ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ

Πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης οι αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ

*Ρ. Μαρούδας: «Επιμένουμε σε εξατομικευμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω του παγετού» *Μεγάλες ζημιές στα κεράσια και από τις βροχοπτώσεις

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2016 11:31

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

 «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις υποσχέσεις του υπουργού. Είναι πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης να ξεκινήσει τις διαδικασίες χορήγησης αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ».

Στη φράση αυτή του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας κ. Ρίζου Μαρούδα αποτυπώνεται το πώς υποδέχθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών – μέλη της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων από Τύρναβο, Αγιά, Νάουσα, Βέροια και Πέλλα τα όσα τους είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, για το φλέγον θέμα των ζημιών που υπέστησαν φέτος οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμπέλια).

Όπως και προχθές, έτσι και χθες ο κ. Ε. Αποστόλου εξέφρασε τη βούληση να αξιοποιήσει κάθε «διαθέσιμο εργαλείο» για να καλύψει το μειωθέν εισόδημα των παραγωγών και ανέφερε χαρακτηριστικά τα ΠΣΕΑ, τις αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και το ταμείο που έχει συγκροτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των ζημιών στη γεωργία από την κλιματική αλλαγή.

«Τη λύση των ΠΣΕΑ την απορρίψαμε ομόφωνα γιατί πρόκειται για ψίχουλα που θα μας δώσουν μετά από τρία χρόνια κι εφ’ όσον συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο κ. Ρ. Μαρούδας και πρόσθεσε: «ο ίδιος υπουργός υπονόμευσε όσα είπε για τις αποζημιώσεις de minimis καθώς, όπως παραδέχτηκε, πρέπει να δοθούν από τον προϋπολογισμό αλλά κι ο ίδιος αμφιβάλλει αν αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά και να βρεθούν τα χρήματα, αρκετοί παραγωγοί έχουν πάρει ήδη αποζημιώσεις de minimis επί υπουργίας Γ. Καρασμάνη. Με δεδομένο ότι για τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις υπάρχει πλαφόν 15.000 ευρώ ανά παραγωγό στην τριετία, αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν λάβει ήδη de minimis ή θα πάρουν πολύ χαμηλές αποζημιώσεις ή θα αποκλειστούν.

Όσον αφορά στο ταμείο της Ε.Ε. σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός μάς είπε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει πρόταση αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα, πρέπει ανάλογο πρόβλημα να έχουν κι άλλες χώρες και φυσικά να το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη πάντως κι αν προχωρήσει μια απ’ αυτές τις λύσεις, αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα είναι οριζόντιες. Εμείς επιμένουμε και διεκδικούμε εξατομικευμένες αποζημιώσεις ανάλογα με τη ζημιά κάθε παραγωγού μέσω ΕΛΓΑ λόγω του παγετού της 26ης Μαρτίου», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι ο υπουργός εμμένει στη θέση του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι υπήρχε παγετός, που άλλωστε έχει καταγραφεί, ωστόσο δεν δέχεται ότι η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στον παγετό αλλά προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχουν κι άλλα αίτια τα οποία δεν κατονομάζει.

«Πρόκειται για κοροϊδία χιλιάδων παραγωγών που δεν έχουν άλλο εισόδημα και τίθεται θέμα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ και κάλεσε τους αγρότες σε κινητοποιήσεις. «Εμείς θα επιμείνουμε αγωνιστικά», ήταν το μήνυμα της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον οποίο έθεσαν τις εξής διεκδικήσεις:

-«Άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό στις 26 Μαρτίου 2016.

-Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που οφείλονται από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες από ζημιές μέσα στο 2015.

 -ΕΛΓΑ δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.

-Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς».

ΒΡΟΧΕΣ

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και ο παριστάμενος δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας έθεσαν και το ζήτημα των ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. «Τα πρώιμα κεράσια τα «χτύπησε» ο παγετός και τα όψιμα η βροχή», σημείωσε ο κ. Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος έθεσε συνολικά το ζήτημα για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις.

Στη χθεσινή έλαβαν μέρος οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής, Αργυροπουλίου κ. Νίκος Ρεβήσιος, Μαρίνου Αντύπα Νάουσας κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, Βέροιας κ. Τάσος Χαλκίδης, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ανάβρας Αγιάς κ. Βασίλης Σμυρλής, ο κ. Χρήστος Κάμτσης από το μπλόκο Γυψοχωρίου Πέλλας και τα μέλη του ΑΣ Βέροιας κ. κ. Γιάννης Βράνας και Μάκης Χατζόπουλος. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass