Ολοι έξω

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2018 19:45
*ME τον Λαρισαίο υφυπουργό στο γραφείο του στην Αθήνα τα είπε ο Τυρναβίτης πρόεδρος του Οινοποιείου. Ο Χρ. Τσιτσιρίγγος έθεσε στον Β. Κόκκαλη σειρά αμπελοοινικών θεμάτων με κυρίαρχο φυσικά το πότε θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.  Κ.Τσ. *ME τον Λαρισαίο υφυπουργό στο γραφείο του στην Αθήνα τα είπε ο Τυρναβίτης πρόεδρος του Οινοποιείου. Ο Χρ. Τσιτσιρίγγος έθεσε στον Β. Κόκκαλη σειρά αμπελοοινικών θεμάτων με κυρίαρχο φυσικά το πότε θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί. Κ.Τσ.

 *ΣΤΗ φθινοπωρινή λιακάδα ευτυχείς παππούδες ζεσταίνουν το κοκαλάκι τους.

Τα νιάτα φχαριστιούνται το έξω και τα βράδια αντιβουίζουν οι πεζόδρομοι, στις μαλακές φθινοπωρινές νύχτες.

Ζ.

 

Με έρεισμα

*ΔΕΝ είχε ενημερωθεί ότι θα υπήρχε ψηφοφορία για τη διαδοχή στην παράταξη. Γι’ αυτό δεν είχε εκδηλώσει νωρίτερα το ενδιαφέρον του ο Γιάννης Οικονόμου, δεν πρόλαβε έτσι να δουλέψει την υποψηφιότητά του, λογικό να χάσει, βγήκε τρίτος. Ωστόσο, μετά, αποδεικνύεται ότι διαθέτει σημαντικό πέρασμα στη βάση, ίσως πιο ισχυρό από τους άλλους δύο. Έτσι αναφέρουν ‘’παροικούντες…’’ Κατόπιν εορτής; Όχι βέβαια, για τον τελικό επικεφαλής η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ζ.

 

Ειπώθηκαν

*ΑΝΕΦΕΡΕ ο υπουργός Παιδείας τον περασμένο Αύγουστο στη Λάρισα για το όραμα του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν για τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, το επανέλαβε προχθές στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Βραχνάκης, που ανήκει στην πλευρά εκείνων που υποστηρίζουν με θέρμη το εγχείρημα. Αν μη τι άλλο ο υπουργός τον επηρέασε. Τώρα βέβαια αν η ελληνική πραγματικότητα έχει πολλά χιλιόμετρα να βαδίσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι άλλο θέμα. Σημασία έχει να κάνει το βήμα και οι όποιες αρρυθμίες -όπως είπε και ο αντιπρύτανης- μπορούν να διορθωθούν και αργότερα. Εξάλλου, στην Ελλάδα ζούμε, αν δεν πάθουμε δεν θα μάθουμε.

***

*ΕΙΠΕ και άλλα ο κ. Βραχνάκης και έβαλε πολλούς σε σκέψεις. Αποκάλυψε αίφνης ότι οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο που όλοι γνωρίζουν, αλλά δύο χρόνια πριν επί προεδρίας του κ. Γούλα στο ΤΕΙ, άτυπα όμως. «Ως αντιπρόεδρος τότε του ΤΕΙ μαζί και με τον κ. Γούλα κάναμε άτυπα συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το πού πάει αυτή η κατάσταση. Πήγαμε και χτυπήσαμε την πόρτα του Πανεπιστημίου και αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης ήταν να κατατεθεί πρωτόκολλο συνεργασίας που εγκρίθηκε από τις συγκλήτους», είπε ο αντιπρύτανης. Η τοποθέτηση αυτή ήγειρε ερωτηματικά και προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ντίνου Διαμάντου που του είπε: «Κάνατε άτυπες διαβουλεύσεις ως πρόσωπο, χωρίς τη θεσμική σας ιδιότητα, εκμεταλλευόμενος τη θεσμική σας ιδιότητα. Μιλήσατε με τους πανεπιστημιακούς. Με ποια εξουσιοδότηση το κάνατε; Πώς συνάδει αυτό που κάνατε με αυτό που κατηγορείτε σήμερα τον Πρύτανη; Ή θα συζητάτε θεσμικά ή θα συζητάτε άτυπα». Μάλιστα ο κ. Βραχνάκης εξαιτίας των τοποθετήσεών του δέχτηκε και τα περισσότερα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων. Στριμώχτηκε είναι η αλήθεια…

Ν.Π.

 

Επί το ορθόν

*ΠΡΟΣ ημιμαθείς και ανιστόρητους επιστολής Γκούμα το ανάγνωσμααα… Τι είπε, εν ολίγοις για το έργο της Κάρλας, με τη χθεσινή του παρέμβαση μέσω της εφημερίδας ο γνωστός γεωπόνος με τα σύνθετα ενδιαφέροντα, ο ιστορικοφυσιοδίφης. Ότι πρώτον, το σημερινό έργο ήρθε να ολοκληρώσει εκείνο που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘60 αποξηραίνοντας ορθά το απέραντο έλος, εφαρμόζοντας χοντρικά τον τότε σχεδιασμό. Κάλλιο αργά… Και δεύτερον ότι το έργο της Κάρλας ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90 χάρη στον αγώνα των θεσσαλικών φορέων αλλά και τη συστηματική δουλειά τής τότε ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, λέγε με Κ. Λαλιώτη. (Κι ο Κ. Γκούμας δεν είναι ως γνωστόν πασοκτζής.)

Ζ.

 

Στα ζεστά

*ΜΑΛΛΟΝ κακώς χρεώθηκε από τους παρόδιους καταστηματάρχες η έλλειψη ενδιαφέροντος στον Απ. Σουρλαντζή για τα σκουπίδια που αφήνουν οι ‘’αλυσίδες’’ έξω από τους υπόγειους κάδους. Ότι ‘’είναι μόνο για φιγούρα’’ και δεν μεριμνά για την επιβολή προστίμων. Ο αντιδήμαρχος δεν είναι αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία, ωστόσο παίρνοντάς το στα ζεστά, πίεσε κι εκείνος και ορθώς, δημοτική αρχή είναι, ώστε ν’ αρχίσουν να πέφτουν καμπάνες στους ανεύθυνους.

Ζ.

 

Παραγωγές

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ οι Δήμοι και ετοιμάζονται για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Πάρκα, χωριά και πόλεις ντύνονται με αστρόσκονη για να προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους. Ο ανταγωνισμός φέτος είναι μεγάλος ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Λαμπάκια χιλιομέτρων και δέντρα πανύψηλα αναμένεται να στηθούν για να εντυπωσιάσουν. Σε τέτοιες περιόδους μέχρι και ο Αγιος Βασίλης υπάρχει και πετάει με το έλκηθρό του στους ουρανούς.

Ζ.Π.

 

Αφηρημάδα

*ΛΙΓΑΚΙ χαλαροί οι αφηρημένοι Λαρισαίοι.

- Βρε Νίκο παιδί μου, τι σκέφτεσαι τόση ώρα;

- Μπράβο ρε μάνα, Νίκος.

***

*- ΚΑΙ πόσο χρονών είσαι Γιάννη;

- Ε μωρέ, 50 φεύγα…

- Ε καλά, θα έφευγα έτσι κι αλλιώς.

***

*- ΓΙΑΤΙ ρε παιδιά ντρέπεστε να πείτε ότι είστε ηλίθιοι; Εγώ το λέω, ''είστε ηλίθιοι''.

Ζ.

 

Διαπιστώσεις

*- ΠΟΙΑ περιφερειακή συνείδηση και πράσινα άλογα… Όλοι εναντίον όλων, διαπιστώνει ο Β.Π. Κι οι πάντες ενοχλημένοι με τον Γαβρόγλου. (Από το κρας τεστ που την υπέβαλλε ο υπουργός Παιδείας δεν απέμειναν παρά κάτι παλιολαμαρίνες.)

***

*ΕΠΙΠΛΕΟΝ, διαγράφεται ευδιάκριτα.

- Παραμονές αυτοδιοικητικών εκλογών είναι να σκαλίζεις τέτοια θέματα; Οι πάντες μόνο την επανεκλογή τους σκέφτονται.

***

*- ΣΑΜΠΩΣ οι καθηγητές ΤΕΙ; Τι πιο λογικό, τον εαυτό τους σκέφτονται και οι μεν και οι δε.

Την ανέλιξή τους ως καθηγητές ΑΕΙ οι μεν, κατά τη ρήση Ξενοφώντος Σπηλιώτη, τη διατήρηση των κεκτημένων οι δε. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι καθηγητές του ΤΕΙ είναι άνω των 55, κάτι λίγα χρονάκια έχουν να σπρώξουν ακόμη. Τι να λέει, το μέλλον τούς ανήκει. (Όλως παραδόξως, τα παιδιά που σπουδάζουν στο ΤΕΙ ουδόλως έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο.)

Ζ.

 

Επιλέχθηκαν

*ΤΟ κοσκίνισμα έγινε ξανά και ξανά. Αποδίδοντας 135 καινούργια γαλάζια στελέχη, που αναδείχθηκαν μέσα από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, πατέντα που είχε εμπνευστεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 3.000 που είχαν ενδιαφερθεί, με μια επίπονη τρίχρονη σχεδόν διαδικασία που τώρα ολοκληρώθηκε. Καλά που δεν έγιναν νωρίτερα εκλογές, δεν θα ήταν έτοιμοι. Τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν, με την υπόμνηση ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, άλλοι ως υποψήφιοι βουλευτές, άλλοι ως υποψήφιοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολλοί πιθανώς ως στελέχη αργότερα του κυβερνητικού µηχανισµού.

***

*ΔΥΟ συμμετοχές Λαρίσης στους 135. Η Αθηνά Σιαφαρίκα, δικηγόρος απ’ τον Τύρναβο, που πλέει προς το βουλευτικό ψηφοδέλτιο και ο οδοντίατρος από την Αγιά, Γιάννης Αναστασίου που πάει για δήμαρχος.

Ζ.

 

Στα βαμβάκια

*ΜΕΙΩΜΕΝΗ η κίνηση στη λαϊκή αγορά της Τρίτης χθες στα Φάρσαλα. Ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών, έχει βγάλει όλους τους αγρότες στα χωράφια με τις βαμβακοσυλλεκτικές για τη συγκομιδή του λευκού χρυσού. Πρώτο θέμα συζήτησης των αγροτών, η τιμή που θα κοπεί φέτος από τους εκκοκκιστές για το βαμβάκι. Καθώς και η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως την παρέλαση, ότι θα προκύψουν οι πρώτες πληρωμές. Καθότι νηστικό αρκούδι ούτε παρελαύνει.

Γ. Γ.

 

Ο πατήρ πάτερ

*- Ο πάτερ Αντώνιος πάει στην Οδός Βόλου να παραδώσει τον διαφανές φάκελο.

Θα μπορούσε να είναι και κουίζ από τη Σ. Ε. Πόσα λάθη υπάρχουν στη φράση;

***

*ΜΕ την ευκαιρία ανάδειξης του νέου δεσπότη, κι επειδή άρχισαν πάλι τα πάτερ, του πατρός, ω πατέρα ιερέα, χρήσιμη η προσφυγή στον ειδικό ερευνητή Νίκο Σαραντάκο:

Για το προτακτικό πάτερ, που μπαίνει μπροστά από το όνομα των κληρικών, το οποίο ο λαός μας το διατηρεί άκλιτο σε όλες τις πτώσεις (ο πάτερ Σωφρόνιος, του πάτερ Νικόδημου, τον πάτερ Ευμένιο), ενώ σύμφωνα με τους καθαρολόγους και τους λαθολόγους πρόκειται για προσφώνηση που πρέπει να κλίνεται.

***

*ΛΟΙΠΟΝ, η Νεοελληνική Γραμματική της δημοτικής του Τριανταφυλλίδη θεωρεί το ‘’πάτερ’’ προτακτικό όνομα, το οποίο, όπως και τα ‘’κυρ’’ και ‘’καπετάν’’, κατ’ εξαίρεση δεν χρειάζεται ενωτικό και τονίζεται. Το Λεξικό Τριανταφυλλίδη παραδέχεται το προτακτικό πάτερ άκλιτο, ως προφορικό. Το Λεξικό Μπαμπινιώτη κρατάει κάποια απόσταση: καταγράφει τον τύπο, αλλά τον θεωρεί εσφαλμένο. Οι ίδιοι οι κληρικοί χρησιμοποιούν, σχεδόν όλοι, το «πάτερ» άκλιτο, όπως άκλιτο το χρησιμοποιεί στη συντριπτική του πλειοψηφία και ο λαός. Επίσης και οι δύο άγιοι των γραμμάτων μας, ο Φώτης Κόντογλου και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Γιατί ο άγιος Παπαδιαμάντης χρησιμοποιεί μόνο τον άκλιτο τύπο, «αγράμματος και ανελλήνιστος» είναι;

Ζ.

 

Χαλασμένο

*ΤΟ μηχάνημα για την έκδοση εισιτηρίων του αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας στην πλατεία του Αγ. Βησσαρίωνα χθες ήταν χαλασμένο. Όχι μόνο δεν εξέδιδε εισιτήρια αλλά κρατούσε και τα χρήματα των Λαρισαίων. Έδειχνε ότι λειτουργεί κανονικά και μόλις έβαζε ο πολίτης το αντίτιμο των εισιτηρίων τα κρατούσε, ούτε η ακύρωση δούλευε. Οι οδηγοί που περνούσαν από τη συγκεκριμένη στάση ενημερώθηκαν για το πρόβλημα και έστελναν τους επιβάτες στο σταθμαρχείο για να βρουν το δίκιο τους.

Φαίνεται πως είναι δύσκολο να τοποθετηθεί ένα χαρτί που να γράφει πως δεν λειτουργεί. Κρίμα τα 4 ευρώ που «έφαγε» από Λαρισαία.

Ζ.Π.

 

Χουάν ντε Λα Γύρο

*ΜΕ αυτοπεποίθηση τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.

- Εγώ είμαι η απάντηση στο ποιος θα τα φάει όλα αυτά που παραγγείλαμε.

***

*- ΑΝ ήμουν Ισπανός θα με έλεγαν Χουάν ντε Λα Γύρο Απόλα και Κόκα.

***

*- ΠΡΕΠΕΙ να επιστρέψεις στο αρχικό σου βάρος.

- Μήπως είσαι λίγο υπερβολικός γιατρέ; Τρεισήμισι κιλά γεννήθηκα.

Ζ.

 

Περίσσεψε

*ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ το σχολιάκι για το αεροδρόμιο της νέας οδού Ηπείρου, ο Λαρισαίος προχώρησε στη συνταρακτική αποκάλυψη.

- Γιατί έχει διαβάσεις πεζών στη Λάρισα; Διότι τους περίσσεψε χρώμα και δεν ήξεραν τι να το κάνουν.

Ζ.

 

Ταιριαστά

*- ΓΙΑ τσάκω ένα χρίσμα βρε Τσάκο, είπε επισήμως η ΝΔ στον αντιπεριφερειάρχη για τον Δήμο της Καρδίτσας.

-Και στον άλλο ενδιαφερόμενο στον πρώην δήμαρχο Παπαλό, τι είπαν;

-Θέλει και ρώτημα; Πάπαλααα…

Ζ.

 

Όπως Μύκονος

*ΠΑΤΑΓΟΣ με το ροζ κύκλωμα στη Μύκονο, το οποίο δρούσε λέει με στόχο την εκπλήρωση ερωτικών φαντασιώσεων κροίσων από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Το κύκλωμα που διέθετε συμβολαιογράφο και δικηγόρο για τη σύναψη εικονικών γάμων και συμφώνων συμβίωσης, ενώ είχε και καρδιολόγο ο οποίος έδινε ψεύτικες ιατρικές πιστοποιήσεις.

Κι όταν κατάκατσε ο κουρνιαχτός, τα ρεπορτάζ αναφέρουν και αντίστοιχες μεταφορές άτυχων κοριτσιών, θυμάτων της σωματεμπορίας προς Μαραθόπολη Μεσσηνίας, Βραχάτι Κορινθίας και Καρδίτσα. Εργασία στριπτιζάδικα της Λ. Συγγρού σε κρυφούς οίκους ανοχής της πλατείας Αμερικής που λειτουργούσαν ως κέντρα ευεξίας. (Όλα αυτά τα συνήθη δεν κάνουν όμως μυκονιάτικο θόρυβο. Ίσα η Καρδίτσα, ίσα η Ψαρού;)

***

*Η συμβολαιογράφος που συνέτασσε τα σύμφωνα συμβίωσης βεβαίωνε, λέει, έναντι 150 ευρώ την αναληθή συμβίωση με σκοπό να ανατραπεί η διοικητική απέλαση των γυναικών. Ο δικηγόρος από την πλευρά του χρησιμοποιούσε τα σύμφωνα συμβίωσης για την έκδοση αδειών παραμονής τους. Ενώ ο καρδιολόγος, διευθυντής κλινικής δημόσιου νοσοκομείου, εξέδιδε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις για δικαστική χρήση. Έτσι ο αρχηγός απέφευγε την παρουσία του ως κατηγορούμενος σε δικαστήρια της Πάτρας, της Λάρισας και της Αθήνας, πετυχαίνοντας την αναβολή της εκδίκασής τους. (Να λείπει η Λάρισα από τέτοια ιστορία, αποκλείεται.)

Ζ.

 

Τους άλλους

*ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς από τον Κ. Μπαργιώτα για το πρόβλημα καταλογισμού στους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανεξόφλητων λογαριασμών νερού που είχαν καταναλώσει ενοικιαστές τους. Την πολιτική που ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα επικρίνει ο Λαρισαίος βουλευτής κάνοντας λόγο για κακοδιοίκηση. Κι όχι την πανομοιότυπη της ΔΕΥΑ στη Λάρισα. Μη βρεθεί και σε κόντρα με τον σύντροφο Θ. Καφφέ…

Ζ.

 

 

2DEN YPHRXE PERIPTVSH NA MHN DHLVSEI PARVN* ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση να μην δηλώσει παρών στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Λάρισας Ιερώνυμου, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, και να απουσιάζει από ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την εκκλησία και τον τόπο.

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αχιλλέα Βαρδακούλη, υπέβαλε τα σέβη του στον νέο Μητροπολίτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία του Δήμου Κιλελέρ με την Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου, μια συνεργασία που είχε εξάρει στο παρελθόν ο κυρός Ιγνάτιος, δηλώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του στο πρόσωπο του δημάρχου.

Φυσικά η στήριξη ήταν καλοδεχούμενη και η αρχή της γνωριμίας έγινε σε καλό κλίμα.

Λ.Κ.

 

 

 

3XAUHKE KAI H ELPIDA GIA TON JENOFVNTA* ΧΑΘΗΚΕ και η ελπίδα για τον "Ξενοφώντα", μήπως κι έκανε αυτός τη λάντζα. Και αναρωτιέται αν οι αρμόδιοι του Δήμου δεν καθαρίζουν συχνά τα σπίτια τους, με τη σκέψη ότι θα ξαναλερώσουν. Η Λαρισαία Μ. Φ. – Κ. γράφει για εικόνες αποστροφής. Άγνωστο παραμένει αν η ανάμειξη κουτσουλιάς περιστεριού και καλιακούδας δημιουργεί εκρηκτική σύνθεση, πάντως σε παγκάκι δεν κάθεσαι. Τα περιστεράκια, μην παρεξηγηθεί, τα θεωρεί νότα ομορφιάς στην πλατεία Λαού και τα σπουργιτάκια επίσης στην Ταχυδρομείου. Αλλά…

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass