«ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΑΝΑΨΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Μπλόκο» στη Νίκαια, «άνοιγμα» στα Τέμπη

* Τη θέση του μπλόκου Τεμπών για διάλογο ανέδειξε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη * Συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα και για το αγροτικό

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2016 0:23
Και η κυβέρνηση... ξεχώρισε τα μπλόκα. Σαφές το «στοπ» στις προθέσεις των συνδικαλιστών της Νίκαιας, όπως και το «άνοιγμα» σε εκείνους των Τεμπών... Και η κυβέρνηση... ξεχώρισε τα μπλόκα. Σαφές το «στοπ» στις προθέσεις των συνδικαλιστών της Νίκαιας, όπως και το «άνοιγμα» σε εκείνους των Τεμπών...

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

«Η πρόσκληση της κυβέρνησης για εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες η κυβέρνηση προς τους αγρότες διά της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, όπως είχε αναγγείλει από χθες η «Ε», άναψε κόκκινο στην είσοδο των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα μεθαύριο. Είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη: «Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αν πάω εγώ, ας πούμε, με ένα αυτοκίνητο να ανέβω σε ένα πεζοδρόμιο νομίζω ότι η Τροχαία θα με σταματήσει και θα με κατεβάσει. Επίσης υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζω είναι δουλειά της Τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αντιδιέστειλε στην απόφαση των περισσότερων μπλόκων, μεταξύ των οποίων και της Νίκαιας, να οργανώσουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη στάση του μπλόκου των Τεμπών λέγοντας με νόημα: «Πριν από λίγο, είδα την ανακοίνωση του μπλόκου των Τεμπών, ότι δεν θα κατέβουν με τρακτέρ, διότι θέλουν να προσέλθουν σε διάλογο. Και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κληθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για διάλογο εκπρόσωποι των μπλόκων Τεμπών, Προμαχώνα και Μικροθηβών μαζί με εκπροσώπους των μπλόκων που έχουν ήδη διαμηνύσει ότι επιθυμούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, ως χθες δεν είχε ληφθεί η τελική απόφαση.

Επισημαίνεται ότι μετά τη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος και για συνάντηση αγροτών από κάποια μπλόκα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το αγροτικό πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα στείλει νέο μήνυμα στους αγρότες, ενώ ως χθες το απόγευμα παρέμενε ανοιχτό αν θα ανακοινώσει σήμερα νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ή το φορολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγροτικό συζητήθηκε χθες σε διϋπουργική σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν κάποιες βελτιώσεις χωρίς όμως αυτές να λάβουν τη μορφή συγκεκριμένου πακέτου καθώς η κυβέρνηση από τη μία δέχεται την πίεση των κινητοποιούμενων αγροτών, από την άλλη όμως πιέζεται από τους θεσμούς στην κατεύθυνση της λήψης πιο «σκληρών» μέτρων.

Συνεπώς, ενώ κάποια κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι θα ήταν χρήσιμη μια κίνηση «καλής θέλησης» προς τους αγρότες ενόψει και του συλλαλητηρίου της Παρασκευής, άλλα κυβερνητικά στελέχη διεμήνυαν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να εμφανισθεί πως «χαλαρώνει» την πολιτική της 24 ώρες πριν το αυριανό κρίσιμο Eurogroup.

ΧΑΜΗΛΩΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

Χθες, πάντως, μία ημέρα μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε στους αγρότες από την Τεχεράνη ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αποκαλώντας τους «εγωιστές», η κυβέρνηση χαμήλωσε τους τόνους.

«Ο χαρακτηρισμός ως «εγωιστών» των αγροτών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται, δεν νομίζω ότι είναι έτσι», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη και προσέθεσε: «Είναι «εγωιστικό» ποιο; Είναι εγωιστικό να ζητάς να πας σε ένα διάλογο και ο άλλος να μην έχει άποψη. Εδώ, λοιπόν, από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο ανοιχτό σε βελτιώσεις. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα διάλογο. Δεν αντιλαμβανόμαστε, κάποιος ο οποίος διεκδικεί το καλύτερο και για τον ίδιο, αλλά προφανώς και για το σύνολο, να μη λαμβάνει υπ’ όψιν ότι και η κυβέρνηση έχει άποψη. Αυτήν, άλλωστε, την άποψη έρχεται να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση και να συζητήσει, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη λύση.

Βεβαίως – συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος - είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις του αγροτικού κόσμου, αυτές όμως δεν μπορεί να αδιαφορούν για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και ούτε βεβαίως για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στόχος δικός μας είναι φυσικά να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Αυτός θεωρούμε ότι πρέπει να είναι και ο στόχος του αγροτικού κόσμου ο οποίος πρέπει να απομονώσει εκείνους που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για πολιτικούς αποκλειστικά λόγους.

Να θυμίσω εξάλλου ότι αυτοί που σήμερα τους αγκαλιάζουν ήταν οι ίδιοι που λίγα χρόνια πριν τους λοιδορούσαν. Γιατί λοιπόν σήμερα κρατούν αυτή τη στάση; Μήπως επειδή θέλουν να εκμεταλλευτούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις για άλλους σκοπούς; Νομίζουν ότι έτσι θα πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να μην προωθήσει τις μεγάλες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των λιστών της φοροδιαφυγής, την αδειοδότηση των καναλιών, την καταπολέμηση της διαφθοράς; Αν είναι έτσι, διαμηνύουμε: Να μην ελπίζουν. Η κυβέρνηση είναι σταθερή και αποφασισμένη να προχωρήσει.

Είμαι βέβαιη ότι πολύ σύντομα και οι αγρότες θα καταλάβουν ποιοι θέλουν την εξεύρεση λύσης και ποιοι παίζουν ύποπτα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους, εκμεταλλευόμενοι την πραγματική αγωνία και τα πραγματικά τους προβλήματα», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass