Λάρισα
28° C

Ανατολή: 6:28 πμ
Δύση: 8:44 μμ

   
 
Αρχική σελίδα » Πρωτοσέλιδο » Ντόρα κατά Σαμαρά, τα άκουσαν πρώην υπουργοί

Ιστορικό

Eπικοινωνία

Διαφήμιση

Site map

 
 

 

Πρωτοσέλιδο

Εκτύπωση Αποστολή  
Επιστροφή
«ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ» ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

Ντόρα κατά Σαμαρά, τα άκουσαν πρώην υπουργοί

* Εντονη κριτική για τα αίτια της ήττας

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

 
ΑΘΗΝΑ (Της απεσταλμένης μας Μαρίνας Αποστολοπούλου)
Με τοποθετήσεις συνέδρων ολοκληρώθηκε χθες το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ, που ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την αλλαγή στο καταστατικό και για πρώτη φορά, από την ίδρυσή της, θα εκλέξει πρόεδρο, από τη βάση.
"Η πολιτική και ιδεολογική περιχαράκωση της ΝΔ είναι συνταγή αποτυχίας για το κόμμα και θα το οδηγήσει στο περιθώριο", ήταν η ευθεία βολή της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Αντώνη Σαμαρά, σε δευτερολογία της χθες το μεσημέρι. Η κ.  Μπακογιάννη παίρνοντας τον λόγο μίλησε για ανοιχτό κόμμα με νέες δομές και αντιλήψεις που δεν θα επαναλάβει τα ιδία λάθη, με σύμμαχο τη βάση και αναφέρθηκε στις καταστατικές αλλαγές που προτείνει με εκλογές οργάνων και εκπρόσωπων, θητεία στον πρόεδρο, συμβούλιο δεοντολογίας, προτάσεις οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να παρουσιαστούν απ’ όλους τους υποψηφίους πριν την εκλογική διαδικασία.
To κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, έγινε από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίηση του «για το υψηλό πολιτικό επίπεδο και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επιδείξαμε, οι υποψήφιοι για την Προεδρία, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το ίδιο, όλες και όλοι οι ομιλητές, όλες και όλοι οι σύνεδροι. Στις δύο αυτές ημέρες του Έκτακτου Συνεδρίου, κάναμε ένα σημαντικό βήμα άμεσης Δημοκρατίας στο Κόμμα μας, θεσπίζοντας την εκλογή προέδρου από τη λαϊκή βάση. Κάναμε ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο. Διαψεύσαμε τις "Κασσάνδρες'. Δικαιώσαμε τους πολίτες που προσβλέπουν σ' εμάς. Οφείλουμε, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Κόμματος Κώστας Καραμανλής, να συνεχίσουμε, κάνοντας πραγματικότητα το μήνυμα του Εκτάκτου Συνεδρίου. Άνοιγμα στην Κοινωνία, συνοχή, αλληλεγγύη, προοπτική. Είναι, τώρα, κοινό χρέος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου. Είναι καθήκον όλων μας. Βάλαμε, τις δύο αυτές ημέρες, ισχυρές βάσεις. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε" κατέληξε.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί στις 10:15 σήμερα το πρωί το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ στις 8:30 το βράδυ θα μιλήσει σε οπαδούς της ΝΔ στο δημοτικό αναψυκτήριο Ηλιουπόλεως. Σήμερα επίσης, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων με stage καθώς και με εκπροσώπους των 10.500 ΟΝΝΕΔιτών που υπέγραψαν και απέστειλαν στους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ, κείμενο με το οποίο τους ζητούν να τοποθετηθούν γύρω από σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Η Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει στις 7 σήμερα το απόγευμα σε συγκέντρωση Νεοδημοκρατών στα Ιωάννινα (Ξενοδοχείο Du Lac).
Ο ΠΑΝ. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Σε δηλώσεις του ο Π. Ψωμιάδης, τόνισε ότι: "Κάποιοι, χθες, είπαν ότι με τις αλήθειες μου ταρακούνησα τα λιμνάζοντα ύδατα. Οι σημερινές παρεμβάσεις των απλών συνέδρων με δικαιώνουν. Ο δρόμος για επιστροφή στην κοινωνία περνά από την αυτοκριτική.
Η ΝΔ σήμερα δεν έχει ανάγκη ούτε από είδωλα ούτε από μεσσίες. Τα αρχηγικά κόμματα στην Ελλάδα έχουν κάνει τον κύκλο τους. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Να δράσουμε συλλογικά και όχι ατομικά. Να ανεβούμε όλοι μαζί στη σκηνή και να προχωρήσουμε  ενωμένοι. Κάνω έκκληση στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει και να μην παρασυρθεί από κύκλους που θέλουν την πόλωση. Η δυνατή φωνή του Π. Ψωμιάδη επιβάλλεται να ακούγεται και την επόμενη μέρα. Για να υπάρχει μια καθαρή φωνή, η φωνή του απλού νεοδημοκράτη. Για να μπορέσουμε αύριο να διεκδικήσουμε και να ελέγξουμε".
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Παρέμβαση έκανε, χθες η υποψήφια αρχηγός του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσες» τις έως τώρα απόψεις των συνέδρων. «Τα συνέδρια υπάρχουν για να μιλήσουμε και να ακούσουμε. Και άκουσα με προσοχή, όλα όσα ειπώθηκαν. Άκουσα ενδιαφέρουσες απόψεις», τόνισε η κα Μπακογιάννης, η οποία εμφανίστηκε αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ. «Επειδή τα πολλά λογια είναι φτώχια, οι Νεοδημοκράτες σε ολόκληρη της Ελλάδα έχουν ένα παράπονο. Ότι δεν ακούσαμε, ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι. Αυτά είναι τα μηνύματα. Κάναμε λάθος. Στηριζόμασταν στο κόμμα, όσο είμασταν αντιπολίτευση και όταν γίναμε κυβέρνηση, το ξεχάσαμε. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όταν κάποιος θέλει να κυβερνήσει σωστά, η βάση είναι το κόμμα και τα στελέχη. Γιατί υπάρχει ο αναγκαίος δίαυλος επικοινωνίας». Αναφερόμενη στις τοποθετήσεις συνδικαλιστών της ΝΔ, η κα Μπακογιάννη επισήμανε πως «η ΔΑΚΕ δεν είναι ασπίδα της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους. Η ΔΑΚΕ είναι η η φωνή των εργαζομένων προς την κυβέρνηση. Η ΟΝΝΕΔ δεν είναι οργάνωση, που χειροκροτεί τους αρχηγούς σε όλη την Ελλάδα. Ειναι η δική μας γέφυρα. Αυτή τη φωνή, αν δεν την ακούσουμε, αν δεν την καταλάβουμε, τότε δεν έχουμε πετύχει».
Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός νέου ουσιαστικά κόμματος και ξεκαθάρισε πως δεν ζητά λευκή επιταγή. «Σας υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ένα νέο κόμμα. Δεν ζητώ λευκή επιταγή. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να μην εξειδικεύσουμε τι προτείνουμε. Δεν θέλω να χαϊδέψω αφτιά για να με ψηφίσετε και μετά να ξαναφτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Χρειάζονται δομές, που θα δώσουν δύναμη στη βάση», είπε και κάλεσε τους συνυποψηφίους της να παρουσιάσουν πριν τις 29 Νοεμβρίου το πλαίσιο των προτάσεών τους, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις της για ριζικές αλλαγές στη ΝΔ. «Δεσμεύομαι ότι οι υποψήφιοι βουλευτές θα επιλέγονται από εσάς, δεσμεύομαι ότι τους εκπροσώπους της ΤΑ δεν θα τους αποφασίζει η Ρηγίλλης, αλλά η βάση της ΝΔ. Τα κομματικά όργανα θα εκλέγονται από τα μελη μας. Ο πρόεδρος θα έχει θητεία. Πώς θα αποδείξω εγώ ότι θα ακούω τη βάση και θα έχω ανοιχτές τις πόρτες, αν δεν ξέρω ότι θα δώσω λογαριασμό και σε εσάς και στον ελληνικό λαό;», διερωτήθηκε. Η υποψηφία για την αρχηγία χαρακτήρισε «πλασματικό» το δίλημμα, που παρουσίασε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το ποιά πρέπει να είναι η εκλογική βάση της ΝΔ.
«ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ»
«Παρουσιάστηκε ένα πλασματικό δίλλημα. Ότι κάπου έξω βρίσκονται δικοί μας, που πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν. Κάναμε λάθη, είχαμε συμπεριφορές, που εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς θα τους προσεγγίσουμε δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα. Ένα είναι το δίλημμα. Θέλουμε ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, που θα αντιπολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ, ή ένα κόμμα περιχαρακωμένο επιρρεπές στον λαϊκισμό, που θα προσεγγίσει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές; Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Η ιδεολογική περιχαράκωση της ΝΔ είναι συνταγή αποτυχίας. Ο δικός μου αγώνας είναι να ξανακάνω τη ΝΔ να πιστέψει στον εαυτό της. Έχει δυναμικό αξιόλογο. Μπορει και πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Τα καταστατικά υπάρχουν για να διασφαλίζουν τη λειτουργία των κομμάτων. Όταν μιλώ για συμβούλιο δεοντολογίας, εκλεγμένο, δεν το λέω τυχαία. Αυτό θα εξετάζει στελέχη, που δημιουργούν πρόβλημα. Δεν θα είναι το μακρύ χερι του αρχηγού, αφου θα το έχετε εσείς εκλέξει. Η ΝΔ μπορεί, από την ώρα που θα είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και τα στελέχη μας», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Χθες μίλησαν επίσης πολλά στελέχη και απλά μέλη του κόμματος. Μεταξύ αυτών και αρκετοί νύν και πρώην βουλευτές.
- Κώστας Τσιάρας
«Όχι στην εσωστρέφεια και στις αντιπαραθέσεις», είπε ο βουλευτής Κώστας Τσιάρας. «Πρέπει να ενισχυθεί η εικόνα του κόμματος. Επιβεβλημένο είναι να αποφύγουμε τις προσωπικές διαφορές και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της εικόνας του κόμματος», πρόσθεσε ο βουλευτής και διευκρίνισε πως «πρώτο ζητούμενο είναι η ενότητα. Σημείωσε δε, ότι «οι νίκες οφείλονται στον Κώστα Καραμανλή, προσωπικά. Υπήρξαν, όμως, και αδυναμίες από χρόνια προβήματα, λόγω της διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών. Ο νέος αρχηγός πρέπει να κάνει τις αλλαγές, που απαιτεί η συγκυρία. Εκείνο που έχει σημασία είναι να σχεδιάσουμε το αύριο με την τολμηρή ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα, χωρίς συμβιβασμούς, γιατί δεν έχουμε άλλα περιθώρια».
- Γιάννης Μανώλης
Εχει ευθύνες και η ηγετική ομάδα, μαζί με τον κ. Καραμανλή, το νούμερο δύο και το νούμερο τρία της κυβέρνησης», υποστήριξε ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης και πρόσθεσε: «Αποκοπήκαμε από την κοινωνία, δεν μιλάμε με τους πολίτες, κάναμε φιλίες με τις τράπεζες Πού πήγαν τα 28 δισ.; Πήγανε σε αυτούς, που έχουν ανάγκη;» Αποδοκίμασε δε, «φωνές» μέσα στο κόμμα, «που μιλούν για τετραήμερη εργασία». «Χρειάζεται καθαρό ιδεολογικό στίγμα. Το κράτος έχει ρόλο, δεν μπορεί οι αγορές και οι τράπεζες να λειτουργούν ασύδοτα», υπογράμμισε ο κ. Μανώλης και κατέληξε: «Θα συνεχίσω, υπό οποιοδήποτε αρχηγό, να ασκώ κριτική και να εκφράζω τον κόσμο, που υπηρετώ εδώ και 30 χρόνια στα πεζοδρόμια».
 - Γιώργος Κοντογιάννης
«Πρέπει να υπάρξει αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ», τόνισε ο βουλευτής Ηλείας, Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος επισήμανε πως «κανέναν από εμάς δεν ενδιαφέρει ένα μικρό, αλλά δήθεν καθαρό, ιδεολογικά κόμμα της τάξης του 25%. Οι ρίζες μας είναι εδώ και είναι ισχυρές. Ας κοιτάξουμε το μέλλον για να αγκαλιάσουμε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες χωρις προκαταλήψεις». Ο κ. Κοντογιάννης τόνισε πως «ο λαός περιμένει να καταδικάσουν όλοι, στο κόμμα, τα φαινόμενα και τις νοοτροπίες, που παρουσιάστηκαν κατά το παρελθόν και προκάλεσαν πρόβλημα στην παράταξη».
- Φίλιππος Ταυρής
«Φάγαμε πολύ χρόνο συζητώντας τα διαδικαστικά», τόνισε ο γγ. γραμματέας ΔΑΚΕ, Φ. Ταυρής, ο οποίος άσκησε κριτική για την απουσία στελεχών της ΝΔ από τις κινητοποιήσεις των νέων, που απασχολούνται στα stage. «Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον», είπε ο κ. Ταυρής. Διαφώνησε δε, με τη λογική ενός κόμματος, που θα είναι πολυσυλλεκτικό ιδεολογικά. «Είμαστε φιλελεύθεροι, άρα είμαστε ευαίσθητοι προς την κοινωνία», είπε και τόνισε πως το κριτήριο δεν πρέπει να είναι ποιός θα πάει πιο γρήγορα το κόμμα στην εξουσία. «Πρέπει να κερδίσουμε την εξουσία, όταν καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε ο κ. Ταυρής.
- Νίκος Νικολόπουλος
«Αισθάνομαι πικραμένος και οργισμένος, όπως και η βάση, καθώς, με τις προσωπικές συμπεριφορές τους, κάποιοι πλήγωσαν την παράταξη», δήλωσε ο βουλευτής Αχαίας, Ν. Νικολόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως η ΝΔ πρέπει να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας και της λαϊκής βάσης. «Ας βγούμε μπροστά στο μέτωπο των κοινωνικών αγώνων», δήλωσε και ζήτησε ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ΝΔ. «Τα αρχηγικά κόμματα δεν συγκινούν πια, σήμερα χρειαζόμαστε εκείνον, ή εκείνη, που θα ενώσει τις απόψεις και θα καθορίσει το βηματισμό. Ένα αρχηγικό κόμμα θα έχει ημερομηνία λήξης», είπε ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους υποψηφίους να κάνουν κοινές προεκλογικές εκδηλώσεις στις έδρες κάθε εκλογικής περιφέρειες, αλλά και ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου. «Δεν μας ψήφισαν για να βγάλουμε πρόεδρο, μας ψήφισαν για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών», τόνισε και ζητησε ριζική ανανέωση στις ιδέες της παράταξης, «χωρίς να αλλάξει η ιδεολογία του κόμματος».
- Γιώργος Σούρλας
«Η ΝΔ έχασε το ηθικό πλεονέκτημα, που είχε», τόνισε ο πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Σούρλας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως το πολιτικό σύστημα έχει πάρει κατήφορο και κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει. «Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και νοοτροπία», δήλωσε ο κ. Σούρλας. Πρόσθεσε δε, πως η κάθαρση και η αυτοκάθαρση πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου αρχηγού. «Η διεκδίκηση της ηγεσίας πρέπει να γίνει με ευπρέπεια και χωρίς υπονοούμενα», δήλωσε σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να δείξουν συμπεριφορές, που να διασφαλίζουν την ενότητα της παράταξης. «Το συνέδριο πρέπει να αποφασίσει αν επιδοκιμάζει τις σκληρές εμφανίσεις, που οδηγούν στον κατήφορο», κατέληξε ο κ. Σούρλας.
 

Πρωτοσέλιδο

 
RSS Feeds
Πρωτοσέλιδα
Τοπικά
Ψιθυριστά
Πολιτιστικά
Αθλητικά
Οικονομικά
Ελλάδα
Θεσσαλία
Έκφραση/Σκέψη
 
Bookmark & Share
+ Greekmarks.com
 
 
 

Αναζήτηση

Η ζωή στη Λάρισα








ΚΕΘΕΑ

SafeLine.gr

SafeLine.gr


 
© 1996 - 2010, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του
περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.