ΟΓΚΩΔΕΣΤΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Νέο... Κιλελέρ η πλατεία Συντάγματος

* Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις από τον Βαγγέλη Μπούτα: «Στα μπλόκα είμαστε αγρότες που ψήφισαν όλα τα κόμματα αλλά είμαστε μια γροθιά πάνω στα προβλήματα και τις πολιτικές που τα δημιουργούν. Έτσι θα είμαστε και του χρόνου και του παραχρόνου»

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 19:37

 

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Σε νέο... Κιλελέρ μετέτρεψαν και χθες την πλατεία Συντάγματος χιλιάδες αγρότες απ’ ολόκληρη τη χώρα μετέχοντας σε νέο συλλαλητήριο με τη συμπαράσταση εργαζομένων, ελευθέρων επαγγελματιών, φοιτητών και πολιτών της Αθήνας (στο συλλαλητήριο μετείχαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η ΕΛΜΕ κι εργατικά σωματεία της δύναμης του ΕΚΛ).

«Συνάδελφοι αγρότες, ξέρουμε πολύ καλά πως ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος. Πρέπει να το βάλουμε κι εμείς πολύ καλά στο μυαλό μας: Από μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος αυτού του αγώνα. Πρέπει να έχουμε συμμαχίες γιατί χωρίς συμμαχίες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά. Θα είναι αποσπασματικοί οι αγώνες μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε αγροτιά – εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», προέτρεψε ο βασικός ομιλητής στο χθεσινό συλλαλητήριο κ. Βαγγέλης Μπούτας ενώ οι συγκεντρωθέντες φώναζαν το γνωστό σύνθημα (ακούστηκαν επίσης και τα γνωστά συνθήματα: «πάρτε πίσω τον νόμο λαιμητόμο», «στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ»).

Στην ομιλία του εκ μέρους της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των 68 μπλόκων, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας αφού ζήτησε για ακόμη μια φορά απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο του Μνημονίου, έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις:

-Προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ: «Μας λένε, ελάτε να κουβεντιάσουμε να περάσουμε τα μέτρα για να πεθάνετε, αλλά να ξέρετε σε 20-30 χρόνια θα πάρετε καλές συντάξεις. Δηλαδή, αν μας σφάξουν σ’ ένα – δύο χρόνια, ποιος θα την πάρει τη σύνταξή μας;»

-Για τα ισοδύναμα και το παράλληλο πρόγραμμα:

«Θυμάστε που μας έλεγαν προεκλογικά ότι έχουμε ισοδύναμα, ότι έχουμε παράλληλο πρόγραμμα. Τώρα μας λένε από τα κανάλια: «μα ξέρατε τι ψηφίζατε, ήταν γνωστό το πρόγραμμα». Μα έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Αντί τα ισοδύναμα να ελαφρύνουν τους αγρότες – και το έλεγαν όλοι όσοι ψήφιζαν τα μνημόνια – πήραν ισοδύναμα σε βάρος των αγροτών».

-Προς τους αγρότες που μετείχαν στα επεισόδια της Παρασκευής: «Ο αγώνας μας δεν είναι μια κι έξω, δεν είναι μιας χρήσης. Βγήκαμε, τα κάναμε γυαλιά καρφιά και τελειώσαμε. Αυτό θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, να ξεμπερδέψει με μια φασαρία και να συνεχίζει ανενόχλητη να εφαρμόζει αυτήν την πολιτική».

-Προς τους αγρότες που θα πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου (σ.σ. αύριο ή μεθαύριο, σύμφωνα με πληροφορίες) να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό:

«Κάποιοι βιάστηκαν να πάνε να κουβεντιάσουν. Με γεια τους και χαρά τους. Δεν πειράζει. Ε, είναι τρία-τέσσερα μπλόκα σ’ όλη την Ελλάδα, δεν τους κακίζουμε, δεν έχουμε πρόβλημα...»

-Προς τους αγρότες που τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού σε κατά κύριο επάγγελμα:

«Έχουν περάσει μια λογική, ιδιαίτερα κυρίως στους νέους που είναι άπειροι, που λέει ότι πρέπει να φύγουν το 70% αυτών οι οποίοι κάνουν δηλώσεις στο σύστημα ΟΣΔΕ. Νομίζουν ότι όσοι μείνουν θα πάρουν τις ενισχύσεις.

Αποσιωπούν όμως και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν όταν και πέρυσι και φέτος μειώθηκαν οι ενισχύσεις 23% και μέχρι το 2019 θα μειωθούν άλλο ένα 35%. Μήπως αυτό το 23% πήγε σε κάποιους άλλους; Όχι. Τους νέους αγρότες τους έδωσαν ενίσχυση 3,5 ευρώ το στρέμμα, ενίσχυση κοροϊδία, και λένε ότι κακώς αντιστέκεστε στην ΚΑΠ. Μα, αφού μας ξεκληρίζει, θα πούμε κι ευχαριστώ;»

-Για τα κόμματα που προαλείφονται για την εξουσία φωτογραφίζοντας χωρίς όμως να κατονομάσει τη Νέα Δημοκρατία:

«Τα κορόιδα πέθαναν. Μπορεί μέχρι τώρα να τα κατάφερναν και να έκλεβαν την ψήφο με υποσχέσεις ψεύτικες ή με την ψεύτικη ελπίδα. Πλέον, να ξέρουν κι αυτοί που προαλείφονται για την εξουσία όταν θα γίνει η αλλαγή, θα έχουν την ίδια τύχη με τους σημερινούς. Ανεξάρτητα αν κάποιος τους ψηφίσει ή όχι. Γιατί στα μπλόκα είμαστε αγρότες που ψήφισαν όλα τα κόμματα αλλά είμαστε μια γροθιά πάνω στα προβλήματα και τις πολιτικές που τα δημιουργούν. Έτσι θα είμαστε και του χρόνου και του παραχρόνου. Γι’ αυτό να πάρουν θέση καθαρή.

Ακούστε ακούστε. Επειδή δεν είμαστε ούτε χθεσινοί ούτε σημερινοί στον αγώνα. Πριν από δύο χρόνια όταν επισκεφτήκαμε τον ΟΓΑ ο τότε διοικητής του κ. Βεργίνης (σ.σ. στέλεχος ΝΔ) μας πρότεινε οι εισφορές του ΟΓΑ να κρατούνται από την ενίσχυση. Από τον ΟΓΑ να κρατούνται, από την τράπεζα να κρατούνται, από τους δήμους που χρωστάμε να κρατούνται, από την Εφορία να κρατούνται, για τα παιδιά μας, για το τραπέζι στο σπίτι μας δεν θα μείνει τίποτα, ούτε ψίχουλο...».

- Γι’ αυτούς που επισκέπτονται τα μπλόκα αλλά θέτουν το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων:

«Έρχονται οι δήμαρχοι, έρχονται οι περιφερειάρχες, έρχονται διάφορα σωματεία κι ενώσεις και μας λένε: «Δίκαιο έχετε αλλά μ’ αυτά τα αιτήματα. Μπράβο, παιδιά, κι εμείς μαζί σας, έχετε δίκαιο, αλλά αφήστε αυτά τα αιτήματα που έχετε, ετούτα είναι καλά». Ο καθένας ήθελε να περάσει τη δική του πολιτική, τη δική του γραμμή πέρα κι έξω από αιτήματα τα οποία συλλογικά αυτοί που αγωνίζονται, τα επεξεργάζονται και τα προβάλλουν. Το ξεκαθαρίζουμε μια για πάντα: Αυτοί που αγωνίζονται καθορίζουν τα αιτήματα κι αυτοί που συμπαραστέκονται ή συμπαραστέκονται μ’ αυτά τα αιτήματα ή είναι απέναντί μας. Καθαρές κουβέντες και παστρικές».

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Παράλληλα, ο κ. Βαγγέλης Μπούτας

-Άσκησε δριμεία κριτική στη λειτουργία των τραπεζών έναντι των αγροτών («κανένα χωράφι σε χέρια τραπεζιτών», υποστήριξε).

-Προέτρεψε τους αγρότες να οργανωθούν σε αγροτικούς συλλόγους στα χωριά και ομοσπονδίες σε κάθε νομό αποδίδοντας την επιτυχία των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στη δουλειά που έκανε για ένα ολόκληρο χρόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

-Προσδιόρισε ότι ως αγροτικό κίνημα «απέναντί μας έχουμε ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, τις τράπεζες, τους βιομήχανους που μας πωλούν πανάκριβα και μας παίρνουν τζάμπα τη σοδειά, σ’ αυτούς έχουμε μέτωπο. Όταν λήξει ο αγώνας, αυτοί θα κάνουν κουμάντο πάλι. Δουλειά μας είναι να τους χαλάσουμε τη δουλειά τους, δηλαδή τα κέρδη τους. Ν’ ανοίξουμε δρόμο εμείς που παράγουμε, να κάνουμε κουμάντο και στην παραγωγή μας, να κάνουμε κουμάντο στη ζωή μας».

Για την περαιτέρω πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο κ. Βαγγέλης Μπούτας προανήγγειλε συνελεύσεις στα μπλόκα από τη Δευτέρα και συντονισμό σε επίπεδο πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα τονίζοντας:

«Κάποια στιγμή όταν αποφασίσουν αυτοί που έχουν τα τρακτέρ στο μπλόκο για να επιστρέψουμε συντεταγμένα στις εστίες μας, πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί με εναλλακτικές μορφές. Προς στιγμήν ο αγώνας κλιμακώνεται. Ήρθαμε εδώ, τα μπλόκα είναι εκεί, θα πάμε να συζητήσουμε την κλιμάκωση του αγώνα. Το πώς θα το κάνουμε, αυτό θα το αποφασίσουν αυτοί που συμμετέχουν».

Στο συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα και εργατικά σωματεία. Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, πολλοί αγρότες πήραν τον δρόμο της επιστροφής προς τα μπλόκα τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass