ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑΞΙΔΙ 14 ΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

Τα θεσσαλικά τρακτέρ έφθασαν στο Σύνταγμα

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 0:41

 

Ιστορικές στιγμές έζησε χθες το αγροτικό κίνημα, μετά το μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και το οποίο χαρακτηρίστηκε από την είσοδο στην πρωτεύουσα 17 τρακτέρ από τον κόμβο της Νίκαιας. Στιγμιότυπο που κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και των διεθνών, καθώς τρακτέρ στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων έφθασαν για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας. Μια κίνηση που δικαίωσε αυτούς που το αποφάσισαν, το επιδίωξαν και το πέτυχαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (βλέπε Βαγγ. Μπούτα). Να σημειωθεί πως εκτός από τα τρακτέρ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των Θεσσαλών στο χθεσινό συλλαλητήριο, όπου μετέβησαν με δεκάδες λεωφορεία και πολλά ΙΧ.

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Τα 17 τρακτέρ, τα μόνα που επέτρεψε η ΕΛ.ΑΣ. να φτάσουν στο κέντρο της πρωτεύουσας αναχώρησαν στις 4 τα ξημερώματα από τον κόμβο της Νίκαιας, έχοντας ως προπομπό 4 αγροτικά αυτοκίνητα και επικεφαλής τον Καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Τζέλλα. Αφού φούλαραν τα ρεζερβουάρ με πετρέλαιο ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι και έφτασαν στον προορισμό τους λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Η σύνθεση των ταξιδιωτών ήταν αντιπροσωπευτική, με Καρδιτσιώτες, Τρικαλινούς, Λαρισαίους και Φαρσαλινούς. Ανά δύο άτομα στην καμπίνα για παρέα και εναλλαγή στην οδήγηση. Αν και όπως δήλωσε στην «Ε» ένας από τους 17 οδηγούς τρακτέρ, ο Λαρισαίος αγρότης Δημ. Κυρίτσης «το ταξίδι δεν ήταν κουραστικό, αφού σε συνθήκες κορύφωσης των αγροτικών ασχολιών στο χωράφι, είμαστε πάνω στο τρακτέρ περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα. Αφήστε που σε κάθε μπλόκο από το οποίο περνούσαμε, η υποδοχή των συναδέλφων αγροτών ήταν συγκινητική και σου έδινε κουράγιο να συνεχίσεις, όχι μόνο το ταξίδι, αλλά γενικότερα τον αγώνα». Και οι αγρότες θα παραμείνουν και σήμερα στην πρωτεύουσα και εκτός απροόπτου θα πάρουν το ταξίδι της επιστροφής, αμέσως μετά το μεσημεριανό συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Ήρεμη ήταν η κατάσταση που επικρατούσε χθες στα μπλόκα της Νίκαιας και των Τεμπών. Η βροχή που έπεφτε, σε συνδυασμό με το αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας και τις γενικότερες εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο κράτησε τους αγρότες στα σπίτια ή στα καφενεία των χωριών, όπου από κοινού σχολίαζαν τα γεγονότα της πρωτεύουσας. Τα κινητά τηλέφωνα πήραν «φωτιά», με τους ταξιδιώτες αγρότες να μεταφέρουν το κλίμα σε αυτούς που έμειναν πίσω.

Στο πλευρό των αγροτών που μετέβησαν στην Αθήνα και οι αγρότες των Τεμπών, οι οποίοι αν και διαφώνησαν με την απόφαση αυτή, εν τούτοις άνοιξαν τον δρόμο μέχρι τις 12 χθες το μεσημέρι και για λίγη ώρα και το απόγευμα, για να διευκολύνουν όσους επιθυμούσαν να μεταβούν στην πρωτεύουσα για το συλλαλητήριο. Αργά το βράδυ θα συνεδρίαζε εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή για να αποφασίσει ποιες ώρες (λίγες) θα είναι ανοικτή το Σαββατοκύριακο η κοιλάδα των Τεμπών. Κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά γεγονότα της Αθήνας, ο Παναγιώτης Καλογιάννης από το μπλόκο των Τεμπών «καταδίκασε καταρχήν τα επεισόδια, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση δεν κρατούσε τόσο σκληρή στάση έναντι των διαδηλωτών. Φαίνεται όμως ότι δεν επιθυμεί πραγματικά τον διάλογο και δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα στα μπλόκα των αγροτών. Χαιρετίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων που πήγανε στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούν κι εμείς ως διπλή πίεση προς την κυβέρνηση συνεχίζουμε τον δικό μας αγώνα στους δρόμους με τα μπλόκα, διαψεύδοντας αυτούς που μας μέμφονταν και προδίκαζαν την αποχώρησή μας μέσα στην εβδομάδα. Το μήνυμα είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Αν δεν δικαιωθούμε, δεν θα γυρίσουμε στα χωριά μας».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass