ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δεν θα υπάρξει «πακέτο Αποστόλου» α λα Χατζηγάκη

* Η Βουλή περιμένει τους αγρότες την προσεχή Τρίτη για διάλογο * Σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης *Γ. Λαμπρούλης: «Από 753 ευρώ σήμερα ο αγρότης θα πληρώνει 1.544 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές το 2019»

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2016 0:53

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Καμία δέσμευση στο φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών δεν μπορεί να αναλάβει πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου και παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «πακέτο Αποστόλου» στη λογική του «πακέτου Χατζηγάκη».

Χθες, πάντως, άνοιξε παράθυρο διαλόγου κυβέρνησης – αγροτών μέσω Βουλής με τον κ. Ε. Αποστόλου να δηλώνει: «Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου. Η βούληση υπάρχει. Η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμη και διακομματικός διάλογος, όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και ν’ ακούσει τους αγρότες. Τους καλούμε να ορίσουν εκπροσώπους τους και να ’ρθούν στον διάλογο στην Επιτροπή, όπου όλα τα κόμματα εκπροσωπούνται και θα είναι παρούσα και η κυβέρνηση για να τους ακούσει. Και βέβαια, όποτε οι ίδιοι κρίνουν σκόπιμο, ο πρωθυπουργός τους περιμένει».

Η Βουλή προγραμμάτισε λοιπόν συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τις 3 το μεσημέρι της προσεχούς Τρίτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου, ενώ «θα παραστούν και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων».

ΑΜΥΝΤΙΚΗ Η ΜΑΧΗ

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα στήριξης των αγροτών μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αλλά «πακέτο Αποστόλου» στη λογική του «πακέτου Χατζηγάκη» δεν πρόκειται να υπάρξει», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας χθες στη Βουλή σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για το αγροτικό.

Ο κ. Ε. Αποστόλου κατέστησε σαφές πως «τα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού είναι ζητήματα γενικότερης πολιτικής. Τα διαχειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί και αυτή την ώρα τα διαπραγματεύονται με τους δανειστές μας. Περιμένουμε, βεβαίως, και τις προτάσεις των αγροτών. Θα ήταν εντελώς άστοχο από τη δική μου πλευρά να υπάρξει κάποια δέσμευση. Και αυτό το ξέρουν, το έχουμε πει επανειλημμένα στους αγρότες».

Ο κ. Ε. Αποστόλου αναγνώρισε, πάντως, ότι «η μάχη που δίνουμε αυτή την ώρα, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους είναι μία μάχη από τη φύση της αμυντική. Θα υπάρξουν κι άλλες μάχες που κυρίως θα είναι μάχες τόσο κατά της διαπλοκής που λυμαίνεται το χώρο, όσο και υπέρ της ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο χώρος», προανήγγειλε.

Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

«Τι λέτε, κύριοι της κυβέρνησης, στους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα της αγροτιάς σε όλη τη χώρα; Τους λέτε: «Ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε, αλλά θα σας σφάξουμε». Δεν ξέρετε, αλήθεια, τα αιτήματα των αγροτών; Γιατί δεν απαντάτε σε αυτά συγκεκριμένα;», αναρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση υβρίζει τους αγρότες, μιλάει για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πολιτικής αναταραχής, αποσταθεροποίησης. Δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες ως «διεφθαρμένους τσιφλικάδες» και τους νέους με τα μπλοκάκια ως «γραβατωμένους μεγαλοεπιχειρηματίες;», επισήμανε και τόνισε ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει τα σημερινά δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως είναι η άμεση απόσυρση αυτού του ασφαλιστικού τερατουργήματος και να καταργηθεί η φοροληστεία από το πρώτο ευρώ. Το ΚΚΕ θέτει όλες του τις δυνάμεις για να αποσπάσουν οι αγρότες ό,τι μπορούν σήμερα ή έστω να ανακόψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα», διαβεβαίωσε ο κ. Δημ. Κουτσούμπας.

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

«Η στοχοποίηση των αγροτών και από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκφράζεται και με τα νέα μέτρα σε βάρος των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και ειδικότερα, με τις νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό τους ταμείο, τον ΟΓΑ, αφού το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα τερατούργημα όχι μόνο σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών αλλά και των εργατοϋπαλλήλων, των συνταξιούχων, των μισοάνεργων, της νέας γενιάς. Καταργεί ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, υλοποιώντας το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τα οποία σήμερα υποκριτικά εμφανίζονται διαμαρτυρόμενα», υπογράμμισε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης και εξήγησε:

«Στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά στους μικρομεσαίους αγρότες προβλέπεται σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών του σημερινού ΟΓΑ, ο οποίος από 7% που είναι σήμερα σχεδόν θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει στο 20% το 2019.

Επιπλέον, αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από το 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την Αγροτική Εστία, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση για σύνταξη και Υγεία να φτάσει το 27,45%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι από τα 753 ευρώ τον χρόνο που πληρώνει σήμερα ο αγρότης, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στην πρώτη κατηγορία, την πιο χαμηλή δηλαδή με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές, το 2019 θα πληρώνει 1.544 ευρώ! Το συνολικό ποσό εισφορών για την αγροτική οικογένεια θα πολλαπλασιάζεται, εάν πρέπει να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ η γυναίκα αγρότισσα αλλά και τα ανήλικα μέλη, τα παιδιά, και αυτό ανεξάρτητα από το εισόδημα του αγρότη. Θα πληρώνει το ποσό αυτό ακόμα και εάν έχει μπει μέσα την προηγούμενη χρονιά».

Ο Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Να μην κλείνουν τους δρόμους, προέτρεψε τους αγρότες ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ξεκαθάρισε όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αυθαιρετεί». Ο κ. Β. Λεβέντης προέβη στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πέσει την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού.

Ο Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ

«Οι αγρότες πληρώνουν το τίμημα του λαϊκισμού και της ανεύθυνης πολιτικής σας», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Βρούτσης και ετάχθη υπέρ της διατήρησης αυτόνομου του ΟΓΑ με υποχρεωτικό συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών με τις επιδοτήσεις για ένα χρόνο. Δεν είναι πιο δίκαιο χωρίς να αυξηθούν οι εισφορές να εισπράττουμε μόνο από αυτούς που χρωστούν και μόνο για ένα χρόνο, αντί να τριπλασιάσουμε τις εισφορές των αγροτών;», διερωτήθη ο κ. Ι. Βρούτσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass