάλιστα, μπορεί φέτος να είναι και από τους πρώτους που κατέθεσαν χθες αίτηση συμμετοχής τους στο αρμόδιο γραφείο στο δημαρχείο Λάρισας.

Ετοιμάζουν πυρετωδώς το ενημερωτικό υλικό προβολής των παραλίων, που φυσικά δεν θα είναι μόνο ο χάρτης που κυκλοφόρησε τελευταία ο Σύλλογος αλλά και τρισδιάστατο βίντεο, αφίσες κ.ά.

Λ.Κ.

Στη μαμά εταιρεία

*ΕΙΝΑΙ φως φανάρι κι από πέρα πια, δεν χρειάζεται να ερευνήσει κάποιος ετικέτες στα κουτιά από κοντά. Η ανευθυνότητα αποδίδεται στις ‘’αλυσίδες’’ που έχουν μαγαζιά επί της Ρούσβελτ. Αφού το σύνηθες με τα σκουπίδια που εγκαταλείπονται έξω και τριγύρω από τους υπογειωμένους κάδους, εκτός από τα μεσημέρια, σχηματίζουν τους λοφίσκους τους και τα βράδια Τρίτης-Πέμπτης, όταν τα υπόλοιπα εμπορικά είναι κλειστά. Και καλά τις πωλήτριες δεν τις νοιάζει, τις διευθύνουσες των καταστημάτων επίσης. Πόσο ενδιαφέρον όμως θα έδειχναν αν η Υπηρεσία Καθαριότητας επέβαλε κάποιο πρόστιμο; Έστω μικρό. Διότι πώς θα το δικαιολογούσαν μετά στη μαμά εταιρεία, «αφήνουμε τα σκουπίδια έξω από την πόρτα μας;». (Παρόδιος έμπορος, απηυδισμένος, αναρωτιόταν χθες αν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Απ. Σουρλαντζής εμφανίστηκε «μόνο για τις φωτογραφίες και μετά τους ξέχασε τους κάδους…»).

Ζ.

Δύο;

*ΑΠΟ τους λόφους της παράταξης Νασιακόπουλου κοιτούν απέναντι και λένε ότι βλέπουν πως οι αντίπαλοί τους μπορεί να φτιάξουν και δύο συνδυασμούς. Επικαλούνται και την απλή αναλογική που εμπνέει κάποιους για ‘’χορό ξεχωριστό’’.

-Ναι καλά, θα σας βόλευε πολύ. Καθίστε να φτιάξουν έναν συνδυασμό. Που δεν δείχνει να δέχεται ο Ν. Μπρέτας…

- Γι’ αυτό μπορεί να φτιάξουν δύο.

***

*Η αντικατασκοπεία βλέπει τον αδερφέεε-Γ. Ακριβούλη να κινείται ως υποψήφιος δήμαρχος, μαζί με άλλους δυσαρεστημένους δεξιούς όπως ο Δ. Μάνδαλος αλλά και η Βασιλική Πιλάτου, ναι η πρόεδρος της Νίκαιας που τόσες μάχες έδωσε κατά Κομήτσα, τα έσπασε κι αυτή με τον Θαν. Νασιακόπουλο. Μαζί και άλλοι ακόμα και πολύ πιο δεξιοί, άκρια-άκρια, όπως ο παλιός πρόεδρος Διλόφου, κι αυτός δυσαρεστημένος.

Βλέπει ως υποψήφια δήμαρχο και μια δικηγόρο, του κλίματος Κομήτσα. Τη Φώφη Λυμτσιούλη, λένε. (Ποια νόμισαν μερικοί…).

***

*ΚΟΥΒΕΝΤΑ την κουβέντα όμως, μπορεί να πάρεις και λόγια. Ότι φερειπείν έχει κλείσει η συμφωνία και πως ο παλιός δήμαρχος Αλέκος Χονδρονάσιος θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Νασιακόπουλου.

Ζ.

Στο φτερό…

*ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ από τον… ουρανό προσπαθεί να φέρει η Αερολέσχη Λάρισας με διάφορες διοργανώσεις. Ξεκίνησαν με τα υπερελαφρά, συνέχισαν με γυροκόπτερα, τώρα φέρνουν και ανεμόπτερα. Εδώ που τα λέμε δεν είναι τυχαίο πράγμα να «προσγειώνονται» άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο στη Λάρισα λόγω Τερψιθέας. Έχουν να το λένε πάντως οι άνθρωποι της Αερολέσχης για τη στήριξη που τους παρέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εκτός όμως από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό στέκονται ιδιαίτερα και στον σύμβουλο Θανάση Παιδή που τους δίνει λύσεις «στο φτερό» όταν τις χρειάζονται.

Κ.Γ.

Σκεπτικιστές

*ΜΕ σκεπτικισμό αντιμετώπιζαν τις εξελίξεις στη συντροφιά των μεσηλίκων Λαρισαίων.

*- Έλεγα ρε σεις να βγω να τρέξω καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα… Αλλά δεν έχω στο κινητό την εφαρμογή που μετράει την απόσταση… Και φοβάμαι μην τρέξω τριάντα ή σαράντα κατά λάθος.

***

*- ΜΕΤΑ από πολύ καιρό έβαλα 50 ευρώ βενζίνη στο αυτοκίνητο και μετά δεν έπαιρνε μπροστά. Θα έπαθε εγκεφαλικό απ’ τη συγκίνηση…

***

*-ΞΕΡΕΤΕ τι κατάλαβα τώρα που ήμουν στο νοσοκομείο; Αν ο ασθενής πεθάνει τον σκότωσε ο γιατρός, αν γίνει καλά τον έσωσε η Παναγιά.

Ζ.

Στη Ν. Σμύρνη

*ΤΑ χόρτα σε άχτιστο εγκαταλειμμένο οικόπεδο στην οδό Ζάνου στη Ν. Σμύρνη έχουν φτάσει στη διπλανή πολυκατοικία και σε λίγο δεν θα μπορούμε να μπούμε στα πάρκινγκ μας. Παράλληλα τα ποντίκια έχουν βρει φωλιά και εξορμούν ως και τον δεύτερο όροφο, αποφεύγουμε να ανοίξουμε παράθυρα. Διαμαρτύρεται ο Η. Σ. τώρα που πέρασε το καλοκαίρι και θα ξεραθούν. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια ενοχλούμε τον Δήμο σχετικά, χωρίς δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα.

Και προσθέτει με την ευκαιρία: Ίδια κατάσταση και σε ένα παρκάκι που βρίσκεται στον πίσω δρόμο όπου θα έπαιζαν τα παιδιά μας αλλά καθώς καθαρίζεται μία φορά τον χρόνο τον περισσότερο καιρό το χαίρονται τα φίδια.

Ζ.

Επιδιορθώσεις

*ΣΤΗ συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων στην Κεντρική πλατεία μίλησε κι ο Γιώργος Λιάνος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ήτοι των ελεύθερων επαγγελματιών, μέλος του ΔΣ προερχόμενος από τη μειοψηφούσα παράταξη και όχι πρόεδρος όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ. Απών εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος Στέργιος Τσούτσας, ήταν στην Καβάλα.

***

*«ΠΡΟΟΔΟΣ το δίχως άλλο…». Εμφανώς ειρωνικό αλλά εύκολα παρεξηγήσιμο το σχόλιο χθες για το ‘’χαλάλ’’, που μπορεί να βρει κάποιος πλέον και στη Λάρισα, το πιστοποιημένο από τον μουφτή φαγητό, με το κρέας να προέρχεται από ζώο σφαγμένο σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες του Ισλάμ. Δικαιούνται φυσικά οι άνθρωποι να ζουν σύμφωνα με τα πιστεύω τους αλλά κάτι τέτοιες συνήθειες μόνο οπισθοδρομικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ζ.

Επισημάνσεις

*ΠΟΛΥΣ πάρα πολύς καιρός έχει περάσει από τότε που κούρεψαν το γκαζόν και κλάδεψαν τα δέντρα, εκεί στη Γιάννουλη, στην πλατεία διαγωνίως της εκκλησίας χορτάρια και κλαδιά ατάκτως ερριμμένα. Κι από πάνω τώρα, λέει ο κ. Γ. άλλοι πετούν σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα, ακόμη και παλιές καρέκλες, μια πολύ ωραία πλατεία εν τέλει. Η υπηρεσία; Ο πρόεδρος;

***

*Ο Ν.Κ. επανέρχεται συστήνοντας στην Υπηρεσία Πρασίνου ότι πρέπει να σπεύσει να κλαδέψει επί της Φαρσάλων, τα δέντρα που έχουν απλώσει κλαδιά και είναι επικίνδυνα, λέει, για την κυκλοφορία.

Ζ.

Μερεμέτι

*ΠΕΝΤΕ τρίχες, που λέει ο λόγος, είχε ο Λαρισαίος στο κεφάλι του αλλά είχαν μακρύνει. Είπε, λοιπόν, να πάει στο νέο κουρείο της γειτονιάς για να τις συμμαζέψει. Πριν απ’ αυτόν κουρευόταν ένας μαλλιάς και ο μπαρμπέρης χρειάστηκε να βάλει όλη την τέχνη του για να του σουλουπώσει το κεφάλι. Έφαγε πάνω από μισή ώρα. Κάποια στιγμή τελείωσε.

- Δέκα ευρώ, απάντησε στη σχετική ερώτηση.

Ο φρεσκοκουρεμένος πλήρωσε και έφυγε. Ήρθε η σειρά του κάμπριο. Σε λιγότερο από δέκα λεπτά είχαν τελειώσει. Και σβέρκος και φρύδια κι απ’ όλα.

- Τι χρωστάω; Ρώτησε με την ελπίδα να τη βγάλει με κανένα πεντάευρο, το πολύ.

- Δώδεκα ευρώ.

- Μα 10 απ’ τον μαλλιά και 12 από μένα με τις πέντε σκόρπιες τρίχες;

- Κοίτα να δεις κύριε, απαντά ο κουρέας, τα μερεμέτια πάντα κοστίζουν περισσότερο.

Ζ.

Ο κύριος πόλεμος

*ΗΤΑΝ ένα μεσημέρι, σαν όλα τα μεσημέρια της άνοιξης, παράδοξα στραμπουλιγμένο μες το μπετόν και το ατσάλι της πολιτείας.

Καθόλου τυχαία η καθιέρωσή του, κάνει λογοτεχνία ο Βασίλης Βασιλικός, ιδίως στα πρώιμα έργα του, όπως στο Εκτός των Τειχών, γραμμένο πριν μισό αιώνα αλλά με αναφορές επίκαιρες εις το διηνεκές.

***

*Η Ειρήνη μόνο αφηρημένη ιδέα δεν μπορεί να είναι. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία, επαγρύπνηση, οργανωτική δουλειά, στρατηγικότητα, γνώση των ελιγμών, απ’ ό,τι ο πόλεμος. Πιστεύουμε ότι πλάι στη Σχολή Πολέμου στη Χαλκίδα πρέπει να ανεγερθεί και μια ισότιμη Σχολή Ειρήνης.

… Όπως ήσασταν εσείς με αναβολή, τους λεν οι μόνιμοι (στρατιωτικοί στους φαντάρους), το ίδιο είναι και ο κύριος πόλεμος. Κάποτε θα λήξει η αναβολή του και θα παρουσιαστεί. Αλλιώς, αν δεν γίνει αυτό, εμείς πάμε χαμένοι. Ούτε προαγωγές θα πάρουμε, ούτε παράσημα. Θα αποτελματωθούμε στα σάπια νερά της ειρήνης.

***

*«ΙΔΙΩΤΗΣ» στ’ αρχαία σημαίνει περίπου ότι και ‘’idiot’’ στα αγγλικά και τα γαλλικά. Για τους ενδόξους προγόνους μας ο άνθρωπος που δεν ασχολείται με τα κοινά είναι ηλίθιος. Τώρα πώς φτάσαμε να είμαστε όλοι θιασώτες του ιδιωτικού δικαίου, αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Ζ.

 

 

PALI AUHNA XUES O XR KAPETANOS

*ΠΑΛΙ Αθήνα χθες ο Χρ. Καπετάνος, τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες, τώρα που όλα ψήνονται. Ενδιαμέσως, κανονικά παρών και στα Φάρσαλα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χθες ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ στο Μουσείο Μπενάκη στην επετειακή εκδήλωση της ΝΔ, όπου παρουσιάστηκε και το νέο σήμα της.

Ζ.

 

 STH FVTOGRAFIA DIAKRINETAI O PROEDROS

*ΣΤΗ φωτογραφία διακρίνεται ο πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Βούτσης στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον κομμουνιστή Νίκο Πλουμπίδη.

Ωπ, μας συγχωρείτε εσείς βλέπετε την άλλη πλευρά της… κυβέρνησης, τη φωτογραφία όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt με τον οποίο και «συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Είναι να μην μπερδευτεί ο κόσμος με την αριστεροσύνη των κυβερνώντων του ΣΥΡΙΖΑ;

Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass