ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η «κατάληψη» των Αθηνών!

* «Με άδεια χέρια δε γυρίζουμε πίσω, ούτε πάμε σε διάλογο άνευ όρων», είπε μιλώντας ο Ρ. Μαρούδας

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 0:42

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

«Με άδεια χέρια δεν γυρίζουμε πίσω», ήταν το μήνυμα το οποίο εξέπεμψαν χιλιάδες αγρότες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη που μαζί με πολίτες από την Αθήνα έγραψαν ιστορία χθες στην πλατεία Συντάγματος μετέχοντας σ’ ένα ογκωδέστατο συλλαλητήριο στο οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά μετείχαν και περίπου 20 τρακτέρ που έφθασαν μπροστά στη Βουλή.

Ήταν λίγο μετά τις 6.10 το απόγευμα όταν ο γνώριμος ήχος της κόρνας των τρακτέρ ήχησε στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από 13 ώρες αφ’ ότου ξεκίνησαν από το μπλόκο της Νίκαιας, τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών, με σημαίες στις οποίες απεικονιζόταν η μορφή του Μαρίνου Αντύπα να ανεμίζουν, έκαναν εντυπωσιακή είσοδο στην πλατεία Συντάγματος προκαλώντας ρίγη συγκίνησης αλλά και αγωνιστικής ανάτασης στους χιλιάδες συγκεντρωμένους που τους υποδέχτηκαν με ενθουσιώδη χειροκροτήματα, συνθήματα, τραγούδια και φωτοβολίδες. Τα τρακτέρ ήταν στην κεφαλή της εντυπωσιακής σε όγκο και παλμό πορείας των Θεσσαλών αγροτών που ξεκίνησαν από την πλατεία Ομονοίας και έλαβαν θέση στο κέντρο του συλλαλητηρίου αποτελώντας ένα από τα πιο δυναμικά τμήματά του.

Λαρισαίος, όμως, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος ξεκαθάρισε όσον αφορά τον διάλογο με την κυβέρνηση:

«Δεν θέλουμε διάλογο να πάμε να ακούσουμε λόγια συμπόνιας και να μην πάρουμε τίποτα και να γυρίσουμε με άδεια χέρια και με σκυμμένα κεφάλια στα σπίτια μας. Ως ελάχιστο δείγμα ότι θέλει ουσιαστικό διάλογο και το εννοεί η κυβέρνηση να αποσύρει το ασφαλιστικό και τα τεκμήρια διαβίωσης, να θεσπίσει αφορολόγητο και να μας δώσουν όσα μας χρωστούν επί χρόνια.

Κι επειδή – συνέχισε ο κ. Ρ. Μαρούδας - κάποια μπλόκα ετοιμάζονται να πάνε σε διάλογο άνευ όρων με την κυβέρνηση σε μια προοπτική να τα μαζεύουν σιγά-σιγά, εμείς λέμε ότι ο καθένας θα κριθεί από τις επιλογές του. Όμως, το τεράστιο αγροτικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη με τα εκατοντάδες μπλόκα και τα δεκάδες χιλιάδες τρακτέρ κανένας δεν μπορεί να το αδειάσει, κανείς δεν μπορεί να το παραδώσει κι εμείς θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Ο κ. Ρίζος Μαρούδας κατήγγειλε την «κρατική καταστολή σε αγρότες» και επισήμανε: «Τέσσερις εβδομάδες είμαστε στα μπλόκα της οργής και τους δρόμους του αγώνα γιατί έχουμε προβλήματα επιβίωσης. Είμαστε στο δρόμο όχι γιατί είμαστε εγωιστές όπως μας λέει η κυβέρνηση ή ότι κοιτάμε την πάρτη μας και πάμε με το τρακτέρ και κλείνουμε την εθνική οδό και ταλαιπωρούμε τους άλλους Έλληνες. Ούτε είμαστε φοροφυγάδες ούτε είμαστε λαμόγια.

Είμαστε βιοπαλαιστές που κάθονται μέσα στο κρύο, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες να παλέψουν για το δικαίωμά τους να έχουν αύριο. Γιατί μ’ αυτά τα μέτρα δεν θα έχουμε ούτε αύριο ούτε σήμερα. Θα μας ξεκληρίσουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα εγκαταλείψουν τα χωράφια, θα γίνουν σύγχρονοι κολίγοι στις μεγάλες καπιταλιστικά οργανωμένες αγροτικές μονάδες ή θα γίνουμε άνεργοι στο στρατό του 1,5 εκατ. άνεργων Ελλήνων».

Ο κ. Ρ. Μαρούδας τόνισε ότι είναι «κοινός ο αγώνας του αγρότη με τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον αυτοαπασχολούμενο γιατί το ασφαλιστικό είναι νομοσχέδιο λαιμητόμος που όλους θα τους αφανίσει και όχι μόνο τους αγρότες. Και στη φορολογία έχουμε κοινά αιτήματα και κοινό αντίπαλο που είναι το μνημόνιο, που είναι η πολιτική η οποία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, που είναι οι 222 οι οποίοι ψήφισαν στη Βουλή το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα του στις 14 Αυγούστου», είπε και έστειλε το εξής μήνυμα καταχειροκροτούμενος:

«Ψηλά το κεφάλι! Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη. Με άδεια χέρια εμείς δεν γυρίζουμε πίσω».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους αγρότες Γιάννη Τούρτουρα του μπλόκου Προμαχώνα, Γιάννη Βάγγου του μπλόκου Κάστρου, Κώστα Ανεστίδη του μπλόκου Μαλγάρων, του Μανώλη Σταυριανουδάκη από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων και του Δημήτρη Δημητριάδη από το μπλόκο της Μάνης καθώς και του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών κ. Μ. Καραντούσα. Το συλλαλητήριο στο οποίο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της ΛΑΕ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ολοκληρώθηκε με συναυλία στην οποία εμφανίστηκαν ο γνωστός συνθέτης της αγροτιάς Θωμάς Μπακαλάκος και ο τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης.

«ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ» ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Οι αγρότες «κατέλαβαν» την πλατεία Συντάγματος καθώς αρκετοί έμειναν σε σκηνές οι οποίες στήθηκαν στο κέντρο της. Πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο, αγρότες έβαλαν την ελληνική σημαία πάνω στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ έκαψαν συμβολικά κλαδιά ελιάς.

Οι αγρότες έφθασαν στην Αθήνα με κάθε μέσο: πλοία, λεωφορεία, ΙΧ, αγροτικά και φυσικά τρακτέρ. Νωρίς το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συγκέντρωση ήταν επεισοδιακή με τους αγρότες να πετούν ντομάτες και πιπεριές κατά των διμοιριών των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου αλλά και πέτρες στα παράθυρα του πρώτου ορόφου του υπουργείου. Δεν έλειψαν ούτε οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και αγροτών. Οι άντρες των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και απώθησαν τους αγρότες στα γύρω στενά κάνοντας και τέσσερις συλλήψεις.

Επεισόδια έγιναν και κατά την είσοδο των αγροτών της Πελοποννήσου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι καθώς η αστυνομία δεν επέτρεψε να «περάσουν» ούτε τα αγροτικά.

Στις 11 σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη εκδήλωση στήριξης του αγώνα των αγροτών από το ΠΑΜΕ, ενώ νέο αγροτικό συλλαλητήριο οργανώνεται το απόγευμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass