Mε την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας, πιθανότατα στις 17 Δεκεμβρίου, «απαντάει» το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην πρόσκληση της κυβέρνησης για κοινωνικό διάλογο με θέμα το ασφαλιστικό. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΛ, την ερχόμενη Παρασκευή, όπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου της διοίκησης, στο πλαίσιο της οποίας οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στις 6.30 στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.
Σχετικά με το κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΛ κ. Θαν. Βάιος, παρουσία και του προέδρου κ. Δημ. Τσιόγκα, εξέφρασε την κάθετη αντίρρηση του Εργατικού Κέντρου στο διάλογο κατηγορώντας και όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που προσέτρεξαν να συμμετάσχουν.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ- ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Α.Π. για άλλη μια φορά «σπεύδουν ταχέως» στο κάλεσμα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων σε «κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό». Οι εργαζόμενοι αυτό το «έργο» το έχουν ξαναδεί!
Το είδαν το 1992, με υπουργό Σιούφα, το 2000 με τον Γιαννίτση, το 2002 με Ρέππα, και το 2008 με Πετραλιά.
Μόνο την περίοδο Γιαννίτση που το ταξικό κίνημα κατάφερε να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να αποχωρήσει από το διάλογο, μόνο τότε είχαμε πισωγύρισμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και απόσυρση των σχεδίων της».
Ο κ. Βάιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε όλες τις περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκε ο «κοινωνικός διάλογος», οι εργαζόμενοι έχασαν τα περισσότερα δικαιώματα:
* Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης - Μείωση των συντάξεων - Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων - Μείωση ων εισφορών εργοδοτών και κράτους».
Και συνέχισε: «Οι εργαζόμενοι της χώρας έχουν πια τεράστια πείρα από τους διάλογους των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και δεν αποδέχονται για άλλη μια φορά να παιχτεί σε βάρος τους το ίδιο θέατρο: Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ και μόνο ότι αποδέχτηκαν την πρόταση για νέα συζήτηση για το ασφαλιστικό δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν νέες«παραχωρήσεις» προς τους βιομηχάνους και την κυβέρνηση».
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τόνισε ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους: «Δεν πρέπει να δείξουν την παραμικρή ανοχή τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Τα ταξικά συνδικάτα πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Να συνεδριάσουν έκτακτα οι διοικήσεις τους, να περιοδεύσουν στους χώρους δουλειάς, να προετοιμάσουν το έδαφος για σκληρό αγώνα με στόχο όχι μόνο να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης αλλά να ανατρέψουν τους νόμους Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας παράγουν τεράστιο πλούτο και έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια καλύτερη ζωή».
Ο κ. Βάιος, κάλεσε τους εργαζόμενους της Λάρισας να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με το εξής διεκδικητικό πλαίσιο :
* 1400 ευρώ βασικό μισθό - 56 ευρώ κατώτερο μεροκάματο
* 1120 ευρώ κατώτερη σύνταξη και ταμείο Ανεργίας
* Σύνταξη στα 60 για τους άντρες - στα 55 για τις γυναίκες, 55 και 50
αντίστοιχα στα ΒΑΕ.
* Να καταργηθούν οι Νόμοι Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά.
* Καμία συμμετοχή στον προσχηματικό διάλογο κυβέρνησης - βιομηχάνων
- ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
«Να πληρώσουν αυτοί που ρήμαξαν τα ταμεία όλα αυτά τα χρόνια. Οι εργαζόμενοι έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας και το αίμα μας όλα αυτά τα χρόνια, δεν χρωστάμε σε κανέναν. Η εργασία και η ασφάλιση είναι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εργαζομένων».
ΑΡΗΣ ΨΥΧΑΣ