ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 7:55
Μέχρι και ψεκαστικό έχουν επιστρατεύσει οι αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών, το οποίο χρησιμοποιούν λόγω μεγέθους για να κλείσουν τον δρόμο. Με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα θα μπορούσαν να το δανείσουν στους συναδέλφους τους, της Νίκαιας ως αντίμετρο σε περίπτωση που τα ΜΑΤ στην πρωτεύουσα αρχίσουν να ψεκάζουν πάλι τους συγκεντρωμένους αγρότες Μέχρι και ψεκαστικό έχουν επιστρατεύσει οι αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών, το οποίο χρησιμοποιούν λόγω μεγέθους για να κλείσουν τον δρόμο. Με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα θα μπορούσαν να το δανείσουν στους συναδέλφους τους, της Νίκαιας ως αντίμετρο σε περίπτωση που τα ΜΑΤ στην πρωτεύουσα αρχίσουν να ψεκάζουν πάλι τους συγκεντρωμένους αγρότες

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός σήμερα, αλλά και το Σαββατοκύριακο με νοτιάδες και καλές θερμοκρασίες, ιδανικές για τους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα. Ένας μικρός προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των δεντροπαραγωγών, οι οποίοι θέλουν στην παρούσα φάση χαμηλές θερμοκρασίες για να «κοιμηθούν» τα φυτά των δέντρων. Για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανό να βρέξει προς το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο αναμένονται αρχικά συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα περιορισθούν νοτιοανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατεί ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ως 20 βαθμούς Κελσίου. Από Τετάρτη επιστρέφουν οι συννεφιές, αρχικά αραιές και στη συνέχεια τοπικά αυξημένες, με τη θερμοκρασία σε ελαφριά πτώση.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Μπορεί να μην προβάλλεται τόσο στα αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών, ωστόσο το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα στην παρούσα στιγμή. Μπορεί το φορολογικό και το ασφαλιστικό να αφορά στο μέλλον της αγροτικής παραγωγής, αλλά αν δεν γίνουν εγκαίρως οι πληρωμές που εκκρεμούν, με τι χρήματα θα σπείρουν οι αγρότες το καλαμπόκι τον Μάρτιο, το βαμβάκι τον Απρίλιο κ.λπ. Ιδιαίτερα το 30% του πρασινίσματος έχει γίνει μπαλάκι στα χείλη των κυβερνητικών, οι οποίοι το προσδιορίζουν από Φεβρουάριο μέχρι Μάρτιο. Πάλι καλά που δεν δεσμεύονται ότι τα χρήματα θα δοθούν σίγουρα μέσα στο 2016. Μάλλον αυτό το κρατάνε για την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία επίσης παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει. Που να μην είχαμε και μπλόκα, δηλαδή…

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΙΝΤΖΟΥ

Λίγες φορές μιλά δημόσια ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος, αλλά όταν ανοίγει το στόμα του, έχει να πει κάτι: Για τις φετινές αγροτικές και κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις, ο γνωστός συνεταιριστής δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι κάτι που θίγει όχι κάποια συμφέροντα, αλλά την επιβίωσή τους. Ζήτησε να έρθουν Έλληνες αλλά και ξένοι τεχνοκράτες, να δουν τι παράγει η Θεσσαλία και να βγάλουν αυτοί τον λογαριασμό. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία είναι τόσο τραγικά που δεν βγαίνουν με τίποτα. Τα χωριά έχουν ερημώσει και ο κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο», τόνισε. Ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ δήλωσε ότι από τη στιγμή που οι αγρότες έκλεισαν τα σύνορα με τη Βουλγαρία και ενώ το κριθάρι κόστιζε 0,18 €/κιλό και επειδή δεν υπήρχε παραγωγή, η τιμή του ανέβηκε στα 0,25 €/κιλό, επειδή δεν μπορούν να γίνουν εισαγωγές από τη Βουλγαρία. Τέλος για το χοιρινό κρέας, από τα 100 κιλά που καταναλώνει ο Έλληνας, ετησίως, ανέφερε ότι είχαμε φτάσει στο σημείο να παράγουμε 75 κιλά ελληνικό κρέας και φέτος θα πέσουμε κάτω από τα 15 κιλά!.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Την προσεχή Τρίτη θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, με τον απερχόμενο πρόεδρο Δημήτρη Σοφολόγη να θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρεία και όπως είναι οι συσχετισμοί να επανεκλέγεται. Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη του, η Δημοκρατική Κίνηση (ΔΑΚΕ) Γεωπόνων έλαβε 156 ψήφους και εξέλεξε 6 έδρες στο νέο Δ.Σ. η Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωπόνων (46 ψήφους) με 2 έδρες και η Γεωπονική Ενωτική Κίνηση (28 ψήφους) μία έδρα.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

Υπεγράφη υπουργική απόφαση για την αναβολή εφαρμογής περιορισμών αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για ελκυστήρες και δόθηκε παράταση πενταετίας ως προς την υποχρεωτικότητα διατάξεων προστασίας έναντι ανατροπής για ελκυστήρες, που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21-5-1998. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, αναβάλλοντας εκ νέου τον περιορισμό περί αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για 2 έτη (μέχρι 31-12-2017). Η αναβολή αιτιολογείται τόσο λόγω της ζήτησης για τα παλαιότερης γενιάς αγροτικά μηχανήματα, όσο και γιατί δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να αποκτήσουν αγροτικά μηχανήματα με σημαντικά χαμηλότερο κόστος (στο 1/3 έως και 1/5 της αξίας των αντίστοιχων καινούργιων), διευκολύνοντας τους παραγωγούς και εισαγωγείς στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Επιπλέον με την ανωτέρω απόφαση, δίνεται παράταση πενταετίας (όπως γίνεται από το 1998) σε γεωργικούς ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21-5-1998 (ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε η υποχρεωτικότητα των διατάξεων προστασίας έναντι ανατροπής) να εφοδιαστούν με διάταξη προστασίας εγκεκριμένου τύπου δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση αυτή λαμβάνεται έχοντας υπόψη τη δεδομένη δυσκολία εξεύρεσης εγκεκριμένου τύπου διατάξεων προστασίας για τόσο παλιά μηχανήματα αλλά και την αδυναμία πρότασης χρηματοδότησης για την απόσυρση και αντικατάσταση αυτών με πιο σύγχρονα μηχανήματα.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

* Μέχρι τις 30 Απριλίου 2016, παρατείνεται η προθεσμία για αιτήσεις ένταξης στα Προγράμματα Ενεργητικής Προστασίας του ΕΛΓΑ που αφορούν ενισχύσεις για την αγορά και εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων, αντιβρόχινες μεμβράνες και ανεμομείκτες, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού.

* Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου καλούνται οι γεωτεχνικοί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη Δήλωση Συνέχισης Άσκησης Γεωτεχνικού Επαγγέλματος προκειμένου να προβούν στην ανανέωση της αντίστοιχης Βεβαίωσης και την παραλαβή της ηλεκτρονικά, όπως διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε εδώ και λίγες ημέρες η απόφαση καθορισμού των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων σχετικά με την υλοποίηση του Σχεδίου Προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία. Τα προβλεπόμενα κονδύλια θα διατεθούν φέτος σε περίπτωση που κάποιος ανάδοχος πλειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό ο οποίος έχει προκυρηχθεί και λήγει μία μέρα πριν την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το πρόγραμμα διαμοιρασμού φρούτων δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν υπήρξε κάποιος ενδιαφερόμενος για να αναλάβει το έργο.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν τις νέες φυτεύσεις δημητριακών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και προοιωνίζουν υψηλή παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, αλλά οι τιμές της αγοράς είναι κάτω του κόστους οδηγώντας τους παραγωγούς σε οικονομική ασφυξία. Επίσης, όπως επισημάνθηκε, η παραγωγή ελαιοκράμβης αναμένεται μειωμένη, εν μέρει λόγω της απαγόρευσης της επεξεργασίας των σπόρων με νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Οι τιμές των σιτηρών έχουν «πατώσει», μη επαρκώντας να καλύψουν το κόστος παραγωγής, αφήνοντας τους αγρότες με σοβαρά προβλήματα ταμειακών ροών και οδηγώντας σε πιθανή αύξηση της γης υπό αγρανάπαυση».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass