ΚΡΑΣΙ, ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΚΑΙ «ΤΣΙΚΝΙΣΜΕΝΕΣ» ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ

Τα μπλόκα της φωτιάς και της απαξίωσης...

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 0:52

 

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

«Του βλέπ’ς αυτό το τραχτέρ;» οργισμένος κλωτσάει τη ρόδα ενός John Deere και πετάει το τσιγάρο στο έδαφος με μίσος και καθώς κουνάει τον δείκτη του με αυστηρό ύφος φωνάζει «Σ’ ιένα τέτοιου πριν από τρία χρόνια ανέβκη ι Τσίπρας και ιέλεγι, ιέλεγι, ιέλεγι... Μας έκανι να νιώσουμε ζωντανιοί. Τού’ παμε να μην τα ξιεχάσει όταν βγει και μας απάντσε πως ή θα συντρίψουμι του κατεστημένο ή θα συντριβούμε ιμείς. Πού ίντος τώρα;».

Τι να απαντήσεις; Ένας απογοητευμένος Καρδιτσιώτης αγρότης με φόρμες, μια φωτιά για να ζεσταίνει τα ακροδάχτυλά του μπροστά του και ο Μπογδάνος με τα σουφρωμένα χείλια σα να τον κοιτάζει από τα στούντιο του ΣΚΑΙ στην Αθήνα λέει μια από τις γνωστές περισπούδαστες ατάκες. Μπλόκο Νίκαιας 2016...

Η υγρασία που πέφτει, σου τρυπάει τα κόκαλα και η καλύβα των αγροτών του Παλαμά ιδανική για λίγη ζεστασιά. Η σόμπα καίει και το χαρτάκι το σηκώνει η περίσταση «τι να κάνουμε; Τόσες μέρες πλέον και έχουμε άλλες τόσες μπροστά μας και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο τέλος» μας λέει η παρέα και μας καλεί να ανοίξουμε συζήτηση. Μα σαν ξεκινάμε να βγάλουμε το μπλοκάκι μας, να σου η Γεροβασίλη για δηλώσεις. Απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο αφήνοντας αιχμές κατά δυνάμεων που έχουν διεισδύσει στα μπλόκα και προσπαθούν να υφαρπάξουν την εκπροσώπησή τους και να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αναταραχής.

«Οι προσπάθειες αυτές δεν πρέπει να καρποφορήσουν» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Και εκεί που λέμε πως τώρα η συζήτηση θα φουντώσει «Σειρά σου. Παίξε» λέει ένας από το τραπέζι και το χαρτί συνεχίζει. Πρόσωπα αδιάφορα. Απαξίωση. Μήνυμα, αλλά ποιος θα το λάβει...;

Κάτω από τη γέφυρα μαζεμένος κόσμος. Φώτα, δημοσιογραφικά βανάκια και ανυπόμονοι συνάδελφοι. Περιμένουν κάποιον. Ο Βαγγέλης Μπούτας έρχεται σιγά – σιγά. Καθαρίζει ένα μήλο και πετάει τα φλούδια σε έναν παλιό Ριζοσπάστη στο κάθισμα του συνοδηγού. Σκουπίζει το στόμα του καθώς βγαίνει από το αγροτικό του και πάει για δηλώσεις. Ξέρει τι πρέπει να πει, εδώ και χρόνια. Έχει χιούμορ, καθόλου φόβο και κερδίζει με τις έξυπνες ατάκες του. Παράλληλα στέλνει και τα μηνύματα που θέλει. Τύπος ορίτζιναλ και οι Αθηναίοι στις τηλεοράσεις τέτοιους θέλουν.

«Πρέπει να πάρει πίσω το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Δεν αποσύρουμε και τα άλλα αιτήματα. Αν δεν πάρει πίσω το ασφαλιστικό και το φορολογικό να πάμε να πούμε τι; Για κορόιδα μας έχει;» λέει με τη γνωστή του προφορά και ο παρουσιαστής δίνει πάσα για διαφημίσεις. Τα φώτα κλείνουν, η ώρα περνάει και το στομάχι γουργουρίζει.

Κάποιοι ψήνουν. Είναι μια παρέα από τα Τρίκαλα που μας καλεί στο τραπέζι. Λουκάνικα, μπριζόλες, σουβλάκια, παϊδάκια και για τους μερακλήδες πλιγούρι με πρόβειο. «Γίνεται αγώνας χωρίς πολεμοφόδια ρε παιδιά» αναρωτιέται ο ψήστης με εγκάρδιο χαμόγελο και καψαλισμένα φρύδια «Όταν ήρθαμε πριν από τόσες μέρες οι λάμπες φώτιζαν περισσότερο. Τώρα με τόση τσίκνα, θάμπωσαν...» συνεχίζει τις ατάκες του και μας γεμίζει το ποτήρι με κρασί.

«Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στα μεγάλα ΜΜΕ της Αθήνας πως θα σας δώσει κίνητρα για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και να βρεθεί η χρυσή τομή» τους διαβάζουμε μια είδηση της τελευταίας στιγμής. Ο πιο ηλικιωμένος, χαμηλώνει το κεφάλι του και μας κοιτάει εξεταστικά πάνω από τα γυαλιά πρεσβυωπίας. «Ξέρεις πόσο χρονών είμαι; Τόσα χρόνια αυτά ακούω. Βάλτο καλά στο μυαλό σου εσύ και όλοι οι δημοσιογράφοι. Είναι σαν να σου λένε πως θα σου κόψουν το χέρι όχι στο μπράτσο αλλά στον αγκώνα. Σημασία έχει πως θα σου κόψουν το χέρι. Αυτό κάνουν αυτοί τώρα, οι προηγούμενοι τότε και αυτό θα κάνουν οι επόμενοι στο μέλλον. Εμείς δεν φεύγουμε από δω». Βγάζει μια κουβέρτα και πάει στο ράτζο του να ξαπλώσει. Αμήχανα κάποιος ανακατεύει τη φωτιά κι εμείς κάνουμε πως σημειώνουμε. Πού είσαι ρε Τσίπρα; Αυτοί σε στήριξαν...

Μαζεύουμε και στο δρόμο της επιστροφής μετράμε. Ένα Zetor, ένα Valtra Valmet, ένα σπουδαίο McCormick, ένα περιποιημένο New Holland και δίπλα ένα Masey Ferguson. Τι κάνουν διάολε, στην Εθνική Οδό; Κάποτε πείστηκαν από επιδοτήσεις, άλλοτε στράφηκαν σε φωτοβολταϊκά, εναλλακτικές καλλιέργειες, μπλα, μπλα, μπλα. Και έχεις και τον τσολιά από την Ελληνοφρένεια να παίζει με τον πόνο τους για λίγα νούμερα παραπάνω. Αφήστε τους γιατί οι νύχτες είναι δύσκολες, κρύες και πολλές...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass