Λάρισα
26° C

Ανατολή: 6:28 πμ
Δύση: 8:44 μμ

   
 
Αρχική σελίδα » Πρωτοσέλιδο » Και αγροτικός… «Καποδίστριας»

Ιστορικό

Eπικοινωνία

Διαφήμιση

Site map

 
 

 

Πρωτοσέλιδο

Εκτύπωση Αποστολή  
Επιστροφή
ΣΕ ΕΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ - ΑΠΟΛΥΤΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Και αγροτικός… «Καποδίστριας»

* H Κατερίνα Μπατζελή ανακοίνωσε ένα συνεταιρισμό κι ένα αγροτικό σύλλογο ανά δήμο *Θεωρείται βέβαιη η σύσταση μία ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων ανά περιφέρεια και εξετάζονται διάφορα σενάρια για τις Ενώσεις

 

Του Γιώργου Μακρή

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

 
Σαρωτικό «Καποδίστρια» στο συνεταιριστικό και αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή (ήδη συγκροτήθηκε επιτροπή που τον επεξεργάζεται). Στόχος της οι συγχωνεύσεις συνεταιριστικών οργανώσεων να ακολουθήσουν τη νέα διοικητική δομή της χώρας και γι’ αυτό προωθεί ένα συνεταιρισμό κι ένα αγροτικό σύλλογο ανά δήμο (ανά νέο δήμο, όπως θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2»).
Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με τις Ενώσεις. Εξετάζονται διάφορα σενάρια. Με τη νέα διοικητική δομή της χώρας φαίνεται ξεπερασμένο το «μία Ένωση ανά νομό» υπό την έννοια ότι από το 2011 δεν θα υπάρχουν πλέον νομοί. Ωστόσο, και το σχήμα «μία γιγα-Ένωση ανά περιφέρεια» (θα) έχει αναπόφευκτα προβλήματα διοίκησης και λειτουργίας (τουλάχιστον τον πρώτο καιρό) αν και τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια είναι λίγο-πολύ κοινά.
Πιθανό φαίνεται να προκριθεί η δημιουργία κλαδικών Ενώσεων και συνεταιρισμών (φερ’ ειπείν μια Ένωση παραγωγών δημητριακών σε επίπεδο χώρας). Κατά τον τρόπο αυτό πιθανόν να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη «ουσιαστική παρέμβαση του συνεταιριστικού κινήματος στην αγορά» καθώς η τιμή των περισσότερων προϊόντων (για μια σειρά από λόγους) έχει καταρρεύσει.
Τα πράγματα είναι ευκολότερα στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο οποίο το σχήμα «μία ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων ανά περιφέρεια» ακούγεται απόλυτα λογικό.
Αν και τελικά ούτε στο συνδικαλιστικό ούτε πολύ περισσότερο στο συνεταιριστικό κίνημα είναι βέβαιο ότι «το μέγεθος μετράει»... Μεγαλύτερη σημασία από το συνολικό αριθμό των νέων ΕΑΣ και συνεταιρισμών, έχει ίσως το πώς θα γίνουν, με ποιες προϋποθέσεις, με ποια κίνητρα και με ποια κρατική χρηματοδότηση. Καθώς την ίδια πρόθεση με την κ. Μπατζελή εξέφρασαν όλοι οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης ή Γεωργίας παλαιότερα, χωρίς όμως και να προχωρήσουν. Η τελευταία προσπάθεια μάλιστα είχε επιχειρηθεί από έναν υπουργό που προερχόταν ο ίδιος από το συνεταιριστικό κίνημα, τον κ. Αλέκο Κοντό, ο οποίος είχε θέσει την εξυγίανση και την αναδιοργάνωση των ΕΑΣ ως τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης Καραμανλή κατά τη δεύτερη θητεία στον τομέα της γεωργίας. Τελικά, ούτε σχέδιο νόμου δεν εκπόνησε...
Η κ. Μπατζελή είναι σήμερα σε ευνοϊκότερη θέση υπό την έννοια ότι το πολιτικό κεφάλαιο του ΠΑΣΟΚ είναι απείρως μεγαλύτερο απ’ αυτό της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007. Είναι, όμως, σαφέστατα χειρότερη η οικονομική θέση της χώρας και χωρίς χρήματα (άμεσα ή έμμεσα όπως ρύθμιση χρεών ή απορρόφηση πλεονάζοντος προσωπικού) συγχωνεύσεις Ενώσεων και συνεταιρισμών δεν μπορούν να προχωρήσουν.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΠΑΣΕΓΕΣ
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει, πάντως, την απόλυτη στήριξη της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μάλιστα ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας κ. Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε στην προχθεσινή γενική της συνέλευση ότι θα εκλάβει την υπερψήφιση του απολογισμού της ως «πράσινο φως για κύκλο μεταρρυθμίσεων στο συνεταιριστικό κίνημα».
Ο κ. Τζ. Καραμίχας δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος που σήμερα υφίστανται 120 Ενώσεις» και δήλωσε προβληματισμένος για το «αν θα δοθεί σε όλες τις Ενώσεις η διαχείριση του ΟΣΔΕ από το 2010» εφ’ όσον φυσικά κερδίσει τον σχετικό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που θα γίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ.
«Πρέπει να διαλύσουμε τους συνεταιρισμούς και να τους ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Από συνεταιρισμούς κεφαλών να πάμε σε συνεταιρισμούς κεφαλαίων χωρίς βεβαίως να απεμπολήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο», υποστήριξε.
 

Πρωτοσέλιδο

 
RSS Feeds
Πρωτοσέλιδα
Τοπικά
Ψιθυριστά
Πολιτιστικά
Αθλητικά
Οικονομικά
Ελλάδα
Θεσσαλία
Έκφραση/Σκέψη
 
Bookmark & Share
+ Greekmarks.com
 
 
 

Αναζήτηση

Η ζωή στη Λάρισα








ΚΕΘΕΑ

SafeLine.gr

SafeLine.gr


 
© 1996 - 2010, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του
περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.